ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul Sportului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Muzeul sportului se înalță alb și falnic, aproape de Arcul de Triumf din București, într-o clădire nouă, arcuită, pe 3 nivele și cu caldarâm în interiorul arcului, prin care răzbat tulpini de arbori cu straturi rotunde de flori ce le înconjoară tulpina la intersecția cu solul. Este o zonă selectă. Am remarcat clădirea asta cu ceva ani în urmă, când mergeam spre Mănăstirea Cașin și mi-a atras atenția dar am avut nevoie de ceva timp să procesez. Între timp am aflat programul: de la 9 la 5, de luni până vineri, ca la birou plus vizită gratis adică mergi la ei, intri în clădire ca pe bulevard, te plimbi pe unde ți se năzare și pleci tot când ai chef și nu zice nimeni nimic. Și chiar asta am și făcut.

La capătul clădirii, sub un tavan sprijinit de coloane, este o ușă după care dai de recepție și acolo zice că este Comitetul Olimpic și Sportiv Român (scrie și afară) dar intrarea în muzeu este la mijlocul clădirii, prin niște uși ample, din sticlă. La parter e un spațiu generos unde zice, chiar la intrare, că este Muzeul Sportului și sunt ceva șevalete cu lucrări. Pe o scară amplă, albă, se ajunge la etaj unde spațiul este deschis, ca un balcon imens și sunt separeuri din suporturi arcuite, pline cu poze pe teme sportive. Între aceste separeuri sunt vitrine cu exponate: cupe, echipament sportiv sau îmbrăcăminte sportivă din competiții, medalii, multe statuete și alte diverse. Statuia Nadiei Comăneci este ușor de recunoscut, imediat după accesul la etajul întâi. Portretul lui Cristian Țopescu (foto) stă pe petete lângă caiace, fără nici un fel de referință dar cred că orice român îl recunoaște.

Etajul întâi este dedicat sporturilor iar etajul 2 este dedicat participării României la olimpiade, în perioada 1914 – 2014.

La etajul întâi este zonă dedicată gimnasticii, atletismului, scrimei, kaiakului, fotbalului și multe altele.

Sunt, chiar, expuse două caiace foarte lungi și înguste, din lemn, de forme diferite.

Există o zonă și pentru oină.

Contribuția casei regale la promovarea sportului este evidențiată într-o secțiune iar mai în spate găsim o machetă destul de mare cu un strămoș al aparatelor de zbor, în secțiunea dedicată lui Aurel Vlaicu.

La etajul 2, mai la luminâ, lângă ferestre, este amenajată o mică zonă ca o sală de prezentare, cu scaune. La locație se petrec diverse evenimente cu referire la lumea sportului.

Tocmai admiram etajul întâi când a venit doamna muzeograf să deschidă luminile ca să văd zona din spate cu Aurel Vlaicu. Era cooperantă și disponibilă dar eu preferam să mă lase în pace. Mi-a spus că e permis doar poze fără blitz.

La plecare mi-a sugerat să iau câte reviste vreau. Am luat 4, gratis deși scria că prețul este 15 lei. Erau de prin septembrie 2023. Totodată mi-a sugerat că pot scrie în cartea de oaspeți, aflată tot pe standul cu reviste, chiar la baza scării. Am scris 3 rânduri apreciative, datate. Pe sinceritate. Cu adevărat, locația m-a impresionat plăcut.

Prin clădire mișunau niște lucrători care tot amenajau.

În curtea cu arbori din față am găsit bustul în bronz al lui Evanghelie Zappa, 1800 – 1865, care a fost o personalitate balcanică ce a contribuit la reînvierea Jocurilor Olimpice. Născut pe teritoriul de astăzi al Albaniei, într-o familie de aromâni, acesta a deținut multe moșii pe lângă București. Prin donații, a participat la înființarea Academiei Române dar a ajutat și reclădirea Bucureștiului după un mare incendiu.

Muzeul Sportului a fost înființat la 7 mai 1971. În clădirea actuală funcționează din anul 2011.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 16.11.23 01:03:11
Validat / Publicat: 16.11.23 07:13:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUCUREȘTI

VIZUALIZĂRI: 122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 Muzeul Sportului, București
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.11.23 01:19:12]
»

2 web add

https://m. youtube.com/watch?v=n-wZtdYecsM

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064396858215332 sec
    ecranul dvs: 1 x 1