GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gradina Mare - inveselita de cea de-a V-a editie a Festivalului florilor de toamna
Antonio Vivaldi - Toamna - Le Quattro Stagioni ( La Caccia )
De cativa ani incoace, in fiecare an in luna octombrie are loc Festivalul florilor de toamna organizat in Gradina Mare, un prilej pentru braileni de a se plimba prin acest parc minunat, mai ales intr-o zi frumoasa de octombrie, asa cum a fost duminica aceasta.
Ce poate fi mai frumos si mai gingas decat o floare? Comerciantii au cautat sa atraga cumparatorii prin fel de fel de aranjamente florale, care te incantau prin colorit, prin eleganta buchetelor, prin prospetime si parfum. Existau acolo trandafiri, crini, chiar si lalele, dar reginele festivalului au fost bineinteles crizantemele, de toate culorile, oferite atat separat, in buchete, cat si in glastre, celor care cumparau explicandu-li-se modul de ingrijire.
Dupa ce am admirat florile expuse, ne-am gandit ca la plecare vom cumpara un buchet de crizanteme si am pornit la plimbare pe alei.
Ne-am indreptat catre foisor, animat in aceasta minunata zi de octombrie de fanfara militara a Casei Armatei, acordurile fanfarei auzindu-se in tot parcul si facandu-l parca sa vibreze, aceasta muzica atragand pe toti cei care la acea ora se plimbau pe acolo.
Am remarcat apoi faptul ca lucrarile de reabilitare la Casa memoriala Panait Istrati si la fostul restaurant “Privighetoarea” s-au incheiat, cladirile erau parca si ele in haine de sarbatoare, asteptand sa fie mobilate si redeschise publicului.
Casa memoriala “Panait Istrati” a fost infiintata la implinirea in 1984 a 100 de ani de la nasterea scriitorului, nu pentru ca ar fi locuit vreodata acolo, ci datorita faptului ca Panait Istrati se plimba deseori prin acest parc si admira Dunarea si Muntii Macinului. Pe de alta parte, niciuna din casele in care a locuit scriitorul nu mai exista astazi.
In cladirea fostului Cazinou, care a capatat mai apoi denumirea de Restaurantul “Privighetoarea”, a functionat o perioada Muzeul de etnografie, dar datorita aparitiei unei ciuperci care ataca exponatele, autoritatile locale au hotarat mutarea acestui muzeu, reabilitarea cladirii si revenirea la destinatia de restaurant, in felul acesta sperandu-se atragerea brailenilor in acest minunat parc.
O alta atractie a Gradinii Mari o reprezinta vechiul Castel de apa, o cladire turn cu doua etaje, cu scari in spirala, a carei constructie a inceput inca din anul 1895, unde o perioada au existat o cofetarie, un restaurant si un bar rotativ care oferea o panorama asupra intregului oras, spre Dunare si Muntii Macinului. In prezent cladirea este inchisa, se doreste amenajarea in viitor a unui observator astronomic, avandu-se in vedere si faptul ca muzeul detine o luneta si un telescop care pot fi urcate in turn.
Ceasul floral este printre putinele de acest gen din tara, inca functioneaza, este refacut an de an si ornat cu flori de sezon, fiind admirat de toti cei care se plimba prin acest parc. In mijlocul Gradinii mari vedem o frumoasa fantana arteziana construita prin anul 1914, iar pe alei busturile scriitorilor Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu si bineinteles, Panait Istrati.
Din Gradina Mare se poate cobori pe niste scari si putem ajunge la cateva terenuri de sport si la Patinoarul artificial. Coborand aceste scari putem vedea o intrare in vestitele hrube ale Brailei, spre reteaua de tuneluri, folosite candva de turcii care fugeau de armata lui Stefan cel Mare si fiind atat de inalte incat poate incapea un om calare. Din pacate, aceste hrube nu sunt amenajate pentru a fi vizitate, intrarea este zidita si blocata cu o poarta metalica.
Nu numai florile au constituit atractia celei de-a V-a editii a Festivalului florilor de toamna, ci si expozitii de desene si de fotografii, concursuri de sah, desene pe asfalt, precum si diverse reprezentatii de muzica usoara si dansuri oferite de copiii de la Scoala populara de arta si Clubul copiilor.
Nu au lipsit tonetele cu pastrama, mici, carnati, must sau vin fiert, unde cel ostenit de atata plimbare se putea odihni savurand un mic, o bucata de pastrama sau un pahar cu must.
Am plecat din Gradina Mare multumiti de ceea ce vazusem acolo, de faptul ca parcul era parca si el in sarbatoare prin modul in care este intretinut si bineinteles nu am uitat sa cumparam un buchet de crizanteme.
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Stiam de spre acest festival si este posibil sa il mai prind si eu, pentru ca in urmatoarele zile voi avea drum in zona. Se mai pot cumpara flori?
@Diaura - festivalul a fost in perioada 22-24 octombrie, deci ultima zi a festivalului a fost duminica. Flori se mai gasesc prin piete, dar iti dai seama ca la preturi mai mari.
Asta e, l-am pierdut, dar tot gasesc eu ceva interesant de facut sau de vazut.
De pe acest site am aflat de o Simfonie a Lalelelor, pe care m-am grabit sa o prind, de o Caravana a Florilor si acum de un Festival al Florilor de toamna!
Astept pozele sa imi incante ochii si sufletul!
Festivalul are o perioada fixa de desfasurare sau mereu e in perioada mentionata?
@magdalena - am postat multe poze frumoase, privindu-le te simti parca mai fericit. De regula festivalul este in a doua jumatate a lunii octombrie, intr-un week-end.
SB pentru un review despre un oras drag mie si despre parcul reprezentativ.
Felicitari, ascent, week-end-ul viitor voi veni negresit la Braila, sa duc piticul in parc si la Zoo.
@valimi - multumesc! Pacat ca nu ai reusit sa vii in week-end-ul care tocmai a trecut, dar sa speram ca vremea va tine cu noi si la sfarsitul acestei saptamani.
Ma bucur ca au fost validate pozele repede si ca va puteti bucura de frumusetea florilor.
Aceste impresii si fotografii ar trebui dedicate femeilor care iubesc florile! Felicitari domnului!
Ce frumos, nu credeam ca exista un festival al florilor de toamna!
Scuze, asa am crezut cand am citit despre review-urile din Oltenia...
@corinne - citeste-l si pe cel cu ursul de la Cabana Poiana Izvoarelor din Busteni...
Te felicit, pentru ca-ti promovezi foarte bine orasul. Asta incerc si eu cu Oradea, atat cat ma pricep. Cat despre feminitatea ta, eu nu m-am indoit niciodata, iar acum, cu un astfel de review si cu atatea flori in poze, lucrurile-s clare
@creivean - multumesc, apreciez vorbele tale frumoase. Cat despre Gradina Mare, arata chiar bine, sa stii. Pe noi ne-a surprins in mod placut, dar la asta in mod sigur a contribuit si Festivalul florilor de toamna.
Am auzit multe lucruri frumoase despre Braila... nu am fost niciodata in orasul tau, dar odata si odata voi ajunge, mai ales ca am citit despre niste balti ce ascund niste monstri mustaciosi prin apropiere... Pe urmele lui Panait Istrati am fost inca din copilarie... voi ajunge si acolo. Reviewul tau este un imbold in plus pentru a ma pune in miscare, spre acea directie...
Dupa parerea mea, e cel mai frumos parc din Braila, nu foarte mare, dar curat si cochet; l-am vazut in lipsa acestui festival si tot am fost impresionat. Stiu ca mai exista unul mare in Braila, pe langa Sala Sporturilor, spre iesirea catre Buzau, daca imi aduc aminte corect, dar... parca nu-i asa fain ca aici.
@raoulp55 - ma bucur ca povestirea mea ti-a placut.
@bessondm - Gradina Mare este un parc frumos si cochet, asa cum ai spus si prin pozitia pe care o are iti ofera o priveliste deosebita spre Dunare si muntii Macinului.
Parcul despre care vorbesti se numeste Monument, are aceeasi vechime ca si Gradina Mare, este pe langa Sala Polivalenta si de-a lungul soselei Buzaului. Cu toate ca monumentul nu mai exista fiindca a fost distrus de turci prin 1916, parcul si-a pastrat denumirea. In Parcul Monument exista un muzeu de stiintele naturii si autoritatile isi doresc sa faca in viitor o gradina botanica. Parcul Monument se intinde pe o suprafata mult mai mare decat Gradina Mare sunt multi copaci batrani, (indeosebi stejari).
@valimi - i-am spus si diaurei, targul s-a incheiat, ultima zi a fost duminica, 24 octombrie.
@ascent - da, despre Parcul Monument vorbeam, m-ai inteles perfect si mi-ai alungat un lapsus rebel . E mult mai mare, intr-adevar, insa nu prea ingrijit. Ma insel?
@bessondm - fiind mult mai mare, sigur ca este si mai greu de intretinut. Dar si acolo s-au montat banci noi, asemanatoare cu cele din Gradina mare, s-au pus cosuri de gunoi, s-au toaletat pomii. Dintotdeauna eu am considerat ca parcul Monument este compus din doua parti - partea de la intrare, cu aleea care duce spre rondou, pe partea dreapta a acestei alei fiind amenajat un frumos parc de joaca pentru copii si partea de la rondou spre capatul parcului. Aceasta a doua parte pare a fi mai ingrijita, exista si o fantana arteziana si pe vremuri era un restaurant cu terasa, acum insa a ajuns din pacate o ruina.
In aceasta a doua parte exista Muzeul de stiintele naturii, iar in spatele acestuia este un teren ingradit pe care se doreste amenajarea unei gradini botanice.
Poate se va reusi candva ceea ce si-au propus autoritatile locale.
De sarbatorile de iarna, in acest parc se organizeaza Oraselul copiilor, iar bradul se pozitioneaza la mijlocul parcului, in acel rondou.
Multumesc din suflet ca m-ai pus la curent, prin lectura acestui review, cu ce mai e nou si frumos in orasul unde mi-am petrecut eu adolescenta! In Gradina Mare nu am mai fost deloc chiar de atunci, am ramas doar cu amintirile si dorinta de a reveni.
Poate ne mai scrii si altele, tu si @Danneek!
Saluta Braila si pentru mine!
@georgiana - daca mai apare vreun eveniment care o sa ne placa, in mod sigur vom scrie! Sper ca ti-au placut pozele atasate si mai ales florile...
@Ascent,
Da, cum sa nu, sunt inedite.
Ma bucur ca inca mai exista ceasul din flori!
@georgiana - daca ai sti cat tanjesc dupa plimbarile acelea cu vaporul spre Galati si spre Tulcea... Era si o cursa rapida, vaporul se numea "Sageata" si intr-o jumatate de ora ajungeai la Galati.
Sper ca ti-au placut si pozele cu Dunarea si cu Muntii Macinului care se vad de sus, din Gradina Mare.
Doamneee!!! Suunt superbe florile!!!
Eu iubesc florile, iar in aceste fotografii mi-ai incantat ochii cu aceste superbe flori.
Felicitari pt review!
poate aici se impune cel mai bine sa ascultam aceasta melodie, adica cea atasata mai sus!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Braila, între vechi si nou — scris în 05.09.24 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (II) – Arhitectură în Centrul vechi — scris în 31.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (I): Pe faleză sub soarele dunărean — scris în 11.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (II) sau “Sic transit gloria mundi” — scris în 21.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (I) — scris în 20.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Relaxare la club Raay Braila — scris în 20.02.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 BRAILA - un oras care si-a pastrat arhitectura — scris în 16.05.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ