ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 1 zile
prieteni
PREȚ 150 ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Castelul Iulia Hasdeu

Stropul de magie al Campinei - Castelul Iuliei Hasdeu - partea I

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pitorescul oraş Câmpina se află situat pe teritoriul Judeţului Prahova, la altitudinea de 426 m, desfăşurându-se în toată frumuseţea sa pe Valea Prahovei. Acest loc binecuvântat de istorie şi tradiţie are o caracteristică aparte, fiind oraşul cu cele mai multe zile însorite din an. Splendorile Câmpinei n-au trecut nevalorificate astfel că personaje importante ale culturii româneşti precum, pictorul Nicolae Grigorescu, marele filolog şi scriitor Bogdan Petriceicu Haşdeu şi savantul chimist Constantin Istrati au elogiat pe parcursul activităţilor lor culturale şi ştiinţifice aceste zone. Mai mult decât atât, s-au şi stabilit pe-aceste meleaguri pe care le considerau născătoare de linişte şi inspiraţie creativă.

Aflat la aproximativ 97 km. spre nord de Bucureşti, Castelul Iuliei Haşdeu mai este cunoscut şi sub denumirea populară de “Templul Spiritului”. La urma urmei, încă din denumire trebuia să ni se inducă această atmosferă ocultă, mistică…atmosferă pe care o vom descoperi pe parcursul magicei noastre călătorii prin tulburătoarea şi misterioasa lume a Iuliei. Astfel, magia îşi are începutul între anii 1893 şi 1896, timp în care Marele Templu al Câmpinei a fost ridicat de către Bogdan Petriceicu Haşdeu în memoria micuţei sale prinţese, Iulia Haşdeu. Secretul acestei construcţii are şi el, la rândul său, proporţii fanteziste. Se spune că planurile aferente construcţiei castelului din Câmpina sunt rezultatele şedinţelor de spiritism în care B. P Haşdeu se cufunda, lăsându-se purtat de chemarea ocultă, pentru a auzi fictiva voce a fiicei sale, o voce izvorâtă de dincolo de normalele percepţii. Astfel, toate aceste şoapte îmbrăcate în detalii tehnice vor da naştere unui adevărat monument încărcat de sacralitate, o bijuterie arhitecturală presărată cu origini simbolice. Pas cu pas, edificiul devine aşa cum şi numele ne sugerează…un adevărat Templu al Spiritului, al spiritului Iuliei.

Îndreptându-ne paşii spre intrarea în Castelul Iuliei Haşdeu, observăm în partea stângă, acolo unde toamna îşi foşneşte aspectele, statuia înfăţişându-l pe B. P Haşdeu, tatăl Iuliei. Pare uşor ascuns, într-un loc în care umbra-şi poartă veşnica nuanţă, stând împietrit, la umbra copacilor, parcă nedorind ca profilul său să optureze imaginea de ansamblu a Castelului Iuliei. Edificiul ni se înfăţişează prin 3 turnuri impunătoare de piatră, detalii nelipsite de simbolism şi de interpretări oculte. Astfel, distingem prezenţa cifrelor 3 şi 7, repere demne de luat în seamă în multe cazuri, tratând simbolistica numerologică. Aşadar, 3 turnuri şi 7 trepte ce ne călăuzesc paşii spre magia descoperirii unei noi lumi, pe cât de simplă, pe-atât de complicată, la fel ca şi viaţa Iuliei… Ridicându-ne uşor privirea, observăm deasupra uşii, sculptat în basorelief, respectabilul blazon al Familiei Haşdeu, purtând cu mândrie deviza familiei “Pro fide et patria". Alături de-aceste cuvinte se află celebrele vorbe ale lui Galileo Galilei “E pur si muove”. Acum, dacă simţeaţi că ne îndepărtăm de partea magică, continuăm sa ridicăm privirea noastră avidă de a descoperi noi si noi lucruri şi privim deasupra cuvintelor pe care le-am menţionat. Astfel, vom observa “Ochiul Divin” încadrat într-un triunghi. Şi curios din fire de a elucida fiecare simbol, fiecare mister pe care mi-l trezea întreaga atmosferă, cercetez şi descopăr însemnătatea acestui reper. Se pare că “Ochiul Divin” reprezintă Ochiul Înţelepciunii lui Dumnezeu, un simbol cu origini masonice. Ochiul Îl înfăţişează pe Marele Creator al Universului, Dumnezeul nostru, al tuturor. Încadrând acest “Ochi Divin” într-un triunghi, i se va acorda acestuia, simbolistica misterului, reprezentat prin 3 (iarăşi 3) atribute: înţelepciune, frumuseţe şi forţă.

Trecând pragul muzeului, vizitatorii au ocazia să admire portretele membrilor familiei Haşdeu, obiecte aparţinând acestora alături de diverse fotografii şi documente originale. Pe rafturile bătrânei biblioteci din interior parcă celebrii scriitori se împrietenesc. Alături de ei, nu lipseşte nici B. P Haşdeu prezent printr-o importantă colecţie de cărţi si ediţii princeps aparţinând savantului român. Însă, acestea nu sunt decât detalii, mărturii ale existenţei familiei Haşdeu. Dar dincolo de-aceste mărturii, domneşte magia, magia poveştii Iuliei Haşdeu, o poveste care părea să înceapă cu …”A fost odată o fată frumoasă…. Iulia o chema…”. Şi pe cât de minunat părea să-nceapă această poveste, pe-atât de brusc s-a spulberat. Oare…aşa-i magia?

"Trecuseră şase luni după moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primăvara nu sosise încă. Într-o seară umedă şi posomorîtă şedeam singur în odaie lîngă masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o ţestea de hîrtie şi mai multe creioane. Cum? nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu, dar fară ca s-o ştiu, mîna mea lua un creion şi-i rezemă vîrful de luciul hîrtiei. Începui a simţi la tîmpla stîngă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi cînd ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic. Deodată mîna mea se puse într-o mişcare fară astîmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Cînd braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hîrtie şi cetii acolo foarte limpede: "Je suis heureuse; je t'aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu" - (Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns. Iulia Haşdeu)

Era scris şi iscălit cu slova fiicei mele. Ce să fie? O va spune această carte. "

Fragment din prologul pe care B. P. Haşdeu l-a scris pentru lucrarea sa, "Sic cogito".

Serbări în incinta Castelului Iulia Haşdeu:

În apropierea datei de 28 februarie (ziua aniversară a savantului) în incinta Castelului Iulia Haşdeu se desfăşoară acţiunea culturală şi ştiinţifică "B. P. Haşdeu, in memoriam".

În jurul zilei de 14 noiembrie, la castel se desfăşoară un program închinat memoriei poetei Iulia Haşdeu, "Julia Haşdeu, in memoriam".

Pe data de 2 Iulie, B. P. Haşdeu le aniversa simbolic pe cele doua Iulii, soţia şi fiica. Astfel, în zilele noastre tradiţia continuă, la aceasta dată organizându-se o importantă acţiune cultural-ştiinţifică, "Sărbătoarea celor 2 Iulii". An de an această serbare atrage un număr considerabil de vizitatori.

Castelul Iulia Haşdeu / Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Haşdeu

Adresa: B-dul Carol I nr. 199 Câmpina

Tel. /Fax: 0244/335.599

Program de vizitare: 09.00-16.30

Servicii oferite: vizite ghidate, audioghid, infotouch (informaţii şi tur virtual), documentare.

Sfarsitul primei parti.

Continuarea aici

Text& Foto: Cristian-Alexandru CATANǍ

Articol publicat in paginile Revistei Vacante la tara

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de private_rayen in 21.03.12 17:31:36
Validat / Publicat: 21.03.12 18:54:09
VIZUALIZĂRI: 3226INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

TEOANCA [21.03.12 19:38:19] »

Primul vot de la o campineanca care iti multumeste Alexandru pentru ca ai scris atat de frumos despre Campina si despre Castelul Iulia Hasdeu.

Desi l-am vizitat de nenumarate ori (ne duceau de la scoala) dupa ce am citit ce ai scris... cred ca merg sa-l mai vad o data.

webmaster13 [21.03.12 21:23:15] »

Melodia postata se poate sterge/schimba!

private_rayen CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [21.03.12 21:24:07] »

@webmaster13: E foarte potrivita. Multumiri... parca, parca te astepti sa iasa si Iulia... de undeva.

private_rayen CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [21.03.12 21:29:30] »

@TEOANCA: va multumesc frumos pentru aprecieri. Este un loc care farmeca atat prin impozanta constructiei cat si prin tulburatoarea poveste a copilului Campinei. De cum am descoperit si eu aceste cateva file din scurta viata a Iuliei am inceput sa citesc si sa ma interesez de fiecare semnificatie a fiecarui colt din acest Templu al Spiritului. Recomand, deasemenea, pentru cei interesati de povestea Iuliei Hasdeu si a tatalui acesteia sa vizitati si cavoul familiei Hasdeu care se afla in Cimitirul Bellu din Capitala. La fel ca si castelul si cavoul familiei a fost construit in urma sedintelor de spiritism prin care Iulia i-ar fi descris tatalui cum doreste sa se inalte acest edificiu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
private_rayen, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0991179943085 sec
ecranul dvs: 1 x 1