GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Rusa - paraclis universitar
Intr-o frumoasa zi de toamna, aflandu-ma in centrul capitalei, am intrat in Biserica “Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar”, Biserica Rusa, asa cum o stiu cei mai multi. Nu mai fusesem acolo, de cand in studentie, o colega se casatorise in aceasta biserica, si eram curioasa sa vad cum mai arata. Este peste drum de Universitate, la 200m de cele patru statui (mutate pentru o vreme din aceasta piata).
In primul rand biserica imi place cum arata, este ca o bijuterie mica dar foarte frumoasa si valoroasa. A fost ridicata la inceputul sec. XX, la dorinta ultimului tar al Rusiei, ce a dorit ca la Bucuresti, ambasadorii, consulii si toti rusii ce traiesc aici, sa aiba o biserica a lor. Dupa cinci ani de constructie, biserica a fost terminata. Asa cum se vede, este construita in cel mai pur stil rusesc, cu sapte turle in forma de bulb, poleite cu aur la momentul construirii, acum doar acoperite cu tabla de arama vopsita.
La exterior este placata de jur imprejur cu un brau din mozaic frumos colorat. Biserica poarta numele Sf. Ierarh Nicolae, dupa Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei.
Aflata in centrul Bucurestiului, nu se bucura de o curte foarte spatioasa, dar faptul ca este unica in Romania, o face sa fie un punct de atractie atat pentru credinciosi, pentru studentii Universitatii, cat si pentru turisti.
Am intrat in bisericuta mica, si prima impresie a fost cam neplacuta din cauza peretilor foarte negri, afumati de miile de lumanari ce au ars acolo timp de o suta de ani. Dar pasind mai adanc in biserica am observat zeci de schele din lemn, montate acolo pentru restauratorii care curata frescele si redau stalucirea de altadata a picturilor. Se vede clar ca artistii isi fac bine treaba, caci exista deja zone in care picturile murale sunt iarasi clare si frumoase.
Fiecare biserica isi are icoana ei facatoare de minuni; aici ea este icoana Pantanassa a Născătoarei de Dumnezeu. In partea dreapta a bisericii, se afla si o racla cu mai multe moaste, care cred eu ca au octotit biserica in timpul raboaielor de bombardamente si de alte necazuri.
Nu am zabovit prea mult inauntru, stanjenita oarecum de schele solide, am aprins cateva lumanari si m-am retras.
Trimis de Maria Smeu in 17.10.10 11:27:18
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maria Smeu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si eu am remarcat-o de multe ori, in trecerea noastra prin zona, dar niciodata nu am avut timp suficient s aoprim sa o vizitam.
Foarte bine ca ne-ai prezentat-o.
Biserica Rusa este intr-adevar o frumoasa bijuterie arhitecturala get-beget model rusesc. Am vizitat-o si eu de cateva ori si mi-a placut foarte mult. Am fost si la o nunta aici. Mie curtea mi s-a parut destul de spatioasa, pt. o bisericuta din centrul unei capitale sufocata de constructii mai noi sau mai vechi iar vara stiu ca este plina cu flori. Este singura biserica rusa din Romania. Anul trecut, pe 24 nov. s-au sarbatorit 100 de ani de cand a fost sfintita.
Initial, Biserica rusa a fost construita pentru personalul ambasadei si comunitatii ruse din Bucuresti. Apoi Nicolae Titulescu, la acea vreme ministru de externe, a reusit ca biserica sa intre in administratia Universitatii Bucuresti. Dar rusii au luat-o iar sub "aripa" protectoare a Moscovei, abia dupa 1957, reintrand in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. De-a lungul anilor, biserica a ramas de izbeliste, fiind neglijata de catre autoritati si abia dupa 2000 s-au inceput lucrari de restaurare. Dar astazi fata ei este mult schimbata, cel putin la exterior. Si ma bucur ca restaurarea a inceput si in interior. Sper sa o vizitez si eu, dar astept sa o vad cu o fata "luminata"...
@Ileanaexperta, ai completat ca o adevarata "experta", lucru pentru care multumesc votandu-ti ecoul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 [Biserica de lemn Sfanta Maria, Voluntari] Raiul ascuns la marginea Bucureștilor — scris în 25.01.23 de cosmin_lipo din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Biserica Sfânta Maria Pipera Voluntari — scris în 18.06.23 de KasVioara din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Biserica bantuita Ciuperceni — scris în 13.11.22 de cristianrsvti din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cea mai veche biserică din București - Sfântul Anton - Curtea Veche — scris în 13.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Parohia Hagiu — scris în 28.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Biserici maramuresene in… Bucuresti — scris în 14.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Biserica Sfanta Maria din Voluntari — scris în 26.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ