ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pachet promoţional 'boc': două muzee într-o zi

TIPĂREȘTE

Aflat cu treburi în Capitală, astăzi am avut o zi liberă, aşa că m-am gândit, pentru că tot era prima zi de criză, să o petrec cât mai plăcut, pentru a uita de problemele materiale ale vieţii. Deci, dis-de-dimineaţă, după micul dejun luat la hotelul Bliss (hotel despre care am să scriu un review separat, că merită), m-am urcat în maşina personală şi am pus GPS-ul să mă ducă la Muzeul de artă Zambaccian şi asta nu pentru că nu ştiam să ajung acolo, ci pentru că mi-am luat GPS nou şi acum este în probe, pentru a vedea cum se va descurca în concediu.

GPS-ul m-a dus direct în faţa muzeului, mai greu a fost cu parcarea, pentru că deh, este cartier select... Muzeul se află pe strada cu acelaşi nume, ce leagă Piaţa Dorobanţi de Bulevardul Aviatorilor. La intrarea în muzeu, însă surpriză ... Muzeul este închis pentru două zile, pentru probleme administrative, spune cel e la intrare... din cauza modificării TVA-ului, continuă el cu voce mai scăzută. Buuun! mulţumesc boc, voiam să uit azi de tine, dar uite că nu mă laşi...

Schimbare de plan din mers. Ce să fac? Păi, în apropiere e Muzeul Satului, aşa că ies în Bulevardul Aviatorilor până în Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe Bulevardul Mareşal Prezan până la Arcul de Triumf de unde ies la Şosea (Kiseleff) . Cam pe la jumătate, pe dreapta cum mergi spre Casa Presei Libere se face o străduţă scurtă până la intrarea în Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti". Aici este şi o parcare, nu foarte aglomerată, fiind dimineaţa unei zile obişnuite de lucru.

Mă îndrept spre intrare, cu emoţie să nu fie ca la Zambaccian. Nu, aici este deschis. Iau un bilet, 6 lei şi întreb de un pliant sau altceva de prezentare. Ah, da, avem, îmi spune domnişoara de la casă, ... dar magazinul de suveniruri este închis pentru modificarea TVA-ului, adaugă ea, însoţind vestea rea cu un zâmbet menit să o mai îndulcească. Cuuum? Şi aici dau de boc? Şi eu care speram să uit de el ...

În sfârşit, intru şi o iau uşor la pas pe uliţele satului românesc. Trec prin gospodării transilvane, admir biserica maramureşeană din lemn, mă întorc apoi pe malul Herăstrăului, pe lângă tot felul de mori, o cherhana de la Jurilovca, ajung la ieşirea dinspre parcul Herăstrău, de unde mă întorc printre locuinţe bucovinene, moldoveneşti, olteneşti şi bănăţene.

Dacă pentru alte muzee pot da o descriere mai concretă, cazul acestui muzeu este unul special, cel puţin pentru mine. Nu-l pot descrie în cuvinte, totul se reduce la o impresie. Ştiţi, ca la Monet, cu lucrarea lui, Impression, Soleil levant, de la care se trage şi numele curentului. Plimbându-mă pe uliţele satului, intrând în case, aruncând o privire în bordeie, simţind mirosul de lemn, sau de lut, toate astea au o reprezentare clară in mintea mea, doar că nu o pot picta. Reprezentarea este alcătuită din impresiile mele din copilărie. Copil de oraş, îmi petreceam verile la bunici (de-asta mi-a plăcut La Medeleni) şi toate acele vremuri idilice mi-au năvălit în minte, puternic, de parcă le trăisem doar cu o zi în urmă.

Lumea satului românesc, cu tot ce are ea (sau, în multe cazuri, a avut) mai frumos este concentrată în acest mic colţ de rai. Şi culmea, ca în multe alte cazuri, şi acesta, aşa mic cum e, nu este ferit de necazuri. Vă rog să intraţi aici, să citiţi şi, poate să semnaţi.

Dacă doriţi informaţii suplimentare, puteţi intra pe site-ul oficial al muzeului.

Am plecat foarte relaxat, după ce am vizitat din nou, după mai bine de 30 de ani, pe vremea studenţiei, acest muzeu deosebit.

Aproape îl uitasem pe boc.

Buuun, ce urmează? Conform planului, mă urc în maşină şi mă îndrept spre buricul târgului, adică Piaţa Universităţii. Vrând-nevrând, la trecerea prin Piaţa Victoriei dau tot de boc, dar trec repede, fără să mă uit înapoi, spre Piaţa Romană, de unde, pe Bulevardul Magheru, ajung la Universitate. Traversez piaţa şi pe prima stradă, Ion Ghica, fac la dreapta, în speranţa găsirii unui loc de parcare. Am noroc şi, la vreo 200 m, dincolo de Biserica Rusă Sf. Nicolai, în dreptul Universităţii (?) "Spiru Haret" găsesc unul.

Plătesc pentru două ore de parcare şi dau fuga spre Palatul Şuţu, să vizitez Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti. Ei bine, da! Şi aici am o surpriză neplăcută. Muzeul este în renovare ... toată vara. Cum fraţilor, dar astă iarnă ce-aţi păzit? Nu ştiu dacă tot boc este de vină şi aici, dar am o vagă bănuială că tot el şi-o fi băgat codiţa, pentru că tot el gestionează fondurile de la cultură.

Fac cale întoarsă, intru şi la Biserica Rusă, monument istoric, aflată şi ea în renovare, care se face însă din mers, continui pe strada Smârdan, traversez Lipscanii (lipscanii erau comercianţii care aduceau mărfuri de la Lipsca, numele slav al oraşului Leipzig), constat că zona începe să arate bine şi ies pe strada Sf. Dumitru, pe lângă biserica cu acelaşi nume, apoi pe Strada Franceză, de unde ies pe Calea Victoriei, exact la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Pe vremea studenţiei, zona asta o ştiam ca pe propriile buzunare, dar acum nu mai recunosc nimic, pentru că o parte a fost complet renovată, iar restul este într-o stare de degradare incredibilă.

Intru la muzeu şi aici nu mai sunt surprins, pentru că ştiam dinainte că o bună parte din el este de ceva timp în reorganizare şi, deci, nevizitabilă. Oricum, mă mulţumesc cu Lapidarium-ul, cu Tezaurul şi cu o expoziţie temporară cu tema "100 de ani de aviaţie în România". Asta se potriveşte cu vizitele anterioare, la Muzeul Aviaţiei şi Muzeul Militar Naţional.

În Lapidarium, cele mai interesante piese sunt, cred eu, cele care compun replica Columnei lui Traian.

Ideea unei copii a Columnei lui Traian în ţară a fost dorită de Mihail Kogălniceanu, Alexandru Odobescu, Al Tzigara-Samurcaş, precum şi de alţi intelectuali români din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. De altfel, Alexandru Odobescu, într-unul din cursul de arheologie (1874-1875) la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, menţiona: „de pe tiparele făcute din ordinul împăratului (Napoleon al III-lea) am putea, cu neînsemnate sacrificii, să căpătăm o reproducere în bronz a întregei Columne traiane, care s-ar înălţa cu fală chiar în faţa acestui edificiu (Universitatea), unde ne place şi se cuvine să amintim pururea despre măreţele fapte ale lui Traian”.

În anii 1934-1939, arheologul Emil Panaitescu, directorul Şcolii Române din Roma, a adresat memorii Academiei Române, Ministerului Instrucţiunii Publice, Ministerului de Finanţe şi Parlamentului României, obţinând finanţarea unei copii a Columnei lui Traian de la Roma. Lucrările au fost efectuate, în anii 1939-1943, de meşterii Vaticanului, supravegheaţi de Francesco Mercatalli, Emil Panaitescu şi verificate de o comisie compusă din Guido Galli, directorul tehnic al muzeelor pontificale, arhitectul Italo Gismondi, arheologul Giuseppe Lugli şi istoricul de artă Virgil Vătăşeanu. Copia Columnei a costat 769.000 lire: în 1939 s-a plătit suma de 211.881,90 lire, echivalentul a 1.101.362,11 lei, iar în anii 1940-1943 s-a achitat suma de 555.118,10 lire = 5.292.621,95 lei, în total 6.393.984,06 lei.

În iunie 1967, după tratativele diplomatice şi intervenţiile academicienilor Constantin Daicoviciu, Virgil Vătăşeanu, Emil Condurachi şi ambasadorului României la Roma, Cornel Burtică, copia Columnei a sosit în România. Aceasta a intrat în patrimoniul Muzeului Satului, fiind apoi expusă la Muzeul de Istorie al Partidului Comunist, iar ulterior, în 1972, la Muzeul Naţional de Istorie. Calcurile perfect executate ale Columnei lui Traian pun în faţa specialiştilor, dar şi a marelui public, evenimente importante desfăşurate acum 1900 de ani.

Textul citat este de aici.

Pe vremea nu de mult apusă, ni s-a prezentat ca pe un mare succes al regimului aducerea copiei la Bucureşti. Ha! Şi naivul de mine, copil fiind, i-am crezut!

Expoziţia este bine gândită, pentru că, până la urmă, copia nu a mai fost asamblată, fragmentele fiind prezentate într-o vedere sinoptică, imposibilă în cazul originalului. Acum, după ce văzusem şi originalul, vizita în Lapidarium mi-a oferit detalii interesante.

Am intrat apoi la tezaur. N-am să-l descriu, el trebuie văzut. Trebuie să vedeţi coiful getic, cele 12 brăţări dacice recuperate după furtul lor, cele 12 piese ale Tezaurului de la Pietroasele, numeroasele piese din perioada regalităţii României (cine zicea că Mihai I a plecat în '47 cu tezaurul României? ).

În Muzeul Naţional de Istorie a României, deşi intrarea este relativ ieftină (8 lei) fotografiatul şi filmatul costă o mică avere. Fotografiatul costă 20 de lei în expoziţiile temporare şi 70 de lei (!!!) în Lapidarium şi Tezaur. Filmatul nu mai ştiu cât costă, parcă vreo 200 de lei.

Am ieşit de la muzeu mulţumit totuşi de ce văzusem şi tocmai atunci s-a pornit o ploaie torenţială (cred că tot boc a fost de vină şi pentru asta...), dar tot răul spre bine. M-am adăpostit de ploaie în pridvorul bisericii Stavropoleos, un alt monument al arhitecturii bucureştene, unde am cunoscut un domn şi o doamnă, veniţi din Israel să revadă locurile copilăriei. Plecaţi de 50 de ani din România, vorbeau româneşte perfect, cu un accent a la Ianke, deşi între ei vorbesc ebraică (nu idiş!). Am vorbit de una-alta, până ce femeia de la intrarea în biserică ne-a "uşuit", pe motiv că vorbim prea tare!

Am ajuns la parcare, am plătit pentru încă două ore şi m-am îndreptat spre hotel mulţumit că nu mi-am pierdut timpul degeaba.

Uitasem chiar şi de boc!!! Din păcate, nu pentru mult timp. La hotel, când am făcut plata, suma a fost mai mare (nu cu mult, ce e drept): a crescut TVA-ul.


[fb]
---
Trimis de Costi in 01.07.10 23:11:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2287 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Biserica Stavropoleos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

cosminp
[01.07.10 23:19:09]
»

costi, citesc din nou cu placere si interes cele scrise de tine, pentru care te punctez.

molko*
[01.07.10 23:24:08]
»

tb sa recunosc ca nu te-am mai citit de mult. In seara asta desi sunt nervos si obosit ai reusit sa ma faci sa zambesc. Imi place optimismul tau.

CostiAUTOR REVIEW
[01.07.10 23:26:38]
»

Mulţumesc pentru aprecieri. Ca bugetar ce sunt, trebuie să fiu optimist, nu?

Sanziana
[01.07.10 23:40:08]
»

pai daca tot a crescut TVA-ul ar trebui sa fie 420 de PMA, dar vad ca nu ne-am aliniat inca la normele tarii, asta daca tot veni vorba de Boc Dar pentru ca imi place sa fiu corecta voi gasi o cale sa iti dau si restul de 20 de PMA cu o proxima ocazie

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.07.10 00:27:58]
»

Educativ review, pentru care te rasplatesc cu un vot !

Si ca o paranteza, spre marea mea rusine, desi tata a fost militar, n-am reusit nici pana la varsta asta sa vizitez nici Muzeul Aviaţiei şi nici Muzeul Militar Naţional. Dar poate cu prima ocazie in Bucuresti le vizitez la pachet cu Zambaccian si rezolv nu 3 in 1, ci 3 dintr-o impuscatura

Daca-mi permiti o completare, draga Costi, din cate stiu eu ziua de luni de obicei e zi libera cam la toate muzeele, castelele si la salina de altfel

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
mirelab
[02.07.10 09:13:14]
»

n-am reusit nici pana la varsta asta sa vizitez nici Muzeul Aviaţiei şi nici Muzeul Militar Naţional. Dar poate cu prima ocazie in Bucuresti

Dana, eu iti recomand sa vii cat mai repede spre Bucuresti si sa vezi Muzeul Aviatiei pentru ca baietii buni (tot ai lui boc probabil i-au pus gand rau si vor sa ii i-a pamantul de sub picioare, adica "trecerea imobilului si terenului pe care se afla muzeul din administrarea Ministerului Apararii Nationale in administratia Domeniului Public sector 2 pentru constructia de locuinte".

Costi, multumim ca ne-ai adus aminte pe langa ce trecem noi in goana cotidiana. M-am amuzat chiar amintindu-mi ca inainte de a pleca in primavara la Roma am intrebat cateva cunostinte stabilite acolo despre ce aveam sa vizitam... si m-au surprins ca nu erau tocmai in tema... iar acum citind diverse review-uri (foarte reusite de altfel) despre urbea locala ma intreb cati dintre noi am putea face un itinerariu pentru cateva zile prin Bucuresti. Stiu, nu suporta comparatia cele doua orase, dar raman la parerea ca DACA vrem, descoperim lucruri deosebite si la noi.

Felicitati [de superbonus] Costi ca ne mai tragi de maneca din cand in cand!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.07.10 09:56:31]
»

Multumesc frumos de informatie, Mirela!

M-a dezamagit total stirea ta: (

Cand in alte tari se incearca sa se conserve si sa se pastreze muzeele ca pe niste locatii demne de admirat (nu le pot spune chiar cu sfintenie ca nu-s manastiri sau biserici), la noi baga buldozerul in ele, le fac praf intr-o secunda si cultura noastra se prabuseste putin cate putin...

Dumnezeule si cand te gandesti ca alte popoare incearca sa-si pastreze cu vehementa istoria stransa ani de-a randul si acum, , depozitata'' in muzee, parcuri, temple... ai nostri cat ai bate din palme toc-poc-boc dau o ordonanta de urgenta, o lege la foc automat, peste noapte si a doua zi ne trezim cu o ruina in loc de muzeu... pacat, mare pacat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[02.07.10 21:06:52]
»

Rog un webmaster să ataşeze la review melodia de aici: http://www.trilulilu.ro/criptonim/945eb20b2b53c7

Mulţumesc!

webmasterXY*
[02.07.10 21:10:40]
»

Done!

bubumaia
[02.07.10 22:47:59]
»

Paranteza introductiva: am intrat, intr-o cu totul alta conjunctura decat cea fireasca, pur culturala, pe goagle, gugle, gogal, aia... stiti voi... cautand "muzee in Bucuresti". Am descoperit ca sunt atat de multe si am un atat de jenant sentiment ca locuiesc in Bucuresti de zeci bune de ani si n-am vazut mare lucru din ele, incat socotesc nimerit sa inchei aici propozitia... chiar asa, neterminata de sens fiind ea. Pana la urma, cati dintre voi nu v-ati gandit, de atatea ori, ca tare frumos e la altii, dar mult, mult mai frumos e la noi?!!

Costi, imi place cum scrii.

Stilul, densitatea informatiilor, modul in care structurezi totul. elegant si consistent.

Felicitari!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
TORA INGRID
[06.07.10 20:25:04]
»

Costi, putini stiu sa descrie ca tine obiective la indemana tuturor, dar trecute cu vederea, ca sunt sub nasul nostru. Multumesc ca ne deschizi ochii, la fel am sa remarc si eu de cate ori am trecut cu masina pe langa muzeul militar, ba chiar am stat in trafic si l-am vazut... pe-afara, intrebandu-ma daca-l mai viziteaza cineva.

Dar cred ca frumusetea relatarii si a muzeelor despre care inspirat ai scris nu merita pomenirea si bolduirea micului caporal care a ramas cu bastonul de maresal in ranita pe veci, chiar daca la radacina raului sta si-un boc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sanziana
[07.07.10 13:07:15]
»

la capitolul review-uri era ok dar nu mai citisem nici un ecou marca Costi si nu imi era indemana ori poate ca le-am sarit eu

mirelopodu*
[19.08.10 20:16:11]
»

Draguta povestioara, ... si fara ghilimele, ... si cu ghilimele. Siiii... nostima povestioara, ... si fara ghilimele, ... si cu ghilimele.

M-ai incantat cu stilu-ti caracteristic.

Chiar aveam o seara mai " cazuta", dar chiar am zambit un pic. Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bubumaia, cosminp, Costi, dananecula, mirelopodu*, molko*, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43036580085754 sec
    ecranul dvs: 1 x 1