ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Muzeul Dudian (Muzeul Comunitatii Armenesti)

    Ilustrație video-muzicală
    Elena Gheorghe - Aclo


    TIPĂREȘTE

    Muzeul Dudian este in curtea Bisericii Armenesti sau mai corect la etajul cladirii Casei de Cultura Armene, o cladire adiacenta Episcopiei Armene.

    Adresa; Bd. Carol I nr. 41 – 43; cam la o statie de autobuz distanta de Piata Universitatii.

    Cladirea muzeului este rezultatul muncii arhitectului Emil Calinescu (acelasi care a construit si vila de pe str. Londra ce adaposteste acum Muzeul Hartilor si multe altele) a fost construita in 1943, ani tulburi in care sa fii altceva decat roman, iti putea atrage neplaceri... Cladirea nu este spectaculoasa; este sobra si liniile ei impun seriozitate si respect.

    S-a simtit nevoia organizarii acestui muzeu, pentru a expune obiecte de cult si obiecte personale ce au apartinut armenilor, care au avut o contibutie in lumea artistica din Romania si in alte domenii sociale. Pe langa acest muzeu, Casa de Cultura Armeana mai cuprinde si o biblioteca. Biblioteca a fost infiintata de Hagop Djololian Siruni, savant armean, un pasionat colectionar de carti, obiecte religioase si documente. Cand colectia sa a devenit neincapatoare in propria locuinta a fost mutata in Centrul Cultural.

    Armeni au trait in actualul teritoriu al Romaniei de cateva sute de ani, ajunsi aici in urma exodurilor care au inceput in sec X-XI e.n. Au fost nevoiti sa isi paraseasca teritoriile, din cauza atacurilor si cuceririlor care le-au tulburat existenta. Primii care au ajuns in aceasta parte a Europei, au fost armeni bogati; negustorii instariti, aristocratii si mesterii priceputi, care emigrand isi salvau nu doar viata ci si averea. S-au integrat repede si bine in societate si datorita banilor cu care au venit si a priceperii de care au dat dovada, au prosperat intr-un timp scurt. Intr-un studiu al sau, Nicolae Iorga, mentiona ca armeni s-au asezat in Moldova, inainte ca aceasta sa aiba statutul de Principat. In Tara Romaneasca, s-au asezat ceva mai tarziu, in sec XIV – XV.

    Cu putine exceptii (una este prigonirea armenilor daca refuzau sa treaca la ortodocsism, a lui Stefan Rares in sec, XVI) acestia au fost bine primiti de populatia romaneasca, cu care au trait in buna pace si intelegere.

    In Bucuresti prima biserica armeneasca a fost ridicata pe la 1581; cartierul armenesc era undeva la marginea Bucurestiului, dincolo de bariera, in ceea ce se numea Mahalaua Armeneasca.

    Dupa Revolutia de la 1848, armenii alaturi de alte minoritati, au avut dreptul sa fie proprietari, sa cumpere teren, sa aiba afaceri si practic sa desfasoare orice activitate comerciala, artistica sau a vietii sociale, dupa dorinta si pricepere.

    Si pentru ca acesta comunitate a avut si are in continuare reprezentati de seama, acest muzeu, vine ca o activitatea fireasca, sa ii comemoreze pe unii si sa ii salute cum se cuvine pe cei in viata. Dintre romanii de origine armeana de cinste, voi aminti doar cativa, poate cei mai cunoscuti; Manuc Bei, proprietarul celebrului han, scriitorul Vartan Arachelian, matematicianul Dimitrie Asachi si fiul sau scriitorul Gheorghe Asachi, cercetatoarea in gerontologie Ana Aslan, matematicianul si politicianul Spiru Haret, compozitorul Mihail Jora, cantaretul de opera David Ohanesian, colectionarul de arta si fondaturul muzeului ce ii poarta numele Krikor Zambaccian, cantareata Anda Calugareanu, Virgil Madgearu, Garabet Ibraileanu si mai sunt multi.

    Acestia din pacate nu isi au nici un coltisor in acest muzeu, in schimb am vazut arborele genealogic a doua familii de vita nobila. Unul din ele este al fam. Missir, a carui prim reprezentant a trait in Moldova la inceputul sec. XV, si ultima este doamna Ioana Missir care traieste si azi la Botosani. Tatal ei a fost ultimul primar al orasului ,,inainte de epoca comunista". O alta reprezentanta de seama a acestei familii a fost traducatoarea si muziciana Marie Missir.

    La intrarea in sala muzeului, pe holul de la etaj, este un bust al primului director, H. Dj. Siruni, poet, istoric si traducator. Tot acolo, alaturi de cateva tablouri, de un scaun vechi, de un ceas si o icoana, este o harta cu toate bisericile armenesti din Romania si din tarile invecinate.

    In muzeu am vazut o multime de obiecte de cult armenesti. Si pentru ca acestia au imbinat discret credinta crestina cu alte manifestari putin mai pagane este expus un talisman folosit impotriva imbolnavirii.

    Peretii muzeului sunt imbracati cu multe covoare tesute in diverse tehnici, cu tapiserii, unele vechii de cateva sute de ani si cu cateva perdele de altar.

    In vitrine sunt pastrate si expuse, o multime de carti, mici si mari, de evanghelii frumos legate in piele si argint. Una din cele mai valoroase este prima biblie tiparita in armeneste.

    Exista doua blazoane ale nobililor armeni din Transilvania, si pe cate un scaun, stau tacute acum, doua saz-uri (instrumente cu coarde asemanatoare cobzei). Despre unul din ele se spune ca a fost realizat de un armean in timpul detentiei in cel de Al Doilea Razboi Mondial.

    Nu stiu care sunt obiceiurile de botez la armeni, dar nu mi-am putut opri un zambet cand am vazut o cristelinta din argint, foarte micuta, asezata pe o masuta veche acoperita cu o carpeta tesuta manual.

    Interesanta si foarte veche este si o icoana pictata pe lemn, ce are pe langa imaginea centrala inca 16 medalioane mici. Valoros este si un chivot din argint filigranat, din sec. XVIII, protejat de un clopot de sticla.

    In alta vitrina sunt o multime de paftale, de la vechile tinute boiresti si cruci din argint pe care le detineau armenii instariti, in coltul casei rezervat celor sfinte.

    Mai sunt expuse, pocale, sigilii si stampile si chiar cateva bancnote vechi din Armenia sec. XX...

    Si o pianaina sta acum tacuta langa o fereastra, dupa ce ani de zile a incantat o famile boiereasca si musafirii ei.

    Intrarea a fost libera ca si fotografiatul.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 10.11.12 22:43:20
    Validat / Publicat: 11.11.12 06:45:56
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5041 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Bucuresti - Muzeul Dudian (Muzeul Comunitatii Armenesti)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [11.11.12 06:48:31]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    webmaster13
    [11.11.12 11:54:01]
    »

    „Originalitatea nu constă în a spune ce nu a mai spus nimeni, ci în a spune exact ceea ce gândești tu însuți. ”

    James Stephens

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.11.12 15:19:46]
    »

    @webmaster13: si @webmaster

    Va multumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079537153244019 sec
    ecranul dvs: 1 x 1