GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca nu as fi citit pe AFA ca urmeaza acest eveniment, as fi uitat cu siguranta de el, avand in vedere ca inca nu m-am dezmeticit dupa sejurul pe care l-am petrecut in Turcia.
Anul acesta m-am decis sa aleg alte muzee decat cele vizitate cu ocazia “Noptii Muzeelor” de anul trecut, sau decat cele pe care am reusit sa le vad in cursul aceluiasi an.
Din pacate nu as putea spune ca am facut o alegere inspirata, pentru ca nu am ramas cu mare lucru si pot sa va sfatuiesc ca in astfel de nopti sa alegeti numai muzeele foarte cunoscute.
Prima locatie pe care am dorit sa o vizitam a fost Arhivele Naţionale ale României aflata pe Bvd. Regina Elisabeta nr. 49, chiar vizavi de Parcul Cismigiu.
Expozitia prezenta la parterul cladirii, a fost intitulata Reţete şi meniuri gastronomice, « concepută ca o tentativă de reconstituire a obieciurilor culinare din spaţiul românesc de-a lungul timpului”, dupa cum aveam sa aflu de pe site-ul oficial, expozitia neurmarind “doar prezentarea unor reţete culinare cotidiene, ci abordand teme gastronomice inedite, precum meniuri şcolare, meniuri pentru spitale, meniuri vegetariene şi recomandări pentru un regim alimentar echilibrat”.
Aici am aflat numeroase retete interesante, dar si meniurile prezente la masa regala, destul de sofisticate, fata de cele oferite personalului... Icre de stiuca, asparagus, chiftelute cu tarhon nu se compara cu macaroane cu branza si tocana sarbeasca, desi eu as prefera ultima varianta, ceea ce denota ca n-am deloc sange de albastru in mine!
In afara de asta, am aflat multe « liste de mancari » prezente in diverse restaurante si statiuni, unele intre ele fiind acum numai in memoria parintilor sau bunicilor nostri.
A doua locatie inscrisa in circuitul muzeistic al acestei nopti a fost Fundatia Culturala Greaca din Bucuresti, aflata pe b-dul Pache Protopopescu nr. 6. Si asta pentru ca in ultima vreme citisem despre Atena si noul Muzeu al Acropolei, iar expozitia prezenta in aceasta noaptea se intitula « Noul Muzeu al Acropolei ».
In doua sali micute erau cateva planse cu imagini ale noului muzeu, putand astfel sa imi fac o idee despre acesta, intr-una din ele fiind in acelasi timp si expunerea unui documentar cu privire la noul muzeu, insa fiind cu copii mici nu am reusit decat sa vedem plansele expuse. Astfel, putem afla din explicatiile la acestea ca noul muzeu dispune de 4000 de metri de spatiu expozitional, fata de 1450 cat avea vechiul muzeu.
Interesant este ca una dintre intrarile in situl Acropolei se afla chiar in fata intrarii in muzeu si vizitatorii pot calca pe podele de sticla permitandu-le astfel contactul « direct » cu acesta.
Expozitia se poate vizita pana in 15 iunie 2011, astfel ca daca sunteti interesati o puteti face pana atunci.
De aici am pornit inapoi spre centru cu gandul de a vedea Muzeul National de Arta al Romaniei. Si asta pentru ca anul trecut am vazut numai Galeria de Arta Europeana si acum aveam ocazia sa vad Galeria Nationala.
Cozile imense la cele doua Galerii ne-au impiedicat sa intram, pe putin am fi stat 2 ore la ele, in contextul in care era peste 10 seara si ne-am hotarat sa abandonam ideea. Anul acesta am vazut mult mai multi oameni decat anul trecut, cand cozile nu depaseau perimetrul intrarii. Acum se intindeau pe trotuar pana dadeau coltul Palatului Regal ce gazduieste muzeul, astfel incat mi-am spus ca este ultima oara cand mai ies din casa pentru un astfel de eveniment si ma voi multumi sa vizitez muzeele in cursul intregului an, mai ales ca biletele de intrare la muzeele noastre nu se compara cu cele de afara, costul acestora fiind mult mai redus.
Retineti totusi ca poate fi vizitat gratuit si in data de 18 mai, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor, cand mai poate fi vizitat si Muzeul Zambaccian, care merita categoric si despre care am povestit pe site (aici).
In acceasi zi poate fi vizitat si Muzeul Theodor Pallady, care a fost si el inchis pentru renovare si care se afla pe Str. Spătarului, nr. 22, in cladirea binecunoscuta si sub numele de « Casa Melik » si care ea insasi are valoare muzeistica prin vechimea si frumusetea sa.
In circuitul muzeistic au fost incluse si alte muzee, pe care le puteti vedea pe site-ul acesta.
Muzeul Antipa asa cum il cunoastem noi nu a putut fi vizitat si nu se stie cand se va redeschide publicului, iar Muzeul Taranului Roman a avut program de zi. Unirea acestora sub forma unui «muzeu labirint» nu mi s-a parut inspirata si nu a avut darul sa imi trezeasca interesul nici mie si nici celor cu care am fost, mai ales ca in Piata George Enescu, unde s-a realizat acest eveniment, era o coada de nedescris.
Marele meu regret ramane insa Muzeul Bellu, mai ales ca vazusem dimineata un reportaj interesant si stiam oricum de multa vreme de cate adevarate opere de arta dispune, dar nu am reusit sa conving pe nimeni sa ma insoteasca noaptea in cimitir...
Din punctul meu de vedere noaptea este mult prea scurta si cozile mult prea mari pentru a vizita mai mult de 2-3 muzee, insa majoritatea cred ca ies mai mult ca sa socializeze sau sa fie solidari cu acest eveniment cultural.
Pana la urma, totusi, « Noaptea muzeelor » reprezinta o manifestare care ne aduce aminte sa pretuim valorile culturale de care dispunem si poate ca merita sa ne rupem macar cateva ore intr-un an (fie si ele nocturne) pentru a vedea si altceva decat vesnicul display al calculatorului sau ecranul propriului televizor...
Trimis de magdalena in 15.05.11 15:56:22
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un articol si un filmulet despre "Muzeul Bellu", asa cum a fost el perceput in "Noaptea criptelor deschise"... , poate fi urmarit aici
In fiecare an imi propun sa ies din casa in "noaptea muzeelor", si de fiecare data comoditatea ia locul curiozitatii. Poate anul viitor, cineva cu "putere de convingere" va reusi sa ma scoata din casa pentru un tur al culturii.
Foarte frumos articolul si mare dreptate ai la final, astfel de evenimente "nocturne" ar trebui sa starneasca interesul oamenilor si sa ne faca sa mergem si ziua.
Webm, te rog, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/Seherezada/e3cb562829dedf!
Multumesc!
Felicitari pt RW.
Anul acesta Noaptea Muzeelor este pe 19 mai. Lista muzeelor participante nu s-a comunicat inca.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Noaptea Muzeelor" (nou creată pe sait).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Casa Ceaușescu, Muzeul BNR, Casa Memorială Tudor Arghezi — scris în 15.06.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Palatul Cesianu-Racoviță, Muzeul Național de Artă al României și Ateneul într-o Duminică de primăvară — scris în 24.03.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Muzeul TNB – costume, Regina Maria, fotografii și documente — scris în 16.01.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Muzeul Sportului — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Casa Artelor „Dinu Lipatti” – un loc aparte în Capitală — scris în 15.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 La belle epoque în muzeul Micul Paris — scris în 04.02.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Muzeul Municipiului Bucureşti (II) — scris în 26.07.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ