ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Festivalul Simfonia Lalelelor

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 7 MIN

Simfonia lalelelor, regina primăverii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

SIMFONIA LALELOR - INSOMNII DE PRIMĂVARĂ

Fascinația orașelor izvorăște în mare parte din istoria lor, pentru mine orașul Pitești e prețios pentru că eu am copilărit acolo, chiar în centrul târgului, într-o casă cu o grădină superbă și multe lalele, ea evident a dispărut, pe locul ei sunt de câteva decenii bune, blocuri și betoane.

Am revenit ieri în centrul orașului ascuns, mirată, confuză, chiar speriată după 20 de ani, într-o rostogolire de sentimente și senzații ciudate, nu prea mai recunoșteam străzile, orașul mi s-a părut străin, betonizat, cu o circulație infernală de mașini, venind dinspre Bascov până în centru, unde m-a lăsat mașina unor prieteni vâlceni, fericiți că nu am dat ortul popii în Dacia Logan, pe serpentinele de pe Dealul Negru, cum vii din Râmnicu Vălcea.

S-au schimbat prea multe în orașul meu natal sau doar eu și sufletul meu, vizita nu prea m-a copleșit emoțial, am găsit urbea cam străină și nu m-au încercat fiori de bucurie, decât în momentul în care l-am ,,agățat’’ pe distinsul coleg, @Costi, :)surprins de mine pe la spate... imposibil să-l ocolesc... scurte pupăceli și o discuție rapidă, dânsul mergea la muncă, eu la plimbare la Simfonia Lalelor, în premieră absolută.

Fiindcă mâine sunt Floriile, am găsit un pretext bun să vă ofer câteva poze surprinse de mine la Pitești și să vi le ofer în dar la cald, sunt încă proaspete, ieșite ieri din cuptorul primăverii, evenimentul este în plină desfășurare și în acest moment, până duminică... probabil acum se desfășoară Crosul lalelor, eu lipsesc motivat, am ajuns deja la Râmnic.

Evenimentul artistic floral, sportiv, muzical și comercial mi-a dinamizat starea mentală și m-a încărcat cu energie pozitivă, am descoperit pe vechiul bulevard pietonal drumul florilor, dacă nu am ajuns la Keukenhof, am găsit la Pitești o mică picătură olandeză la Simfonia lalelelor ajunsă la a 39 -a ediție.

Am aflat că în Pitești primii bulbi de lalea au fost plantați în 1972, anul în care eu am părăsit orașul natal... apoi în 1978 orașul devine gazda definitivă a acestei sărbători unice a lalelei în România... evenimentul se repetă în fiecare aprilie, eu am tot amânat vânătoarea de senzații.

Simfonia lalelor, o regină a sărbătorii primăverii la Pitești mi-a surâs cu mult soare și frig matinal, apoi cu multă căldură, am uitat trecutul orașului și am pus o doză de iubire pe toți piteștenii, călătorind pe ruta florilor ce pornește de la Primărie până la Casa Cărții.

La orele 10.30 fix am participat în acorduri muzicale la Parada Florilor , organizată de edilii orașului, ascultând în fugă speech-ul inaugural, căci eram prea prinsă să fur fizionomii cu prichindeii de la grădiniță, costumați superb în haine colorate în alb, verde, roșu sau alte fantezii ale primăverii.

Am fotografiat ca un pictor fețe vesele de copii, suiți pe un car alegoric cu lalele uriașe, evident creația a fost realizată cu sprijinul unor specialiști și voluntari olandezi, care au dat o mână de ajutor și sugestii artistice.

Spre regretul meu la Paradă au defilat doar trei care alegorice, unde s-au folosit mii de flori, primul numit ABC reprezenta o carte deschisă cu o floare, el a deschis micul alai, al doilea a adus în prim plan motivul lalelei și ultimul car cu iepurașul alb de flori și ouă roșii a inaugurat momentele pascale... veți vedea atașate pozele, făcute la înghesuială printre sutele de copii, ce așteptau în soare să le vină rândul la paradă. Carele au rămas pentru expoziție, cantonate în fața magazinului Trivale.

Am poposit îndelung și în fața vechiului Muzeu local, admirând jocul fântănii magice, sunetul apei mai estompa parcă larma sutelor de copiii, veniți cu școala sau cu grădinița la marea sărbătoare a orașului... am ratat seara spectacolul magic muzical.

Am făcut proba unei bănci galbene circulare, admirând biserica veche Sfântu Gheorghe, de prin sec. 16, unde am fost botezată prin voia sorții și fântâna metalică cu chip de lalea, ca simbol modern al orașului.

La ora 12 am poposit la Casa Cărții, îngrădită de un gard metalic și jandarmi, aici a venit primarul pentru deschiderea inaugurală a expozitiei de flori, eu am intrat în ea mai târziu la ora 4, contra cost, 5 lei intrarea pentru adulți, 2 lei pentru copiii, 25 de lei fotografierea.

Expoziția din interiorul Centrului de cultură, dispusă pe trei etaje poate fi o surpriză plăcută pentru orice iubitor al florilor și aranjamentelor florale. Eu personal, mă așteptam la mai multă imaginație, dibăcie și bogăție din partea specialiștilor, cuvântul de ordine mi s-a părut economie... pentru o astfel de sărbătoare emblematică, Piteștiul merită mai multă pasiune, profesionalism și dăruire din partea celor ce lucrează în acest domeniu gingaș.

O mini expoziție originală în viziunea mea a fost micul stand belgian, unde am admirat niște cizme de cauciuc pe post de ghivece, spânzurate pe niște garduri sau trăntite pe podea, în mod artistic.

Un stand original a fost și cel din Bascov închinat reginei Maria având ca temă, Recunoștința și Florile.

Un manechin îmbrăcat într-o rochie de flori /lalea reprezintă Laleaua Păcii, am vizionat și standurile de aranjamente florale realizate de piteșteni și am găsit chiar și lalelele negre ale lui Alexandre Dumas, puse într-un vas cu flori proaspete... pozele spun mai mult decât cuvintele.

Afară în stradă se oprise melodia lui Luigi Ionescu, cu Lalele, lalele spre bucuria fetiței prietenei mele: ,,Mamă, de ce nu schimbă nenea melodia, nu mai au și alte casete, m-am săturat, pare un cântec vechi, nu am auzit-o niciodată’’... se schimbă generațiile și dialogul dintre ele, unii dintre noi, mai punem câteva flori argintii în păr.

TÂRGUL DE FLORI, UN TÂRG COMERCIAL

Pe ruta florilor, marcată de arcuri suspendate pe deasupra capului, am pozat evident lalelele ce își scoteau moțul, colorând vesel peisajul rece urban, am aplaudat în surdină rondurile roșii de lalele ce dansau sub ușoară briză a văntului matinal în jurul unei sculpturi...

Tot sub umbrela lalelei se desfășoară și tărgul comercial de flori, din centrul orașului, ce m-a surprins prin amploare. Lume, lume pe tot parcursul zilei în fața tarabelor și corturilor expoziționale la care au venit comercianți din multe colțuri ale țării.

Târgul este uriaș, pestriț, colorat, animat, înflorat, plin de veselie și curioși... piteștenii au început să cumpere ghivece cu mușcate, petunii și tot felul de minuni naturale frumoase, parcă aș fi la Piața de Flori din Amsterdam, dar cea din Pitești o întrece azi prin dimensiuni... e un riot de bucurie, de liniște sufletească, de relaxare, o ocazie bună de a găsi bulbi de flori sau idei pentru aranjamente florale pentru propria grădină.

Pe tot parcursul zilei zona pietonală s-a umflat de vizitatori ca un balon, la ora 17 am părăsit orașul, după ce am cumpărat orhidee ieftine dintr-un pavilion pentru prietenii ce își serbează ziua de Florii, le urez tuturor prietenilor de pa Afa, La Mulți ani.

Zâmbetul florilor ne face viața mai frumoasă, eu sunt recunoscătoare piteștenilor vecini, pentru momentele de încântare oferite și turiștilor aflați astăzi acolo.


[fb]
---
Trimis de mireille in 23.04.16 11:35:13
Validat / Publicat: 23.04.16 12:54:04
VIZUALIZĂRI: 2937INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Al treilea car alegoric cu iepurasul de pasti, ce anunta evenimentele pascale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22069 PMA (din 69 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

mishu [23.04.16 15:00:20] »

Foarte frumos articol, o bucurie sa citesti despre lucrurile frumoase. Cat despre poze nici nu mai am cuvinte, copii si flori, ce poate fi mai minunat de atat, o incantare sa privesti cand la unii cand la altii.

Felicitari, votat cu mare drag.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.04.16 15:48:10] »

@mireille - Ce frumos! Câtă muncă și câtă migală, dar ce frumusețe! Merită să fii acolo.

mireille [23.04.16 16:40:48] »

@mishu - multumesc pentru ecou și lectură... am vrut să evadez scurt de acasă și să simt primăvara altfel, am scris articolul cam pe fugă.

Michi [23.04.16 18:24:33] »

Pare foarte comună expresia˝Vai ce frumos! ˝ dar cum pot spune altfel despre rândurile pline de vibraţie şi pozele perfecte? Fusesem puţin familiarizată cu simfonia lalelelor din vreo două clipuri date la TV pe posturile de ştiri dar ce ai prezentat şi cum ai prezentat depăşeşte orice ar putea prezenta profesioniştii.

krisstinna [23.04.16 18:30:45] »

@mireille - Draga mea, îți mulțumesc pentru acest articol vesel, "pictat în culori calde", ornat cu zâmbet și poze minunate. Mi-ai încântat ochii într-o zi de sărbătoare. Lăudabilă inițiativa ta de a felicita colegii cu nume de flori și nu numai. Felicitări! Sărbători fericite!

mireille [23.04.16 18:37:11] »

@iulianic - multumesc Iulia, da m-am simțit minunat în orașul lalelelor... ce săracă ar fi viața noastră fără flori în casă și în grădină, să ne încălzească sufletul.

mireille [23.04.16 19:19:31] »

@Michi - Vă mulțumesc din suflet pentru ecou și vă ofer din inimă multe lalele virtuale colorate și parfumate. Am scris review-ul chiar la cald, citind inițial înainte de plecare ce s-a scris pe Afa de către colegi, impresiile publicate erau din 2010.

A fost chiar o aventură florală entuziastă, într-un furnicar civilizat de oameni, care mi-a depășit așteptările... am vânat efectiv florile și aranjamentele florale perfecte. Seara, piteștenii s-au bucurat și de Nopțile albe ale Simfoniei Lalelelor, când muzeele au fost deschise gratuit pt public.

webmasterX [23.04.16 22:35:52] »

@mireille - Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireille [23.04.16 22:43:07] »

@webmasterX - super clip muzical /pictural... ce-mi trezește dorul de Olanda... mulțumeeesc

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.04.16 23:01:55] »

Un pastel de cuvinte și culori de primăvară! Super articol, mi-a plăcut mult!

mireille [24.04.16 08:14:21] »

@krisstinna - Merci pentru lectură... da am găsit rețeta fericirii pentru câteva ore la târgul de flori și am vrut să transmit pictural, gândurile mele bune tuturor prietenilor de pe site, ce poartă nume de flori... e prima mea ieșire în afara orașului meu, după mulți ani.

tata123 🔱 [25.04.16 09:51:34] »

@mireille - Un Zuperbonus mareeee pentru o simfonie de culori. Desfășurat în orașul Pitești de ani și ani de zile, festivalul dedicat lalelei este un prilej de bucurie sufletească pentru toți iubitorii de frumos și culoare. Diferitele soiuri de flori, dar mai ales de lalea - vedeta manifestării, aranjamentele florale și carele alegorice constituie punctele forte ale evenimentului.

P. S. Impresii și fotografii de la Simfonia Lalelelor 2015 am postat și eu anul trecut (vezi impresii). Fotografii în interiorul Casei Cărții am făcut și eu anul trecut (taxa foto era exagerată totuși).

mireille [25.04.16 11:09:02] »

@tata123 - zupermultumesc pentru vot mă bucur că articolul meu simbolic și floral a putut zâmbi ieri de Florii în prima pagină și nu a sărit neobservat. Am citit articolul tău anul trecut, e trecut la rubrica cu orașul Pitești... evident că mi-a trezit multe nostalgii, eu fiind argeșeancă la origini... am studiat acum pozele tale, încercând să fac o comparație între cele două ediții.

Da, taxa pentru fotografie afișata de organizatori este superumflată, însă nu am plătit nimic, am făcut poze nestingherită în prima zi...

Aurici [25.04.16 12:45:46] »

@mireille - Eiii, ieri am avut niște musafiri din Câmpulung care erau așteptați de prietenii lor în drumul spre casă, la Pitești, la festival. Pentru că ne-am lungit și nu mai aveau cum să ajungă am avut o transmisiune în direct, iar astăzi ziceau că ne trimit și poze. Dar pot să nu mai vină că m-am bucurat de ale tale. Foarte frumoasă simfonia și relatarea.

mireille [25.04.16 13:15:25] »

@Aurici - mă bucur că te-am plimbat prin raiul florilor... aveam și eu o obsesie cu simfonia lalelelor... mulțumesc pentru vizită și -ți doresc sărbători fericite.

alinaro [25.04.16 13:21:08] »

@mireille - Vaaaai, ce frumos Piteștiul meu drag... Ce dor îmi e de Simfonia lui... Cât mi-ar plăcea să mai pot ajunge și eu într-o bună zi...

P. S. Nu am știut că sunteți piteșteancă la origine.

mireille [25.04.16 13:34:41] »

@alinaro - Bună Alina... și mie mi-era dor de orașul copilăriei... era prea departe ... noroc cu lalelele ce mi-au dat un imbold să plec de acasă.

buterfly [25.04.16 14:17:51] »

Superb articol! Ca de obicei cuvintele sunt de prisos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Aurici, buterfly, iulianic, Michi, mireille, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.121870040894 sec
ecranul dvs: 1 x 1