ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Din greseala in greseala spre Manastirile Ghighiu si Jercalai

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum greseala recunoscuta e pe jumatate iertata va spun cum de s-a intamplat asta. Traseul nostru stabilit pentru acel weekend pentru care facusem un anume program cuprindea ca 2 prime obiective Conacul Bellu si Manastirea Vărbila numai ca pana la conacul Bellu cum am facut dreapta la Ploiesti la cativa km am dat de Manastirea Ghighiu si normal ca am oprit sa o vedem.

Manastirea Ghighiu

Putin suparata pe mine ca asta imi scapase am incercat sa prind tot ce puteam afla. Prima nemultumire insa, nu aveam voie sa facem poze inauntru astfel incat am pozat ce se putea. Normal ca am citit intai ceea ce se gaseste chiar la intrare si astfel am aflat ca aceasta manastire poarta hramul Izvorul Tamaduirii si a fost construita in 1817 pe un teren primit ca donatie de monahul Agapie de la Mariuta Rafoveanca. Voievod la acea vreme Ioan Caragea iar mitropolit IPS Nectarie.

Despre acest loc provin date din secolul XVI insa istoria acestei manastiri cuprinde mai ales partea de secol XIX. Sfintirea ei s-a facut la 31 martie 1866 cu hramul Izvorul Tamaduirii.

Acestea fiind zise si deja destul de cald afara desi era doar 9 dimineata am patruns in curtea manastirii trecand printr-o poarta mare, sculptata si care deasupra avea scris “Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului”. Aici este totodata turnul clopotnitei care este pictat in culori vii si care face legatura cu interiorul curtii. Privind inspre curte astepti cu nerabdare sa ajungi acolo deoarece ai senzatia ca patrunzi intr-o alta lume, mai linistita si mai pioasa.

Curtea este una plina de verdeata si flori, foarte curata, insa la acea ora destul de aglomerata. Pe langa obisnuitii prezenti la slujba se mai adaugau si turistii care ca si mine se oprisera acolo pentru un scurt moment de reculegere.

Curtea este mare si ingrijita, inca o dovada a faptului ca este o manastire pentru maici (din 1952), iar in perioada 1954-1958 a fost renovata (asa se explica si prospetimea picturilor)

Din cele citite ulterior picturile initiale aveau influente italiene scenele din turla apartinand insa lui Gheorghe Tattarascu. Tot Tattarascu a pictat si catapeteasma.

De ce atrage insa aceasta biserica? deoarece aici vin oamenii sa se roage la Icoana Maicii Domnului cea Facatoare de Minuni (adusa din Siria se pare in 1958 si care este din secolul XVI) precum sa ia si apa de la Izvorul Tamaduitor

Pana sa intram in biserica insa am mai aruncat cate o privire in jur, primul lucru pe care il vezi cum ai intrat in curte (in afara chiliilor care sunt de jur imprejurul curtii) este un aghiasmar din care credinciosii iau apa sfintita pentru a duce acasa.

Langa biserica se afla si un loc special amenajat pentru a aprinde lumanari (lucru pe care l-am facut inainte de a pleca)

Ceea ce am sesizat altfel fata de alte biserici este existenta unei singure turle pe biserica. Am intrat si in biserica (trecand intai printr-un pridvor inchis) de unde inainte de a intra in biserica am facut rapid o poza catre catapeteasma care este o dantelarie adevarata (poza insa este cam miscata).

Biserica era plina de oameni veniti la slujba astfel incat am zabovit doar putin pe acolo si dupa cateva inchinari am iesit din nou in curte.

Interesant este ca in existenta ei a avut de multe, a fost folosita drept casa in timpul epidemiei de holera din 1892, a trecut prin incendii (1906, 1909, 1922, 1945, 1946) si a fost transformata si in fabrica de conserve de trupele germane in timpul Primului Razboi Mondial. De asemenea s-a deteriorat in timpul cutremurului din 1977 dupa care au inceput lucrari de restaurare pentru ca in 1990 biserica sa fie resfintita.

Am parasit aceasta manastire cu dorinta de a mai reveni aici pentru a zabovi ceva mai mult si pentru a petrece cateva clipe de reculegere in fata icoanei, nu pentru o minune ci pentru o ruga pentru familie si toti cei ce o inconjoara.

De aici am plecat mai departe spre ceea ce aveam ca si destinatie, Conacul Bellu, despre care am povestit aici vezi impresii. De la Conacul Bellu am plecat spre Manastirea Varbila despre care am povestit aici vezi impresii insa intre cele 2 obiective inca unul ne-a sarit in drum si uite asa am ajuns sa vedem si Manastirea Jercalai.

Manastirea Jercalai

Aici chiar ca mi-am prins urechile ca asa-i trebuie cui pleaca la drum cu lectiile nefacute. Pai stati sa vedeti, ce-ati zice daca la intrare vedeti un indicator care spune “ Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” apoi cititi pe peretii bisericutei “Manastirea Jercalai “ si Manastirea “Sfanta Maria” –Cricov, suna cam a 3 in 1.

In fine acolo am facut poze, am citit informatiile afisate, am intrat si in biserica noua unde slujba era spre sfarsit, deci nici acolo nu am facut multe poze si am mai admirat putin cate ceva prin curte.

Dar sa revenim la elucidarera misterului. Si iata ce am descoperit:

Biserica a fost construita in 1731 si vreme de 200 de ani a fost lacas de inchinare pentru credinciosii din satul Luieriu-Reghin, judetul Mures. Ulterior aici construindu-se o biserica de zid, biserica de lemn a fost daruita familiei regale fiind mutata in 1932 langa Castelul Bran.

Era cum am spune acum pe post de décor doar fiind lasata in paragina, astfel incat in primavara anului 1956, prin grija celui care avea sa devina Patriarhul Teoctist, biserica a fost demontata, transportata si reasamblata la Cricov, in preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului.

Dupa amenajarea ei biserica a fost sfiintita la data de 8 noiembrie 1956 pastrandu-i-se hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” primit la Reghin dar si hramul „Sfanta Maria”, primit la Bran.

Asadar cum intri in curte, unde poti lasa masina in parcare (mare incat sa nu ai problema de parcare) urmand o carare pietruita unde de o parte si de alta sunt flori de vara si unde separarea intre biserica veche si aceasta bisericuta de lemn este facuta doar de niste brazi vezi o bisericuta cu turla ce se indreapta semeata spre cer. Am pasit spre acea bisericuta ca atrasi de un magnet. Daca nu ar fi fost turla cea inalta cu o cruce in varf am fi zis ca este o casa veche de la tara cu o prispa marginita de un gardulet de lemn, casa fiind asezata pe o fundatie de piatra.

Pasii ne-au adus la intrarea inchisa insa, unde in stanga usii este o icoana care o infatiseaza pe Fecioara Maria cu pruncul in brate, icoana in jurul careia erau puse de credinciosi biletele. Aici gasim informatii privind Manastirea Jercalai scrise in engleza, semn ca trec si turisti straini pe aici.

In dreapta usii gasim si alte informatii despre cum a ajuns aceasta bisericuta aici. Cum insa din pacate nu am putut intra in bisericuta ne-am multumit doar sa facem niste poze si sa intram si in biserica noua. Aceasta nu este nici ea finalizata si este foarte interesanta ca si aspect exterior (o sa vedeti din poze) dar si in interior.

Cum slujba era pe final aproape am facut cateva poze deoarece interiorul este iarsi unul aparte, cu marmura pe jos, cu deschidere interioara mare, cu multe ferestre spre exterior ceea ce ii ofera luminozitate.

Catapeteasma este una mica care delimiteaza altarul permitandu-ti insa sa vezi picturile de acolo.

Multumiti ca am vazut ceva frumos am plecat mai departe spre Manastirea Varbila despre care v-am povestit deja, dar stati pe aproape ca nu am terminat, voi mai veni cu povesti sper frumoase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 10.10.16 20:53:07
Validat / Publicat: 11.10.16 07:12:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3745 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Manastirea Ghighiu-Biserica are o singura turla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[11.10.16 09:25:12]
»

@mishu:

Mihaela,

Uneori decsoperi cate minunatii sunt in preajma ta si nu le bagi in seama. Asa ma simt eu dupa articolele tale recente referitoare la Conacul Bellu si la Manastirile Ghighiu si Jercalai.

Conacul trebuie sa il trec pe lista de vizite candva pentru ca aseara m-a intrebat Ema:

- Ai auzit de conacul Bellu? Sa iti arat niste poze...

- Am auzit, cum sa nu! , eu de colo.

- Si de ce nu m-ai dus si pe mine acolo?

- Pentru ca am aflat abia acum cateva ore... de la @mishu!

Asa ca am pus pe lista.

Despre Ghighiu ce sa spun, ca am trecut prin fata manastirii probabil de o suta de ori si mai bine si nu m-am oprit.

Deh! Am lipsuri, dar le rezolvam...

Felicitari pentru articol, ""votat cu drag"", ca sa te citez

mishuAUTOR REVIEW
[11.10.16 09:32:09]
»

@Dan&Ema: Multumesc foarte frumos de vizita, vot si aprecieri. Zilele trecute m-am uitat din nou pe niste harti si am constatat cate am ratat si totusi cat de multe am vazut.

Mai urmeaza azi un articol care la fel mi-ar placea sa-ti fie pus pe lista de vizitat dupa care ma mut intr-o zona foarte cunoscuta tie.

Am sa incerc sa reiau traseul tinand cont insa de ce n-am vazut si poate eventual doar pentru escapade scurte de cate o zi, cum vedem ca este frumos afara sa o stergem.

Din pacate toamna isi cere drepturile si ne impune legile ei.

O zi placuta si insorita (in suflet).

PS- Si neaparat sa vedeti si foisorul.

tata123 🔱
[11.10.16 09:35:39]
»

@mishu: Uauuu... 5 obiective într-o singură zi! Și ați mai avut timp să luați masa pe undeva? Felicitări, știi cum se zice: „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” - dacă tot erați acolo de ce să nu opriți 30 de minute.

Ați vizitat două obiective religioase foarte cunoscute, mai cu seamă Mănăstirea Ghighiu, care prin icoana Maicii Domnului atrage o mulțime de pelerini. Duminică această icoană a fost prezentă la Mănăstirea Plumbuita, cu ocazia sfințirii unui altar de vară.

La Mănăstirea Jercălăi am fost în 2011 (vezi impresii), biserica nouă nu era ridicată pe atunci. Mi-a plăcut mult această zonă deluroasă, iar zvelta biserica de lemn în care a intrat și Regina Maria se încadrează perfect în peisaj.

mishuAUTOR REVIEW
[11.10.16 09:43:23]
»

@tata123: Nu ai vrea sa stii cum eram cu totii mai ales ca era cald, insa marele avantaj al acestui tur a fost ca in afara de Ghighiu in rest era pustiu si atunci totul pare altfel si este mai putin obositor.

Si cat timp esti in priza faci multe (eu sunt in stare sa stau 48 de ore fara sa dorm daca am treaba apoi daca dorm jumatate de ora sunt ca noua) si asa cum i-am spus si lui Dan mai devreme, unde se putea ii lasam pe ei pe banca sau chiar in masina si eu imi vedeam de ale mele.

Adevarul este ca in unele locuri chiar m-am bagat printre scaieti (la Bellu si mai am un loc pe care o sa-l afli in curand), sau in alte locuri m-am cataract prin diverse locuri.

Plecand totusi devreme din Bucuresti la 9 eram deja la Ploiesti si majoritatea acestor obiective sunt in zona si pot fi facute usor, deja mi-am mai propus o iesire in zona insa depindem de vreme si concursuri.

O zi frumoasa in continuare si multumesc de vizita, vot si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[11.10.16 13:55:20]
»

Cred că am trecut de zeci de ori, dacă nu sute, prin faţa indicatorului cu mănăstirea Ghigiu dar nu mai am forţa (tinerească) să-i spun soţului să oprească atunci când avem un punct terminus prestabilit. Este mare oportunitate să poţi citi despre un obiectiv stând la calculator în papuci. Îmi place că în ultimul timp sunt atacate obiective mai puţin cunoscute în special din ţara noastră. Votat cu mare drag...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[11.10.16 14:01:06]
»

@Michi: Multumesc foarte frumos pentru aprecieri si nu pot decat sa ma bucur de ele. Nu stiu daca am mai spus-o sau nu, daca am spus-o am sa ma repet, a fost cea mai mare multumire a mea sa vad locuri care sunt calcite mai putin si astfel sa pot spune cate ceva despre ele.

Avem atat de multe locuri frumoase in tara despre care stim atat de putin incat avem datoria de a le cauta, vizita si povesti despre ele.

Am sa incerc sa mai fac astfel de drumuri cu cea mai mare placere.

O zi frumoasa in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[06.12.17 08:52:31]
»

Dragă mischu, la Mănăstirea Ghighiu ai avut o mică mare scăpare: în spatele Bisericii se află un frumos cimitir, spun frumos pentru că are niște monumente superbe, dar și o capelă în care, nu se poate ajunge la altar decât mergând în genunchi. Și se iese, tot în genunchi. Nu că ar fi plafonul prea jos, nu. Dar numai adevărații credincioși fac asta. Și tot acestora, li se lipește banul care îl pune pe icoana (verticală) a Maicii Domnului. E vorba de o monadă pusă pe geamul icoanei și acolo rămâne lipită (la unii rămâne, la alții, nu). A se lua relații de la măicuțe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[08.07.18 21:38:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «De văzut în apropierea Ploieștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Ploiești]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.33383893966675 sec
    ecranul dvs: 1 x 1