GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grădina botanică „Ioan Todor” din USAMV București
Prin poziția sa, țara noastră se găsește la o răscruce geografică, fapt oglindit în floră, în vegetație în general (Ioan Todor, „Botanică sistematică” , 1972)
Ei bine, iată că aflăm de la profesorul de botanică Ioan Todor că și în domeniul botanicii teritoriile românești se află la o răspântie geografică, cu influențe din toate direcțiile vântului. Sfârșitul de septembrie a venit cu zile călduroase și eram dornici să facem câțiva pași prin natură fără însă a părăsi Bucureștiul. Luând la ochi harta electronică a Capitalei în căutarea unui loc inedit pentru mine aveam să descopăr marcajul unui spațiu verde destul de mare situat în apropierea parcului Herăstrău (actual Parcul Regele Mihai I). Aveam să aflu că mai avem în București un parc dendrologic și o grădină botanică deschise publicului deși se află în interiorul unei instituții de învățământ superior.
Vizită: septembrie 2022
Adresă: B-dul Mărăști nr. 59, în incinta USAMV
Coordonate: 44°28' 14.0"N 26°03' 56.1"E
Am hotărât să explorăm această grădină botanică, să ne plimbăm puțin sub razele calde ale soarelui tomnatic, astfel că am debarcat în fața Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din „metroul ușor” ce poartă numărul 41. Dacă veniți cu autoturismul găsiți locuri de parcare în incinta universității, contra cost.
Grădina Botanică „Ioan Todor” . Aveam să descoperim un spațiu verde destul de mare cuprins între cartierul de vile Domenii, centrul expozițional Romexpo și complexul Tineretului/parcul Herăstrău. Pătrundem în incinta universității pe poarta din b-dul Mărăști și depășim frumoasa clădire a Facultății de Agronomie ridicată între anii 1953-1955.
Învățământul superior agricol și veterinar își trage rădăcinile din „Institutul de agricultură de la Pantelimon” înființat de domnul Barbu Știrbei în 1852. Din 1869 sediul Școlii se mută la Herăstrău și instituția trece prin diferite moduri de organizare și titulaturi (vezi aici un material istoric bine întocmit: 170ani.adelinaoprea.ro).
Grădina botanică a fost gândită și amenajată ca o bază de studiu pentru studenții care urmau cursurile instituției de învățământ agronomic. Prima formă a grădinii a fost realizată în 1870 și purta numele „Profesor P. S. Aurelian” , ca la 1949 să aibă loc o reorganizare în actuala curte a universității.
Structura grădinii botanice de azi este dată de prof. Ioan Todor în anii 1954-1955 care a folosit noi baze științifice și practice în amenajarea spațiului de practică. În 2004 se desfășoară noi lucrări de amenajare și modernizare și grădina botanică primește numele creatorului: „Prof. dr. docent Ioan Todor” .
La pas prin grădina botanică a USAMV București
Grădina are o suprafață de circa 1,3 hectare și este împărțită în mai multe sectoare (sistematic, geobotanic, utilitar, decorativ). Deși grădina botanică se adresează în primul rând studenților și doctoranzilor care desfășoară activități didactice aplicate în acest areal verde, totuși publicul larg se poate plimba pe alei, fără a plăti vreun bilet de intrare.
Pe măsură ce înaintăm suntem surprinși de un microunivers al plantelor, de la cele decorative, la cele lemnoase, specii caracteristice diverselor etaje de vegetație din România, de la plante de stâncărie, până la plante rare. În mai multe locuri sunt plăcuțe care ne destăinuie denumirea științifică a plantelor, de neînțeles pentru un profan.
După accesul principal cu gazon la linie și obiecte decorative (statui, utilaje agricole), ajungem la o alee cu arbori maiestuoși, apoi printre tulpinile falnice pătrundem în sectorul decorativ. Ne vom bucura de o parcelă cu flori de diverse culori, subiect al unei teze de doctorat, apoi de un mic ochi de apă cu nuferi și plante acvatice, și câteva alei care trec printre plante cu rol ornamental.
Incursiunea continuă cu rozariul, un spațiu aranjat geometric, unde vedetă este trandafirul. Deși ne aflăm la sfârșit de septembrie tufele de trandafiri sunt încă pline de flori, cromatica petalelor fiind parcă infinită, iar mirosul unor specii te poartă prin amintiri plăcute. După un șir de spaliere ni se dezvăluie parcul dendrologic întins pe circa 2 hectare de teren. O salcie pletoasă se apleacă deasupra unui luciu de apă, plante iubitoare de umezeală cresc de-a lungul unui mic fir de apă. Printre elementele de peisagistică drăguțe se numără speciile de conifere de pe o colină artificială și „pavilionul Nautilus” , un spațiu verde de petrecere a timpului liber realizat din salcie.
În incinta USAMV mai găsim și o livadă experimentală, mai multe sere (de flori, de legume, diverse plante), o plantație de viță de vie și câmpuri experimentale.
Concluzii. Am descoperit cu plăcere această grădină botanică, un loc inedit pentru mine – nici nu mă gândeam că în spatele clădirilor impozante se află un spațiu verde amenajat. Destul de mulți vizitatori se plimbau pe alei, copiii se jucau pe pajiști, probabil cei din zonă cunosc acest loc de relaxare și îl utilizează când doresc să iasă la plimbare. Grădina botanică „Ioan Todor” din USAMV București este o destinație drăguță pentru cei care doresc liniște, natură, flori.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 17.10.22 13:59:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????: Natura si toamna! imbinarea perfecta de culori. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Avem noroc de o toamnă lungă și caldă. Paleta cromatică autumnală abia acum a explodat în toate zonele. Să profităm de zilele călduțe și să ieșim să admirăm natura, să respirăm aer mai curat, să facem mișcare în aer liber, să vedem locuri deosebite și să cunoaștem oameni frumoși.
Mulțumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ