GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce am relatat în primele două episoade ale acestui review despre locaţia unor clădiri emblematice care definesc Piaţa Universităţii, continui cu restul obiectivelor ca să închei cercul format în jurul punctului central. Eu care în ultimii ani am fost silită de vârstă şi sănătate să nu mă parcurg distanţe mari, am fost uluită să aflu din documentarea de pe mai multe surse, cât de puţine stiam despre Bucureşti, oraşul în care locuiesc.
9. Parcarea subterană din Piaţa Universităţii. Prin amenajarea acesteia s-a desfiinţat locul suprateran din faţa Universităţii în care erau plasate în dezordine zeci de turisme şi trebuia să faci un slalom de performanţă printre maşini ca să găseşti un loc de parcare. Lucrările au început în 2010 şi parcarea modernă subterană a fost dată în folosinţă în 2012. În tot acest timp cele patru statui din faţa Universităţii au fost mutate în Parcul Izvor şi repoziţionate pe locul lor după terminarea lucrărilor de la parcare. Are două intrări prin str. Academiei şi str. Toma Caragiu şi o singură ieşire pe bul. I. C Brătianu. Noua parcare are 425 de locuri pentru turisme şi 21 pentru motociclete. Este dotată cu dispozitive moderne de plată, plăcuţe care anunţă numărul de locuri, lifturi şi alte facilităi moderne.
Încă din 1972, cu ocazia unor săpături de consolidare în apropierea statuii lui Mihai Viteazul, s-a aflat că acolo erau ruinele bisericii Sf. Sava. Decopertarea extinsă nu făcea obiectul muncii aşa încât ele au rămas consemate doar într-un raport. Biserica Sf. Sava a fost demolată în 1857 ca să facă loc Pieţii Universităţii, palatului Universităţii (denumit Academie) şi statuilor.
În timpul săpăturilor pentru configurarea actualei parcări, s-au decopertat ruinele mănăstirii Sf. Sava, zidurile unei biserici mai vechi şi a celei construite în 1709 de Ctin Brâncoveanu. S-au mai găsit în mahalaua Sf. Sava, chiliile, clădirile Academiei Domneşti, urmele unei tipografii, a unui muzeu, o bibliotecă, case de lemn, grajduri prăvălii şi un zid de apărare. Apa potabilă venea din zona actualului Cişmigiu şi zona Icoanei şi exista o canalizare rudimentară datând de la începutul sec. XVII. (din lucrarea Dr. Panait I. Panait, „Consemnări arheologice privind Piața Universității din București” ) În cimitir s-au găsit 40 de rămăşiţe ale unor schelete umane. Mai mult, la expertiza antropologică efectuată într-un institut de specialitate s-a constatat că trei schelete nu erau înmormântate creştineşte, aveau urme de violenţă, probabil aparţineau unor turci şi proveneau probabil din sec. XVI din timpul lui Mihai Viteazul.
Arheologii de la Muzeul Municipiului Bucureşti şi Inst. Vasile Pârvan au descoperit în timpul unor săpături din curtea Universităţii atât rămăşiţe ale vechii Academiei Domneşti Sf. Sava, cât şi ziduri ale actualei clădiri (construită în 1857 de arh. Orăscu) lovite de bombardamente în timpul războiului, demolate şi refăcute în 1952.
Regretabil că la construcţia Universităţii de Al Orăscu în 1857 nu s-a ales un teren la câţiva zeci de metri depărtare pentru a putea fi conservate ruinele Scolii Domneşti care se aflau sub Universitate. Mai regretabil este că actuala parcare subterană a distrus un loc care putea deveni un important sit arheologic de mare valoare în centrul oraşului, o mărturie a istoriei noastre pe care cu orice ocazie o distrugem. Societatea civilă a cerut scoaterea la lumină şi conservarea vestigiilor însă atât experţii dar mai ales finanţiştii (nu sunt bani) nu au luat act de cererea respectivă şi doar câteva artefacte au fost duse la Muzeul Municipiului Bucureşti.
10. Palatele Soc. Grale de Asigurări (actual BCR) şi al Creditului Industrial
Ambele palate au fost construite pe terenul grădinii palatului Şuţu şi închid un hemicerc având în faţă cele patru statui şi opus, la capătul străduţii Ion Ghika care le despart, biserica rusă. Deşi construite în perioade diferite, cele două palate au avut aceeaşi soartă. Au suferit stricăciuni la nivelul acoperişurilor în timpul bombardamentelor americane din 1944. Au fost reparate şi în timpul regimului trecut din cauza poziţionării vizibile, au fost decorate cu lozinci comuniste. Ambele palate sunt monumente istorice.
-Palatul Soc. Grale de Asigurări este o clădire sobră şi elegantă, finalizată în 1906 după planul arhitectului Otto Maugsch amplasată în spatele statuii lui Mihai Viteazul. Ulterior a devenit sediul Băncii Comerciale Române. La parterul clădirii în epoca trecută era o parfumerie de lux la care din când în când se aduceau cosmetice originale. Noi îi spuneam ˝la coada calului˝ (aluzie la Statuia lui Mihai Viteazul). Dintr-o leafă de tânăr inginer stagiar am dat un sfert pe un parfum Paciuli. De curând palatul BCR a fost vândut unei companii luxemburgheze pentru o sumă cuprinsă între 30-35 mil euro şi după renovarea suprafeţei de 16000 mp va fi transformat într-un hotel de 5 stele.
-Palatul Creditului Industrial urma să fie o replică a celui de mai sus, fundaţia lui făcându-se în acelaş timp cu primul. Din motive financiare, la acesta lucrările nu au continuat. Terenul a fost vândut şi abia în 1935 arh. G. M. Cantacuzino l-a construit în stil clasic total diferit de al celuilalt care avea o ornamentaţie somptuoasă. După 1989 a devenit sediul unui partid politic iar din 2019 a trecut printr-un amplu proces de renovare, similar palatului BCR.
11. Palatul Şuţu
Este situat pe bd. Brătianu nr. 2, pe colţul din spre Piaţa Universităţii, la gura metroului. A fost construit pentru postelnicul Costache Şuţu între 1833-1835 în stil neogotic de arhitecţi vienezi. Ulterior în 1862 a fost împodobit cu decoraţiuni interioare de Karl Storck. Avea un parc enorm care se întindea până în locul în care se află astăzi Universitatea (pe vremuri biserica manăstirii SF. Sava) şi în care se plimbau fazani şi păuni. În perioada sa de glorie în palat se organizau baluri şi serate la care participa elita oraşului. A fost restaurat în perioada 1956-1958 şi din 1959 găzduieşte Muzeul Municipiului Bucureşti pe care l-am vizitat în altă zi, ocazie cu care am admirat interioarele palatului, celebra oglindă de Murano, ceasul comandat la Paris, scara monumentală de marmoră cu două braţe şi am vizitat câteva expoziţii temporare la parter şi cele de bază la etaj. Acest muzeu merită un review separat. Clădirea este monument istoric.
12 Biserici în apropierea Pieţii Universităţii
-Biserica rusă (Sf. Nicolae)
Amplasată pe str. Ion Ghika nr. 3, în apropierea Palatului Universităţii, mai précis vizibilă de pe străduţa dintre Banca Comercială şi clădirea Creditului Industrial a fost construită între 1905 şi 1909 din iniţiativa ambasadorului rus Ghiers pentru credincioşii ruşi din Bucureşti. Planurile au fost făcute de arhitectul Preobrajenevski iar materialele, fondurile necesare 600000 ruble de aur au fost puse la dispoziţie de Rusia, numele ei fiind al ţarului Nicolae al II-lea. Între 1909 şi 1992 a trecut alternativ sub juridisdicţia Patriarhiei române şi a celei ruseşti până ce în 1992 a devenit paraclis al Universităţii, denumită şi biserica studenţilor. Are planul pătrat cu ziduri masive. Turla centrală este înconjurată de patru turnuri mai mici aşezate pe naos. La intrare este un alt turn cu formă de bulb şi un al şaptelea este ridicat peste altar. Turnurile erau îmbracate în foiţă de aur, acum din tablă vopsită. Faţadele sunt inspirate din motive ruseşti. Din păcate am găsit biserica învelită în schele, singurele decupaje din fotografii putând să le fac asupra turlelor.
-Biserica dintr-o zi cu hramul Sf. Nicolae se află la capătul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism pe str. Academiei nr. 22. Numele ei provine din faptul că pe acest loc a fost construită într-o zi o bisericuţă mică de lemn de către postelnicul Neagu. Marica, soţia domnitoruluia Constantin Brâncoveanu găsind această bisericuţă prea mică pentru a fi oficiate slujbe domneşti a poruncit 1702 ridicarea unei biserici de zid. În anul 1825 sub domnia lui Grigore Ghika Vodă biserica a ars şi a fost în refăcută din zid de cărămidă. Între anii1901 şi 1945 a fost folosită pentru rugăciune de comunitatea de albanezi din Bucureşti Este declarată monument istoric din 1915,
-Biserica Colţea a fost construită în 1702 de spătarul Mihai Cantacuzino în incinta unei mănăstiri mai vechi pe proprietatea clucerului Colţea. Afost adoptat stilul brâncovenesc la care s-au adăugat elemente de artă italienească şi orientală. Clopotniţa sa, turnul Colţei, era la acea vreme cea mai înaltă construcţie din Bucureşti. Deşi a rezistat cutremurelor, turnul Colţei a fost demolat în 1888 de primarul Pache Protopopescu în vederea amenajării bulevardelor care definesc Piaţa Universităţii. Biserica a fost avariată de cutremurele din 1940,1977 şi bombardamentele din 1944 fiind consolidată în 1950 şi apoi în 2006 când a revenit la forma iniţială. În cursul lucrărilor din 2006 s-au descoperit fundaţiile unei biserici mai vechi şi un cimitir cu 104 morminte. Acolo erau îngropaţi oameni de vază pentru că în sicrie s-au găsit monede occidentale şi turceşti, inele şi paftale. Biserica Colţea declarată monument istoric este cel mai vechi edificiu bucureştean încă funcţional. În 1704 acelaş spătar Mihai Cantacuzino a construit şi un spital mare care rezistă şi astăzi, fiind, cu corpurile adăugate în 1876, unul din cele mai mari din Bucureşti. În curtea spitalului se află statuia lui Mihai Cantacuzino din marmoră de Carrara, lucrată de Karl Storck.
13. Ministerul Agriculturii este situat pe bul Carol. I nr. 4. Denumirea actuală oficială este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dar iniţial se numea al Agriculturii şi Domeniilor. Funcţionează într-un palat construit în scopul gestionării producţiei agricole, pentru că România devenise grânarul Europei. Palatul impunător cu o aripă centrală şi două laterale a fost construit în 1895 după planurule arhitectului Louis Pierre Blanc în stil neorenascentist francez. Corpul central are un frontispiciu cu o friză cu basoreliefuri şi ceas sub o cupola impunătoare iar intrarea principală este flancată de doi titani impunători. Pe întreaga existenţă este una din instituţiile de stat care nu şi-a schimbat destinaţia. Este declarat monument istoric...
Cu acest ultim edificiu am închis cercul pe care l-am făcut împrejurul Pieţii Universităţii prin care am trecut de sute- mii de ori, dar a cărei istorie am descifrat-o abia acum.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Clădirile pe care le-am prezentat sunt o mândrie a Bucureştiului. Păcat că încă de la elaborarea planurilor lui Orăscu pentru Universitate în 1857 şi recent a parcării subterane nu s-a găsit soluţia protejării sitului arheologic al mahalalei Sf. Sava
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Am trecut de sute-mii de ori prin Piaţa Universităţii dar a fost prima dată când am avut răgazul s-o cerecetez în amănunţime
Trimis de Michi in 19.07.22 09:16:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Start vot! Foarte frumos acest set de articole dedicat unui loc considerat a fi inima orasului. De cele mai multe ori trecem grabiti pe langa locuri minunate, mie mi-au trebuit niste ani sa descopar drumusetea fatadei Ministerului Agriculturii, insa dupa ce am descoperit asta, de fiecare data cand treceam pe acolo ma mai uitam la cladire. Am vazut si eu multe transformati ale zonei (nu am aceeasi experienta ca cea povestita aici), si a fost minunat sa vad aceasta zona si in trecut.
Felicitari, votat cu mare drag.
”Cu acest ultim edificiu am închis cercul pe care l-am făcut împrejurul Pieţii Universităţii prin care am trecut de sute- mii de ori, dar a cărei istorie am descifrat-o abia acum.
Nici eu nu știam multe lucruri despre istoria acestor clădiri și a locului Pieții. Și eu am trecut de sute de ori prin această zonă, mai ales că, în ultimii cinci ani înainte de pensionare, am lucrat chiar lângă „Biserica dintr-o zi” , pe strada Academiei. Clădirile sunt superbe, merită cu prisosință să fie declarate monumente istorice.
În clădirea Ministerului Agriculturii am și intrat, (cu ocazia problemelor de serviciu - am lucrat în industria alimentară, pe atunci se chema M. A. I. A., ultimele două inițiale au fost adăugate ulterior), este superbă clădirea și pe interior.
S-a întâmplat să fiu de față când ridicau statuia lui Spiru Haret, înainte de începerea lucrărilor la parcarea subterană, iar la „Biserica dintr-o zi” am intrat de nenumărate ori. (nu mi-a plăcut că i-au schimbat tâmplăria veche, a fost înlocuită cu termopane)
Felicitări!!!... și mulțumim pentru această serie de review-uri despre cea mai populară zonă bucureșteană!
@Michi: Felicitări pentru munca de documentare și pentru realizarea acestei serii de articole despre centrul capitalei noastre!
Ministerul Agriculturii funcționează în una dintre cele mai frumoase clădiri din București. În ultimii mei ani de muncă, o vedeam aproape zilnic, ba chiar - cu anumite treburi - mergeam uneori acolo. Corpul central are pe frontispiciu un basorelief reprezentând-o pe Demetra - zeița agriculturii, iar pe acoperiș, un ceas. Intrarea principală este străjuită de două statui care îl reprezintă pe Hercule.
În unghiurile dintre corpul central și aripile laterale sunt două turnulețe rotunjite, încastrate în zid și terminate cu mici cupole. Fațadele dinspre bulevard ale corpurilor laterale sunt decorate cu coloane și frontoane și au o rotunjire a colțurilor în ton cu turnulețele.
Palatul Ministerului de Război. La începutul sec. XX Ministerul de Război funcționa în clădirea care mai dăinuie și astăzi vis-à-vis de Ministerul Agriculturii. Clădirea aceea în unghi ascuțit de lângă Teatrul Național, a fost înălțată în anul 1900, după planurile lui Nicu Cerkez. De aici a condus generalul Alexandru Averescu – pe atunci ministru de război – ofensiva română în timpul Războiului Balcanic și armata română în luptele de la Mărăști și Oituz.
După Primul Război Mondial, Ministerul de Război s-a mutat în Str. Valter Mărăcineanu, iar vechiului sediu i s-au dat alte întrebuințări. În prezent găzduiește Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, organismul central care gestionează derularea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii în România. Cunosc foarte bine această clădire (eu activând câțiva ani acolo), dar sunt uimită de fiecare dată când privesc fotografii cu vechea ei înfățișare. Ornamentația exterioară inițială era cu mult mai bogată, restaurările ulterioare înlăturându-i cariatidele și celelalte elemente decorative. Palatul a fost mutilat și în interior unde s-a făcut o nouă compartimentare a spațiului existent. Au apărut pereții de rigips și termopanele. Culoarele pardosite cu marmură, scara principală spiralată și mai ales acoperișul de sticlă al casei scării rămân totuși o frumoasă amintire a vremurilor lui de glorie.
@iulianic: Exceptionale completari pentru care eu, inclusiv si altii care le citim
iti multumim. Tu si alţi câţiva useri ma uluiti prin bogatia de informatii pe care ni le puneti la dispozitie.Cred că reviewurile si ecourile voastre dau plusvaloare saitului.
@Michi: Tot ca o completare, poate că ar fi trebuit să spun că parcarea subterană din Piața Universității este o oarecare rezolvare pentru automobiliștii care ajung în centru. Cei care lucram la Ministerul Agriculturii și la Agenția de vis-à-vis, clădirea fostului Minister de Război, aveam mari probleme cu parcarea. Trebuia să vii la serviciu foarte devreme, mult înainte de începerea programului, pentru a le-o lua înainte altora și a prinde un loc pe trotuarele străduțelor din jur. Ieșirea din impas a fost abonamentul lunar de parcare. Cu 200-300 lei/lună (nu mai țin minte exact) mașina rămânea toată ziua în parcarea subterană de la Universitate.
La un moment dat, am renunțat la mașină în drumul către servici. Din casă și până în birou nu făceam mai mult de 20 minute cu metroul. Dar am prins și zi de grevă la metrou când din nou a trebuit să recurgem la mașină. 2 ore ne-au trebuit pentru a străbate aceeași distanță. Să mai parchezi undeva?
@iulianic: Apropo de mers pe jos, eu zeci de ani am mers trei sferturi de oră dus- trei sferturi întors pe ninsoare sau arşită de pe str Anton Pan până pe Dorobanţi aproape de liceul Caragiale, apoi din Taberei de la Valea Oltului până la metrou la spitalul Universitar. Ca să nu mă îngraş. Acum am slăbit deşi pot merge max 300m şi ăia cu icnete si o oprire-două. Probabil compensez dar multumesc lui Dzeu ca inca e bine.
Scuze pentru intarzierea acestui ecou, dar nu prea am avut timp liber in ultimul timp.
Dar hai sa trecem la treaba.
As dori sa completez cu ceva si eu descrierea locului prezentat.
In cladirea Palatului Creditul Industrial a functionat in anii 1960-1970 TAROM-ul, la parter fiind birourile de vanzare bilete pentru cursele interne, dar si pentru cele externe. Aceasta pana la mutarea lor in blocul construit dupa cutremur pe calea Victoriei, in spatele hotelului Lido. In continuare, pe str Colonadelor, devenita dupa cutremur Toma Caragiu, colt cu Ion Ghika era blocul Colonadelor cu barul de noapte Atlantic la subsol. In acest bloc si-au gasit sfarsitul la cutremurul din 1977 Toma Caragiu, Alexandru Bocanet si Veronica Porumbacu. Culmea ironiei, sufrageria apartamentului, cu masa la care fusesera cei trei a ramas intacta, mai putin peretele exterior.
In cladirea in care se afla acum sediul BCR a functionat Ministerul Comertului Exterior, magazinul de la parter preluind denumirea ministerului. Aici, la sfarsitul anilor 60 cumparam camasi Schwarze Rose, cravate Trevira sau bluze rulate pe gat Helanka. Mergand pe acelasi trotuar spre str Academiei era restaurantul Trocadero, cu o frumoasa si racoroasa gradina in curtea interioara. Putini isi mai aduc aminte ca restaurantul a fost destinat in exclusivitate clientelor de sex feminin. La coltul cu str Academiei, la parterul blocului era un magazin cu produse, dar mai ales piese de schimb electronice, care alaturi de magazinul Dioda din bd 1 Mai asigurau tot ce era nevoie pentru construirea, acasa de aparate de radio, amplificatoare sau depanarea acestora si a televizoarelor.
Traversand str Academiei, mergand spre calea Victoriei, cladirea de pe colt adapostea Institutul de Proiectari Bucuresti, unde am avut bucuria, ca in practica de proiectare in anul trei, sa lucrez la proiectul turnului scenei la Teatrul National. La parter functiona o cofetarie, iar la coltul cu calea Victoriei, la parter era un magazin de pescarie (Delta era numele lui) iar la etaj un restaurant cu specific pescaresc.
Pe bd Elisabeta colt cu str Academiei, dar vizavi de Institutul Proiect era cladirea in care a functionat Ministerul Industriei Metalurgice (pana la mutarea acestuia in Piata Amzei), apoi dupa mutare s-a mutat aici DGDAL Bucuresti. La parterul, dar si la subsolul cladirii functiona Libraria Mihai Eminescu.
Cam acestea ar fi pe scurt amintirile mele despre aceasta zona deosebita a Bucurestiului.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Foarte, foarte interesante completările. Felicitări şi pentru memorie. Înşirându-le în ordine topometrică parcă le revăd şi eu, deşi câteva legate de locurile voastre de muncă, nu le ştiam. Îmi pare bine că acest mini serial a fost o provocare pentru mulţi dintre noi să şteargă de praf amintirile din tinereţe. Citind ce aţi scris tu, Iulianic, Mishu, Doinafil, parcă retrăiesc acele timpuri. Vă provoc să mai luăm la mână câte un loc important din oraş şi printre penthousuri şi blocuri cu pereţi de sticlă, să- l evocăm aşa cum ne-a rămas în memorie, cu parfumul epocii după mai mult de 30 de ani.
@liviu49:
”La coltul cu str Academiei, la parterul blocului era un magazin cu produse, dar mai ales piese de schimb electronice, care alaturi de magazinul Dioda din bd 1 Mai asigurau tot ce era nevoie pentru construirea, acasa de aparate de radio, amplificatoare sau depanarea acestora si a televizoarelor.
Erau de fapt trei magazine, nu unul singur. Plus o mulțime de bișnițari de culoare ce vindeau piese aruncate la gunoi din IPRS.
Cât despre "tot ce era nevoie"... aș reformula "mai nimic din ce era cu adevărat nevoie". Trebuiau p. c. r. ca să faci rost de un PL500 sau alte piese care cădeau frecvent. Să nu mai vorbim de prețuri - un amărât de tranzistor BC era 63 de lei! De banii ăia mâncai și beai bine alături la Trocadero!
@Dragoș_????????: Corupţia era în floare şi mita un drept incontestabil. Ca să iau o pereche de pantofi Guban care costau 275 lei, bacşisul era de 50 lei.
@Michi: Eu sunt de acordeon!
Cine da primul cu piatra?
Stau la cotitura si astept sa depan din amintirile din anii tineretii. Sper ca neuronul sa nu ma faca de ras. Va rog sa nu-mi cereti poze din acea perioada pentru ca nu prea mai am mare lucru .
Numai bine!
@doinafil:
”În clădirea Ministerului Agriculturii am și intrat, (cu ocazia problemelor de serviciu - am lucrat în industria alimentară, pe atunci se chema M. A. I. A., ultimele două inițiale au fost adăugate ulterior), este superbă clădirea și pe interior
.
Parcă aș fi scris eu aceste cuvinte.
Ce mică e lumea! Nu mai întreb amănunte, cine știe ce surpriză vom avea... ha, cum ar fi să aflăm că am fost colege, poate chiar de facultate (generații diferite)!??!
Îmbrățișări!
Mama Michi, jos pălăria! Musai, trebuie să mai trec pe la Muzeul Șuțu. L-am văzut prin anii 80, dar nimic nu am văzut.
Toate bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ