ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Biserici de lemn din Dâmbovița

TIPĂREȘTE

Un ghid turistic - Dâmbovița aflat de mult în posesia mea, dotat cu o hartă pe care sunt însemnate cele mai importante obiective, mi-a relevat în vestul județului existența mai multor vechi biserici de lemn declarate patrimoniu cultural național. Ideea de a le vedea - dacă nu pe toate măcar pe cât mai multe dintre ele - își făcuse loc în mintea mea încă de anul trecut, dar timpul nu m-a ajutat. Recent, în prima duminică din aprilie, cu hartă, cu noțițe și cu extrase de trasee de pe internet, am plecat la drum.

De la bun început ar trebui să spun că nu consider traseul stabilit de noi ca fiind cel mai bun sau cel mai eficient, dar că scopul nostru - adică atingerea tuturor celor 11 puncte de pe hartă care indică prezența bisericilor de lemn căutate - impunea această variantă. Mai trebuie să spun că traseul mi s-a părut lung și greu nu atât din cauza distanțelor, cât din cauza căutărilor. Oricâte hărți, notițe sau GPS-uri ai avea, prin sau printre satele Dâmboviței tot te poticnești. Cum spuneam și cu altă ocazie, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg sau - în traducere - schemele de pe internet nu se potrivesc întotdeauna cu realitatea de la locul faptei. Pe unde am umblat noi, indicatoarele de localități sunt o raritate sau chiar lipsesc cu desăvârșire. De multe ori eram nevoiți să întrebăm: "Ăsta este satul X?" și abia după ce primeam răspunsul afirmativ, treceam la ceea ce ne preocupa: "Unde este biserica de lemn?" Având numele localității înscris deasupra intrării principale, o școală sau o primărie erau adesea salvarea noastră. Fiind duminică - o zi frumoasă, încălzită de un soare blând, de aprilie - sătenii erau la taifas pe la porți și pe la cârciumi. Cum toate acestea sunt la drum, mulți ne priveau lung, întrebându-se probabil ce căutăm - rătăciți - pe plaiurile lor.

Dar, să încep cu începutul. Pentru a profita de un trafic ceva mai rarefiat, am plecat din București pe la ora 10. Ieșind din capitală, am continuat pe A1 până la ieșirea spre Ghimpați-Găești pentru că primul nostru obiectiv era Comuna Vișina.

Biserica de lemn Vișina

În curtea bisericii actuale, înălțată prin anii ’60, încă mai stă în picioare vechea biserică de lemn. Monumentul istoric despre care localnicii vorbesc în șoaptă, cu adânc respect, este o dărăpănătură. Starea deplorabilă în care am găsit-o mă îndreptățește să cred că oricâte fonduri s-ar aloca pentru reabilitarea ei, biserica nu mai poate fi nici pe departe ceea ce a fost cândva. Poate doar reconstruită după același model. Personal cred că de la ea nu se mai așteaptă decât să se năruie singură pentru a înlesni curățarea terenului. Biserica de lemn din Vișina încă mai figurează pe lista monumentelor istorice de importanță națională, are hramul "Nașterea Maicii Domnului" și este datată 1622. Alături de biserica nouă, ruina deșelată a monumentului istoric este ca o rană vie, dureroasă.

Prin Petrești, traversând autostrada și râul Dâmbovița, apoi orașul Găești, în căutarea următorului obiectiv de pe listă, ne-am îndreptat spre Gura Foii. Aici, o localnică ne-a explicat că abia după 5 km, trecând printr-o pădurice, în satul Bumbuia, vom găsi biserica de lemn.

Biserica de lemn Bumbuia

Pe coasta unui deal, dincolo de intrarea îngustă de la nr. 87, se profilează acoperișul de șindrilă al sfântului lăcaș. Deși încă semeață, biserica a fost abandonată, pentru slujbe existând o alta - de zid - în central satului. Nu se știe când au fost făcute ultimele reparații. Acoperișul și pereții arată destul de bine. Partea dinspre vest, cea în care ar fi fost pridvorul și pronaosul, este susținută cu grinzi și stâlpi, iar în interior este depozitat material lemnos în așteptarea - probabil - a unei întăriri viitoare. Cât se are în vedere reabilitarea și punerea în valoare a acestui obiectiv patrimonial… nu știu. Știu doar că - în pofida faptului că nu există nici cea mai succintă informare pentru vizitatorul străin de aceste locuri - un reflector este instalat în apropiere și cred că noaptea Biserica de lemn din Bumbuia este iluminată asemenea oricărui monument de valoare din România.

Biserica de lemn Crângurile

Din Gura Foii până în comuna Crângurile nu sunt decât vreo 5 km. Dar pentru că harta noastră ne semnala o biserică de lemn în Crângurile nespecificând dacă este vorba de Crângurile de Sus sau de Crângurile de Jos, de asemenea pentru că cei întrebați n-au reușit să ne scoată din impas, am rătăcit pe drumuri proaste și puțin circulate preț de vreo oră. GPS-ul nu ne era de nici un folos, iar însemnările mele - nespus de minuțios alcătuite - nici măcar atât. Din teama de a nu izbuti să ajungem și la celelalte obiective din listă (și erau încă destule), am decis să renunțăm la a mai căuta Biserica de lemn din Crângurile. Dacă cineva a ajuns acolo, dacă acele locuri îi sunt cunoscute, este rugat să ne dea mai multe detalii.

Obosisem, mi se făcuse foame, dar deznădejdea ratării era mai presus de orice. Întoarcerea la Gura Foii și DJ 702E spre comuna Cobia avea să fie un nesperat noroc. Comuna Cobia cunoscută și pentru Mănăstirea Cobia ctitorită în sec. XVI, reparată și transformată de nenumărate ori, este punctul religios central al zonei, dar nu pentru Mănăstirea Cobia am ajuns noi aici. Știam că pe raza comunei sunt trei interesante biserici de lemn: Biserica de lemn Frasin Deal, Biserica de lemn Frasin Vale și Biserica de lemn Mislea. La Frasin Deal localnicii ne-au semnalat existența a două biserici de lemn - la Copăcei și la Serbești. Despre toate, mai ales pentru că am și fotografii ilustrative, aș vrea să povestesc în viitor.

Biserica de lemn Dragomirești

În comuna Dragomirești am avut o nouă dezamăgire. Din nou căutări, din nou întrebări… Dragomirești Deal sau Dragomirești Vale? Asta n-ar mai fi fost o problemă pentru localnici. Cu toate că am întrebat pe mai mulți - mai tineri sau mai în vârstă - cu toate că întinseserăm harta cât era de mare pe mașină, toți cei adunați în jurul nostru au declarat că nu există o biserică de lemn în Dragomirești. Abia în comuna Mănești, în satul Drăgăiești-Pământeni, din mersul mașinii am zărit în mijlocul cimitirului o biserică de lemn. Era ceea ce figura pe harta turistică a județului ca Biserica de lemn Mănești. Din nou fac apel la cei care cunosc mai bine zona să ne dea mai multe detalii privind Biserica de lemn Dragomirești. Dacă o exista!

Biserica de lemn Cândești

Prin Mănești, Căprioru, Dragodănești, pe DJ 702B, după un parcurs de 18 km, ajungem în comuna Cândești. Și aici tot localnicii au fost cei care ne-au lămurit. Biserica de lemn nu se află în Cândești, ci în satul Vârtop.

Hotărâți să ajungem acolo, am luat-o la deal pe un drum prost, de pământ (bine că nu era înnoroiat). În vârful dealului, în mijlocul unui mic și vechi cimitir, am zărit biserica. Am oprit în poarta pe care am descoperit-o bine ascunsă de vegetația abundentă, apoi am urcat câțiva pași. Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din Vârtop este un mic giuvaer datând din 1713. Bineînțeles că ușa era încuiată, dar exteriorul a fost surprinzător pentru noi. Fațada vestică încă mai este pictată, iar ușa cu ancadrament de lemn sculptat păstrează și astăzi urmele unor vechi gravuri. Scara de piatră este acoperită cu mușchi, iar în pridvor, o scară din bârne de lemn stă sprijinită de parcă ar aștepta clopotarul să urce în turn.

Biserica de lemn Oncești

Din Cândești, spre Gemenea-Oncești (comuna Voinești), tot pe DJ 702B, nu sunt decât vreo 3 km.

Biserica din Oncești a fost pentru noi surprinzătoare din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că este recent restaurată și arată foarte bine, apoi pentru că este situată chiar la drumul principal, nesolicitând vreun efort suplimentar pentru a fi găsită. Prin cimitir, aleea care se oprește în fața intrării în biserică este pavată cu lemn într-o migăloasă îmbinare de trunchiuri tăiate transversal. Pentru cei care cunosc literele chirilice, pisania pictată deasupra intrării spune totul: "Aceast sfăntă și Dumnezeiască biserică ce să prăznuește hramu Duminica Tutuloror Sfinților i S Nicolae, S Ioan Botezătorul sau făcut din temelie de lemn la anul 1814, de robi lui Dumnezeu Bodia Cojoacă, Stan Parniia, Ianco Vărzaru și cu ajutorul de la mai mulți, iar acum la liat 1857 ajungăndu în prostă stare sau îndemnat d Niță sin Ene Ciocodercă de au prefăt cu toate podoabele dupre cum să vede, ajutor priotul Sandu, Marin Parniia, Dumitru Parniia, Nicolae Rudianu, Nicolae... anu, Grigore Rănja, făcăndusă în zilele d d Nifon mitropolit, caimacan Alexandru Ghica."

Desigur, de-a lungul timpului biserica a beneficiat de mai multe reparații și adăugiri, cea mai importantă intervenție părându-mi-se acoperirea cu tencuială a pereților de lemn. Pentru că în prezent biserica este zugrăvită atât în interior, cât și în exterior.

În timp ce eu dădeam ocol sfântului lăcaș fotografiind de zor fațadele pictate, soțul meu a observat la intrare un lacăt neîncuiat. Am deschis ușa și am intrat. Biserica din Oncești a fost singura din lanțul de biserici aflate pe lista noastră în care am pătruns și în interior. Am făcut-o pentru că am avut de ce. Pronaosul, naosul și altarul sunt pictate și chiar prevăzute cu strane, sfeșnice și tot ceea ce mai este necesar într-un lăcaș de cult. N-am întâlnit pe nimeni așa încât nu știu dacă acolo se mai oficiază slujbe. Presupun doar că - aflată în cimitir - biserică servește pentru înmormântări.

Biserica de lemn Mesteacăn

Din Oncești până în Mesteacăn (comuna Văleni), prin Malu cu Flori, pe DN 72A, sunt 11,5 km. Drumul este bun, asfaltat, cu excepția unei porțiuni de vreo 400 m acoperită cu pietriș.

Vechea biserică de lemn este retrasă pe un deal. De la șosea, pe un drum nepracticabil pentru mașini, se coboară câteva sute de metri, apoi se urcă panta până la cimitir. Biserica este înconjurată de cruci foarte vechi, iar prin deschiderea în care ar fi trebuit să fie o ușă se poate vedea în interior o singură încăpere pătratică având rol de pronaos și de naos, apoi încă una, mai îngustă, pentru altar.

Interesantă este pisania scrijelită în lemn, în dreapta intrării, în care însă n-am putut desluși mare lucru. Este treaba istoricilor să afle și să ne comunice când a fost ridicată, când a fost sfințită și ce vremuri a trăit Biserica de lemn din Mesteacăn.

Am mulțumit femeii care - plictisită de taclalele de la poartă - se oferise să ne conducă până în deal, la biserica veche. Când am terminat, ceasul arăta ora 19, iar eu eram bucuroasă că am reușit - cu toate rateurile de pe parcurs - să ajungem la destinația finală pe lumină suficient de bună pentru a fotografia.

Nu știu dacă să recomand cuiva să facă ceea ce am făcut noi. Poate doar numai acelora care sunt cu adevărat dornici să vadă obiective de acest gen. Dat fiind că există și alte biserici de lemn despre care Ghidul turistic - Dâmbovița nu amintește nimic, cred că n-ar trebui propusă vizitarea tuturor acestora într-o singură zi. Deși acasă planificaserăm și o oprire pentru masa de prânz undeva, la Târgoviște, trebuie să vă spun că acest prânz nu a mai existat. Când am ajuns la Târgoviște se înnoptase, iar până la București mai aveam cale lungă. Am ajuns acasă după 12 ore de căutări pe drumuri necunoscute, obosiți, flămânzi, dar mulțumiți de cele văzute.

Concluzie

Județul Dâmbovița excelează prin diversitatea monumentelor istorice de valoare artistică și arhitecturală. Bisericile de lemn, foarte apropiate ca formă și dimensiuni de casele țărănești, sunt modeste față de edificiile religioase moderne. Ele sunt amplasate în zone retrase, majoritatea în vechi cimitire și sunt parte a patrimoniului cultural național.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.04.16 17:31:12
Validat / Publicat: 05.04.16 20:33:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 4542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Dâmbovița - Biserica de lemn Oncești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

irinad
[06.04.16 07:09:59]
»

@iulianic - Un articol interesant pentru mine, din zonă fiind, multe dintre aceste biserici nu le ştiam! Mulţumim de informaţii!

mishu
[06.04.16 10:19:44]
»

Am stat si m-am gandit ca asta este Romania noastra, ce inseamna istorie trece pe langa noi, cred ca daca intrebai de o crasma pe o raza de cel putin 10 km ar fi fost amanunte stiute de toti.

Te admir pentru perseverenta de care ai dat dovada in a-ti urmari planul intocmit cat despre obiectivele pe care nu le-ai descoperit sper sa se gaseasca cineva care sa stie ceva despre ele.

Un articol minunat, o fila de istorie straveche. Felicitari si votat cu foarte mare placere

tata123 🔱
[06.04.16 12:51:26]
»

@iulianic - O incursiune curajoasă în lumea satelor dâmbovițene, pe drumuri puțin circulate și către obiective nesemnalizate - dar, sper, cu frumoase peisaje de primăvară. Am observat și eu pe hărți mai vechi existența acestor biserici de lemn dâmbovițene - eu am descoperit-o doar pe cea din Frasin Vale acum câțiva ani.

Consiliul Județean Dâmbovița se lăuda prin 2011 cu Strategia sa de dezvoltare pe „n” ani în care era amintită și înființarea unui traseu turistic dedicat bisericilor de lemn din județ. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, restaurarea și conservarea bisericilor de lemn menționate este cea care reiese din articolul tău. De promovare ce să mai vorbim.

În fotografii putem vedea tehnica deosebită de îmbinare a lemnului, sculptura făcută de meșterii populari, gravurile în lemn ce împodobesc ușile. Motivele artei populare au semnificații profunde: funia împletită - simbol al legăturii dintre Cer și Pământ, rozeta - simbol solar al luminii, etc. Interesante sunt și scările de acces în clopotnițe - o scândură pe care sunt montate bucăți de lemn drept trepte (am mai văzut și eu câteva astfel de modele în diferite regiuni ale țării).

liviu49
[06.04.16 13:36:52]
»

@iulianic - Impresionant acest articol! Marturisesc ca nu auzisem de aceste biserici din lemn din Dimbovita si ma bucur sa aflu despre existenta acestora. Din descrierea dvs. inteleg ca sunt monumente demne de a fi vizitate si mai ales promovate. Vorbind de preocuparile organelor judetene de a promova turismul, acestea sunt preocupate de a strica tot mai mult din Parcul National Bucegi. Cei care cred ca asfaltarea Bucegilor va duce la marirea numarului de turisti si de aici sporirea veniturilor din turism, uita ca pe langa adevaratii turisti vor apare si foarte multi "pantofari" care numai de protejarea naturii nu vor avea timp. Sper ca turistii care vor veni in Bucegi datorita asfaltarii drumului Transbucegi sa fie turisti adevarati, sa se bucure de frumusetile naturii si sa lase natura la locul ei fara a o deranja.

In anul 2012, intorcandu-ma de la Moieciu, prin Campulung, Tirgoviste, am oprit intr-o parcare pentru dezmortire si o pauza de tigara (nu pentru mine, eu eram singurul nefumator din masina) am fotografiat cursul Dimbovitei, padurea din jur si la un moment dat in varful unui deal am zarit o cruce pe care am pozat-o. Folosind zoom-ul am reusit sa constat ca era turla unei biserici, cocotate in varful dealului. Presupun ca acolo este o manastire, dar, desi mi-am propus mereu, nu am reusit sa-mi fac timp sa ma imformez. Stiu ceva de o manastire in zona comunei Cetateni, dar sper sa aflu despre ce este vorba, duminica in piata de la cineva din zona. Promit!

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[06.04.16 17:38:15]
»

@irinad - Dacă nici oamenii din zonă nu prea știu despre aceste biserici-monument, înseamnă că promovarea lasă de dorit. În plus, nici drumurile (mă refer la indicatoare) nu sunt încurajatoare pentru a le căuta.

@mishu - Mulțumesc pentru aprecieri! Îmi amintesc de faptul că în Thassos am urcat pe o culme a muntelui Ypsarion, în satul Kastro, pentru a vedea… ce? Un sat părăsit și o biserica de piatră cu osuar.

Mult mai aproape de noi sunt atâtea obiective interesante și care merită cunoscute pentru că fac parte din noi, din tradiția noastră.

iulianicAUTOR REVIEW
[06.04.16 19:26:03]
»

@tata123 - Lângă Biserica de lemn Frasin Deal - Copăcei încă mai există un panou care informează despre programul "Circuit cultural religios pe axa Cobia - Târgoviște - Doicești din județul Dâmbovița - Pelerin în județul tău". Proiectul s-a derulat începând cu 12.04.2011 având ca scop promovarea turismului în zonă și cunoașterea patrimoniului cultural-religios pe care îl deține județul.

Valoarea totală a proiectului a fost de 675.133,90 lei. Tot pe panou scria, la rezultate obținute: 2.750 DVD-uri, 15.000 pliante, 2.750 pixuri, 2.750 rucsacuri de drumeție, 2.750 carnețele cu spiră metalică, 2.750 tricouri, 10 panouri outdoor, pagină Facebook, 5 panouri publicitare, 2 articole de presă, film și pagină de web. (Cunosc aceste cifre pentru că am fotografiat panoul).

Dacă ne referim la restaurarea și conservarea bisericilor de lemn, pot afirma că dintre toate cele văzute de mine, doar Biserica de lemn Oncești a fost restaurată de curând.

@liviu49 - Mulțumesc pentru aprecieri! Mă bucur că eu sunt aceea care a adus pe AmFostAcolo știrea despre existența acestor biserici de lemn. În județul Dâmbovița sunt mai multe, iar în țară cu mult mai multe (peste 1400).

tata123 🔱
[07.04.16 10:11:48]
»

@iulianic - Da... asta mi-a scăpat... dacă mă gândesc bine era și atunci în fața bisericii un panou despre proiect. Intrând pe saitul dedicat (pelerininjudetultau.ro) îmi dau seama că am mai citit informațiile de acolo. Oricum proiectul se referă la un număr mic de biserici de lemn din zonă și a fost elaborate și finalizat de o asociație cu profil ecologic, nicidecum de Consiliul Județean Dâmbovița.

Important este că proiectul a dus și la restaurarea unor biserici de lemn (Frasin Deal - Copăcei de exemplu). Și biserica din Bumbuia a fost refăcută prin anul 2005 după ce în 2003 era aproape dărâmată. De altfel, biserica din Oncești (numită de locuitorii zonei: „Voronețul Dâmboviței”) a fost restaurată pe banii unui proiect european. Deci se pot cheltui banii în mod concret - trebuie avut în vedere și aspectul întreținerii și păstrării de după proiect.

webmasterX
[07.04.16 14:31:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumuri prin satele dâmbovițene, TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)

liviu49
[13.04.16 16:01:20]
»

@iulianic - Scuze ca promisiunea facuta saptamana trecuta reusesc de-abia astazi sa o respect. Duminica, in piata la Branesti, am cerut imformatii despre ceea ce am banuit de la bun inceput ca am fotografiat, anume o manastire, de la doi producatori de mere din zona Voinesti, care cunosc foarte bine zona in care locuiesc de mici copii. Este vorba de o manastire, Cetatuia, dar nu este in judetul Dambovita, cum am crezut eu, ci in judetul Arges, adevarat ca la limita intre cele doua judete. Mi-am adus aminte cu acest prilej de descrierea facuta de o doamna din Budeasa (Arges), care ne-a povestit de doua manastiri de pe drumul Campulug- Cetateni, pe care le vizitase (din motive religioase) de mai multe ori. De aici pana la comfirmarea faptului ca am fotografiat, din soseaua Campulung - Tirgoviste, aceasta manastire nu a mai fost decat un pas. Intrebarea unei familii din Cetateni (de asemenea producatori de fructe)care a comfirmat presupunerea mea.

Avand comfirmarea din trei surse independente nu-mi ramane altceva de facut decat sa va propun si sa imi propun vizitarea acestei manastiri despre care am aflat numai lucruri deosebite. Am inteles ca din soseaua mentionata se poate ajunge usor cu masina, deci numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[13.04.16 17:50:50]
»

@liviu49 - Mulțumesc pentru răspuns!

În urmă cu câțiva ani, am fost într-un pelerinaj (organizat de Patriarhia Română) care includea vizita la cele trei mănăstiri din Argeș care - prin amplasamentul lor - alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 km: Corbii de Piatră, Nămăiești și Cetățuia. Prima se află în comuna Corbi, pe șoseaua Câmpulung-Domnești, a doua se află în comuna Valea Mare-Pravăț, la 10 km de Câmpulung Muscel, iar a treia se află în comuna Cetățeni, pe șoseaua Câmpulung Muscel-Târgoviște.

Mănăstirea Cetățuia este pe o stâncă, iar de la șosea se urcă pe o potecă destul de abruptă. Mașinile rămân pe marginea drumului, se trece un podeț peste pârâu, apoi începe urcușul. Sus sunt două biserici. Cea veche este amenajată într-o peșteră, iar cea nouă - din lemn - este în stil maramureșean.

tata123 🔱
[23.01.18 15:34:12]
»

@iulianic: Update ianuarie 2018: Zilele trecute am citit un articol care mi-a amintit de periplul tău pe la bisericile de lemn dâmbovițene. Este vorba despre aprobarea unui proiect de restaurare și valorificare a Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din Cândești-Vârtop. Detalii în pagina web: adrmuntenia.ro/fonduri-re ... la-can/news/971. Să fie cu noroc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, iulianic, liviu49, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri prin satele dâmbovițene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065716981887817 sec
    ecranul dvs: 1 x 1