GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
As fi putut sa ajung Curtea de Arges de la Pitesti (38 km), unde serviciul m-a purtat deseori, ori de la Campulung (aprox. 50 km). Orasul are o nota de eleganta deosebita, este situat intr-o depresiune ce are la nord dealurile muscelene, iar la sud marginea inalta a platformei raului Arges.
Pentru cei ce merg cu trenul, ar putea fi cap de linie. Este vechi centru politic si administrativ, atestat din prima treime a sec. XIII. Are o clima blanda, iar daca vrei sa petreci cateva zile linistite, aici e locul ideal. Dupa mutarea capitalei la Targoviste, orasul a decazut, mai ales dupa ce Neagoe Basarab, ce considera orasul ca pe o proprie posesie, a construit superba manastire. Curtea domneasca este prima resedinta a principilor Tarii Romanesti (Seneslau, Basarab I). Se pot vedea fragmente din zidurile de piatra ale vechilor constructii si zidurile pivnitelor caselor domnesti.
Langa Curtea domneasca, vom afla Biserica domneasca, pastrata foarte bine, ctitorie a lui Basarab I, terminata de fiul sau. Planul este de cruce greaca inscrisa, foarte bine armonizata. Are picturi murale din sec. XIV si pastreaza mormantul lui Vladislav I Vlaicu. Celebra ca monument de arhitectura este Biserica episcopala, costruita de Neagoe, pe locul vechii mitropolii. Este construita din piatra fatuita si profilata, cu un plan triconc, semanand cu mitropolia din Bucuresti si biserica fostei manastiri Cotroceni. Biserica are o turla mare pe naos, alta pe pronaosul supralargit si si 2 turle mai mici, rasucite, pe colturile vestice ale pronaosului. Fatadele au decoratiuni in relief plat, cu motive caucaziene si islamice. A fost restaurata si modificata la sfarsitul sec. XIX de un arhitect francez de renume. In interior sunt morminte acoperite cu lespezi de piatra (ex. Radu de la Afumati, calare si cu sceptrul in mana). In apropiere se afla fantana Mesterului Manole, constructorul legendar al bisericii. In oras mai pot fi admirate 2 biserici: Biserica Olari, din sec. XVI, pictata si la interior si la exterior, Biserica Sin Nicoara, azi ruinata, din piatra bruta si piatra cioplita sumar, in alternanta cu straturi de caramida.
Daca urcati spre Vidraru si Balea la cca 30 km spre nord de la Curtea de Arges se poate admira Cetatea Pienari (langa Capatanenii Pamanteni), cetate din Evul Mediu construita pe un pinten al muntelui Caprioara, in Cheile Argesului. Din sec. XIV are un donjon patrat, din piatra bruta. S-au construit apoi 3 turnuri si un bastion, iar incinta a fost inconjurata de ziduri puternice. O consolidare s-a facut prin anii 1970.
Trimis de mcosmin in 31.12.09 09:54:21
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mcosmin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred că titlul review-ului ar putea supăra pe câmpulungeni, care sunt cei îndeptăţiţi să considere oraşul lor drept "capitala musceleană".
Dar Curtea de Argeş este într-adevăr un orăşel ce merită vizitat, măcar în tranzit, spre Vidraru şi Bâlea Lac, dacă nu mai pe-ndelete.
În privinţa cetăţii Poienari, aceasta este adevărata cetate a lui Vlad Ţepeş, "castelul din Carpaţi al lui Dracula", titlu răpit acestuia pe nedrept de castelul Bran.
E drept, la acesta din urmă se ajunge mai uşor şi zona e mai turistică, aşa că ...
Creat rubrica noua "Descopera Curtea de Arges" si mutat aici impresiile si pozele incarcate.
http://www.trilulilu.ro/inSEMNE/b0ffb940e62258
dupa zodiacul chinezesc urmeaza anul tigrului, tigrul este viguros si sanatos, sper sa-ti aduca sanatate cat cuprinde !
Multumesc, asemenea! Sa ne vedem anul asta cu noi impresii de calatorie.
Sa o ascultam pe inconfundabila Maria Tanase in timp ce (re)descoperim Curtea de Arges cu ajutorul lui mcosmin.
In noaptea Anului Nou am petrecut alaturi de un arhitect local, bun prieten, cu care am abordat, pe langa paharul de vin necesar in acele momente, probleme legate de biserica arhiepiscopala din Targoviste, ocazie cu care ne-am reamintit de Lecomte de Nouy, cel ce a restaurat mai mult sau mai putin apropiat de arhitectura locala manastirea de la Curtea de Arges, si care s-a ocupat si de mitropolia din Targoviste intr-un mod, hai sa-i spunem nepotrivit.
Maria Tanase, excelent... nu am cuvinte.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Casa Memorială Dumitru Norocea din Curtea de Argeș! — scris în 09.06.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Curtea Domnească — scris în 21.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Mănăstirea Curtea de Argeș - 5 secole de mituri și legende — scris în 10.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Excursie în județul Argeș — II — scris în 18.09.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Excursie în județul Argeș — I — scris în 15.09.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Casa Norocea – Secția de Etnografie din Curtea de Argeș — scris în 27.06.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Câțiva pași pe frumoasa Vale a Topologului (Cula Șuici) — scris în 22.12.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ