GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dorind sa scap de caldura din casa am avut de ales dintre padurea de la Lacu Sarat si Faleza Dunari dar pe care nu o mai vizitasem de multa vreme.
Orasul se intinde de-a lungul fluviului Dunarea.
Datorita acestui fapt a atras diferite grupuri etnice cum ar fi: greci, lipoveni, turci, armeni, bulgari, evrei, sârbi şi italieni, care si-au infiripat famili dealungul anilor si au contribuit la dezvoltarea urbei.
Traditiile si obiceiuri grupurilor etnice au fost integrate în viaţa culturală şi spirituală a oraşului fiind foarte bine tolerate de populatia existenta.
Braila avand cel mai puternic grup etnic de lipoveni din tara.
Dar in afara de grupurile etnice care au contribuit la dezvoltarea orasului au fost si romani care au dus mai departe numele orasului dintre acestia amintesc doar citeva personalitati: Panait Istrati, Panait Cerna, fraţii Minovici, Maria Filotti, Ana Aslan, Mihail Sebastian, D. P. Perpessicius.
Fiind declarat port-liber in anul 1836, tot in acel an a fost înfiintata prima Camera de Arbitraj Comercial. Mai tarziu au fost deschise si Bursa de Cereale şi Bunuri, Curtea Comerciala şi Banca Comerciala.
Pe linga cladirile care sunt considerate monumente istorice si in marea lor majoritate stau sa se prabuseasca Faleza Dunari este ca si noua.
Proaspat asfaltata, impodobita cu aranjamente florare si ici colo cite o terasa pentru a te mai odihni sau daca cumva setea te-a invins sa o potolesti.
Noua capitanie care a fost construita in mai putin de un an este noul strajer al fluviului care este simbolul modernismului find construita in mare majoritate din otel si sticla, dar nici capitania veche nu a fost uitata ea fiind renovata.
Mergind pe malul apei observam celebra „Moara Violatos” ea fiind unul dintre monumentele de arhitectură ale Brailei, inregistrat ca bun de patrimoniu.
Se spune ca are cel mai bun sistem antiseism fundatia este contruita pe niste role imense care preia miscarile tectonice.
De-a lungul anilor nu a suferit avari dupa nici un cutremur.
Ea simboliza pe vremuri prosperitatea grecilor brăileni, vestita moară se ruinează pe zi ce trece, pentru că nu-şi regăseşte proprietarii.
Ea este acum trista, parasita si scoasa la vinzare de o firma de imobiliare.
Dea lungul falezei sunt amplasate diferite sculpturi in roca dar si in metal, aici gasim si foarte multe bancute renovate dar si noi unde poti sa mai faci cite o pauza de o poezie.
Aproape de capatul falezei dar nu in ultimul rind este un strad modernizat dupa ultimele norme care este prevazut cu un teren de minigolf, un bar bine dotat dar si sezlonguri.
In vecinatatea strandului se aflata impunatoarea „Esplanada” care gazduieste o scena unde in zilele festive se desfasoara manifestari cultural dar si artistice chair si prezentari de moda.
De citiva ani aici se oficializeaza si sarbatoarea Bobotezei fiind un spatiu mai mare iar Dunarea este in vecinatate pentru cei care se incumeta sa se arunce in apa pentru a recupera crucea.
Esplanada si treptele sunt placate cu granit adus din carierele din dobrogea.
Fascinatia de pe esplanada o reprezinta grupul de fintini arteziene, culminand cu fintana cea mare care este o imensa sculptura in otel inoxidabil care in momentul cind este pornita pe linga miscarile de rotatie in jurul axelor, bratele sunt luminate cu diferite culori care iti da impresia ca te afli in mijlocul unui concert de lumina si apa.
Braila este unul din puţinele oraşe din ţara care a pastrat neschimbate denumirile strazilor în ultimii 100 de ani, iar strazile sunt dispuse sub forma unui arc semicerc, fiecare strada urmand sa porneasca de la Dunare şi sa se opreasca tot la Dunare.
Inchei cu citeva binecunoscute versuri:
La noi la Brăila, la tanti Elvira
Uşor se câştigă lira,
Femeia munceşte, bărbatu’ plăteşte
Ce bine-i la noi la Brăila.
La noi la Brăila, la Şanţ la Elvira
Uşor se câştigă lira,
Femeia iubeşte, barbatu’ plăteste
Ce bine-i la noi la Braila!
Trimis de dannek in 22.06.10 23:46:30
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumos review, romantic. Un vot mare din partea mea pentru reamintirea bogatiei Brailei de alta data.
@dannek in weekend vin la voi la Braila........nu sa o caut pe tani Elvira. Desigur ma documentam inainte de vizita.
" Mergind pe malul apei observam celebra „Moara Violatos” ea fiind unul dintre monumentele de arhitectură ale Brailei, inregistrat ca bun de patrimoniu."
In Bucuresti Platul CFR , sau Palatul Ministerului Transporturilor, este construit pe acelasi sistem de role imense. Ca niste rulmenti ; unii verticali , altii orizontali. Si ce mai este demn de remarcat este ca are 4 etaje in subsol, amenajate ca adaposturi ( anti bombardament ). Au magazii cu apa si alimente care se schimba periodic. Din pacate doar cei ce lucreaza acolo si alti cativa " alesi " ar avea acces in caz de calamintate.
Orasul te asteapta cu bratele deschise.
Ca o surpriza pentru tine special pe platoul din fata primariei va fi un spectacol oraganizat de Timisoreana si va cinta:
Vineri, ora 20:00 pe scenă vor urca formaţiile Zob şi Cargo.
Sâmbătă, ora 20:00, pe scenă urcă Zero şi Holograf.
Duminică, va cinta Pasărea Colibri.
Si toate special pentru braileni si pentru musafiri , nu mai vorbesc ca vor curge valuri de bere.
Distractie placuta!
Multumesc mult de informatii. Chiar ma gandeam ca in perioada asta este Festivalul Timisoareana. Anul trecut l-am prins la Galati si a cantat Cargo. Super. Sambata seara acolo voi fi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Braila, între vechi si nou — scris în 05.09.24 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (II) – Arhitectură în Centrul vechi — scris în 31.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (I): Pe faleză sub soarele dunărean — scris în 11.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (II) sau “Sic transit gloria mundi” — scris în 21.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (I) — scris în 20.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Relaxare la club Raay Braila — scris în 20.02.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 BRAILA - un oras care si-a pastrat arhitectura — scris în 16.05.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ