ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Sportului argesean – Campionii

TIPĂREȘTE

Acest muzeu a fost înfiintat în anul 2008 datorita unui director de muzeu cu dragoste de sport si de admiratie fata de sportivii argeseni, este singurul din tara care prezinta activitatea sportivilor din propriul judet. Muzeul este dedicat sportivilor argeseni ce au excelat în domeniul lor, având cel putin un titlu de campion national în palmares. Muzeul functioneaza într-un corp nou al muzelui judetean, corpul B la etajul 1. Fiecare muzeu component al Muzeului judetean are un custode, de regula, doamnele se gasesc aici în holul mare de la Planetariu, spui ce vrei sa vizitezi si esti acompaniat de una dintre doamnele care se ocupa de muzeul respectiv.

Am ajuns cu putin înainte de ora 12, ora la care se proiecteaza un film la Planetariu. Am profitat si am intrat la proiectie, sala plina! Custodele ne-a întrebat ce film vrem, s-a ales Geneza vietii. Suplimentar am vizionat imagini din Univers si aici am avut voie sa facem poze. Si pentru ca eram asa de entuziasmati am mai fost rasfatati suplimentar cu un film despre bosoni si CERN Elvetia în limba engleza. Custodele ne-a întrebat în ce limba vrem sa îl vizionam: chineza, coreana, japoneza, etc, doar limba româna lipsea.

Ca o noutate, vineri 19 iulie a fost inaugurat cel mai mare planetariu din tara, are diametrul 16 m, în Salina Slanic Prahova, numit Supernova Planetariu aflat la o adâncime de 208 m. A fost aleasa aceasta data pentru ca s-au împlinit 50 de ani de la “aselenizarea modulului lunar Apollo 11 pe Luna”. Evenimentul a fost prezentat de singurul cosmonaut roman Dumitru Prunariu. Copii de azi si mâine trebuie sa viseze la zborul printre stele.

Dupa acest show am revenit în hol unde ma astepta custodele, anuntasem ca vreau sa vizitez Muzeul sportului argesean înainte de a intra la Planetariu si printr-un labirint de holuri si scari m-a dus dintr-un corp de cladire în altul direct în muzeu, fara a mai iesi afara ca sa mai ocolim pe strada pâna la usa de intrare.

Programul de vizitare este de miercuri pâna duminica între orele 9-17. Biletul costa tot 6 lei pentru un adult si 2 lei pentru copii si pensionari.

În patru sali de la etajul 1 sunt expuse în vitrine si pe panouri documente si fotografii din activitatea sportiva a acestor argeseni, medalii, cupe, diplome, insigne. În unele vitrine sunt chiar si echipamente sportive, tricouri, încaltaminte donate de sportivi.

Argesul a dat sportivi de elita în urmatoarele sporturi:

• Atletism, Carol Corbu, Olimpia Catarama, Marian Oprea

• Fotbal, FC Arges a fost campioana României în 1972 si 1979

• Fotbalisti de renume, Dobrin alintat Printul din Trivale sau Gâscanul, Adi Mutu

• Tenis, Ruxandra Dragomir

• Înot, Larisa Lacusta

• Ciclism, Gabriel Moiceanu

• Sah, box, judo, lupte greco-romane, karate-do, kaiac-canoe, aeromodelism, automobilism.

Este si o mica vitrina dedicata Olimpiadei cu deviza cunoscuta “Citius, Altius, Fortius! ”-» “Mai repede, Mai înalt, Mai puternic”.

Am o amintire tare draga mie, vizionarea meciului din Campionatul României în 1979 dintre echipele de fotbal Dinamo si FC Arges, împreuna cu tatal meu, fan înrait a lui Dobrin. Indicatiile politice de la acea vreme au fost ca Dinamo sa câstige cu orice pret campionatul dar marele Dobrin s-a opus! Arbitrul tot prelungea meciul în speranta ca Dinamo baga un gol dar Dobrin cu marele lui talent a tras un sut de la mare distanta înscriind golul castigator, s-a întors catre arbitru cu mâinile larg desfacute parca spunând “ca mai baga un gol daca meciul se prelungeste”… Si asa a ajuns pe deplin meritat echipa de fotbal FC Arges campioana României în 1979.

Câteodata îl zaream pe Dobrin în cartier, statea pe scari în fata cladirii lui si privea trecatorii. Din respect si admiratie îl salutam si îi zâmbeam.

În ultima sala din muzeu este un TV led pe care ruleaza un film despre Dobrin. Un frumos omagiu a scris scriitorul Fanus Neagu pentru Dobrin:

“În clipa în care îl vedem lânga minge, înfometat de joc, ne cresc trandafiri în palme, caci el este toreadorul rasfatat de soarta si noroc, iar noi suntem dragostea lui platita cu sânge de taur. ”

Cladirile Muzeului de arta Rudolf Schweitzer si Muzeului judetean sunt monumente de arhitectura de sfârsit de secol 19 si în sfârsit vor fi renovate cu fonduri europene nerambursabile plus bani de la CJ Arges si Ministerul Culturii. Se vor consolida cladirile, se va elimina igrasia, se va repara acoperisul, se vor reface instalatiile electrice, sanitare, de încalzire, se va reface tencuiala exterioara. Muzeul de arta s-a închis deja, exponatele se ambaleaza pentru protectie si depozitare pe perioada lucrarilor de reparatie, sa speram ca nu vor apare sincope si sa dureze mai mult decât trebuie. E o veste buna pentru argeseni si pentru iubitorii de arta.

 

“Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! ”urare getica straveche.


[fb]
---
Trimis de Yolanda in 21.07.19 17:54:58
Validat / Publicat: 21.07.19 18:29:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.07.19 18:29:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee în Pitești și împrejurimi, PITEȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Piteștiul și împrejurimile]

YolandaAUTOR REVIEW
[22.07.19 07:26:07]
»

@webmasterX: multumesc!

Zoazore
[22.07.19 22:50:11]
»

@Yolanda: Articolul ăsta l-am păstrat ca să-l savurez ca pe un desert! Din egoism! Adică să mă pot întoarce la frumoasele zile petrecute cu voi, să văd ce n-am apucat să văd atunci, să mă delectez cu pozele de acolo!

Clădirea Muzeului mi-a plăcut mult și tare mă bucur ca Cladirile Muzeului de arta Rudolf Schweitzer si Muzeului judetean sunt monumente de arhitectura de sfârsit de secol 19 si în sfârsit vor fi renovate cu fonduri europene nerambursabile plus bani de la CJ Arges si Ministerul Culturii

. Sper să fie așa și să vin să-l văd!

mprofeanu
[23.07.19 14:59:37]
»

Mi-a plăcut foarte mult acest review, mi-a plăcut cum și ce ai scris, mi-a plăcut și pentru că mi-ai reamintit momentele în care piteștenii așteptau cu sufletul la gură rezultatele competițiilor la care participau sportivii amintiți de tine.

Nu am văzut muzeul dar mi-am propus să îl vad și eu cât mai curând.

Argeșul a performat în sportul românesc, dar a strălucit, zic eu, în fotbal prin Dobrin, Prințul din Trivale, un maestru în ale fotbalului, și prin Adi Mutu, care i-a călcat pe urme... Pentru mine, cred că și pentru generația mea, Dobrin va fi inegalabil prin dribling, adevărată broderie pe gazonul verde, prin pasele cu care-i surprindea pe toți, spectatori, adversari sau coechipieri, prin clarviziunea lui, prin “ceva” cu care schimba soarta unui meci, cum a fost cel de care minunat povestești, parcă retrăiesc emoțiile de atunci.

Mulțumesc pentru review, mulțumesc pentru că aduci în atenția AFA-iștilor orașul nostru...

Cu drag,

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Pitești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084120035171509 sec
    ecranul dvs: 1 x 1