ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Câțiva pași pe frumoasa Vale a Topologului (Cula Șuici)

TIPĂREȘTE URM de aici

Peisajele, nestemate ale Naturii, se derulează cu repeziciune prin chenarul ferestrei autoturismului, ochii încercând să capteze cât mai multe imagini. Priveliștile submontane de la poalele Masivului Făgăraș sunt pigmentate de acoperișurile de țiglă roșie ale caselor, de căpițele parfumate de fân și gardurile de harțapele înșirate pe costișe.

Zona de nord a județului Argeș pe care am străbătut-o la sfârșit de august, în drum spre Mănăstirea Văleni (vezi impresii) ar putea deveni o „mină de aur” a turismului submontan argeșean dacă arealul ar fi mai mult pus în valoare. Un proiect derulat în ultimii ani, sub denumirea de Zona de nord a Văii Topologului, include deschiderea unor centre turistice locale și promovarea acestei destinații turistice de către comunele beneficiare: Valea Danului, Cepari, Șuici și Sălătrucu.

Acces auto. Noi am sosit în această zonă dinspre Râmnicu Vâlcea pe DN 73C (în zona satului Piatra sunt ceva probleme cu alunecările de teren), în localitatea Tigveni încadrându-ne pe DJ 678A spre Sălătrucu. La întoarcere dinspre Văleni am intrat pe DJ 703H, spre Valea Danului și Curtea de Argeș, un drum ok în principal (câteva porțiuni mai pun mici probleme – alunecări de teren și o bucată neasfaltată).

La Tigveni. În centrul localității am observat Căminul cultural, construcție prevăzută cu un interesant turn utilizat pentru instalația de apă a comunei. Clădirea a fost ridicată în 1939 de frații generali Gabriel și Nicolae Marinescu cu ajutorul fondurilor primite de la Guvernul polonez (interesargesean.ro/index. ... una-generalilor).

Tigveniul are legătură și cu marea familie a Brătienilor, aici aflându-se cula Tigvenilor (secolul al XVIII-lea), modificată de Teodor Brătianu și dispensarul uman construit de Brătieni în stil neoromânesc pe la 1875.

La Șuici. Zona acestei comune ne-a captivat prin peisajele superbe; prin intermediul DJ 703G (parțial neasfaltat) s-ar putea ajunge lejer în Țara Loviștei, la Călimănești – pe Valea Oltului. Este vechiul drum ce lega reședința domnească de la Curtea de Argeș cu zona Râmnicului și a defileului Oltului. Legenda transmisă în popor vorbește despre trecerea lui Mihai Viteazul prin Șuici în 1599 în drumul său spre Transilvania. Drumul urmează cursul râului Topolog șerpuind printre gospodării așezate, multe case tradiționale, fânețe și livezi. Ne oprim în dreptul unui panou turistic care ne prezintă întreaga zonă.

Cula din Șuici. Obiectivul vizat în această localitate, urmărit de ani de zile, este o construcție din categoria locuințelor fortificate, prezente mai ales în zona Dunării, expusă incursiunilor turcești din perioada medievală/modernă. În apropierea Primăriei Șuici se desprinde DJ 703G pe care ne-am încadrat, după 800 m traversăm pe un pod Topologul și coborâm imediat în stânga pe un drumeag neasfaltat. Lăsăm autoturismul la umbra unui copac și parcurgem ultimii 150 m la pas urcând o pantă ușoară. Ajungem în fața obiectivului înconjurat cu un gard de sârmă.

Construcția din cărămidă a fost edificată pe la sfârșitul veacului al XVIII-lea de către căpitanul Balotă (contribuitor și la pictura de la Biserica Domnească din Curtea de Argeș). Fiica lui Balotă se căsătorește cu un membru al familiei Brătienilor, fiica lor purtând numele Sultana. Mitropolitul Neofit vizitează la anul 1746 casele cele mari de piatră care aveau culă de zid înaltă pentru hoți. Ene Brătianu, vătaf al plaiului Loviștei construiește o altă culă (de la care se păstrează fotografii) care arde însă în 1913. Cula existentă azi în Șuici ar putea avea drept nucleu vechea locuință fortificată a căpitanului Balotă. Ene Brătianu (unchiul lui Ion C. Brătianu) ctitorește și biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”, aflată în apropierea culei de azi.

Reședința fortificată a trecut prin mai multe transformări, adăugându-i-se mai multe aripi. Sultana se va mărita cu un membru al familiei Tigveanu și va da numele ei casei-culă: „Cula Sultănica”. Nucleul clădirii e constituit dintr-o culă dreptunghiulară, cu pivnițe boltite și etaj. Extensiile au condus la o extindere pe trei laturi și la apariția pridvorului cu arcade. În ziduri se mai observă încă meterezele pentru apărătorii micii „cetăți”. În anii ′70 în clădire se deschide un muzeu etnografic dedicat locuitorilor de pe Valea Topologului – mă întreb ce s-a întâmplat cu patrimoniul acestui muzeu după desființare. Ajunsă aproape o ruină cula este consolidată în anul 2015 cu ajutorul banilor dintr-un proiect. Există promisiuni că aici se va reînființa un punct muzeal.

Am privit clădirea, am gustat din prunele ce cresc în livada ce o înconjoară, am schimbat câteva vorbe cu un localnic. În apropiere s-a construit o brutărie, chiar prea aproape; afacerea a apărut în zona de protecție a culei tocmai pentru că aceasta nu se află pe lista monumentelor istorice. Coborând panta spre malul râului Topolog, la o intersecție de drumeaguri, am admirat o troiță, o cruce multiplă pictată, datând din timpul „cucoanii Sultana Brătianca”.

Vă invit la drumeție, România e frumoasă!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 22.12.17 22:05:58
Validat / Publicat: 23.12.17 08:32:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.

VIZUALIZĂRI: 3157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Delicioase prune în livada din jurul culei - ce țuică bună se face în zonă...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

ioan marinescu
[23.12.17 11:06:10]
»

@tata123: Valea Topologului din indimenticabila ”Balada morții” a lui G. Topârceanu. Votat cu drag!

mihaelavoicu
[23.12.17 22:57:01]
»

Troița e superbă! Cinste lor și Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au întreținut-o, adică preotul și cismarul. Uite cum răzbate în veacuri numele unora care poate nici nu-i mai pomenește cineva. Au ajuns ei pe AFA? Au ajuns. Și de Sultănica ce să spun... femeie vrednică și deșteaptă! O mai fi fost și frumoasă... ! Dau un vot și pentru ea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[24.12.17 13:28:56]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[24.12.17 19:43:33]
»

@tata123:

Vă invit la drumeție, România e frumoasă!

asa este, felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.12.17 21:19:06]
»

@all: Frumoasă e natura din țara noastră!

Cula Sultănica din Șuici are legătură cu marele fizician Constantin Miclescu (ro.wikipedia.org/wiki/Con ... antin_Miculescu) - nepoata Sultanei Tigveanu, Alexandrina, a fost soția fizicianului Miclescu. Muzeul etnografic existent aici în anii 70 conținea și obiecte memoriale ale familiei Miclescu. Sper ca această construcție să găzduiască cât ai curând un muzeu... Cula Sultănica a fost utilizată în epoca comunistă drept décor pentru un film (nu îmi amintesc acum titlul acestuia).

Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

@webmaster:Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioan marinescu, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Curtea de Argeş și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082040071487427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1