ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Grădina japoneză din Herăstrău

TIPĂREȘTE

Privitul florilor - hanami - este un vechi obicei japonez, o frumoasă tradiție care vorbește despre bucuria venirii primăverii. Dacă la începuturile sale hanami era apanajul membrilor curții imperiale și se referea la contemplarea florilor de cais, mai târziu obiceiul s-a extins în rândul întregii populații. În plus, florile de cireș japonez - sakura (Prunus x yedoensis) – niște minunății roz, au luat locul florilor de cais. Pentru că hanami a devenit atât de popular, pentru că perioada de înflorire a cireșilor diferă în funcție de regiune și pentru că florile au o durată de viață de numai două săptămâni, Institutul Meteorologic japonez prognozează perioada ideală pentru hanami, iar știrea este urmărită de toți aceia care își planifică ieșiri în natură pentru un picnic sub cireșii înfloriți sau doar pentru a le privi florile.

Grădina japoneză din Herăstrău, un colțișor de liniște și frumusețe, este darul poporului japonez pentru noi, românii. Construită în anul 1998 de către Asociația Culturală Româno-Japoneză cu sprijinul Fondului Comemorativ al Expoziției Mondiale în Japonia, grădina - nu foarte mare - este amenajată în cel mai autentic stil japonez. Mici cursuri de apă cu îngrădituri din lemn, delușoare, podețe arcuite, lanterne japoneze de exterior, un mic lac cu maluri pietruite și - ceea ce fascinează în această perioadă - mai multe șiruri de cireși înfloriți care acoperă o pajiște verde, bine îngrijită. Așadar, aceia dintre noi care încă nu am ajuns în Japonia, ne putem bucura de hanami - această fărâmă de frumusețe roz - chiar aici, la noi acasă. Personal, pândesc momentul în care cireșii japonezi sunt la maxima lor înflorire și merg în Herăstrău special pentru ei. Anul acesta, pentru că încălzirea a fost mai rapidă, știam că și cireșii vor înflori mai devreme.

La Grădina japoneză din Herăstrău se ajunge cel mai simplu pe la intrarea de lângă Arcul de Triumf, pe la ceasul cu clopoței, apoi pe Aleea Michael Jackson. Înainte de a se ajunge la memorialul regelui muzicii pop - monumentul de marmură pe care este gravat profilul artistului într-o mişcare scenică atât de specifică lui - aleea la dreapta trece prin fața intrării în grădina japoneză. Există și un panou care face cunoscut acest lucru. L-am fotografiat, dar voi atașa imaginea surprinsă anul trecut. Privind fotografiile, veți înțelege de ce.

La Grădina japoneză din Herăstrău se poate ajunge și pe la intrarea din Piața Aviatorilor, pe Aleea Cariatidelor, pe lângă Fântâna Modura, apoi pe aleile din stânga până dincolo de locul amenajat pentru sporturi extreme.

Amplasat lângă intrare, un monument simplu, de fapt numai un stâlp paralelipipedic, alb, îndeamnă la meditație. Pe cele patru fețe ale sale - în japoneză, engleză, franceză și română - este înscris un text profund, sunând mai degrabă ca o binecuvântare: "Fie ca pacea să domnească în lume!"

Când am fost eu acolo, undeva, în stânga, caii Poliției Comunitare pășteau în tihnă prinosul de iarbă proaspătă din parc. Câțiva tinerei așezați pe pietrele de lângă lac păreau mai preocupați de mesajele de pe telefoane decât de frumusețea de rai a grădinii invadată de flori roz. Într-o zi de lucru - așa cum a fost și cea a ultimei mele vizite - în Grădina japoneză și chiar în întregul Parc Herăstrău este atâta liniște… În weekend, dacă vremea este însorită și temperatura plăcută, sub cireșii înfloriți, așezați pe rogojini sau direct pe iarbă, puteți vedea mulți bucureșteni bucurându-se de tihnă în mijlocul naturii adevărate.

Chiar dacă Grădina japoneză din Herăstrău nu este decât o firavă copie a unei grădini din Japonia, chiar dacă s-au găsit voci care să afirme că ea nu este decât un kitsch, că vergelele de bambus nu sunt decât niște țevi din plastic, iar lanternele japoneze sunt doar chinezării, măcar pentru cireșii înfloriți în miez de aprilie și tot merită să vă petreceți o oră în grădina japoneză din București.

Cei care cunosc mai bine cultura japoneză știu că ea este plină de filozofii și reguli stricte legate de amenajarea unei grădini. O grădină japoneză este un univers în miniatură. Apa, aerul, focul şi pământul - elementele esențiale ale universului - se regăsesc simbolic în toate grădinile, apa fiind reprezentată de lacuri și mici cursuri înfrumusețate cu cascade, focul prin lanternele în care ar trebui să ardă necontenit o flăcăruie, aerul printr-o diversitate cât mai mare de plante, iar pământul care le susține pe toate, prin bucăți de piatră dură. Căutându-le, pe toate le-am găsit în Grădina japoneză din Herăstrău.

În final…

Bucureșteni sau oaspeți ai capitalei, dacă anul acesta încă nu ați fost în Grădina japoneză din Herăstrău, mergeți acum pentru că cireșii sunt în plină floare! În explozia de roz, sub ramurile lor, vă veți simți cu totul altfel. Am fotografiat o parte dintre amenajările acestui colţ de rai dăruit nouă de poporul japonez şi voi ataşa câteva imagini. Sper să vă placă cel puţin atât cât mi-au plăcut şi mie.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.04.16 13:09:13
Validat / Publicat: 09.04.16 17:02:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 15972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 București - Grădina japoneză din Herăstrău. În aprilie cireșii japonezi de la noi sunt plini de floare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[09.04.16 17:42:13]
»

@iulianic -

Hanami aici la pozele tale. Si regret ca n-am timp sa ajung anul acesta. Herastraul a fost "vecinul" nostru si mosia de alergat pt Tina (caniche). Intre timp am schimbat vecinii si viata din cartierul Aviatiei pe "locuinta mea de vara (dar si de iarna), de la tara". Stiu parcul bine si regret ca se tot musca din el. Era, pentru noi, un loc mult mai apropiat de natura candva, partea dinspre Baneasa nu era amenajata deloc. Uneori, primavara, stateam acolo cu prietenii si o duminica intreaga fara sa ne deranjeze nimeni.

mprofeanu
[09.04.16 19:48:23]
»

@iulianic - Este un har să poți scrie atât de frumos despre grădina japoneză de la noi! Sunt minunați cireșii japonezi în floare!

Un colț deosebit, păcat că nu este apreciat la adevărata sa valoare. Până nu dăm noi cu bâta în baltă nu ne simțim bine. Grădina trebuie și întreținută. Graffiti, gunoaie, cal pascând iarba din parc...

Dar este prea frumos totul în rest și nu vreau eu să stric cu cârcoteli...

iulianicAUTOR REVIEW
[10.04.16 10:29:52]
»

@mprofeanu - Da, cireșii japonezi în floare, mai ales în perioada lor de maximă înflorire, sunt o minunăție. Totul este atât de frumos încât te doare atunci când vezi pe ici, pe colo, urme ale lipsei de educație. Oare cei care au mâzgălit cu graffiti (nu doar panoul de la intrare, ci și stâncile micii cascade) sau cei care după ce s-au răcorit cu suc la umbra ramurilor înflorite au lăsat cutiile la rădăcina pomului n-au fost pătrunși de mirajul locului?

Pe caii Poliției Comunitare nu m-am supărat prea rău. Erau ceva mai departe și nu pe pajiștea cu cireși înfloriți. Totuși...

mishu
[11.04.16 12:54:48]
»

"Minuni roz" admiram si cand mergeam la liceu (pana in liceu exista o straduta pe care erau de o prte si de alta acesti pomi) in urma cu ceva mai multi ani si cel mai mult imi placea daca dadea o ultima ninsoare (atunci imi placea) si de obicei ajungeam printre primele persoane la liceu si acea strada stralucea in lumina galbui-portocalie iar pomii se aplecau de greutatea zapezii umede care acoperea florile si care insa in cateva ore era dusa, acele imagini le port si azi in minte si in inima.

Nu stiu daca neaparat erau aceiasi pomi insa de ei poate isi aminteste si Carmen ca doar am terminat acelasi liceu, ce zici Carmen?

Foarte frumoa articolul, votat cu mare drag.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.04.16 13:12:59]
»

@mishu:

ce zici Carmen?

Uite, zic io, că am trăit cam o treime din viață în cartierul Floreasca: toate străzile sale erau flancate de cireși japonezi. Și erau și în parcul de la cinematograf. Între timp, niște edili deștepți au decis că ar fi mai bine să-i taie pe toți.

adrianbogdan
[11.04.16 13:51:33]
»

@Dragos: subscriu in totalitate si eu am copilarit tot in cartierul Floreasca, ba mai mult m-am nascut langa biserica Sf. Sofia.

Din pacate cartierul nu mai seamana cu cel stiut de noi.

mishu
[11.04.16 16:43:24]
»

@Dragos - asa este, acolo am facut liceul si eu si Carmen eu in perioada 79-83 Carmen ceva mai devreme si era superb sa te plimbi prin zona, pomi batrani insa de o frumusete deosebita, si am vazut si eu ca zona din verde se transforma tot mai mult in cenusiu din pacate.

iulianicAUTOR REVIEW
[11.04.16 21:17:35]
»

Desigur, cireși japonezi au existat în București și înainte de inițiativa japonezilor – benefică de altfel – de a amenaja un mic colț japonez în Herăstrău. Până când nu au fost ei convinși că minunatul cireș florifer se adaptează (sau este deja adaptat) la condițiile noastre de climă, n-au riscat să amenajeze grădina. Chiar în Herăstrău, răzlețiți și nu așa grupați ca într-o livadă, mai sunt cireși japonezi. Ca să nu mai spun că văzusem cireși japonezi înfloriți prin diverse locuri cu mult înainte de a exista Grădina japoneză din Herăstrău.

Dacă i-am dedicat cele câteva rânduri, a fost pentru frumusețea grădinii în această perioadă când pomii sunt încărcați de floare. De văzut, grădina se poate vedea în orice perioadă a anului, dar numai acum – cine dorește – poate admira minunea roz.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, iulianic, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06515908241272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1