ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Schitul Darvari – spiritual și cultural în mijlocul orașului

TIPĂREȘTE

În mijlocul Bucureștiului, într-un cartier de case, se află un micuț așezământ religios, necunoscut chiar și multor bucureșteni. Este o zonă istorică în care găsim: Parcul Grădina Icoanei (deschis în 1873), Școala Centrală (apărută la 1851 sub denumirea „Pensionul domnesc de fete”; clădirea actuală datează din 1890, arhitect fiind Ion Mincu), Biserica Icoanei (atestată în secolul al XVII-lea), Muzeul de artă „Vasile Grigore - pictor și colecționar”.

Acces. Ansamblul religios Schitul Darvari este situat pe strada cu același nume, la nr. 3. Se ajunge ușor din b-dul Nicolae Bălcescu urmând str. C. A. Rosetti, apoi Maria Rosetti. Mai greu cu locurile de parcare, străzile și trotuarele fiind destul de înguste.

Scurt istoric. În 1834 boiernașul Mihail Darvari cumpără o parcelă de teren în spatele Bisericii Icoanei și construiesc o biserică de lemn având trei hramuri: Învierea Sfântului Lazăr, Sf. Împărați Constantin și Elena (soția căminarului avea prenumele Elena), Sf. Arhangheli Mihail și Gavril (patroni ai boierului). Pentru a completa zestrea bisericii ctitorii ridică și câteva chilii și un zid împrejmuitor. La scurt timp aici se înfiripează o obște de călugărițe care rezistă doar până în 1865, după Legea secularizării averilor mănăstirești.

Nu trec mulți ani și ctitorii oferă clădirile schitului drept adăpost și loc de popas în București pentru călugării atoniți de la Schitul Podromu. Schitul cunoaște o perioadă de înflorire religioasă și culturală, aici înființându-se chiar o mică editură.

Între anii 1933-1934 biserica schitului capătă înfățișarea actuală, o îmbinare reușită a stilurilor arhitecturale oltenesc și muntenesc, în urma susținerii financiare a generalului Mihail Darvari, nepotul ctitorului. În epoca comunistă lăcașul de cult a fost închis, biserica devine parohială; viața religioasă de mănăstire se reia în 1996. În ultimii 25 de ani au avut loc lucrări de restaurare și refacere care au condus la imaginea de azi a ansamblului monahal.

Vizita la mănăstire. Venim dinspre parcul Grădina Icoanei, admirăm frumoasa fațadă a Școlii Centrale, cotim dreapta pe strada Schitului Darvari și ne oprim în fața unei porți care izolează viața mănăstirii de tumultul lumesc al laicilor. Biserica schitului ocupă aproape tot spațiul central al curții, alei și mici spații verzi înconjurând lăcașul de cult. Corpul alb este „spart” ici-acolo de ancadramentele frumos lucrate ale ferestrelor și ușilor, iar în registrul superior sunt pictate o serie de icoane în ocnițe, flancate de două brâuri zimți de fierăstrău. În curte o cruce de piatră încrustată cu litere slavone stă mărturie peste timpuri. În fața intrării vestice se află și un foișor de vară, deasupra căruia se zărește turla Bisericii Icoanei. În interior ești învăluit de cromatica caldă a picturilor și de auriul iconostasului; portretele ctitorilor, alături de cei doi copii, sunt înfățișate în biserică în straiele secolului al XIX-lea; o raclă aurită împodobită cu personaje religioasă poartă fragmentele a 40 de sfinți. Pe timpul verii pridvoarele chiliilor sunt pline de flori curgătoare, o veche cișmea se află printre tufe de trandafiri. În stânga intrării se află pangarul și librăria mănăstirii care continuă tradiția culturală a așezământului religios.

Recomand o vizită la acest mic ansamblu mănăstiresc urban dacă pașii vă poartă pe străzile cu iz interbelic și sufletul vă îndeamnă spre o rugăciune. O insulă spirituală, ascunsă în spatele zidurilor albe, îi așteaptă pe cei care caută o clipă de liniște.

Dar schitul, - și aici este minunea – păstrează adăpostit de zidul ei alb un crâmpei din viața de altădată, de pe vremea când pe aici nu era decât pădure. Nu-ți vine să crezi că numai cinci minute după ce ai coborât dintr-un „palace” în care oamenii mișună ca într-un furnicar, poți totuși să intri pe poarta care duce numai spre credință – scrie „Ilustrațiunea Română” din 1933.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 28.12.16 19:23:15
Validat / Publicat: 28.12.16 22:34:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4408 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Biserica Icoanei (situată în spatele Schitului Darvari).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[29.12.16 17:21:44]
»

@tata123: Schitul Darvari este unul dintre cele mai frumoase locuri ascunse chiar în inima capitalei, în imediata apropiere a Grădinii Icoanei şi Parcului Ion Voicu. Într-adevăr, mai-iunie, când trandafirii din curte sunt în floare, este momentul cel mai potrivit pentru o vizită.

Tudor Arghezi era un oaspete frecvent iar Părintele Nicolae Steinhard l-a descris astfel: “Schitul Darvari e o bisericuţă de vis, în mijlocul unei grădini de roman semănatorist, şi e un fost metoc atonit. Trecusem de multe ori cu jind pe lângă Schit şi făcusem odată Învierea acolo. Locul nu poate să nu atragă prin graţia, micimea, liniştea lui tupilată. ”

mishu
[29.12.16 19:13:25]
»

@tata123: Acesta este un loc pe care am vrut si eu sa-l vizitez in vara aceasta insa nu am reusit sa ajung astfel incat m-am bucurat sa citesc ce au scris altii.

Felicitari, votat cu placere.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.12.16 20:49:27]
»

@Carmen Ion: Schitul Darvari e un loc liniștit, inundat de flori pe perioada verii. I-am dedicat articolul cu numărul 100 din acest an pentru liniștea pe care o degajă și pentru stropul de cultură pe care îl împrăștie în societatea bucureșteană. Mulțumesc pentru completări.

@mishu: Sper să ajungi într-o zi în acest mic lăcaș de cult pentru o clipă de gândire. Mulțumesc pentru lectură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Adina - addcont
[29.12.16 21:20:07]
»

Am trecut de nenumărate ori pe strada aceea, de cele mai multe ori ma grăbeam sa ajung pe CA Rosetti, la ANAF

Nu am avut idee de acest loc. Data viitoare ma voi grăbi... mai încet

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.12.16 21:40:49]
»

@addcont: În spatele zidurilor e o lume spirituală pe care nu o sesizăm atunci când trecem pe stradă îngândurați și copleșiți de problemele cotidiene. Doar o icoană discretă deasupra porții și silueta bisericii se întrezăresc peste gard - nu ai spune că acolo se găsește o mică mănăstire cu toate rânduielile sale. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51039004325867 sec
    ecranul dvs: 1 x 1