GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parohia Hagiu
De când am văzut prima dată biserica Hagiu, m-a impresionat cu arhitectura și turlele sale aurite. La apus cade soarele pe peretele cu ușa de intrare și dă clădirii o luminozitate fantastică.
Se află peste drum de Hala Traian care este una dintre cele mai vechi piețe bucureștene, construite pe la 1900 după planurile unui arhitect italian.
Accesul în curtea Bisericii Hagiu se face din Strada Traian. Biserica se află pe colț, la intersecție cu strada Țepeș Vodă. Gardul bisericii a fost refăcut înainte de anii 2000 și este din fier, cu ornamente simbolizând ciorchini de struguri.
Toată zona e cu arhitectură veche, cu case cu personalitate proprie, apărute în epoci demult apuse. În perioada interbelică aici era mahalaua muncitorilor, a funcționarilor comunali și didactici și a slujbașilor inferiori și meseriași.
Cu câteva sute de ani în urmă, la această locație se afla o mânăstire al cărei stareț era considerat sfințit și i se spunea hagiu. De aici se trage numele actualei biserici care a cunoscut multiple transformări de-a lungul timpului. Mănăstirea inițială era construită din lemn apoi a fost ridicat zid și, în timp, s-a tot îmbunătățit. Recent, la intrarea principală s-au construit două scări ample, simetrice, arcuite ce duc către un balcon aflat deasupra intrării. Asta este oarecum atipic față de modul în care bisericile vechi își fac upgrade, e un fel de diferențiere față de alte lăcașe de cult. Cred că și de asta mi-a tot atras atenția mereu când treceam pe acolo. Are un aspect prosper și vizibilitate mare, în curtea sa largă. Chiar și în prezent există un plan de renovare în așteptare.
De-a lungul timpului, mulți nefericiți și-au găsit ocrotire sub oblăduirea bisericii Hagiu care le oferea adăpost: fie văduve fără sprijin, fie fete tinere care învățau o meserie, fie bătrâni neputincioși. Pe vremea războiului s-a construit în curtea bisericii un adăpost unde se adunau oamenii în timpul bombardamentelor.
Recent, biserica a cunoscut renovări ample, s-au făcut lucrări la acoperiș, a fost refăcută instalația electrică, instalația de încălzire, s-a tencuit la interior și urmează a fi pictată.
La interior conține icoane foarte frumoase. Catapeteasma este lucrată în lemn de brad cu lucrături sculptate în lemn de tei.
Hramul principal este Adormirea Maicii Domnului.
Ultima dată am intrat în biserica Hagiu în mai 2022. Era o zi foarte frumoasă, însorită. Am găsit un priveghi în biserică. Era după-amiază. O doamnă prea tânără ca să plece se afla acolo și avea companie, câteva tinere în interior și mai mulți oameni în curte astfel că la interior nu am înaintat prea mult și nici n-am zăbovit. Nu era propice. Mai mult am dat târcoale pe afară și am poposit. Au curtea destul de largă, cu gazon, cu jucării colorate pentru copii pe după zidul bisericii. Tot în zona aceea, mai în față, există un monument despre care n-am aflat prea multe. E un fel de obelisc de aproximativ un metru înălțime pe care nu am văzut nici o inscripție.
Altfel, atmosfera e de pace și relaxare, cum găsim, uzual, în preajma bisericilor și mănăstirilor.
Peste drum și în spatele Halei Traian e o altă casă veche ce adăpostea Hanul la Traian acum ceva ani, închisă definitiv între timp iar acum are un restaurant ce se numește Politică și Delicatețuri.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Locația este Bucureștiul vechi de la Hala Traian cu traficul nou din secolul 21.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
A fost relativ relaxare, distracție chiar nu, văzând omu' mort recent ????♀️
Trimis de Mioritik in 28.01.23 22:27:09
- A fost prima sa vizită/vacanță în BUCUREȘTI
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
2 web: pls add
https://m. youtube.com/watch?v=I3NqwtsCcOc
Ms
Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
E bine, ai (re-) început să combați și asta-mi place, măcar cât călătoriile lui Simon Reeve, Sue Perkins, ea are, mereu, vorbele la ea, sau Ben Fogle! Ce vrei, mi-e naturelul simțitor și-mi plac ăia care prezintă frumos, cu vorbe meșteșugite, locurile, clădirile și utilitățile pe unde or hălăduitără, deci, și cazul tău.
Citii, integral, ceea ce înșirași aicișa, pe saitul cu pricina, și votai, regulamentar și conștiincios, numai cu” Foarte Util” , ca să rămâi lider de clasament. Uite, cu spusa asta-mi făcui noi și adânci prietenii, dar, cui îi pasă, dacă nu ești înjurat, nu exiști! Har Domnului, la câte-njurături mi-am luat o să fie nevoie să trăiesc 9 vieți, ca să poată să-și facă efectul urările...
Promit s-o mai fac, asta, cu votatul, chiar dacă mai rar, dar hotărât, că nah, așa-s io, gânduri puține și simple, dar adânc înfipte în nuca-mi dintre urechi!
Numai de bine!
@Yersinia Pestis: mulțumiri foarte multe!
Amu dau pe google să văd cine sunt oamenii de care ai scris ????, nu-i știu.
later:
., mulțumiri foarte mari,
m-am documentat, ????
admirabil
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 [Biserica de lemn Sfanta Maria, Voluntari] Raiul ascuns la marginea Bucureștilor — scris în 25.01.23 de cosmin_lipo din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Biserica Sfânta Maria Pipera Voluntari — scris în 18.06.23 de KasVioara din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Biserica bantuita Ciuperceni — scris în 13.11.22 de cristianrsvti din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cea mai veche biserică din București - Sfântul Anton - Curtea Veche — scris în 13.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Biserici maramuresene in… Bucuresti — scris în 14.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Biserica Sfanta Maria din Voluntari — scris în 26.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Iancu Vechi — scris în 06.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ