GRAD SATISFACȚIE
Palatul Primăverii fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu (II)
După ce am terminat vizionarea apartamentelor şi camerelor de la parter şi demisol am urcat la etaj. Accesul se face dinspre holul elegant al scării deasupra căruia un luminator imens rotund filtrează lumina zilei. Holul de la etaj este decorat cu statuete clasice şi tapiserii pe pereţi.
- Apartamentul lui Nicu Ceauşescu, la fel cu al lui Valentin, este compus din dormitor, cameră de lucru, baie şi dressing. Mobilierul este în stil clasic englezesc, destul de simplu ca design şi de culoare deschisă. Biroul de lucru, biblioteca toate sugerau atmosfera de lucru (?) a prinţişorului. Pe pereţi sunt tablouri de Ghiaţă, Băncilă, Piliuţă. Apartamentul este ornat cu vase gale, o comodă pentru TV, statuete.
- Apartamentul Zoiei Ceauşescu cuprinde salon, birou şi dormitor. Este cel mai rafinat şi cu gust din tot imobilul. Zoe pe lângă faptul că era o bună matematiciană avea şi reputaţia unor aptitudini artistice. Este posibil să fi colaborat în decorarea apartamentului cu arhitectul Agrippa Popescu. Se intră printr-o uşă glisantă cu panouri vitrate încadrate de coloane de marmoră într-un salon cu vedere spre grădină. Două scaune cu spătar tapiţate cu mătase de Lyon încadrează o măsuţă amplasată sub fereastră. O tapiserie reprezentând doi tineri îndrăgostiţi din sec. XVIII îmbracă unul din pereţii salonaşului. Biroul Zoei şi biblioteca sunt de culoare albă iar garnitura formată din canapea şi trei fotolii este tapiţată cu o stofă cu motive florale de culori calde. În dormitor patul are un semibaldachin, masa de toaletă are deasupra o oglindă veneţiană, tapetul este de mătase în dungi alternânde verde şi crem. Fereastra cât peretele de lungă este acoperită cu o amplă perdea de tul de Pascani desaupra căreia cad faldurile unei draperii în aceeaş tonalitate. Vaze, coşuleţe de porţelan, veioze de gale, covor persan completează acest ambient de bun gust. Nu trebuie omis dresingul în şase uşi de lemn alb pe care sunt pictate motive florale stilizate. O notă discordantă o face aparatul de aer condiţionat de pe perete. Trebuiau găsiţi bani pentru acoperirea lui cu o casetă în ton cu mobilierul.
- Apartamentul comun al soţilor Ceauşescu este compus din salon, dormitor, dressing şi baie.
- Dormitorul în stil baroc are un pat cu tăblii, imens, gata aşternut, ca în 22 decembrie. Pe pat sunt două cuverturi una bleu pentru el şi alta bej auriu pentru Elena. Peste cuverturi sunt aşezate câte o pijama împăturită, ceea ce e un semn de modernism pentru că în primii ani ambii soţi obişnuiau să doarmă în cămăşi de noapte brodate cu arnici. Aproape singura legătură a Ceauşeştilor cu mediul din care provin sunt pernele mari pătrate şi puişoarele înfăţate în feţe de perne cu colţi brodaţi. Lateral sunt două noptiere cu sertare. În dormitor mai este o canapea şi două fotolii îmbrăcate în mătase aurie, un secreter şi câteva măsuţe cu vaze chinezeşti. Mobila din dormitor este din lemn vopsit alb cu model auriu. În încăpere este un candelabru mare şi şase aplice din sticlă de Murano. Tapetul este din mătase cu romburi în interiorul cărora sunt buchete de flori.
- Salonul are mobilier greu sculptat, de culoare închisă. Este despărţit de dormitor printr-o arcadă de lemn sculptat. Pe pereţii salonului sunt picturi de Băncilă şi Verona.
- Dressingul este un culoar care face legătura între dormitor şi sala de baie. Înainte de 1989 pe pereţii dressingului erau montate dulapuri cu câte 10 uşi pe o parte pentru îmbrăcămintea Elenei, pe cealălaltă a lui Nicolae Ceauşescu. O parte din dulapuri cu conţinutul lor cu tot au dispărut. În locul lor au fost puse tapiserii şi o canapea pe care obişnuiau să stea cei doi labradori ai familiei Corbu şi Sharona.
- Camera de baie este cea mai comentată încăpere din tot palatul. Cada de baie are un perete mozaicat din care ies celebrele robinete de ˝aur˝. Deasemeni lavaboul cu două cuvete are acelaş tip de robinete. Acestea nu sunt de aur ci erau aurite anual la Monetăria Statului prin cufundarea într-o baie galvanică. Se depunea un strat de aur de 1-2 gr. Deasupra lavaboului este o oglindă cu ramă aurită formată din trei corpuri. În sala de baie mai există o canapea, din nou o garnitură compusă din măsuţă cu două taburete, o comodă cu şase sertare, cântar, o oglindă măritoare.
- Salonul de zi Louis XIV este un spaţiu foarte mare destinat odihnei şi conversaţiei între membrii familiei. Aici niciodată nu au fost primite delegaţii oficiale sau rudele apropiate ale cuplului prezidenţial. Din nou multe garnituri compuse din canapea, măsuţă şi fotolii dar şi o masă masivă sculptată. Şemineul este de marmoră cu vergeturi cenuşii. Pe el odihnesc două cupe de metal iar deasupra se află o oglindă veneţiană... Sunt mai multe tablouri dintre care este de remarcat ˝Târg ţărănesc˝ de N. Vermont. În salon se intră printr-o uşă dublă sculptată. În extremitatea opusă a salonului este amenajat un spaţiu mozaicat pentru jardiniere.
- Apartamentul de zi al Elenei Ceauşescu este compus din salon şi dormitor single, ambele în stil rococo. Mobilierul este de lemn aurit iar garniturile de canapele şi scaune cu spătar sunt tapiţate cu o stofă pe care sunt brodate scene amoroase sau pastorale. Patul are semibaldachin ca şi în dormitorul Zoei. Noptierele, servanta, secreterul au marginile curbate şi aurite Tapetul este de mătase cu panglici şi motive florale. În apartament sunt şi două vitrine aurite în care sunt expuse chinezării la modă în anii ´60. Bineînţeles că de plafon atârnă un monumental candelabru dar impresia generală lăsată de acest apartament este că e prea încărcat. Elena Ceauşescu era o ˝stăpână˝ a personalului de serviciu. Umbla cu cheile cămării şi bufetelor la brâu, asista la scoaterea alimentelor pentru gătit din frigidere, cerea să se păstreze resturile mâncărurilor pe a doua zi, îşi supraveghea tot timpul soţul, copiii, personalul. Era mare amatoare de bârfe cu caracter erotic şi cerea personalului cu care venea în contact, s-o informeze cine cu cine. Palatul cu 80 camere era întreţinut numai de 5 persoane din care 3 menajere. N-o să vină să credeţi dar am fost colegă de facultate cu ea la Politehnică- Chimie Industrială seral 1952-1958. Eu aveam origine socială burgheză şi nu mi s-a dat repartizare să urmez cursurile de zi. Ea, sărind peste liceu a intrat la facultate. Pe Ceauşeasca n-am văzut-o niciodată timp de şase ani dar a avut grijă să figureze în catalog an de an. Pentru că marele savant de renume mondial în chimie organică, C. D. Neniţescu i-a refuzat lucrarea de diplomă, l-a terminat, l-a dat afară, acesta murind la 68 de ani.
- Grădina de iarnă este o seră invadată de plante exotice. În grădină se intră dintr-un salon cu canapele, fotolii, candelabre, ca în toată casa. Lumina necesară plantelor este dată de un luminator imens pe plafon şi doi pereţi exteriori de sticlă. Ca mobilier, grădina are o singură garnitură formată dintr-o măsuţă rotundă, cinci scaune şi câteva taburete din ratan cu perne de piele. Ce dă unicitatea acestei piese sunt pereţii mozaicaţi realizaţi cu mare măiestrie de Olga Porumbaru şi Florin Pârvulescu. Cele trei graţii, zeiţa belşugului, arborii vieţii sunt temele acestor mozaicuri. (Până aici am putut să mă abţin. Apropos de tema belşugului, în acele timpuri eu lăsam de cu seară pe trotuar sticlele goale de lapte şi borcănelele de iaurt să prind a doua zi un loc la coadă înainte de a pleca spre serviciu pe scara autobuzului la 6.45. Aveam doi copii şi trebuiau hrăniţi)
Am coborât de la etaj pe o altă scară destul de îngustă ai cărei pereţi erau jumătate din înălţime lambrisaţi, jumătate până la tavan mozaicaţi. Mozaicul reprezenta păuni şi pomul vieţii stilizaţi iar culoarea dominantă era cea aurie, ceea ce dădea un plus de luminozitate scării.
- Camera de probă şi dressingul, numite de foştii rezidenţi ˝la cuci˝ cuprind ce a mai rămas din garderoba cuplului de dictatori. Sunt expuse pe bare de metal rochiile şi compleurile Elenei Ceauşescu iar pe pardoseală perechi de pantofi atât cât au fost purtaţi. În dulapuri sunt haine de blană. Nu am văzut celebra blană de chinchilla, oare pe unde o fi? Cămăşile lui Nicolae Ceauşescu depozitate în cutii aveau marca Braiconf şi aşteptau cuminţi în dulapuri să fie îmbrăcate o singură dată. Alături de acest dressing imens era cabina de probă.
- Sauna, solarul, aparatele de fizioterapie erau dotate cu aparatura de import cea mai modernă din perioada respectivă.
- Piscina imensă ca dimensiuni este decorată pe trei pereţi cu un mozaic monumental realizat de Olga Porumbaru şi Florin Pârvulescu. Este cel mai vast ansamblu mozaical şi pe diverse tonuri de albastru temele lucrate reprezintă atât viaţa pe fundul mării dar şi un câmp cu flori străjuit de păuni deasupra căruia zboară păsărele. Panourile tematice sunt despărţite de tablouri solare în care acesta este prezentat în diverse ipostaze: dimineaţa, la prânz şi seara. Superb. Nu mi-a plăcut că în interiorul piscinei era o expoziţie cu fotografii din viaţa familiei Ceauşescu. Panourile cu fotografii acopereau cea mai mare parte din piscină ale cărei dimensiuni le ghiceai după lungimea pereţilor mozaicaţi. Nu am văzut expoziţia din două motive: copiii erau deja obosiţi iar în mine, cu toată hotărârea pe care o luasem de a privi palatul ca pe un muzeu, simţeam cum mă cuprinde furia şi revolta.
- Grădina de vară de mici dimensiuni se desfăşoară pe o lungime de 40m paralel cu bul. Primăverii. În afară de abundenţa plantelor care-i justifică denumirea şi păunii care se plimbă în voie,în grădină mai este o pergolă de lemn sculptat şi un pavilion în care vara familia servea masa.
Vizita noastră în palatul Primăverii s-a încheiat. Îl consider reuşit din punct de vedere arhitectural şi artistic. După modesta mea părere este prea încărcat cu zeci de măsuţe, canapele şi scaune fără utilitate. Ar fi trebuit ca spaţiul să fie mai aerat. De asemeni cred că opulenţa afişată agresiv era menită să le creeze locatarilor falsa impresie că merită aceste privilegii şi că ar fi stăpânii absoluţi al acestui popor. Din punctul meu de vedere ar fi păcat ca RAAPS să vândă palatul privând astfel poporul român de proba palpabilă a luxului exorbitant în care au trăit conducătorii partidului comunist şi minciuna care ne era servită zi de zi.
Nu ştiu dacă ce am scris vă poate crea o imagine a ceea ce am văzut aşa că mai bine las pozele să vorbească.
Trimis de Michi in 04.05.16 09:36:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imi pastrez parerea privind snobismul afisat si din ceea ce se vede in poze l-au dus spre extrem.
Apreciez insa in mod deosebit modul in care ai povestit totul incat cred ca daca te-ai duce la ei te-ar putea lua pe post de ghid.
Mai ofer o justificare si pentru votarea pozelor, nu am facut-o pentru ce reprezentau ele ci pentru maiestria fotografului care a reusit sa surprinda in fiecare poza elementele definitorii ale obiectivului vizat.
Felicitari si imi pare rau ca sunt doar nr 13, as fi dat cu drag un superbonus.
Articolul a fost publicat fără note și fără PMA, fiind în fapt doar o continuare a descrierii unei singure vizite la același obiectiv. El poate fi totuși votat, simbolic.
@Michi - Am citit cu răbdare ambele articole care relatează despre vizita la Palatul Primăverii - fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu. Deși văzusem un scurt reportaj la TV, am privit atent fiecare poză pentru că fiecare dintre ele spune câte ceva și parcă ne dezvăluie ceva care era ermetic închis pentru noi, în urmă cu un sfert de secol.
Mă întreb ce aș simți dacă aș merge acolo în vizită (știu că o voi face cândva). Admirație pentru frumos și opulență sau furie și revoltă tardive și de acum fără nici un rost?
Cum ați rezistat să vizitați atâtea încăperi? Cam cât durează un tur complet?
@iulianic - Turul este foarte bine ghidat şi nu durează decât 45 de minute. Sunt mai mulţi ghizi care conduc grupuri de 5-15 persoane. Noi am fost 8. În privinţa emoţiei şi furiei, mi-am propus încă de acasă să nu mă las pradă resentimentelor şi să mă distanţez de tot ce au reprezentat ei pentru noi. Abia după ce am triat pozele mi-am rememorat impactul negativ pe care regimul comunisrt l-a avut asupra mea şi a familiei mele. Este suficient să spun că până în 1990 nu mi s-a permis să călătoresc nici până în Bulgaria şi aveam deja peste 55 de ani. Ar fi bine ca acest palat să fie vizitat de cât mai mulţi din cei care erau adulţi înainte de 89 şi care de multe ori sunt nostalgici. Vizitându-l, conştientizezi cu câtă şiretenie ne-au minţit şi cât de mult ne-au dispreţuit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Casa Ceaușescu, Muzeul BNR, Casa Memorială Tudor Arghezi — scris în 15.06.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Palatul Cesianu-Racoviță, Muzeul Național de Artă al României și Ateneul într-o Duminică de primăvară — scris în 24.03.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Muzeul TNB – costume, Regina Maria, fotografii și documente — scris în 16.01.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Muzeul Sportului — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Casa Artelor „Dinu Lipatti” – un loc aparte în Capitală — scris în 15.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 La belle epoque în muzeul Micul Paris — scris în 04.02.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Muzeul Municipiului Bucureşti (II) — scris în 26.07.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ