Locul cel mai ascuns al Gării de Nord (până de curând)
Prea mult nu voi avea de povestit despre acest loc, deoarece colegul nostru @tata123 a făcut-o cu foarte puțin timp în urmă, adică în 19 iunie a. c. Nu mult timp după aceea, la începutul lunii iulie aud la radio că Salonul Regal al Gării de Nord poate fi vizitat între ora 10:00 și 14:00 p. m. În aceeași zi ne anunță și colegul @tata123 același lucru, printr-un ecou postat la articolul lui.
Spre deosebire de vizita lui, când doritorii au fost lăsați să pășească chiar în salon, acum, pe 15 iulie, noi n-am avut acces decât într-un spațiu foarte limitat, doar de, aprox. 4,0 x 4,0 m, (vezi P04), cel de după ușa de intrare în salon. ☹ Informații mai detaliate despre salon am putut citi pe câteva panouri de lângă banda roșie a „țarcului” , din care spicuiesc câteva mai jos:
”Gara de Nord, cunoscută până în 1878 sub numele de Gara Târgoviștei, a fost inaugurată în 1872 odată cu deschiderea circulației pe linia de cale ferată, nou construită la acea vreme, București – Ploiești – Buzău – Brăila – Galați – Mărășești – Adjud – Bacău – Roman. Această linie de cale ferată, datorită costurilor foarte mari de execuție și neavând la acea vreme specialiști în domeniu, nu a putut fi finanțată de statul român, soluția economică de realizare fiind aceea de a se da în concesiune terenul necesar construcției liniei și a construcțiilor adiacente. După expirarea termenului de concesiune, întreaga construcție feroviară cu vehiculele, linia, atelierele, etc. urmau să revină statului român. Astfel, se reușea realizarea primelor linii de cale ferată pe teritoriul românesc. Gara Târgoviștei (care era situată pe Calea Târgoviștei la acea vreme,
(așa se numea pe atunci Calea Griviței de azi, pe unde era și intrarea în gară)
”a fost construită de compania britanică concesionară, în stil arhitectonic propriu încă din 1870. Inaugurarea liniei a avut loc abia în anul 1872 când întreaga linie a putut fi recepționată de către statul român după retragerea apelor și refacerea terasamentelor distruse de viituri.
Corpul central al gării cuprindea un hol de trecere dinspre oraș către liniile de cale ferată. Până în 1932 în fața gării de azi, sub copertina metalică, se găseau liniile de cale ferată de pe care se expediau sau pe care soseau trenurile
Din alte surse (net-ul, desigur) mai aflu că liniile se prelungeau până în parcul de azi, cel din fața clădirii ministerului transporturilor. Piatra de temelie a gării a fost pusă pe 10 septembrie 1868 în prezența primului Rege al României, Carol I. (1839-1914) și că abia în 1896 el a inaugurat Salonul Regal al gării. Vagonul regal al trenului se oprea chiar în fața intrării în salon. Iată reperele principale ale istoriei sale:
1868 - Domnitorul Carol I pune piatra de temelie a viitoarei gări; 1872 - Gara este inaugurată pe 13 septembrie, odată cu linia ferată ce lega Capitala de Ploiești și restul țării; 1888 - Gara Târgoviștei devine oficial Gara de Nord, pe măsură ce orașul se dezvoltă; 1896 - Regele Carol I deschide Salonul Regal din gară, o încăpere destinată primirii capetelor încoronate și a diplomaților. Gara a fost dintotdeauna un punct strategic pentru Monarhia Română. De aici, Regele Carol I, Regele Ferdinand și Regele Mihai plecau în vizite oficiale în țară sau în Europa
Salonul Regal a fost construit pe locul fostelor case de bilete din holul central al gării, care a devenit – în 1896 - spațiul de primire al Principelui Franz Joseph, împărat al Austriei și conducător al celorlalte state ale Monarhiei Habsburgice - și al soției sale, Elisabeta (Sissi), care soseau în vizită în România. Salonul a fost decorat cu mult fast, pe măsura înalților oaspeți (P06,7, 8,9). Denumit ulterior și Salonul Regal acesta a fost (re) amenajat până în 1939. Până atunci, deși liniile de cale ferată fuseseră mutate pe actualul amplasament, rămăsese o singură linie de cale ferată care oprea în fața Salonului Regal, special folosită pentru delegațiile oficiale. Regele Carol II-lea a solicitat redecorarea salonului în concordanță cu tendințele arhitecturii vremii, dar și ale preferințelor sale! 😊
Tot de pe net aflu cum era mobilat/decorat salonul:
”Mobilierul era din piele roşie, cu finisaje de lux din marmură şi lemn de esenţă nobilă. Salonul era iluminat de lustre executate de firma parisiană Fontanne.
În vremea monarhiei, regii ieşeau din salon şi urcau direct în Trenul Regal, pentru că aici era punctul „0” al Gării de Nord şi Peronul Unu.
Sala de aşteptare luxoasă avea candelabre de cristal, un spectaculos tavan din marmură, plafoniere de iluminat aduse de la Paris, oglinzi de cristal, un salon de protocol cum nimeni nu ar fi bănuit că poate exista în țara noastră.
Imediat după îndepărtarea de pe tron a Regelui Mihai, în 1947, acest salon a devenit locul cel mai ascuns din Gara de Nord.
În 1914, a fost depus aici sicriul drapat în negru al Regelui Carol I, în drum spre necropola de la Curtea de Argeș. În 1928, regele-copil a inaugurat aici prima locomotivă cu aburi din România, construită la Uzinele Malaxa. Se pare că ultima oară Regele Mihai a intrat în acest salon în ziua de 21 decembrie 1947, când s-a întors de la Londra, de la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi comuniştii au folosit salonul oficial, mai în secret, dar apoi doar anumite persoane au mai putut intra aici.
În 2013, salonul a fost deschis pentru Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. Şi tot atunci, a fost aşezată o plăcuţă care vorbeşte despre însemnătatea locului
Undeva mai sus scrie că salonul avea un spectaculos tavan din marmură. Eu cred că acesta a fost până în 1939, când Carol al II-lea a redecorat salonul, pentru că acum plafonul este casetat și executat din lemn cu ornamente aurite. Dacă ne uităm mai atent vedem că din pozele actuale lipsește și superbul candelabru din P06 și că nu mai este covorul din P04. Nici mobilierul nu mai este același! ☹ În locul mobilierului din piele roşie, (de inspirație englezească), cu finisaje de lux din marmură şi lemn de esenţă nobilă” , acum sunt fotolii tapițate cu pluș (catifea:-??) de culoare roșie. Suprafețele pereților și coloanele de susținere sunt placate cu marmură de Rușchița, iar oglinzile sunt venețiene. Plafonul este foarte frumos ornat, cu casete din lemn sculptat și cu ornamente aurite.
În anul 1939 Gara de Nord devenea din ce în ce mai aglomerată, iar pentru sosirea înalților oaspeți sau a delegațiilor oficiale a fost inaugurată Gara Regală București-Băneasa, folosită și în prezent, când este necesar. Tot în același timp este inaugurată și Gara Regală Sinaia, care era folosită numai de oficialitățile ce trebuiau primite la Castelul Peleș.
În perioada comunistă au fost aduse modificări în salon, prin ștergerea tuturor simbolurilor regalității: au dispărut busturile regilor României care erau așezate pe piedestalele din marmură, cele care se mai văd și azi în fața coloanelor din spatele salonului (P04); au fost eliminate, sau acoperite, toate simbolurile și însemnele regale de pe mobilier, de pe pereți și de pe decorațiuni. Covorului pe care îl vedem azi și care a fost țesut manual de măicuțele de la mânăstirea Agapia, în 1930, i s-au adus modificări în cele patru colțuri, prin țeserea simbolului comunist „secera și ciocanul” , ☹ astfel fiind salvat acest covor roșu, cu mare valoare de patrimoniu. (să sperăm că acesta va fi refăcut cu simbolurile regalității😊)
Am mai citit pe net că: dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu plănuia să demoleze clădirea Gării de Nord şi să o mute la marginea Bucureştiului. Totuși, edificiul a rămas pe amplasamentul inițial... Apoi, la începutul anilor 2000, ministrul transporturilor de la acea vreme, a vrut să mute și el principala poartă feroviară a țării, pentru a face inutil proiectul Pasajului Basarab, promovat de primarul general de atunci, Traian Băsescu. Gara a rămas însă pe vechiul amplasament, supraviețuind scandalului politic al vremii... (fostul) primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a spus că edificiul trebuie transformat într-un Mall, urmând ca stația feroviară propriu zisă să fie mutată mai la periferia orașului
... se preconiza ca liniile actuale să fie coborâte în subsol, sub Mall-ul ce ar fi trebuit să ocupe suprafața gării. ☹
Din punct de vedere tehnic, poziția kilometrică a oricărei stații de cale ferată se măsoară din intersecția axei Salonului Regal (cea care unește intrările/ieșirile din salon) cu axa fostei linii de cale ferată (pe atunci linia 1), care oprea în fața intrării în salon, acum marcată cu un disc metalic aflat pe culoarul ce duce spre liniile de tren. Acesta este considerat km „0” al C. F. R.
O poză cu acest disc metalic puteți vedea în articolul colegului @tata123 (articolul de aici, poza P03). Eu am uitat să fac o poză cu acest disc! ☹
Cam atât am avut de povestit despre vizita noastră la acest „salon ascuns” atâta amar de vreme românilor! 😊... și, pentru că tot eram în zona Gării de Nord, ne-am propus să vizităm și Muzeul Căilor Ferate Române, aflate la numai vreo 200 m de gară. În muzeu se poate intra și prin gară, din apropierea liniei peronului nr. 14, și prin Calea Griviței. Despre muzeu urmează să povestească „puiul” meu, alias @msnd.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de doinafil in 19.07.26 17:52:29
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

@webmaster13:
Mulțumesc frumos! 👌 a „picat” ca o mănușă” ![]()
![]()
Așteptam acest articol, ne “amenințasei “ că-l vei scrie după ce veți cumpăra biletele de tren pentru Mangalia. Se pare ca biletele au fost cumpărate!
Foarte frumoasă și bine aleasă muzica! Pe 28 septembrie, la Arenele Romane din Parcul Carol, va avea loc concertul “Muzica Bucureștiului de altădată “susținut de Camerata Regală și Irina Sârbu.
N-am uitat de plimbarea în parc, așteptăm toamna și revenirea din vacanțe! Să aveți timp frumos, să vă odihniți la 2 Mai! 😘🌞🏖️
@Floria:
Nici eu n-am uitat și aștept să ne vedem! ![]()
Să sperăm că vom avea o toamnă blândă, fără ploi rele, ca cea de azi
La noi în cartier a plouat „cu spume” , vântul și ploaia ne-au dărâmat o jardinieră mare cu flori în afara logiei
Noroc că nu trecea nimeni pe sub partea de sub ea!
Mulțumesc pentru ecou și vot! 🙏Da, am luat bilete pentru Mangalia. În vacanța asta vrem să alocăm o zi Constanței, să vedem ce n-am reușit în martie, când a plouat; sperăm să le vedem pe vreme însorită! ![]()
Mulțumesc pentru ecou și vot! 🙏... și, ca de obicei, mulți ![]()
@doinafil:
Şi eu aşteptam acest articol prilejuit de cea mai recentă vizită a voastră la... casa de bilete
. Una cu folos!
Felicitări pentru articol!
”Prea mult nu voi avea de povestit despre acest loc, deoarece colegul nostru @tata123 a făcut-o cu foarte puțin timp în urmă, adică în 19 iunie a. c.
Fiecare prezintă propria opinie asupra unui obiectiv sau altul.
”Nu mult timp după aceea, la începutul lunii iulie aud la radio că Salonul Regal al Gării de Nord poate fi vizitat între ora 10:00 și 14:00 p. m.
Zilnic sau doar în timpul săptămânii?
”Da, am luat bilete pentru Mangalia. În vacanța asta vrem să alocăm o zi Constanței, să vedem ce n-am reușit în martie, când a plouat; sperăm să le vedem pe vreme însorită!
Să nu ratezi Catedrala! ![]()
@nicole33:
Mulțumesc pentru ecou și vot! 🙏
”Salonul ăsta regal îmi era total necunoscut până recent. Bine, nici prin gară nu am mai trecut de peste două decenii şi jumătate.
Nici eu n-am știut că există acest salon, dar de el am auzit - în urmă cu câțiva ani - într-un serial despre gările vechi din țară, la TVR1 (sau 2
), făcut de Marina Constantinescu, critic de teatru, scriitor, realizator și moderator TV. Acolo am văzut și primele imagini cu salonul; cred că de-atunci au trecut cam 4 sau cinci ani...
Primele călătorii cu trenul le-am făcut prin ’54, spre și dinspre Sinaia la București. De-atunci am tot călătorit cu trenul în țară, la cls. I sau la „vagon-lit” pe vremea lui Ceașcă, în delegațiile prin țară mai îndepărtate. Pe atunci vagoanele aveau compartimente separate, cu câte 8 locuri, iar de fumat se fuma pe coridorul îngust de la urcarea/coborârea din tren.
” Zilnic sau doar în timpul săptămânii?
Programul de vizitare este afișat pe ușă, de luni până vineri, de la 11:00 la 19:00, dar în realitate este până la 14:00..... însă, după ce am vizitat muzeul CFR mi-am adus aminte că nu am fotografiat colțul covorului, cu secera și ciocanul. Pe la ora 14:40 eram, din nou, în fața salonului care avea ușile deschise, păzite de oamenii de ordine ce se pregăteau de plecare. I-am rugat să-mi dea voie să pozez covorul și m-au lăsat ![]()
”Să nu ratezi Catedrala!
Ea, Catedrala - în primul rând - ne motivează să alocăm o zi din vacanță și să mergem în Constanța. Sperăm să avem vreme bună! ![]()
Încă odată mulțumesc pentru vizită și ecou! 🙏... și mulți ![]()
@doinafil:
”Da, am luat bilete pentru Mangalia. În vacanța asta vrem să alocăm Constantei
În ce perioada sunteti la malul marii? Ne mutam si noi la Golful Pescarilor pentru restul verii dar mai stam o saptamâna la Pitesti cu treburi, sper sa le rezolvam... Poate reusim sa ne vedem la o cafea.
Cât despre Salonul Regal, l-am vazut când eram studenta, pe vremea aia trenul era singurul mijloc de transport pentru noi, ma plimbam prin gara asteptând ora de plecare si întâmplator am dat peste aceasta frumusete de parca eram într-un salon la castel.
Sejur minunat la malul marii daca nu reusim sa ne vedem.
- Sep.2025 Muzeul Vârstelor – viața cotidiană de la copilărie la bătrânețe — scris în 23.10.25 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Muzeul Cotroceni - File de istorie — scris în 20.01.25 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Casa Ceaușescu, Muzeul BNR, Casa Memorială Tudor Arghezi — scris în 15.06.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Palatul Cesianu-Racoviță, Muzeul Național de Artă al României și Ateneul într-o Duminică de primăvară — scris în 24.03.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Muzeul TNB – costume, Regina Maria, fotografii și documente — scris în 16.01.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Muzeul Sportului — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Casa Artelor „Dinu Lipatti” – un loc aparte în Capitală — scris în 15.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...