ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala Episcopala – Slobozia

TIPĂREȘTE

Parcul Tineretului din Slobozia gazduieste Catedrala Episcopala a Sloboziei si Calarasilor, a carei piatra de temelie a fost pusa la data de 15 iulie 1992, de catre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane de atunci, Prea Fericitul Parinte Teoctist, care a savarsit si slujba de sfintire in data de 25 martie 2004 impreuna cu un sobor de ierarhi si preoti, oficialitati locale si centrale, credinciosi. Oricine isi poarta pasii pe aleile parcului, ajunge invariabil aici si nu poti sa treci fara sa te opresti.

Constructia catedralei este facuta dupa planurile arhitectului Florea Voicu, iar drept executant a avut firmele „Hermes” si „Constrif”, ambele din Slobozia. Initiativa construirii acesteia a apartinut omului de afaceri local Ilie Alexandru, care a suportat cheltuielile de constructie pana in anul 1996 (cand erau realizate temelia si zidaria constructiei pana la aproximativ patru metri). Restul constructiei a fost ridicat cu contributia clerului, a credinciosilor si cu sprijinul statului, in timpul pastoririi episcopilor PS Nifon Mihaita (1994-1999) si Damaschin Coravu (martie 2000-aprilie 2009).

Situata intr un cadru natural pitoresc, vizibila de pe drumul european E85, catedrala din Slobozia are hramul Inaltarea Domnului si este construita dupa canonul bisericilor ortodoxe (cruce latina), are o lungime de 40 metri, o lătime de 30 metri si este înalta de 38 metri fiind prima si cea mai mare constructie eclesiala din tara finalizata dupa caderea comunismului si a treia ca marime din tara.

Pictura murala realizat in stil neobizantin romanesc, de catre Mihail Fordea, reprezinta scene biblice si se desfasoara pe o suprafata de 6000 metri patrati. Odoarele de pe Sfanta Masa si candelabrele catedralei au fost donate de clerici si credinciosi din Grecia. Galeria de sfinti din pridvorul lacasului este executata in mozaic cat si medalionul cu icoana Inaltarii Domnului de pe frontispiciu. Culoarea edificiului este alba iar auriul mozaicului de la coloanele pridvorului se scalda facand mii de reflexii in lumina soarelui de pe Baragan. In partea de apus, in Bulevardul Chimiei, se afla clopotnita, aspectata la dimensiuni si culoare cu catedrala. De aici se poate inainta, pe o frumoasa alee, marginita de fantani arteziene, spre absida altarului. La sfintire, catedrala a fost daruita cu moastele Sfantului Apostol Andrei, ale sfintilor Epictet si Astion de la Halmiris, moastele sfintilor mucenici de la Niculitel: Zotikos, Atalos, Filipos si Kamasis. Peste timp relicvarul a fost imbogatit cu particele din moastele sfintilor Emilian si Dasie din Durostor, si ale Sfantului Ierarh Martir Teodosie al II-lea, mitropolitul Moldovei, de la Manastirea Brazi. In fata catedralei se desfasoara esplanada, care este punct final al procesiunilor anuale organizate de Episcopia Sloboziei si Calarasilor cu moaste ale sfinilor. La capatului promenadei care intregeste esplanada se afla monumentul inchinat eroilor cazuti in Primul RazboiMondial.

Monumentul Eroilor-

Cine viziteaza Catedrala Episcopala din Slobozia, nu are cum sa nu vada si sa nu viziteze Monumentul soldatului necunoscut, ce strajueste capatul frumoasei alei ce duce catre partea de sud a Parcului Tineretului. Monumentul a fost ridicat in memoria eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial (Turtucaia 1916) si reproduce chipul unui soldat ("Eroul Necunoscut"), intr-o atitudine solemna, prezentanad arma pentru onor.

Aceasta locatie o are din anul 1988. Designul amplasamentului este realizat de arhitectul Ion Vede, de la Centrul judetean de proiectare si sitematizare in constructii Ialomita, care a reusit sa creeze o ambianta solemna in jurul acestuia. Monumentul este creatia sculptorului bucurestean, Ion Iordanescu, din anul 1927. Primul amplasament s a aflat in centrul Sloboziei din acele vremuri, fata cinematografului Ialomita (Orasul Vechi), pe Bulevardul Matei Basarab. Odata cu sistematizarea urbanistica a localitaii, monumentului i s a dat locatia actuala. Monumentul este din bronz si a fost turnat la turnatoria "G. Danila" din Bucuresti. Placa de pe fata soclului este inscriptionata astfel:

” SLAVA EROILOR DIN SLOBOZIA CARE S-AU JERTFIT PENTRU LIBERTATEA SI INDEPENDENTA PATRIEI”

Sun inscriptie se afla chipul colonelului Ion Popescu, in basorelief, care in timpul Primului Razboi Mondial a avut functia de Ajutor de comandant al Regimentului 79 Infanterie din Slobozia si comandant al Bateriei 1 din acelasi Regiment, si care a murit pe campul de lupta de la Turtucaia, la 23 august 1916. Pe celelalte trei fete ale monumentului, sunt mentionate numele a 114 soldati, 18 ofiteri, 19 plutonieri si sergenti cazuti in lupte in anii 1916-1917. Vecinatatea Catedralei Episcopale ii sporeste maretia, platoul pe care se afla este inconjurat de verdeata copacilor din Parcul Tineretului, iar promenada care duce catre monument este preferata multor locuitori ai orasului. monumentul gasindu se suficient de aproape fata de actualul centru al municipiului Slobozia.

In Parcul tineretului se afla o serie de lucrari (sculptura in piatra) ale artistului ialomitean Gheorghe Dobre si un foisor care gazduieste concerte ala fanfarei. Loc de ruga si inchinaciune, catedrala Inaltarea Domnului, poate fi vizitata zilnic. Serviciul religios se savarseste in fiecare duminica, iar în cursul saptamanii in paraclisul aflat la demisol, care are hramul Sfantul Alexandru Romanul (sfintit pe 6 decembrie 2003). Alaturi de Manastirea Sfinti Voievozi Slobozia, catedrala Inaltarea Domnului a devenit un simbol al orasului si loc de odihna vesnica a PS Damaschin Coravu.

Cum ajung –

Catedrala din Slobozia se afla situata in Parcul Tineretului, inconjurata de o oaza de verdeata care da o tarie aparte aerului. Se poate ajunge la ea prin Bulevardul Chimiei pe sub turnul clopotnitei sau prin centrul orasului, pe strada Dobrogeanu Gherea, adiacenta Centrului cultural Ionel Perlea, pe partea stanga. Strada care duce la catedrala, are ca element final al ei, Monumentul eroilor, suficient de vizibil.

Din centru orasului, Piata Revolutiei, fie pe partea dreapta strada, Constantin Dobrogeanu Gherea, fie partea stanga, Bulevardul Chimiei, spre varianta. Din drumul european E85 accesul se face pe Bulevardul Chimiei.


[fb]
---
Trimis de ile57b in 06.08.13 21:23:37
Validat / Publicat: 06.08.13 22:27:19

VIZUALIZĂRI: 4753 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala din Slobozia -fatada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[06.08.13 22:27:03]
»

Mutat la rubrica "O zi în Slobozia" (deja existentă pe sait).

ile57bAUTOR REVIEW
[06.08.13 22:28:40]
»

faceti va rog rubrica cu descopera Slobozia pt ca mai am scrieri despre acest oras, am si locuit acolo

webmaster15
[06.08.13 22:33:20]
»

@ile57b:

O zi în Slobozia, sau Descoperă Slobozia este acelaşi lucru.

Pe saitul nostru, denumirea rubricilor nu este standardizată, aşa că, aştept să văd viitoarele tale review-uri din acest oraş, în rubrica de faţă.

ile57bAUTOR REVIEW
[06.08.13 22:35:01]
»

ce bine ar fi daca Romania ati face o pe judete

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Slobozia și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05974817276001 sec
    ecranul dvs: 1 x 1