ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Curtea Domneasca - Targoviste

TIPĂREȘTE URM de aici

La intoarcerea din excursia de la Busteni unde am vizitat Manastirea Caraiman (vezi impresii), Castelul Cantacuzino (vezi impresii) si cascada Urlatoarea (vezi impresii), am ajuns in Targoviste. Dupa ce am mancat la un restaturant in oras ne-am indreptat pasi spre Curtea Domneasca.

Curtea Domneasca din Targoviste se afla pe strada Calea Domneasca la numarul 181, iar coordonatele GPS ale locatiei sunt urmatoarele: N44.932027 si E25.458698. Dupa ce am parcat masina intr-o parcare care se afla in apropiere am pornit spre Curtea Domneasca.

La intrarea in curte pe un panou din marmura sunt inscriptionate numele tuturor domnitorilor din Tara Romanesca care au avut resedinta in acesta locatie incepand cu Mircea cel Batran, trecan pe la Vlad Tepes si incheind lista cu Constantin Brancoveanu. Dupa ce treci de poarta de intrare in partea stanga este magazinul de suveniruri si locul de unde se achizitioneaza biletul de intrare, acesta costa 10 lei de adult.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Turnul Chindiei. Chiar la intrarea in turn se afla o placa pe care scrie : „Turnul Chindiei a vazut unul dupa altul pe Mircea cel Batran, Dracula-Voda, Vlad Tepes, Radul cel Mare, Radul de la Afumati, Mihai Viteazul si Matei Basarab, toti voievozii nostri cei mari si vestiti in pace si in razboi „ aceste vorbe apartin lui Nicolae Balcescu. Dupa ce am citit acesta placa am intrat in interiorul turnului. Pe o scara aflata in spirala se urca spre terasa turnului. Pana sa ajungi pe terasa poti face doua pauze la etajele inferioare unde pe pereti sunt expuse fotografi si documente ale familiei lui Vlad Tepes. Ajunsi pe terasa turnului de aici puteti admira intreaga Curte Domneasca si o panorama asupra orasului Targoviste. Constructia Turnului Chindiei a inceput undeva in secolul XV, el masoara o inaltime de 27 metri si are un diametru de 9 metri. Baza turnului este sub forma de trunchi de piramida din care se ridica corpul turnului facut din caramida. Turnul a fost restaurat in anul 1847 in timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. Turnul a fost contruit pentru supraveherea cetatii Targoviste si pentru apararea curtii Domnesti. Pe timp de pace din turn se anunta inchiderea portilor cetatii. Tot pe timp de pace turnul era folosit ca si foisor de foc si pentru stocarea tezaurului.

Dupa ce am vizitat turnul urmatorul obiectiv a fost ruinele Palatului Domnesc. Prima casa pe acest domeniu a fost construita de catre Mircea cel Batran pentru fiul sau, Mihai I in jurul anului 1400. Ca dependenta in jurul anului 1415 este construita o bisericuta Extinderea contructie se efectuat pe timpul domniei lui Vlad-Dracul. Noul palat construit de catre acesta are forma dreptunghiulara. Pivnita palatului este bine conservata, si este alcatuita din 4 nave paralele boltite. In anul 1584 domnitorul Petru Cercel isi aduce si el contribuitia la modernizarea palatului domnesc acesta construieste langa vechea cladire o cladire noua pe trei nivele, subsol, parter si etaj. Subsolul noi cladiri comunica cu cel al vechii cladiri. Parterul noi cladiri avea 10 camere si adapostea cancerlaria domneasca. La etaj se gaseau dormitoarele familiei domnesti. In timpul domniei lui Gheorghe Ghica sunb preiunile otomanilor acesta demoleaza o parte din cladire. Palatul este refacut si modernizat in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu. Accesul in subsolul Palatului Domnesc se face pe un podet din lemn, aici la subsol sunt expuse mai multe staui din piatra si obiecte vechi, pintre ele aflandu-se si un scaun despre care se spune ca a aprtinut unui domnitor, fiind folosit ca si tron.

Dupa ce am iesit la suprafata din subsolul Paltului Domnesc, ne-am indreptat spre Biserica Domneasca, acesta a fost construita in timpul domniei lui Petru Cercel intre anii 1583-1585. Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului. Biserica la momentul construiri ei era cea mai mare biserica din Tara Romanesca. Petru Cercel a construit deasupra naosului un balcon de unde sa asiste la slujba familia domneasca. In interiorul bisericii se afla mormantul domanei Elina sotia domnitorului Matei Basarab. Langa mormant se afla o groapa unde turisti arunca monezi, deoarece exista o legenda care spune ca cei care arunca bani in aceea groapa vor avea parte de o nevasta inteleapta si darnica.

Interiorul biserici a fost pictat in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, pitre picturile din biserica sunt si portrete ale unor domnitori romani precum Mihai Viteazul, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Radu Mihnea, Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu, Petru Cercel.

In biserica se executa si acum lucrari de restaurare iar accesul nu este permis peste tot.

Dupa ce am vizitat si Biserica Domneasca ne-am plimbat prin curtea incintei si am dat de o alta biserica care din pacate era inchisa. Am aflat ca se numeste Biserica Sfanta Vineri sau Biserica mica Domneasca. Acesta dateaza din mijlocul secolului XV, si este ctitorita de catre Vlad Calugarul si sotia sa Smaranda.

O mare bucurie pentru mine a fost numarul mare de vizitatori care au fost in cea zi de inceput de noiembrie.

Va doresc calatorii placute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 29.01.16 07:35:34
Validat / Publicat: 29.01.16 08:20:59

VIZUALIZĂRI: 3607 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cel mai cunoscut monument -Turnul Chindiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

liviu49
[29.01.16 13:28:06]
»

@zlatna - O facui si p-asta! Am dat votul de superbonus si nu pot decat sa ma bucur pentru aceasta isprava. Sper ca de data aceasta calculatorul (de fapt mousul) sa ma lase sa termin de scris ecoul si sa nu mai patesc ca ieri.

Nu am mai fost inauntrul Curtii Domnesti de foarte multi ani, copii mei au fost (incerc sa gasesc niste poze facute de ei sa le atasez, daca am permisiunea autorului) si mi-au povestit despre schimbarile aduse. Ei mai au si o amintire din scoala generala, pentru ca langa Turnul Chindiei au fost facuti pionieri ( in perioada aceea Scoala din Branesti facea mereu excursii in tara pentru inmanarea cravatei de pionier).

Acum, chiar daca acoperirea cu sticla pare nefireasca si necomforma cu celelalte constructii istorice dinn jur, cred ca in felul acesta se vor putea pastra mai bine vestigiile trecutului, iar distrugerea acestora va fi, daca nu impiedicata, cel putin intarziata.

Am mai trecut in ultimii trei ani de mai multe ori pe langa Curtea Domneasca in drum spre Moieciu sau Rucar, sau DJ 713 (Piatra Arsa) si se vad schimbarile, sper in bine, din mersul masinii. Si, ca de obicei timpul a fost mereu cel care nu ne-a lasat sa facem o oprire pentru vizita.

Sper ca la urmatorul drum sa-i conving si pe cei cu care voi merge sa facem un popas sa mai vizitez, sau vizitam si acest obiectiv turistic.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[29.01.16 13:33:57]
»

@liviu49 - Va multumesc pentru vizita si vot. Si noi am trecut de mai multe ori prin Targoviste, si nu am oprit niciodata ca sa vizitam Curtea Doneasca, ba era prea tarziu si se intuneca, ba ere o zi ploioasa, dar de data asta si timpul si vremea a tinut cu noi. Auzisem la televizor de modernizarile aduse Curtii si intradevar idee cu sticla cred eu ca e mai buna, mai protejaza cat de cat ruinele.

Dan&Ema
[29.01.16 19:15:03]
»

Un obiectiv pe care l-am vizitat de multe ori si unde revenim cu drag mai ales ca o jumatate din noi se trage de aici. Turnul Chindiei este un simbol al municipiului dambovitean iar Curtea Veche completeaza impreuna cu biserica acest obiectiv situat in coasta Parcului Chindiei. Frumos. Abia asteptam sa revenim aici

zlatnaAUTOR REVIEW
[30.01.16 23:44:35]
»

@Dan&Ema - Va multumesc pentru vizita si vot.

"Un obiectiv pe care l-am vizitat de multe ori si unde revenim cu drag mai ales ca o jumatate din noi se trage de aici. " - onseamna ca sunteti specialisti in ceea ce priveste acest obiectiv turistic. Sunt de acord si cu ce spuneti despre Turnul Chindiei, intradevar un simbol al orasului dar cred eu al intregi Romanii, cine nu a auzit de acest turn?

Va doresc concedii placute si sa ne vedem si cunoaste la Cincis.

webmaster26
[02.07.17 15:54:06]
»

Mutat în rubrica "Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.07.17 23:09:06]
»

@webmaster26: Ok

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, liviu49, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Național Muzeal 'Curtea Domnească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072487831115723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1