ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Cotroceni - File de istorie

TIPĂREȘTE

Bun regasit prieteni dupa ceva absenta. Sper sa reusesc anul acesta sa fiu mai prezenta pe site, insa pana la a vedea ce ne va oferi anul acesta, sa vedem cu ce incepem.

2024 a fost cu multe intamplari, schimbari, si ca sa mentionez doar cateva, am devenit oficial soacra, apoi bunica 😊si am schimbat si prefixul, lucru pe care de altfel il cam asteptam. Pe pagina AFA am realizat de abia acum cu ocazia intalnirii ca trebuie sa fac modificarea 😊.

 A fost destul de greu sa ma gandesc cu ce sa incep, pana la urma insa mi-a venit ideea. Va fi Muzeul Cotroceni (ca sa nu facem confuzie cu Palatul Cotroceni).

De ce am ales acest loc? Pentru ca anul acesta am ajuns de doua ori acolo, prima data in vara iar a doua oara in iarna. Acum sa nu credeti ca in afara de peisajul din gradina este ceva schimbat la interior, poate doar ghidul si ghidajul care a fost in engleza prima data si in romana a doua oara.

Prima data am ajuns aici pe post de “ghid” (sarcina primita de la flacau) pentru un grup de americani veniti la un concurs de dans. Si dupa ce au avut concurs sambata, duminica am avut program cu ei adica a fost Muzeul Cotroceni, Casa lui Ceausescu, pranz la Hanul lui Manuc, apoi relaxare la Therme iar cina la Caru’ cu bere. Va dati seama ca eram tot timpul cu ochii pe ei sa fie toti in cele 3 microbuze, asa ca seara am ajuns acasa epuizata.

Dar sa revenim la prima vizita, programarea s-a facut telefonic, am avut grija sa plecam de la hotel avand pasapoartele la ei, procedura spune ca lasi acolo actul de identitate si primesti un card de access, ti se scaneaza geanta si poti intra in gradina.

Despre istoria locului nu am sa povestesc prea multe, ar fi doar copy-paste de prin carti, si nici atunci nu as fi foarte sigura ca am copiat ce trebuie si m-ar lua de urechi istoricii nostri de pe AFA (vezi de ex @tata123), dar care sper sa vina cu mici detalii mai neobisnuite.

Vreau insa sa spun ca locul m-a emotionat, se simtea atata istorie, si era la noi in tara, ba chiar in orasul meu natal. Nu vreau sa par ipocrita, dar mai ales la prima vizita unde aveam pe cap un grup de americani, eram mandra ca pot vedea asa ceva si nu Palatul Parlamentului. In fine, pe drum le-am spus si cateva date despre Palatul Parlamentului, in cazul in care anul acesta in aprilie vin iar la concurs si pica din nou pe capul meu :).

Gradina este minunata, ai senzatia ca esti la plimbare prin parc, pacat ca din motive de siguranta nu ai voie sa faci poze, si sa te afli in plin oras si sa mergi printr-o gradina atat de frumoasa este deja o introducere in ceea ce urma sa fie. La intrare am fost invitati sa ne punem supra incaltarile, sa ne lasam eventualele bagaje la garderoba si apoi au inceput explicatiile. Ghida a fost minunata, un munte de cunostinte, si ne provoca prin diferite intrebari in diferite momente asa incat nu era o simpla vizita in care asculti un ghid blazat care isi recita placa.

A inceput cu momentul din istorie marcat odata cu domnia lui Serban Cangtacuzino spre final de secol XVII, apoi construirea acestui palat la sfarsitul anilor 1880, contributia adusa de regale Carol I prin transformarea vechilor case domnesti intr-un palat modern, realizat sub indrumarea arhitectului Paul Gotterau cel care lucrase si la extinderea Palatului Regal din Calea Victoriei.

La Palatul / Muzeul Cotroceni au locuit si perechea princiara Ferdinand si Maria.

Palatul Cotroceni (imi place mai mult cum suna palat) a fost si locul care i-a avut ca oaspeti pe George Enescu, Nicolae Grigorescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu si multi altii.  Trecand peste toate acestea, azi putem sa ne bucuram de istorie de sute de ani pe care aceste locuri ne-o povestesc.

Rand pe rand fiecare camera cu destinatia ei, noi am inceput cu Holul de onoare, cu ale lui scari din marmura, scara pe care doar am fotografiat-o, urcand pe alta scara, apoi rand pe rand diverse camere/ apartamente cum ar fi Sufrageria Germana, Sufrageria regelui Carol I, Salonul de vanatoare, Salonul de aur, Biblioteca regelui Ferdinand, si nu pot sa nu ma opresc si sa nu remarc bogatia de volume care se gaseste aici, o incapere mirifica, cu o scara secreta, in fine, o sa vedeti pozele.

Apoi etajul cu alte camera, Sala de billiard, Sufrageria privata, Salonul oriental, apartamentele regale, totul povestit frumos, cu mici pauze pentru intrebari, dar incadrat perfect astfel incat vizita sa se termine in timp util pentru a permite urmatorului grup sa intre.  

Exista si un magazin de suveniruri, de unde unii dintre ei si-au luat cate ceva.

A fost o vizita minunata si asteptam urmatoarea ocazie sa vad din nou acest muzeu. Si uite ca ocazia s-a ivit in decembrie cand au venit colegii nostri de la Cluj (despre ei am sa mai povestesc) si desi aveau in plan sa vada o anume expozitie, am reusit sa le facem surpriza si sa vedem si acest minunat muzeu, din pacate insa nu am prins nici de data aceasta biserica. Poate a treia oara o fi cu noroc.

Acestea fiind spuse, va las in compania pozelor si daca nu ati vazut muzeul va recomand sa o faceti.

 

 

 


[fb]
---
Trimis de mishu in 20.01.25 21:09:55
Validat / Publicat: 21.01.25 10:39:16
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Austria - Wels- hotel Greif, Viena-Hotel Ananas, Favorita, Royal Living Apartments, Dublin, Budapesta, China, Malaesia, Taiwan,

VIZUALIZĂRI: 266 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Cotroceni - iunie 2024
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[22.01.25 11:14:39]
»

@mishu: un superbonus pentru aducere aminte. Am vizitat cu ceva timp în urma si am uitat cât este de frumos.

Bine ai revenit!

mprofeanu
[22.01.25 13:36:48]
»

@mishu: La mulți ani pentru schimbarea prefixului dar și pentru minunea ce te-a făcut bunică! Sper să mai repeți!

Muzeul Cotroceni este deosebit, peste tot se simte prezența familiei regale! Mă bucur că ai recidivat de două ori prima dată și pe post de ghid pentru mai multe locuri din capitală!

Sunt cârcotașă deși nu îmi stă în fire dar trebuia pus acest articol în altă rubrică realizată special pentru Muzeul Cotroceni despre care am scris și eu pe AFA vezi impresii.

Mă bucur pentru că ai revenit acasă!

doinafil
[22.01.25 21:16:40]
»

În primul rând „la mulți ani” pentru schimbarea prefixului, apoi și pentru că ai devenit bunică! Să dea Domnul să ai și alți nepoței sau nepoțele!!!

Mă bucur că ai scris despre muzeul pe care eu nu l-am vizitatS-a întâmplat, totuși, să merg acolo la un concert instrumental care s-a ținut într-n spațiu ca cel din P16, în 2010, sau 2011

După părerea mea Palatul Cotroceni, în ansamblu, este mult mai rafinat decât Peleș-ul Castelul Peleș mi se pare mai „greoi” și foarte încărcat, după cum l-au comandat Carol I și Elisabeta; Cotroceni-ul, în schimb, poartă amprenta Reginei Maria!

Felicitări și pentru pozele minunate!... și, ca de obicei, mulți :I

mishuAUTOR REVIEW
[22.01.25 23:02:51]
»

@Yolanda: Da, a durat ceva ca sa revin, inca sunt foarte pe limita cu timpul, dar am sa ma straduiesc sa fiu mai prezenta. Dar daca mi-au trebuit 60 de ani ca sa ajung sa vizitez acest muzeu, uite ca in 2024 l-am vazut chiar de 2 ori. Si ce este si mai placut, este calitatea ghizilor, una deosebita, oameni care stiu ce spun si spun cu drag. La prima vizita acolo, al doilea "muzeu" vizitat in aceeasi zi a fost casa lui Ceausescu, un loc atat de cautat si atat de mult snobism si opulenta de prost gust in multe situatii, un ghid blazat care parca recita o placa, si asa o restrictie in a face poze, incat nu mi-au lasat decat un gust amar.

Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[22.01.25 23:08:50]
»

@mprofeanu: Multumesc frumos pentru urari este intradevar un sentiment minunat. Despre incadrarea articolului imi cer scuze, ma bucur insa ca a fost citit.

Cred ca Bucurestiul are multe locuri de descoperit, pacat ca nu prea avem timp si ratam multe. Poate ca ar trebui sa ne luam concediu si sa profitam pentru a ne descoperi orasul.

Pentru iubitorii de muzee, vineri pe 24 ianuarie, intrarea in multe muzee va fi gratuita, unul dintre exemple fiind muzeul Theodor Aman, dar pe care eu il voi vedea sambata "cu clasa"

Multumesc de vizita si aprecieri, imi pare rau ca nu ne vedem la intalnirea AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[22.01.25 23:14:27]
»

@doinafil: Multumesc frumos de urari si sper sa fiu multipla bunica, cel putin asta e dorinta mea. Asa cum spuneam mai sus, Bucurestiul are multe de oferit si de multe ori nu ne olferim ragazul de a-l descoperi, spunem mereu ca mai avem timp.

Dar, ma voi stradui sa colind orasul cu nepoata/ nepotii.

De abia astept sa ne revedem si sa stam la povesti, pana atunci insa multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.01.25 15:47:29]
»

@mishu: În toamnă am trecut și eu pe la Muzeul Cotroceni - superb!

Și acum completările :

În marginea preocupărilor Sale de ordin ştiinţific, Regele era şi un bibliofil. Biblioteca Sa din Palatul Cotroceni este cea mai vie mărturie. Aşezată într-o cameră nici prea mare, nici prea mică, ea emană acea atmosferă de sobrietate, pe care nu o poţi găsi decât în bibliotecile şi camerele de lucru ale cercetătorului de ştiinţă. [... ]

Din totalitatea cărţilor păstrate în bibliotecă se pot desprinde preocupările Regelui, care, pe lângă problema documentării, iubea cartea, căreia i se dedica în momentele sale libere. [... ]

Regele Ferdinand era propriul său bibliotecar. [... ] Cărţile sosite în dar sau cumpărate erau păstrate în bibliotecă şi nimeni nu avea voie să se atingă de ele. Regele în momentele sale libere îşi desfăcea singur pachetele şi clasa fiecare carte la domeniul respectiv. (Christina Tuduri, Biblioteca Regelui Ferdinand, în Scriptum, 1943)

P. S. Nu sunt Bau-Bau... ha, ha.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mprofeanu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4257588386536 sec
    ecranul dvs: 1 x 1