GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Simfonia Laleleor, între o poveste frumoasa si realitatea zilelor noastre
Sau simfonia florilor pentru ca sunt prezente si o multime de alte flori.
Iubiti florile? Si lalelele?
Oricare ar fi raspunsul, regina balului este laleaua. In centru este si un monument dedicat acestei flori, ca o fântâna arteziana.
Prima editie a Simfoniei a avut loc în mai 1978, participarea a fost atât de entuziasta atât din partea participantilor cu flori cât si a vizitatorilor, astfel, încet, încet aceasta expozitie florala a devenit o traditie de primavara. An dupa an centrul orasului a devenit mai frumos, cultivarea lalelelor s-a extins pe toate spatiile verzi centrale, aranjate pe culori, pe înaltime, soiuri, dupa timpul de înflorire.
Pe platoul din fata Casei Sindicatelor (azi Piata Milea) si pâna la Casa Cartii se pot admira si cumpara sute de specii si varietati de flori si arbusti ornamentali, cu culori si forme uimitoare. Sunt prezenti multi producatori particulari ce ne încânta simturile cu varietatea de flori si plante produse de ei. Sunt prezente si supermarketurile ce ofera la vânzare o varietate mare de flori, în special orhidee.
Ïn Casa Cartii se afla expozitia floricola si unde poti admira arta de a închipui peisaje, decoruri cu multiple soiuri de flori, decoruri ce pot fi aplicate si în spatiul public spre bucuria noastra de a le vedea mai mult timp.
De-a lungul timpului s-au achizitionat bulbi de lalele formându-se o baza de 72 de soiuri. Dupa 1990 s-au furat multe lalele, iar alta parte s-a distrus prin reamenajarea zonei centrale, apoi s-au mai cumparat lalele si zambile de la Institutul de cercetari pentru legume si flori Vidra si chiar de la magazinul Aviflora de pe aeroportul Schipol Amsterdam. S-au primit chiar si donatii din partea Olandei si a unor particulari.
Primavara orasul arata splendid, floarea ce predomina e laleaua, toate spatiile verzi sunt pline cu aranjamente cu lalele de dimensiuni, culori si forme diferite, e o bucurie pentru ochi. Am sa atasez multe fotografii pentru a va arata frumusetea lor.
Programul demareaza de vineri, la ora 10 se primesc invitatii oficialitatilor locale, apoi are loc parada Tinerilor, Parada Florilor cu care alegorice pe traseul de la Primaria Pitesti-Complex Expozitional Casa Cartii si la ora 12 primarul declara deschiderea oficiala a Simfoniei Lalelelor. Seara, e programat un concert al pianistului Horia Mihail cu ocazia turneului « Pianul calator ».
Sâmbata seara între orele 20-22 are loc pe platoul din fata primariei si a teatrului Alexandru Davila un concert cu artisti cântareti la moda (anul acesta Lora si Zdob si Zdub), seara se încheie cu un foc de artificii. Nu comentez unele cheltuieli inutile. Apoi se pune în functiune fântâna muzicala, ne bucuram de ea doar vara si la momente festive, se pare ca necesita cheltuieli mai mari de întretinere…
Duminica e un bun prilej de cumparat flori, preturile se reduc, se fac oferte, tot orasul cumpara flori! inclusiv cei ce vin de departe pentru a se bucura de acest spectacol. Asa a fost pâna mai ieri, alaltaieri…
Ce nu mi-a placut:
De doi ani de zile din cauza politizarii evenimentului aceasta bucurie a florilor a început sa paleasca. Un eveniment care vestea primavara începe sa fie furat de politicienii momentului.
Primarul actual al orasului a invitat câteva oficialitati aflate vremelnic la guvernare pentru a se cocota pe tribuna din fata primariei. Anul trecut a fost prim-ministrul tarii si din pacate atunci am ajuns de râsul tarii din cauza scandalului stârnit de prostia unei educatoare care a obligat o fetita de 3-4 ani sa faca o tumba pe lespezile din piata pentru deliciul celor din tribuna! Nici unul nu a oprit nebunia!
Anul acesta a fost frigul motiv de scandal. Copii mici îmbracati în costumase subtiri, fetite în rochii diafane de satin stateau adunati ciorchine ca sa se încalzeasca pâna le venea rândul sa treaca prin fata tribunei cu « oficialitati », oficialitati bine îmbracate ca sa nu tremure… au defilat prescolari, unii elevi au prezentat jocuri populare si adolescentii de la liceele din Pitesti, Curtea-de Arges, Mioveni au trecut veseli scandând numele liceului lor. Le-am facut fotografii si mi-au multumit daruindu-mi flori.
Dupa acest moment « artistic », alt moment controversat s-a desfasurat in fata Casei Cartilor pe treptele caruia s-au aliniat primarul, un popa, deputatul mitraliera!! , trimisul primului-ministru (AB) care a citit si ea discursul de pe hârtii!! , câtiva ambasadori si un consilier din Serbia. Fanfara orasului intoneaza imnul de stat. Au primit aplauze.
Un moment aplaudat a fost si discursul ambasadorului palestinian care nu a scapat prilejul de a o atentiona pe o anumita doamna din fruntea tarii în legatura cu mutarea ambasadei… huiduieli a primit primarul reînscaunat dupa ce a contestat hotarârea judecatoreasca… cine a avut de pierdut? ORASUL!
Un moment hilar a fost declaratia primarului care a spus ca s-au plantat în jur de 188 000 de lalele, câte una pentru fiecare locuitor al orasului! Ce gluma buna, sunt mult, mult mai putine lalele ca anul trecut când nu s-a facut o asa afirmatie.
Dar sa regasim frumosul!
Trei tractorase trag dupa ele trei platforme cu decoratiuni facute din flori. Copii se urca pe platforme, alearga si parintii le fac poze. Dupa ce au defilat, tractorasele s-au oprit in zona mall Trivale si ramân aici pe toata durata manifestarii. Doamnele nu pierd prilejul si îsi fac selfiuri sau roaga pe cineva sa le faca poze lânga aceste peisaje cu flori. În piata primariei în zona din fata statuii impunatoare a revolutionarului Nicolae Balcescu se afla o terasa cu produse la gratar de la o firma cunoscuta.
Sunt prezentate la vânzare si vaze, farfurii plate din ceramica de diferite dimensiuni pentru decorarea teraselor si gradinilor, unele chiar din Tunisia vândute aici de un cumnat român, pomi fructiferi sau decorativi ca de exemplu magnolia, arbusti, produse din levantica, obiecte artizanale decorative. Am prins prilejul de a discuta cu o doamna de la serele din Cluj despre modul de plantare a catinei si de a cumpara puieti de catina femela pentru a tine de urât catinei mascul de la tara. M-a învatat cum sa le deosebesc si cum sa culeg fructele, dar mai am pâna ajung în faza asta.
Sâmbata, din pacate, vremea nu a tinut cu noi, a plouat taind cheful multor pitesteni de a iesi din casa. Dar seara tot s-au adunat in piata primariei pentru concertul anuntat si de a fi de fata la jocul cu artificii. Duminica a fost un pic rece dar fara ploaie si oamenii s-au bucurat de feeria florilor.
Cam asta a fost Simfonia lalelelor de anul acesta. Daca aceasta sarbatoare a primaverii mai are un viitor ramâne de vazut, anumite persoane trebuie sa faca un pas în spate lasând sarbatoarea sa fie bucuria oamenilor obisnuiti.
Pentru final, va adresez urarea mea favorita:
« Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.
Trimis de Yolanda in 20.04.19 13:52:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivalul Simfonia Lalelelor, PITEȘTI" (deja existentă pe sait)
--
Notă: Rubricile de tip ”Festivaluri, alte evenimentel temporare” aveau, în trecut, regimul ”de interes turistic restrâns”. Urmare a deciziei anunțate la finalul anului recut, pe blog, aceste rubrici au fost reconsiderate ca având regim normal.
Am resetat, în consecință, vechiul atribut și pentru rubrica de față
@Yolanda: Mulțumesc mult! Am așeptat articolul ăsta
din tot sufletul!
Păcat că s-a politizat! Iar asta cu ”momentele artistice” ale copiilor, care au tremurat vârtos, văd că nu se mai termină! Și noi făceam momente din astea la vizitele oficiale!
Frumoase carele alegorice, frumoase florile și magnolia, poate că-i mai bine că n-au înflorit de tot toate lalelele! Sunt așa frumoase și diafane...
188 000 de lalele? Poate adunate cu cele din curțile și grădinile piteștenilor!
Îmi place mult culoarea Dusterului!
Ce nu mi-a plăcut mie? Că-n P33 nu zâmbeai! Zâmbește mai mult!
Lalele negre, ai văzut? Zici că s-au făcut cumpărături și de la Amsterdam. Eu am cumpărat 4 pungi, fiecare cu, nu mai știu exact, cam 5-6 bulbi lalea neagră/pungă, am oferit în stânga și în dreapta, am oprit o pungă pentru mine, iar în anul următor au ieșit negre-negre. Nu le-am scos din pământ (deși trebuia) și-n anul următor celălalt, erau mai deschise la culoare.
Până acum, nu au înflorit încă, dar tot nu le-am scos din pământ anul trecut. Mă aștept la un roz, de la ele!! Persoanele care au primit bulbi de la mine, mi-au spus că le-au pierdut din anul al doilea.
Deci sunt foarte pretențioase și au nevoie de îngrijire specială.
Te îmbrățișez și numai bine!
@Zoazore: multumesc de vizita si ecou.
În fiecare an carele alegorice au un design diferit, arhitectul are o imaginatie exceptionala, sunt cele mai fotografiate peisaje.
Paleta de culori pentru vehicule a fost îmbogatita si se foloseste o vopsea de calitate ce fac ca vehiculele sa arate foarte bine.
De ce nu zâmbeam? eram tare iritata dupa niste "discursuri" ale unor persoane.
Dar va invit de pe acum la editia din anul 2020, vom stii sa ne bucuram numai de frumusetea florilor!
@mihaelavoicu: multumesc de vizita si ecou.
Anul acesta nu au fost lalele negre plantate, anul trecut au fost. Trebuie sa caut prin laptop pozele de anul trecut.
Din cauza vremii nefavorabile colega noastra afaista Mihaela Vulpe a renuntat sa mai vina la Pitesti. Mi-a parut asa de rau...
Dar va astept cu drag la anul, în 2020!
@Yolanda: Frumos scris, frumoase poze!
Totul a fost binevenit pentru mine pentru că anul acesta am ratat Simfonia, am ajuns duminică seara în Pitești!
Este un brand al Piteștiului și merită orice efort! Ai dreptate cu numărul lalelelor și eu am observat când m-am plimbat luni că sunt mai puține, în unele locuri nici nu mai erau plantate...
@Yolanda: Florile sunt frumoase indiferent de ocazie. însă cele de la Simfonia lalelelor parcă sunt mai deoasebite, chiar dacă unele dintre ele sunt zgribulite de frig.
@Mitica49: asa e, trebuie sa ne bucuram de frumusetea florilor. M-am plimbat anul acesta de mai multe ori printre standurile cu flori începând din piata primariei si pâna în piata Milea, atmosfera era deosebita, aerul parca era mai curat si parfumat... sufletul iti zâmbeste vazând atâta frumusete la un loc!
@mprofeanu: Ma bucur! Poate la anul reusim sa fim gazdele colegelor noastre afaiste care vor dori sa vina la Simfona lalelelor.
@Yolanda: Am fost de vreo 3-4 ori la Simfonia Lalelelor, prima dată acum vreo 10 ani, cred, ultima dată anul trecut. Lalelele sunt flori minunate, varietatea de soiuri și culori le fac unice.
Am observat totuși o restrângere a spațiilor în care acestea au fost cultivate, anul trecut culminând cu dispariția celor de pe lângă Primărie și Curtea de Apel unde s-au amenajat parcări pe locul fostelor spații verzi încărcate în aprilie de lalele.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Jumătate de secol de… lalele în Pitești — scris în 23.04.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Tulipomania... de Pitești — scris în 17.04.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Simfonia lalelelor, regina primăverii — scris în 23.04.16 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Orasul in haine de sarbatoare — scris în 19.04.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Minunat — scris în 18.04.10 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Simfonia lalelelor 2010 — scris în 17.04.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Pitesti-capitala lalelelor din Romania — scris în 07.04.10 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ