GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe vremuri era la mâna oricui - Palatul CEC
Câţi dintre noi nu a detinut un livret de economii in mână? Nu cred ca era cineva sa nu economiseasca si sa merga la o sucursala a acestui grandios palat. Sloganul„azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui. "
Pentru ca a mea copilarie a fost strans legată de aceasta forma de economie vreau sa vorbesc acum despre cladirea din centrul Bucurestiului care este o bijuterie a arhitecturii.
Palatul CEC este situat pe Calea Victoriei. Casa de economii este construită în stil eclectic, și se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Intrarea este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit.
Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționau diferite ghișee ale instituției.
Decorația judicioasă a fațadelor, echilibrul volumelor care îl compun fac din acest palat un interesant monument de arhitectură a orașului.
CEC-ul ca instițutie a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de către Alexandru Ioan Cuza. La inceput a funcționat în diverse imobile, după care în anul 1875 s-a început construirea unui sediu propriu. Pe locul în care se află azi CEC-ul se găsea atunci biserica Sfântul Ioan cel Mare, care a fost demolată pentru a face loc primei construcții. CEC-ul se dezvoltă rapid, astfel încât vechiul sediu devine neîncăpător. Se hotărăște demolarea lui și pe același loc s-a început construcția actualului sediu, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, arhitectul român Ioan Socolescu construind aceasta bijuterie de care suntem mândri. Începutul lucrărilor a fost marcat printr-o ceremonie care a avut loc la 8 iunie 1897. Printre participanți se număra familia regală, membri ai guvernului, membri din consiliul de administratie CEC și arhitectul Paul Gottereau. Construcția a fost terminată în anul 1900 și de atunci CEC-ul a funcționat în această clădire fără a se face alte modificări notabile.
Eu am întrat prima oara în acest palat în anul 1986 când am scos o anumita sumă de pe carnetul meu de economii. Am fost uimita de frumusețea acestei locații și de câte ori trec prin fata acestui somptuos palat am un sentiment de profundă admirație.
Trimis de kmy in 23.01.25 08:34:49
- Alte destinații turistice prin care a fost: România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania, Malta, Gibraltar, Vatican, Luxemburg, Austria, Belgia, Olanda, Germania, Franta, Elvetia, Turcia, Grecia, Emiratele Arabe Unite
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Textul este preluat majoritar din surse de pe Internet fără precizarea sursei -- și fără delimitarea cerută de Regulament.
-
Republicat fără PMA; am șters toate voturile obținute (cine dorește, poate să-și refacă votul -- dar m-ar mira).
+ suspend 2 zile -- credeam că asemenea năravuri aparțin trecutului
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2024 Monetăria Statului — scris în 08.01.25 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ