GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zoo Târgoviște – un parc zoo drăguț
O ieșire la plimbare cu copiii presupune adaptarea programului astfel încât să includem obiective care să fie pe placul lor și să le succite interesul. După un popas în natură la Rezervația de zimbri din Bucșani – „Zimbrăria Neagra” (vezi impresii) și o porție de explorare a peșterilor locuite de oamenii din Paleolitic – Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (vezi impresii) a urmat un punct de maximă atracție pentru prichindei: Zoo Târgoviște.
Periplul într-o grădină zoologică este interesant și pentru adulți, mai ales atunci când în incinta parcului zoo găsești exemplare mai puțin întâlnite în alte asemenea instituții. Dar, tot adulții, conștientizează condițiile de trai și suferința animalelor sălbatice ținute în captivitate. În ultimii ani grădinile zoologice din România au beneficiat de îmbunătățiri și creșterea gradului de confort a animalelor, dar, cu toate acestea, încă nu s-a ajuns la stadiul unor parcuri zoo celebre din străinătate. AmFostAcolo fiind un portal turistic să trecem la descrierea obiectivului din punct de vedere al interesului generat pentru vizitatori.
Localizare. Obiectivul este situat într-o oază verde a orașului, pe latura nordică a Parcului Chindia. Grădina zoo se poate accesa de pe bulevardul Calea Domnească, intrând în parc pe lângă Berăria Vlad Țepeș. Parcare căutați de-a lungul trotuarului în dreptul Curții Domnești.
Acces. Casa de bilete eliberează documente de acces în valoare de 7 lei/adult, 4 lei copii peste 3 ani, elevi și studenți, 3 lei/pensionari. Există și o taxă foto pentru aparate neprofesionale în valoare de 20 lei; mă îndoiesc că o plătesc foarte mulți în condițiile în care camerele foto de pe telefoane au devenit de bază. Există și posibilitatea achiziționării unui abonament anual cu intrări nelimitate în valoare de 100 lei/adult și 60 lei/copil. Programul de funcționare pe timpul anotimpului cald este de marți până duminică între orele 10.00-19.00. Întreg parcul zoo este supravegheat video.
Vizita. Nu este prima data când mă plimb pe aleile parcului zoo, orașul Târgoviște mândrindu-se din punct de vedere istoric cu prima grădină zoologică din România. La sfârșitul secolului al XVI-lea, domnul Petru Cercel creează cu ajutorul grădinarilor italieni un frumos parc în jurul reședinței domnești. Italianul Franco Sivori, care a stat doi ani în Valahia, consemnează: A pus să se facă apoi cuști nespus de mari și frumoase pentru a ține sălbăticiuni și mândre grădini italienești, care erau așezate chiar lângă palatul său. Și a făcut totul cu atâta grabă, că părea o minune. În mai puțin de șase luni totul era dus la desăvârșire, lucrând mai bine de 1000 de oameni neîncetat.
Dintre cele câteva grădini zoo vizitate în țară până acum, cea de la Târgoviște este preferata mea. Chiar dacă nu are dimensiuni foarte mari parcul zoo este aerisit, plin de vegetație și foarte curat. Am remarcat apariția Acvariului – un pavilion dedicat diferitelor specii de pești (nu lipsesc: somnul, pisica de mare, piranha, aricii de mare, rechinul, celebrul peștișor „Nemo” și mulți alții).
Zona felinelor mari este reprezentată de lei (și leoaice, bineînțeles), tigrul și tigrul siberian. Bună ideea de a amplasa un foișor din care se pot observa mai bine aceste carnivore de talie mare. Foișorul e închis parțial pentru a creea o atmosferă întunecoasă, loc unde au fost amplasate câteva animale de noapte, ca de exemplu acei „șoareci” care atârnă cu capul în jos – lilieci egipteni și chinchile.
Un animal mai rar întâlnit este hipopotamul pitic care stă mai tot timpul în bazinul cu apă și doar clipirea din ochi ne confirmă faptul că e viu. Urșii bruni au un spațiu mai mare de manevră, în malul abrupt și-au săpat adevărate vizuine. Un vultur pleșuv maiestos cândva stă nemișcat în voliera care nu îi oferă destul spațiu pentru a-și întinde aripile.
Un punct de atracție îl constituie maimuțele, mai ales că era timpul în care aveau pui. Pufuleții sunt la mare căutare, degețelele maimuțicilor acaparând avide orice fel de mâncare (pe care vizitatorii nu ar trebui totuși să o ofere animalelor sălbatice). De asemenea, puii divers colorați ai caprelor reprezintă un magnet pentru copii.
Ce am mai văzut deosebit la Zoo Târgoviște? În cuști de diferite forme și dimensiuni am zărit sconcsul (adorabilul care poate mirosi extrem de urât), porcul spinos (rozătoare din Africa), coati (animal care trăiește pe continentul american), muflonul (o oaie sălbatică cu coarne solide), iepurele de Patagonia (o rozătoare argentiniană), capra Ibex.
Nu lipsesc păsările de apă (lebede, rațe), fazanii (cel auriu-roșu e superb), reptilele (caimanul, diverse specii de șerpi), ierbivore (cerbi, lame), struți.
Concluzii și recomandări. În grădina zoo sunt și câteva bănci pentru un mic popas, numeroase spații verzi și ronduri de flori, câteva sculpturi ornamentale și citate din diverși autori având legătură cu lumea animalelor. Era în pregătire un spațiu, cel mai probabil dedicat plimbărilor cu poneiul. Am citit și despre crearea unui loc de destindere pentru vizitatorii parcului zoo (incomod-media.ro/2018/04/ ... -zoo-targoviste): mobilier rustic, un mic amfiteatru, o microfermă cu animale domestice, un bazin artificial cu pești exotici.
Vă recomand să aveți cu voi o sticlă de apă și ceva de ronțăit, dacă sunteți cu copiii și veți zăbovi mai mult timp în interior.
Grădina Zoo Târgoviște este un loc de plimbare, deține animale interesante, e curată și îngrijită. Dacă aveți drum prin fosta capitală a Țării Românești opriți-vă o oră și la parcul zoo, anul trecut aproape 100.000 de vizitatori i-au trecut pragul.
Trimis de tata123 🔱 in 14.05.18 13:36:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.93305900 N, 25.45628500 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123: Animale interesante, inedite, dar, după părerea mea, chinuite.
Într-adevăr, oamenii ar trebui să le cunoască, să le vadă ”pe viu”. Mai ales copiii! Dar ele ce vină au?
Una peste alta, se vede că-i curat, că-s îngrijite, dar nu-s prea vesele!
@tata123: Am fost şi noi în vizită la Grădina Zoologică în cea de-a doua zi de Paşte, după mulţi, mulţi ani în care am lipsit, fără vreun motiv anume, ci aşa s-a întâmplat. De regulă, când mergem dimineaţa în weekend să facem mişcare pe pista amenajată în jurul lacului din parc, de fiecare dată răgetele leilor răsună dincolo de gardul înalt despărţitor, exact ca în logo-ul Metro-Goldwyn-Mayer. Aşa că nu prea le-am simţit lipsa.
Lăsând gluma la o parte, faţă de precedenta vizită, am sesizat câteva aspecte pozitive care demonstrează că lucrurile, cel puţin din punct de vedere organizatoric, au evoluat aici, dar animalele sunt la fel de triste, semn că în captivitate...
Felicitări pentru articol şi vizită!
@Zoazore: Mda... Nu au cum să fie prea vesele, sunt închise în spatele unor gratii. Poate doar cele domestice să fie mai vioaie. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.
@irinad: Așteptam un ecou din partea unui om al locului, mulțumesc. Semne de îmbunătățire am observat și eu, de aceea apreciez munca celor de la ZOO Târgoviște - încearcă să creeze niște condiții decente.
E greu de spus dacă ar fi mai bine să se desființeze parcurile zoo. Specialiștii justifică existența lor prin rolul jucat în protejarea animalelor sălbatice pe cale de dispariție și conservarea biodiversității. Niciodată habitatul natural nu va fi identic cu cel creat artificial.
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2021 La Zoo Târgoviște, din nou. Nici prima dată, nici ultima! — scris în 02.01.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Zoo surprinzator — scris în 16.06.15 de Roxana27 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Gradina Zoologica - Targoviste — scris în 09.07.10 de ms65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ