EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mulţi cunosc sintagma ˝salba de lacuri a Bucureştiului˝, mai puţini ştiu câte sunt şi care e denumirea lor şi, şi mai puţini le-au înconjurat malurile cu piciorul. Aceste lacuri antropice (DEX - determinat de mâna omului) au fost amenajate pe meandrele râului Colentina care străbate Bucureştiul de la nord vest spre nord-est.
Am vizitat unele din aceste lacuri încă din copilărie la strandul Floreasca prin anii 50, apoi tânără fiind traversam sau ne plimbam pe lacul Herăstrău cu vaporaşul de agrement, am mers cu nepoţii la locurile de joacă amenajate în parcurile lacurilor şi am mâncat la restaurante amplasate pe malurile lacurilor Herăstrău (Pescăruş, Mioriţa, Bordei), Floreasca (Diesel), Tei (President) Străuleşti (Doi cocoşi), Băneasa (Pizzeria Danielli), etc
Râul Colentina
Este un râu de mărime medie, izvorăşte dinspre Târgovişte din dealurile Şotânga- Doiceşti, are un curs de 100 km din care 37 km în Bucureşti, străbate judeţele Dâmboviţa şi Ilfov şi se varsă în râul Dâmboviţa în dreptul localităţii Cernica.
Salba de lacuri din Bucureşti şi din jurul lui
Între Buftea şi Cernica au fost amenajate 15 lacuri antropice din care 9 pe teritoriul Municipiului Bucureşti
Acestea sunt:
- la nord-vest de capitală: lacurile Buftea, Mogoşoaia, Chitila
-în interiorul Bucureştiului: lacurile Străuleşti, Griviţa, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni
- la nord-est de capitală: lacurile Dobroieşti, Pantelimon, Cernica
Suprafaţa lor variază între 30 ha (lacul Colentina) şi 360 ha (lacul Cernica)
Pentru bucureşteanul obişnuit, mai cunoscute sunt lacurile relativ mici: Herăstru 77ha, Băneasa 40 ha, Floreasca 70 ha, Tei 80 ha. Din acestea cel mai amenajat şi vizitat este lacul Herăstrău. El ar fi trebuit să facă parte dintr-un proiect de dezvoltare recent al lanţului de lacuri navigabile Herăstrău- Floreasca- Tei. Celelalte lacuri enumerate sunt cunoscute mai mult de pescari sau de cei care locuiesc în zonele respective.
Contextul cultural- politic
După venirea în ţară a principelui Carol de Hohenzollern în 1866, câştigarea Războiului de Independenţă în 1878 şi declararea monarhiei în 1881, sub cei trei regi: Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea, în România şi în special în Bucureşti, a început un amplu proces de modernizare. S-au construit Unversitatea (1864), Gara de Nord (1872), palatul Poştei (1892), palatul CEC (1900) După 1878 calea Mogoşoaia a devenit calea Victoriei. În 1872 s-a introdus apa curentă şi în cartierele centrale canalizarea. În 1882 a fost pusă în funcţiune prima centrală electrică, în acelaş an în care Edison a iluminat pentru prima oară New Yorkul. Ea asigura curent electric pentru Palatul Regal, palatul Cotroceni şi Teatrul Naţional. În 1902 s-a pus în funcţiune prima centrală electrică pentru deservirea populaţiei la Grozăveşti, construită de inginerul Radu Elie pe râul Dâmboviţa.
Bucureştiul, în două-trei generaţii, s-a schimbat atât de mult faţă de alte capitale orientale din balcani, de ex. Sofia sau Belgrad, încât a căpătat numele de micul Paris iar legislaţia şi reformele făcute s-au inspirat din cele franceze. După 1900, leul se tranzacţiona pe pieţele europene la paritate cu francul francez şi cu câţiva poli puteai face o excursie oriunde în Europa.
În perioada interbelică 1920-1940, în 20 de ani s-a ridicat Arcul de Triumf (1922, architect Petre Antonescu), s-a reconstruit palatul Regal (1937) care arsese în 1926 şi cel al Telefoanelor (1934). Venise vremea să se regularizeze cursul râului Colentina care trecea prin nordul capitalei, să se asaneze bălţile, smârcurile şi mlaştinile acestuia (adevărate focare de infecţii) şi să se ofere bucureştenilor locuri de odihnă şi distracţii.
Istoricul salbei de lacuri din jurul Bucureştiului
Lucrările de regularizare a râului Colentina au durat din 1933-1936 şi au fost executate de Uzinele Comunale Bucureşti, primar fiind Dem. Dobrescu. La intrarea în muzeul Satului o placă memorială aminteşte de această mare lucrare.
În primul rând s-a realizat un lac rezervor de peste 300ha la Buftea. Pentru a asigura cantitatea de apă necesară s-a costruit un baraj la Bilciureşti pe râul Ialomiţa la o depărtare de 50 km de Bucureşti şi un canal de aducţiune Bilciureşti- Ghimpaţi lung de 9 km care suplimentează debitul râului Colentina.
- La lucrările din zona Herăstrău au fost dislocaţi 1.5 mil mc pământ. În jurul acestui lac a început să se amenajeze un parc denumit iniţial Luna Park cu o suprafaţă de 187 ha şi perimetru de 5 km. S-a construit o ecluză spre lacul Floreasca, s-au organizat plimbări şi traversări cu vaporaşele, au apărut restauante de top ca Pescăruş şi la marginea lui a fost organizat Muzeul Satului
- În 1936 au început lucrările de amenajare a lacurilor Floreasca şi Tei. În 1938 s-a ridicat nivelul lacului Tei cu 4m şi al lacului Floreasca cu 1m pentru acoperirea mlaştinilor insalubre de pe margini. Lacul Floreasca nu a prezentat o atracţie pentru public dar în tinereţea mea avea câteva stranduri la care mergeam cu colegii cu tramvaiul prin ţigănia gropii de gunoi a oraşului. Astăzi acolo sunt vilele de protocol Lac1 şi 2, reşedinţa preşedintelui, vila Dante, un club sportiv.
- Până la începerea războiului în 1940 s-au realizat numai 7 din cele 15 lacuri care formează salba de lacuri ale râului Colentina. Celelalte au fost realizate în perioada 1968-1970
-Lungimea salbei de la Buftea la Cernica este de 56 km cu o suprafaţă totală de 1500 ha. Lacurile sunt amenajate în cascadă cu o diferenţă de nivel între amonte şi aval de 50m
Caracteristicile fiecărui lac (suprafaţă, volum, perimetru, adâncime, etc) se găsesc în alpab.ro/Lacuri_c.htm. Lacurile au fost construite să dureze sute de ani dar cu timpul s-au colmatat, în perioada de toamnă-iarnă când nivelul apei scade vegetaţia depusă pe fundul lor se descompune, astfel încât necesită periodic acţiuni de dragare.
Proiectul de modernizare a lacurilor Herăstrău-Floreasca-Tei
În 2014 a apărut o informaţie în presă că a început execuţia unui proiect care va uni lacurile Herăstrău, Floreasca şi Tei cu un traseu navigabil de 3 km. Înafară de ecluza existentă dintre Herăstrău şi Floreasca mai urma să fie făcută alta între Floreasca şi Tei. Cele două din urmă lacuri trebuiau decolmatate şi adâncite cu 1m pentru a asigura pescajul vaselor de agrement. Din mâlul scos urma să fie făcute insule şi stranduri. Erau prevăzute 12 debarcadere, 6 porturi, scenă plutitoare, pistă de biciclişti care ar fi înconjurat malurile. Suma estimată era de 23 mil eu fonduri europene nerambursabile. Execuţia începută în 2014 a fost sistată în 2015 din cauză că în urma controalelor s-au descoperit grave erori de proiectare care făceau imposibilă realizarea ei, aşa că din fondurile europene n-au fost atrase iniţial decât 3 mil. eu. În iunie anul acesta a apărut ştirea˝ S-a ales praful de o investiţie de 20 de milioane de euro, într-unul dintre cele mai noi parcuri din Bucureşti care a ajuns o ruină˝ Locuind în cartier am mers vara aceasta pe malul lacului Floreasca şi am văzut: o alee asfaltată, bănci, un pod, un loc de joacă şi cam atât.
Starea actuală
În urmă cu câţiva zeci de ani, salba de lacuri a Capitalei fusese mândria oraşului datorită priveliştilor oferite şi a parcurilor amenajate în jurul lor. Astăzi au ajuns groapă de gunoi pentru că acolo s-au adunat zeci de mii de tone de peturi, ambalaje, deşeuri alimentare, electrocasnice stricate, aruncate dea valma fără a fi amenajat un spaţiu special cu taxă. De ex. pe lacul Fundeni, lebedele trăiesc printre maldărele de gunoaie care plutesc pe luciul apei. Nu e vorba de goana după rating prezentată de mass media care vânează orice ştire negativă dar şi de relatările unor cunoscuţi de-ai mei, care în zilele caniculare ale verii au vrut să inspire o gură de aer proaspăt. N-a fost să fie, pentru că în loc de aer curat li s-au oferit bombe ecologice cu miros infect. Ar fi cazul să ne trezim după 30 de ani de adormire, neglijenţă şi furt şi să redăm Bucureştiului (micul Paris) strălucirea de acum 80-90 de ani
După ce v-am povestit despre salba de lacuri a Bucureştiului vă invit să le vizitaţi într-o zi însorită. Poate-poate veţi găsi un colţişor în care să faceţi abstracţie de mizeria şi neglijenţa în care au ajuns, închpuindu-vă cu ochii minţii cum arătau în perioada lor de glorie.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cadrul natural este superb dar mizeria adunată în ultimii 30 de ani atât pe lacuri cât şi pe malurile lor îţi năruie orice dorinţă de a petrece câteva ore în aer curat
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Pe lacul Herăstrău mai circulă vaporaşe de agrement, pe malurile lacurilor sunt restaurante şi cafenele şi dacă faci abstracţie de şobolanii care traversează aleile, poţi zice că e OK!
Trimis de Michi in 13.10.21 03:29:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: Am vizitat câteva lacuri din salbă de câteva ori pe an din 1950 până anul acesta, cu grijă de pandemie
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant articol, mai ales că vine la puțin timp după incursiunea pe care am făcut-o - timid - în zona lacurilor din nordul Bucureștiului! Scopul principal al "excursiei" a fost să-mi întâlnesc o prietenă din copilărie, pe care n-am reușit s-o mai văd de 15 ani... Dar și să respirăm un pic de aer de Capitală... Așa că ne-am cazat în apropierea lacurilor (o să povestesc la un moment dat despre hotel, căci merită), iar sâmbătă dimineață, până să apară amica mea, ne-am plimbat vreo 3-4 ore prin zonă. Ce-i drept, am avut ambiții mari, dar vremea rece și vântoasă ne-a scurtat plimbarea.
Într-adevăr, am remarcat zone nefiresc de paraginite și murdare, alternând cu vile impecabile. Un adevărat "spectacol" de contraste... Mirosuri deranjante n-am întâlnit, probabil ne-a ajutat anotimpul... Mi-a plăcut mult Lacul Floreasca și mai ales Parcul Bordei, pe care l-am străbătut aproape în totalitate. Am vrut să ajungem și în Herăstrău, dar am lăsat-o pe altădată, ne-am întors spre Lacul Tei. O zonă cu mult, mult potențial; un pic de dichiseala și ar putea deveni adevărat magnet pentru turiștii de toate națiile...
@crismis: îm pare bine că ai făcut o tură în Herăstrău. Eu mergeam des cu soţul şi niciodată n-am găsit parcul neîngrijit. Don contră cred că erau gunoieri de serviciu alocaţi parcului. Foarte multe ronduri de flori, băncile noi le înlocuiau pe cele uzate, locuri de joacă, grădina japoneză- o încântare. N-am mai mers de când a plecat soţul acum trei ani jumătate. În schimb m-am bucurat mult că au gândit să modernizeze lacul Floreasca, fiind relativ aproape de casa mea. Anii trecuţi, fie luam autobuzul trei staţii, fie mergeam pe jos cu baston şi în jumătate de oră de mers încet, ajungeam.
@Michi: Mulțumim pentru prezentare! Lucrările de asanare a lacurilor din valea Colentinei a constituit o acțiune de amploare care a antrenat multe minți luminate de ingineri și fonduri bănești importante.
Până astăzi în orașul nostru au fost foarte puține prilejuri în care ne-am arătat capabili să întreprindem lucrări de interes general, să avem o oarecare viziune de lucrări de viitor și să le putem realiza. Dela 1850 și până astăzi sunt foarte puține. Lucrările acestea de asanare a văii Colentinei reprezintă un succes al interesului general asupra electoralului, asupra interesului local. [… ]
Nu pot încheia fără a menționa un fapt: Dâmbovița a fost pierdută pentru orașul București ca element de agrement; din fericire ea poate fi înlocuită. Lacurile din Nordul Capitalei cu regiunea viitorului Parc Național, vor constitui refugiul pentru desfătarea ochiului și odihna minții Bucureșteanului obosit de muncă și necazuri. Dâmbovița își va lua celălat rost sanitar și va fi și ea folositoare binelui orașului, în altfel. *Sunt rândurile ing. Nicolae G. Caranfil așternute în 1936 într-un amplu material dedicat lucrărilor de asanare.
În 2015 în drum spre Mănăstirea Pissiota am văzut lacul rezervor Buftea și biserica Rebegești - monument istoric de secolul al XVIII-lea ridicat cu circa 4 m pentru a nu fi înghițit de apele noului lac (vezi impresii).
În afara avantajelor de ordin igienic și estetic, lucrările executate de U. C. B. (Uzinele Comunale București), cu o exactitate americană, potrivit programului dinainte stabilit, au o mare însemnătate din punct de vedere tehnic național. Hotărârea cu care s-au executat importantele lucrări, soluțiile propuse, precum și râvna cu care s-a lucrat de către inginerii români, sunt o dovadă mai mult de posibilitățile și energia de care dispune Neamul Românesc – scria ing. Mircea I. Simionescu într-un număr al revistei Natura din 1940.
Numai bine!
@tata123 ???? :Ce mai pot spune după asemenea completări? Chapeau bas! Pentru cei doar engleziţi ˝Jos pălaria!˝
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ