ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Biserica Italiana - Biserica 'Prea Sfantul Mantuitor '

    TIPĂREȘTE

    Biserica Italiana este un monument istoric si se afla pe Bd. Nicolae Balcescu nr. 28, in apropiere de Hotelul Intercontinental. (Piata Universitatii).

    I-am dat ceva mai multa atentie acestei biserici pe langa care trecusem de nenumarate ori, dupa ce un domn in varsta pe care il cunosc, mi-a spus cu mandrie ca el a fost botezat acolo. Desi se considera si este pe drept cuvant roman, pentru ca s-a nascut in Bucuresti, parintii lui au emigrat la inceputul sec. trecut in Romania venind din Italia.

    Asa cum in ultimii ani multi romani au ales sa se stabileasca in Peninsula, tot asa, in urma cu o suta de ani, multi italieni s-au stabilit in Romania. Insusi Regele Carol I, a incurajat si invitat in multe discutii diplomatice si publice, ca italienii si alte popoare apusene, sa isi trimita meseriasi de tot felul in Romania, care, spunea el, este o tara bogata unde fiecare gaseste de lucru, iar poporul roman, este un popor prietenos si primitor.

    Cei mai multi italieni s-au stabilit in Bucuresti, in fostul cartier Uranus si erau mesteri priceputi in prelucrarea marmurei. Ei au fost cei care au realizat multe elemente decorative la Ateneul Roman, la Castelul Peles, la Biserica Domnita Balasa si la multe vile particulare. Nu doar mesteri priceputi au venit in Romania. Un personaj remarcabil a fost Luigi Cazavillan, care dupa ce a fost jurnalist de razboi in Italia, a venit in Romania, s-a casatorit cu o romanca si a devenit un prosper jurnalist. El a fost patronul mai multor ziare, cel mai cunoscut fiind ziarul Universul fondat in 1888, unul din cele mai apreciate si cu o activitate indelungata. Tot el a infiintat din bani personali si o scoala italiana, elementara (pentru cursul primar) pentru baieti si fete, scoala care i-a purtat numele. Am mentionat ca pentru baieti si fete, pentru ca la acea vreme scolile erau diferite pentru fete si baieti, iar o scoala comuna, era un act de modernism, de inscriere in curentul revolutionar ce cuprinsese Europa si in privinta educatiei. Era o cladire masiva, cu un etaj, mandria comunitatii, la a carei inaugurare au participat primul ministru al Romaniei si alte personalitati importante. Acum scola nu mai existista, a fost desfiintata si demolata de...

    Am mentionat aceste lucruri, pentru a intelege mai bine ca italienii s-au bucurat de respectul si simpatia nu doar a romanilor de rand ci si a demnitarilor in prima jumatate a secolului trecut.

    Cand numarul italienilor stabiliti in capitala noastra a fost suficient de mare, adica mai mult de sapte mii de oameni, acestia si-au ridicat o biserica. Pentru orice comunitate minoritara, biserica este foarte importanta. Acolo se cunosc mai bine, isi stiu bucuriile si necazurile si astfel se pot ajuta si pot sarbatori impreuna evenimentele importante din viata fiecarei familii.

    Inca inainte de a avea suficienti bani pentru a cladi aceasta biserica, din Italia a fost timis un pastor italian, care oficia slujbe intr-o hala. La un an de la venirea sa, adica in 1915 s-a inceput ridicarea lacasului de cult pe un teren donat de Primaria Bucuresiului si un an mai tarziu Arhiepiscopul Raymond Netzhammer a sfintit-o. Cei doi arhitecti ai sai Mario Stoppa si Giuseppe Tirabosch s-au inspirat dupa celebra Biserica Santa Maria delle Grazzie din Milano. Banii au fost donati de Vatican, de Regele Italiei, de afaceristi importanti si de ambasadorul Italiei la Bucuresti.

    Biserica are un aer neoromanic; este o constructie masiva, placata cu caramida si are deasupra, o cupola octogonala, iar pe fiecare fata a cupolei exista cate o ferestra rotunda cu vitralii care pun in valoare picturile din interior. Fatada principala si intrarea sunt chiar pe trotuar, existand o mica curte in partea stanga, in fata casei parorhiale, mascata de un gard inalt si des, care ascunde micuta curte de privirile curiosilor.

    In stanga bisericii exista campanilla, un turn-clopotnita foarte inalt, de unde bat trei clopote. Tot in stanga bisericii, in 1927 a fost construita casa parohiala, o constructie mare cu etaj ce a pastrat stilul arhitectural si care pana la inchiderea bisericii a gazduit si o scoala italiana.

    In anii '30, de jur imprejurul bisericii au fost construite trei blocuri, care parca incearca sa o sufoce. Noroc ca fatada este chiar la bulevard si prin culoarea caramizii cu care este placata, reuseste sa se faca remarcata. Usile sunt din lemn masiv, placate cu cate doua bazoreliefuri din bronz, cu scene religioase din viata lui Isus. Si de o parte si de alta a usii, pe zidurile bisericii sunt doua lucrari cu caracter religios, tot din bronz.

    Chipul lui Isus este si pe mozaicul aflat deasupra intrarii, mozaic de mari dimensiuni ce poate fi vazut de la distanta. Deasupra acestui mozaic este frontonul cladirii iar deasupra lui o ferestra rotunda cu vitralii. Cele doua ferestre mari ce sunt de o parte si de alta a intrarii, sunt protejate cu grilaje din fier forjat.

    In curtea micuta a bisericii este o fantana din piatra cu o statuie pe care scrie "Utile et humile et pretioasa et casa" si pare un indemn la simplitate, la bucuria de a trai in deplina armonie cu Soarele, Luna si stelele, cu florile si cu toata natura.

    In fiecare an, in ziua de 6 August, acolo se celebreaza ziua bisericii ce are ca hram Schimbarea la Fata a Mantuitorului.

    Din cele cateva vorbe pe care le-am schimbat cu o doamna care lucreaza acolo, am aflat ca in urmatoarea perioada, vor fi cateva evenimente culurale pe langa slujbele obisnuite. Dupa ora 18 se tin in fiecare zi slujbele in limba romana. Am aflat cu aceasta ocaziei, ca in aceasta biserica, duminica dimineata la ora 9.00 se aduna si comunitatea polonezilor din Bucuresti, care isi are preotul ei, urmeaza slujba in limba romana la ora 10,00 dupa care la ora 11,00 este randul italienilor sa isi tina slujbele. In afara de zilele de Duminica, desigur exista sarbatorile mari, la care se respecta acelasi program.

    Cat am stat in biserica am privit in liniste picturile si decoratiunile.

    Pe unul din peretii laterali, alaturi de picturile ce il infatiseaza pe Isus si de statuile micute ale sfintilor, mai sunt pictate cateva din bisericile importante din Italia, parca intr-o dorinta de a le aminti italienilor de locurile natale.

    Pe alt perete cel de deasupra intrarii, in spatele locului unde canta corul, este un mozaic mare ce il infatiseaza pe Isus. Zona centrala, unde sunt cele doua randuri de banci unde isi au locul credinciosii in timpul liturghie, este delimitata de peretii laterali, prin doua randuri de arce sustinute de coloane din marmura. Sincera sa fiu ma asteptam sa gasesc mult mai mute decoratiuni si stucaturi din marmura, avand un vederea ca multi italieni din cei care au venit in Bucuresti la inceputul sec. trecut erau mesteri in prelucrarea ei. Este adevarat ca pardoseala este din marmura si ca peretii sunt lambrisati in aceeasi roca frumos stefuita, dar simpla slefuire nu mi se pare o mare arta.

    Deasupra randului de arce din partea dreapta este orga. Deasupra altarului, este infatisat Isus, rastignit pe cruce, intr-o zona puternic luminata – un crucifix de mari dimensiuni. Altarul este frumos incadrat in partea de sus de o semicupola cu fresce religioase si este luminata de doua ferestre.

    Undeva in fata, in stanga zonei unde este altarul, pe o grinda solida, este o copie de mari dimensiuni al Giulgiului din Torino.

    Biserica nu a avut parte de multe zile fericite asa cum si-ar fi dorit enoriasii ei. In 1949 preotul ei Antonioo Mantinca, a fost retinut de autoritati, anchetat si torturat vreme de cinci zile pentru niste lucruri despre care nu stiu nimic si in final a fost trimis fortat in Italia. De acelasi tratament s-a lovit si urmasul sau preotul Clemente Gatti, care doar dupa doi ani de carmuire a bisericii a murit in urma torturilor. Acela a fost momentul in care Biserica Italiana a fost inchisa total pana in 1968. Dupa acest an, li s-a permis doar ambasadorilor si demnitarilor italieni acreditati la Bucuresti, sa participe la maxim cinci slujbe pe an. Acesta redeschidere periodica, a fost efectul discutiilor diplomatice pe care le-a avut Ministrul de Externe italian, care a facut o vizita la Bucuresti in acel an. Pentru acele slujbe, era trimis special din Italia un preot.

    Dupa 1989, biserica a fost redeschisa si isi desfasoara o activitate libera, fara ingradiri politice sau de alta natura, dupa cum a tinut sa imi specifice, o angajata cu care am schimbat cateva vorbe.

    Dupa cum v-am spus si romanii sunt bineveniti in aceasta biserica, in care se pot casatori sau isi pot boteza copiii; eu vad acest lucru ca un semn de respect si de ce nu, de prietenie intre catolici si ortodocsi.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 19.11.12 14:38:46
    Validat / Publicat: 19.11.12 15:43:55
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4660 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Bucuresti - Biserica Italiana - Biserica "Prea Sfantul Mantuitor "
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [19.11.12 15:43:47]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    bog68
    [20.11.12 19:20:35]
    »

    De nenumărate ori tot am vrut să pășesc pragul acestui lăcaș, dar de fiecare dată am avut o reținere.

    Mulțumiri că m-ai ajutat să-l vizitez.

    O mică corecție dacă-mi este permis:

    Ziarul ,,Universul" nu a fost fondat în anul 1888, ci în anul 1884.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [20.11.12 21:46:36]
    »

    @bog68:

    Poti oricand sa intri in el (lacas) si poti participa daca vrei la o slujba. Stii... cat eram acolo ma gandeam la "ai nostrii "stabiliti in Italia si am inteles cat de mult conteaza o biserica, oricat de mica, in care o data pe saptamana, daca simti nevoia sa mai auzi glas de roman... sa stii ca acolo siguri ii intalnesti pe "ai tai ".

    Noi de aici, nu cred ca intelegem cu adevarat importanta acestor lucruri. Avem familie, avem prieteni; dar singur printre straini... cred ca este tare greu.

    Multumesc pentru corectare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ak-ar de rumÂn †
    [21.11.12 21:08:59]
    »

    Am trecut de sute de ori pe lângă ea (închisă) pe când n-aveam treabă cu capitaliștii. Acum sunt departe și datorită ție, pot s-o vizitez. Mulțam fain!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [21.11.12 21:34:51]
    »

    @AK-AR de RUMÂN:

    Eu i-am multumit batranelului care mi-a readus-o in atentie (si eu trecusem de nu stiu cate ori pe acolo fara sa intru)... iar tu imi multumesti mie. Vezi cum ne face cate o micuta bucurie?

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ak-ar de rumÂn, bog68, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070736885070801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1