ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Casa Mincu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Casa Mincu de pe strada Pictor Arthur Verona este astăzi sediul Ordinului Arhitecților dar nu a fost mereu așa.

Locația se află în apropiere de Parcul Grădina Icoanei care are una din cele 3 laturi ale sale tot pe strada Pictor Arthur Verona care a fost un pictor român de origine aromână, născut la Brăila și care și-a desfășurat mare parte din activitate la București.

Casa Mincu se află la intersecția cu strada Pitar Moș care este aproximativ paralelă cu Bulevardul Magheru și unde se află Facultatea de Limbi și Literaturi străine din București.

Această denumire este atribuită acestei case deoarece, în perioada 1890 – 1912 a fost locuită de către arhitectul Ion Mincu, cel care și-a adus o contribuție atât de importantă în modernizarea arhitecturii bucureștene și dezvoltarea învățământului superior în acest domeniu.

Pe o placă scrie cu majuscule:

„Ion Mincu arhitect inginer artist constructor profesor a cumpărat în 1890 la colțul străzii Verona cu Pitar Moș o mai veche casă cu grădină * a reconstruit și mărit locuința a creat fațadele și decorul interior * După moartea arhitectului în 1912 urmașii săi Mincu Babeanu Peretz au trăit aici până în 2003 * Ordinul Arhitecților din România proprietar din 2002 a dus la bun sfârșit în toamna anului 2012 refacerea acestui loc întru amintirea a 160 de ani de la nașterea și a unui secol de la moartea arhitectului Ion Mincu”

Casa a fost construită între anii 1863 – 1877 de către Gaetano Burelli care era arhitectul șef al orașului București. După ce a devenit proprietatea arhitectului Mincu, clădirea a avut parte de reamenajări majore printre care supra-etajarea unei părți a casei, refacerea fațadelor și redecorare generală.

După moartea arhitectului, clădirea a fost folosită de chiriași și s-a deteriorat.

Ordinul Arhitecților a revitalizat clădirea, depunând un efort financiar masiv.

Restaurarea a scos la iveală lambriuri, dulapuri încastrate, plafoane pictate în ulei cu elemente florale, vitralii, sobe cu elemente decorative deosebite.

Clădirea Mincu are aspect cubic, o scară largă cu 4 trepte ample la intrare și patru saloane largi, fără holuri între ele. Câte trei ferestre înalte oferă vizibilitate spre exterior.

Sălile de la parter sunt, astăzi, accesibile publicului și găzduiesc frecvent expoziții, workshopuri, conferințe și evenimente.

Mansarda cuprinde spații de lucru cu tavan înclinat și ferestre în tavan. Grinzile verticale și oblice dau ambientului un aspect oarecum rustic, cu alură minimalistă.

Prin efortul arhitecților de a populariza cultura Bucureștilor, avem acces din timp în timp la sediul lor unde primim informații despre evoluția diverselor imobile de patrimoniu și destinația acestora. Astfel, am avut un eveniment dedicat caselor de muzicieni unde am avut acces la o broșură ce ajută la orientare și o expoziție de schițe cu aceste imobile. Totodată au avut și un album ce a cumulat un set de materiale informative cu referire la subiectul abordat: case de muzicieni. O parte din aceste albume au fost oferite unor personalități contemporane, unii fiind chiar urmași ai acestor muzicieni sau persoane din anturajul lor. Astfel, am asistat la câteva discursuri pe subiect după care am avut un scurt recital la pian și vioară după o compoziție semnată George Enescu, lucrare despre care am primit ceva informații, în prealabil. După acest mini – concert am avut un cocktail cu ceva socializare, în salonul alăturat, cel cu tavanul pictat în verde închis, cu grinzi, lucrare originală efectuată în perioada în care Ion Mincu amenaja imobilul după gustul său. Saloanele de la parter cuprind cuprind sobele originale folosite la încălzire, tot de pe vremea lui Ion Mincu, acestea având un aspect original, fiind comandate special pentru amenajatea imobilului, la vremea respectivă. Salonul cu tavanul verde cuprinde parte din tapetul original, de peste 100 de ani, care a fost recondiționat atât cât s-a putut. Pe cât posibil, s-a păstrat originalitatea imobilului astfel că aspectul general nu sugerează foarte mult modernism cât mai mult pare vintage.

În 2012, la finalizarea recondiționării, a fost pusă în uz o carte a oaspeților unde au scris numeroși vizitatori, de-a lungul timpului. O mare surpriză a fost să găsesc acolo o notiță lăsată de URMA, Lost end found.

Casa Mincu poate fi vizitată. M-a impresionat efortul de a recondiționa spațiul privat al celui care a fost un mare arhitect al Bucureștilor precum și eforturile de a îi cinsti memoria, montând aceste plăci de marmură, informative și, menținând viu spiritul său în circuitul cultural al capitalei. Apreciez aceste eforturi și intenționez să mai particip la activitățile lor.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Grădina Icoanei, Biserica Italiană, Teatrul, Școala de fete și multe altele, printre vilele cochete din spate de la Piața Romană, zonă cu parfum de epocă și încărcătură de povești de familie și nu numai și cu multă istorie urbană.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mai mult instructiv și vocal (și vocațional) la un pahar de vin,


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 05.05.23 03:57:44
Validat / Publicat: 05.05.23 07:05:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: peste tot

VIZUALIZĂRI: 176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Casa Mincu, strada Pictor Arthur Verona, București
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[05.05.23 04:26:12]
»

2 web

Pls add

https://m. youtube.com/watch?v=OftgtM2YT8Y

Ms

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070957899093628 sec
    ecranul dvs: 1 x 1