85549 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească''

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
24.04.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: TEAM-BUILDING
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 8
+ COPII: 2 -- varsta: 6; 7

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
În această rubrică se găsesc articole despre obiective care aparțin Complexului. Pe măsură ce un obiectiv o să atingă 3 review-uri ele se vor găsi și separat.

Viața omul preistoric – Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (Târgoviște)


Primăvara a sosit, galopant chiar, vremea deosebit de caldă îndemnând în mod sistematic pe oameni să iasă la plimbare. Ne-am conformat și noi trendului și am efectuat o incursiune în județul Dâmbovița combinând ieșirea în natură cu vizitarea unui obiectiv muzeistic inedit. După ce am petrecut două ore la Rezervația „Zimbrăria Neagra” din Bucșani (vezi impresii) ne-am îndreptat către orașul Târgoviște admirând florile de primăvară care împânzeau satele de pe traseu. În ultimii ani am văzut câteva imagini pe Internet din interiorul muzeului, le-am considerat interesante și astfel l-am trecut pe lista obiectivelor pe care doresc să le vizitez. Este vorba despre Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic – primul de acest gen din România și din Europa Centrală și de Sud-Est.

Localizare. Adresa oficială este Strada Stelea nr. 4, exact lângă Mănăstirea Stelea. Există locuri de parcare în zonă, chiar vis-a-vis de muzeu.

Informații acces. Accesul este facil și se poate efectua din Calea Domnească; până la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă ori Muzeul Poliției sunt circa 250 m, iar până la Curtea Domnească se parcurg per pedes 400 m. Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09.00 – 17.00 (pe perioada sezonului cald). Tarifele sunt următoarele: 8 lei/adult, 15 lei/taxă foto (amatori/per oră), 40 lei/taxă video (amatori/per oră).

Timp de vizitare. Cele patru săli/compartimente ale muzeului au fost parcurse în circa 30 de minute, în condițiile în care am beneficiat de explicații de bază din partea muzeografului de serviciu. Cei pasionați de istorie pot petrece ceva mai mult timp în instituția muzeală.

Clădirea muzeului. Încă de la poartă suntem plăcut impresionați de clădirea în care este găzduit acest muzeu, un fel de îmbinare între o vilă neoromânească, o vilă romană cu peristil și curte interioară, dar și un spațiu sacru, un fel de capelă cu turlă ca de biserică. Pe o stâncă amplasată în spațiul verde este dăltuită titulatura muzeului. Construcția a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea la insistențele cetățenilor și presei vremii special pentru a găzdui un muzeu orășenesc. Între 1937-1938 au loc lucrările de construcție pe terenul care a fost donat de Mănăstirea Stelea autorităților locale, planul fiind conceput de arhitectul Nicolae Ghika-Budești. Muzeul se deschide abia în 1944 în prezența istoricului Nicolae Iorga, având o tematică istorică bogată și găzduind inclusiv biblioteca publică a urbei. Se reorganizează prin anii '70 când devine Muzeu de Istorie și Arheologie, iar după anul 1986 se transformă în galerie de expoziții temporare, cunoscută mai ales sub numele de „Galeriile Stelea”.

Sub coloanele porticului se află un Lapidarium, o mai veche colecție de fragmente decorate provenind de la monumente istorice din oraș, pietre funerare și bucăți de coloane.

Săli muzeu. Dar să începem călătoria noastră în lumea omului preistoric. Prima sală, absida semicirculară luminată de ferestrele din turla reprezintă de fapt un fel de hol de legătură și conține o schemă de mari dimensiuni care ne introduce în lumea paleoliticului. Descoperim pe vertical și orizontal etapele dezvoltării umane și evoluția tehnologică a primilor oameni, primele manifestări „culturale” și religioase (de la Australophitecus, trecând prin fazele Homo habilis, Homo erectus, apoi Neanderthalensis și, în final, Homo Sapiens – probabil că am intrat deja în epoca Homo digitalis!). A doua sală, cea din dreapta, găzduiește o bogată colecție de material litic (lame, așchii, nuclee), fragmente osoase de la diferite specii de animale (unele dispărute azi), precum și reproduceri grafice care ne ajută să ne închipuim viața vânătorilor din paleoliticul superior (activități într-o tabără de vânători, vânarea unui mamut). A treia încăpere a muzeului, pornind în stânga, expune într-o serie de vitrine amplasate pe ambele părți ale spațiului expozițional numeroase piese litice și fragmente osoase de animale descoperite în timpul săpăturilor arheologice de la Piatra Neamț – Poiana Cireșului (Neamț) și Peștera Cioarei Boroșteni (Gorj). Tablete situate deasupra vitrinelor afișează detalii despre exponate, panouri grafice de mari dimensiuni tratează diverse aspecte ale vieții omului din paleolitic (tehnici de cioplire, simbolistică cultică etc.), iar câteva lcd-uri rulează un film despre cioplirea uneltelor din piatră – sunetul continuu al pietrei lovită de altă piatră creează o atmosferă auditivă spectaculoasă. Ultima sală conține o reproducere a unui cort din piei de animale care a aparținut unei familii de vânători din epoca paleolitică, un vânător pregătit de atac (echipat în blănuri de sus până jos) și un zimbru împăiat (transferat probabil din expoziția de la Bucșani).

Puncte/exponate interesante. Muzeul concentrează ¾ din toate obiectele de artă și podoabă descoperite în România, având o vechime mai mare de 10.000 de ani. Desigur că punctul care captează atenția vizitatorilor este peștera artificială care recreează habitatul oamenilor de Neanderthal și chiar ne prezintă două asemenea specimene umane, realizate respectându-se exact morfologia acestora: unul cioplește unelte din piatră, celălalt – un vânător – prepară un colorant din ocru. Într-o vitrină din „peșteră” sunt expuse recipiente pentru prepararea ocrului; în celelalte săli ni se dezvăluie exponate unicat: un colier din cochilii de melci vechi de 29.000 de ani, un fluier – cel mai vechi instrument de suflat de pe meleagurile românești, pandantive din os sau piatră. Se remarcă fildeșul de mamut descoperit în albia râului Ialomiței, la Doicești (stirileprotv.ro/stiri/act ... estimabila.html), precum și măsele aparținând aceleiași specii de animal gigant.

Echipa de arheologi condusă de profesorul Marin Cârciumaru a descoperit obiecte unicat în situl arheologic din județul Neamț (ca de exemplu o statuetă stilizată cu rol ritualic probabil – Venus preistorică), aceste descoperiri fiind mai cunoscute și apreciate în mediul științific extern decât în România. Pentru alte informații privind prezența Omul de Neanderthal în România vă recomand materialul de aici: soundofscience.info/in-ca ... in-transilvania.

Recomandări. Acest muzeu unicat în această parte a Europei ne prezintă un om primitiv, dar nu neapărat brutal, un om care își îndrepta atenția și către realizarea de podoabe, picturi rupestre, confecționarea de obiecte ritualice. Vă recomand o vizită în acest muzeu, veți descoperi obiecte inedite, reproduceri reușite și chiar o... peșteră.

Articole relaționate: Vă propun și alte unități muzeale ori obiective aflate în fosta capitală a Țării Românești, Târgoviște: Catedrala Mitropolitană (vezi impresii), Casa-atelier „Gheorghe Petrașcu” (vezi impresii), Muzeul Național al Poliției Române (vezi impresii), Muzeul de Artă (vezi impresii). La câțiva kilometri depărtare de oraș găsiți Curtea brâncovenească de la Doicești (vezi impresii).

Alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 24.04.2018 09:30:07

Validat / Publicat: 24.04.18 11:09:16


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 823


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  36650 PMA (din 39 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Lucien
[24.04.18 12:52:15]
» mesaj pers

   Mai mult decât interesant acest muzeu de istorie, prin tematica sa îndepărată de zilele noastre și restrânsă la (doar) câteva mii de ani :). Felicitări și pentru setea de cultură care îi face pe unii turiști să-și ia inima în fildeși (de mamut) și să îndrăznească să treacă pragul unui astfel de muzeu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[24.04.18 20:32:09]
» mesaj pers

   Felicitări pentru impresiile adăugate.

   Acest muzeu mi-l amintește pe cel din Bârlad, Muzeul de Istorie Vasile Pârvan. Dar nu-mi amintesc să fi văzut acolo, un asemenea cort.

   Foarte interesant! Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[02.05.18 09:05:57]
» mesaj pers

   @Lucien: Mulțumesc pentru aprecieri. Muzeul dedicat epocii paleolitice din Târgoviște este un obiectiv unicat în care au fost concentrate exponate reprezentative pentru acea epocă istorică. În astfel de locuri, axate pe un singur domeniu/temă, e mai ușor să te integrezi în valurile cunoștințelor/informațiilor legate de respectivul subiect. În muzeul târgoviștean e mai ușor să îți imaginezi aspecte din viața omului trăitor în Paleolitic și să înțelegi aspecte din dezvoltarea tehnologică la care s-a ajuns în acea eră.

   @mihaelavoicu: Reproducerea aspectelor de viață cotidiană reprezintă un mod ideal de a aduce în fața vizitatorilor informațiile despre epoca istorică respectivă. Exponatele unicat din acest muzeu sunt deosebite. Mulțumesc pentru lectură.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2018] Am ajuns la Muzeu - lângă Mănăstirea Stelea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960840">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960840"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960840">Şterge vot</a></div><span id="v9960840" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960840)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960840Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960840MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2018] Am ajuns la Muzeu - lângă Mănăstirea Stelea.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2018] Intrăm în curtea interioară a Muzeului - un fel de peristil roman. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960841">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960841"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960841">Şterge vot</a></div><span id="v9960841" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960841)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960841Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960841MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2018] Intrăm în curtea interioară a Muzeului - un fel de peristil roman.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2018] Curte interioară - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Târgoviște. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960842">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960842"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960842">Şterge vot</a></div><span id="v9960842" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960842)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960842Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960842MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2018] Curte interioară - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Târgoviște.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2018] Sub portic se află un Lapidarium. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960843">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960843"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960843">Şterge vot</a></div><span id="v9960843" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960843)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960843Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960843MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2018] Sub portic se află un Lapidarium.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2018] Holul muzeului, absida semicirculară - planșă grafică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960844">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960844"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960844">Şterge vot</a></div><span id="v9960844" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960844)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960844Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960844MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2018] Holul muzeului, absida semicirculară - planșă grafică.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2018] Holul muzeului, absida semicirculară - planșă grafică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960845">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960845"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960845">Şterge vot</a></div><span id="v9960845" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960845)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960845Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960845MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2018] Holul muzeului, absida semicirculară - planșă grafică.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2018] Exponate în sala din dreapta - fragmente osoase. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960846">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960846"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960846">Şterge vot</a></div><span id="v9960846" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960846)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960846Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960846MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2018] Exponate în sala din dreapta - fragmente osoase.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2018] Fildeșul de mamut descoperit la Doicești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960848">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960848"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960848">Şterge vot</a></div><span id="v9960848" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960848)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960848Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960848MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2018] Fildeșul de mamut descoperit la Doicești.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2018] Planșe grafice explicative. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960849">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960849"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960849">Şterge vot</a></div><span id="v9960849" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960849)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960849Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960849MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2018] Planșe grafice explicative.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2018] Peștera artificială din muzeu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960851">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960851"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960851">Şterge vot</a></div><span id="v9960851" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960851)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960851Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960851MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2018] Peștera artificială din muzeu.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2018] La lumina slabă a unui foc Omul de Neanderthal cioplește o unealtă din piatră. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960852">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960852"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960852">Şterge vot</a></div><span id="v9960852" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960852)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960852Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960852MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2018] La lumina slabă a unui foc Omul de Neanderthal cioplește o unealtă din piatră.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2018] Un vânător neanderthalian în peșteră. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960853">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960853"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960853">Şterge vot</a></div><span id="v9960853" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960853)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960853Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960853MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2018] Un vânător neanderthalian în peșteră.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2018] Recipiente pentru prepararea ocrului - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960855">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960855"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960855">Şterge vot</a></div><span id="v9960855" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960855)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960855Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960855MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2018] Recipiente pentru prepararea ocrului - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2018] Prin galeriile peșterii... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960858">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960858"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960858">Şterge vot</a></div><span id="v9960858" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960858)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960858Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960858MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2018] Prin galeriile peșterii...
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2018] Sala din stânga - un mod reușit de expunere. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960860">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960860"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960860">Şterge vot</a></div><span id="v9960860" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960860)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960860Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960860MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2018] Sala din stânga - un mod reușit de expunere.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2018] Material litic - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960862">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960862"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960862">Şterge vot</a></div><span id="v9960862" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960862)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960862Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960862MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2018] Material litic - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2018] Planșe grafice și ecrane lcd în muzeu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960864">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960864"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960864">Şterge vot</a></div><span id="v9960864" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960864)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960864Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960864MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2018] Planșe grafice și ecrane lcd în muzeu.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2018] Cort de vânător gravetian. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960888">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960888"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960888">Şterge vot</a></div><span id="v9960888" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960888)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960888Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960888MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2018] Cort de vânător gravetian.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2018] Vânător din epoca paleolitică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960889">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960889"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960889">Şterge vot</a></div><span id="v9960889" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960889)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960889Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960889MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2018] Vânător din epoca paleolitică.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2018] Cort din piei de animale - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960891">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960891"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960891">Şterge vot</a></div><span id="v9960891" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960891)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960891Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960891MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2018] Cort din piei de animale - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.
foto tata123 [24.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2018] Zimbru - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 24.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960893">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960893"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960893">Şterge vot</a></div><span id="v9960893" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960893)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960893Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960893MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2018] Zimbru - Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.
foto tata123 [24.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.112029075623 sec