ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa'

TIPĂREȘTE

Mă credeți sau nu, am vizitat recent Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" și asta nu pentru că mi-aș fi dorit foarte mult (deși nu mai fusesem acolo de 55 de ani), ci pentru că m-a dus nepoata mea, o elevă de 14 ani care - fiind în trecere prin București împreună cu părinții ei - a dorit foarte mult să viziteze acest muzeu. Să nu vă închipuiți că nu s-ar fi descurcat ei și fără mine, dar... puteam rata o astfel de ocazie? Am petrecut acolo nu mai puțin de patru ore și în afara unor dureri temporare de picioare, nu pot spune că am regretat ceva.

Dacă ajungeți în fața impresionantei clădiri cu girafă din Str. Kiseleff, nr. 1 și citiți pe placa de marmură de la intrare "Acest muzeu a fost deschis la data de 24 mai 1908 de către organizatorul său Dr. Grigore Antipa" amintiți-vă că muzeul a luat ființă cu mult mai înainte, la 3 noiembrie 1834, când fratele domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, a donat importante colecţii de monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi câteva opere de artă, muzeul având la început un caracter mixt. În perioadele următoare colecțiile au fost îmbogățite atât prin achiziţii, cât şi prin obţinerea de donaţii din ţară şi din străinătate. Memorabilă a fost descoperirea scheletului elefantului fosil, (în anul 1890, la Mânzaţi - Vaslui, pe Valea Bârladului), Deinotherium gigantissimum - elefantul fosil fiind și astăzi vedeta numărul 1 a exponatelor din muzeu, o piesă de valoare științifică mondială, importantă pentru cunoașterea faunei preistorice.

La început, muzeul a fost găzduit în diferite clădiri din Bucureşti, sediul actual fiind proiectat şi construit prin strădania lui Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944.

"Monument de arhitectură, acest edificiu este prima clădire din România proiectată și gândită ca muzeu" mai citim pe placa de marmură de la intrare.

Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile muzeului cu valoroase exponate aduse din toate colţurile lumii. Tot Grigore Antipa este cel care a realizat - la București - primele diorame biogeografice, model răspândit mai apoi și la alte mari muzee ale lumii.

Pentru a încheia această prezentare, menționez că în anul 2009 expoziţia publică a fost închisă demarându-se un ambiţios proiect de modernizare care a durat doi ani. Iar ceea ce a ieșit puteți vedea numai dacă mergeți acolo. Veți fi impresionați.

Program de vizitare în perioada de vară (aprilie - octombrie) Luni - închis, Marți - Duminică în intervalul orar 10.00-20.00, accesul ultimului vizitator fiind la ora 19.00. În perioada de iarnă (noiembrie - martie) Luni - închis, Marți - Vineri în intervalul orar 10.00-18.00, accesul ultimului vizitator fiind la ora 17.00, iar Sâmbătă și Duminică în intervalul orar 10.00-19.00, accesul ultimului vizitator fiind la ora 18.00.

Taxele de acces sunt diferențiate. Pentru expoziția permanentă: 20 lei/persoană - adulți, 10 lei/persoană - pensionari și 5 lei/persoană - elevi și studenți. Preșcolarii însoțiți de un adult au acces gratuit. Expozițiile temporare au regim diferit, de aceea este indicat a consulta în prealabil site-ul muzeului. La cele pe care le-am vizitat noi, atunci când voi face referire la ele, voi comunica și taxele de acces.

Vizita noastră la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” a început cu...

Expoziția permanentă a Muzeului "Grigore Antipa"

Este imensă. Este una dintre cele mai impozante expoziții din România şi din Europa de Est, pe cele trei niveluri ale sale etalând în prezent peste 2 milioane de exponate. Urmând un sens unic de vizitare, marcat prin săgeți, nu veți rata nimic. Trebuie doar să aveți răbdare și picioare bune pentru că vizita va dura destul de mult. Mi-ar fi imposibil să scriu aici despre tot ceea ce am văzut. Dar, în linii mari...

La subsol este prezentată Biodiversitatea României care ilustrează principalele bioregiuni din țara noastră - alpină, continentală, panonică, stepică și pontică. Mediul acvatic marin cu morun, delfin, somn, mediul acvatic dulcicol și Delta Dunării - unicat prin diversitatea florei și faunei sale, bioregiunile pontică, stepică și continentală, toate sunt bine puse în valoare. Reproducerea unei peșteri cu stalactite și stalagmite, dar și cu fond sonor cavernicol fac vizita la subsol și mai atrăgătoare. Panouri multi-media, ecrane cu scheme și explicații, iluminat corespunzător, ghid audio dacă se dorește, ba chiar și explicații în Braille pentru nevăzători, fac înțelegerea mai ușoară și timpul petrecut acolo nespus de plăcut.

La parter se prezintă Biodiversitatea Terrei unde fiecare dintre marile regiuni ale lumii este reprezentată printr-un număr semnificativ de specii de animale. Mările reci cu animale de la Polul Nord, mările calde, zonele neotropicală, orientală, australiană, neozeelandeză... și cel mai impresionant exponat al muzeului, scheletul elefantului fosil, Deinotherium gigantissimum descoperit în anul 1890, la Mânzaţi - Vaslui, pe Valea Bârladului, o piesă de valoare științifică mondială, importantă pentru cunoașterea faunei preistorice. La cutremurul din 1977, monstrul s-a prăbuşit, iar specialiştii au avut ceva de lucru pentru a-l repune la locul lui.

La etaj - câteva lecții de Istorie naturală. Sunt prezentate aici diverse teme, începând cu evoluția vieții și paleontologia, până la fascinanta lume a insectelor și complexitatea speciei umane. Cabinetul lui Grigore Antipa cu fotografii și un bust al marelui biolog, o expoziție de minerale și roci, o sală a trofeelor cu diverse capete de animale aninate pe pereți, dar și cu alte lucruri interesante, nemaivăzute de mulți dintre noi - mumie egipteană de copil, mumie din Peru, eschimos, lapon și multe altele.

Antipa și Racoviță, exploratori de poveste - expoziție temporară interactivă, deschisă în perioada 1 iunie - 31 august 2023, inclusă (gratuit) în traseul de vizitare a muzeului, oferă copiilor prilejul de a face cunoștință - altfel decât din manualele școlare - cu Grigore Antipa și cu Emil Racoviță. Expoziția îi introduce pe vizitatori în atmosfera de școală a celor doi mari oameni de știință și îi provoacă să încerce meseria de cercetător într-un "laborator de studiu" creat special pentru ei.

"Antipa și Racoviță - exploratori de poveste" se adresează în special copiilor pasionați de științele naturii și îmbină mai multe tehnologii multimedia cu povești, experimente, jocuri senzoriale și elemente digitale.

Poveștile celor doi exploratori pot fi ascultate în cadrul expoziției găzduite de muzeu și de asemenea, pentru copiii cu deficiențe, sunt redate și în limbaj mimico-gestual.

Deși nu pot spune că pentru mine expoziția temporară interactivă "Antipa și Racoviță, exploratori de poveste" a fost cea mai interesantă din muzeu, mi-au rămas în minte două mărturisiri ale marilor naturaliști: "Mă simt bine în costum, dar cel mai bine sunt în barcă, cu o busolă legată de gât. " - Antipa și "Câștigul pe care îl veți dobândi din orice călătorie va fi enorm. Călătoriți, explorați! " - Racoviță.

Peste mări și zări. De la astrolab la sextant - o altă expoziție temporară, deschisă în perioada 13 mai - 31 august 2023, de asemenea inclusă (gratuit) în traseul de vizitare a muzeului, dezvăluie lumea mai puțin cunoscută a instrumentelor de navigație astronomică. Inaugurarea a avut loc cu prilejul Nopții Muzeelor, moment în care Comandorul Vasile Chirilă, curatorul expoziției, a prezentat publicului modul de folosire a instrumentelor expuse. Și acum este fascinantă această expoziție, pasionații de aventură putând să înțeleagă cum reușeau vechii marinari să-și regăsească drumul către casă.

Gnomonul, Astrolabul, Sextantul, Kamalul sau Cuadrantul pentru observațiile solare, hărți ale cerului sau ale sistemului solar, cronometru naval, anemometrul, ceasul de bord, compasul magnetic sunt doar câteva dintre instrumentele cu care vizitatorii pot face cunoștință acolo.

Mi-a plăcut macheta Crucișătorului Elisabeta, nava pe care Grigore Antipa a realizat primele cercetări și observații asupra faunei din Marea Neagră, macheta vasului Beagle, cu care tânărul naturalist Charles Darwin a efectuat o călătorie în jurul lumii, dar și macheta navei Belgica, cea cu care s-a întreprins Expediția antarctică belgiană - prima expediție care a petrecut o iarnă între ghețurile din Antarctica, la bordul căreia se afla și românul Emil Racoviță.

***

În afară de cele două expoziții temporare amintite, incluse în traseul de vizitare a muzeului, atunci când am fost noi acolo, mai existau două expoziții temporare, deosebit de interesante. Nu se putea să le ratăm cu atât mai mult cu cât aveam cu noi un copil destul de mare, capabil deja să înțeleagă multe dintre misterele naturii.

Cele două expoziții temporare la care voi face referire în cele ce urmează pot fi vizitate separat, taxa de acces fiind: 15 lei/persoană - adulți și 10 lei/persoană - copii, studenți și pensionari. Se poate opta pentru un bilet comun pentru vizitarea Expoziției temporare "Creaturi ascunse" și a Expoziției de fluturi exotici vii, taxa de vizitare fiind un pic redusă în acest caz: 25 lei/persoană - adulți și 15 lei/persoană - copii, studenți și pensionari.

Copiii mai mici de 3 ani beneficiază de acces gratuit la ambele expoziții.

Expoziția temporară "Creaturi ascunse" deschisă în perioada 4 martie 2022 - 31 decembrie 2023 te poartă în lumea fascinantă a celor mai misterioase creaturi.

Amenajată într-o încăpere obscură, dincolo de magazinul cu suveniruri, expoziția etalând peste 100 de șerpi din specii diferite, păianjeni uriași, broaște otrăvitoare și alte viețuitoare care mie mi-au dat întotdeauna fiori, pune la dispoziția vizitatorilor și informații despre obiceiurile și principalele caracteristici ale acestor viețuitoare, cum se adaptează la mediul înconjurător, precum și rolul pe care-l au în ecosistem.

Foarte multe viețuitoare, "slabe" în aparență, sunt înzestrate cu o serie de arme și mijloace de apărare cu care, înșelând privirea iscoditoare a dușmanului, scapă de sub urmărirea lui.

"Pentru animale lucrurile sunt… simple: fie ești pradă, fie ești prădător. Multe detalii de formă, culoare sau comportament permit viețuitoarelor să se ascundă, fie pentru a scăpa cu viață, fie pentru a se apropia nevăzute de pradă. Expoziția „Creaturi ascunse” arată cum se ascund diferite animale, unele ducându-și viața în întuneric, altele ascunzându-se în văzul tuturor, iar altele folosind chiar mici trucuri cu care să-și amăgească dușmanii".

Expoziția de fluturi exotici vii amenajată într-o seră din curtea muzeului, deschisă în perioada 23 iunie - 17 septembrie 2023 a fost - pentru mine - mult mai agreabilă decât prima. Și asta pentru că printre plante înflorite, am avut prilejul să observ îndeaproape fluturi exotici într-o mare varietate de forme și culori. Nu mi-am imaginat că fluturi atât de mari, atât de frumoși, pot zbura pe lângă mine poposind adesea chiar pe umărul sau pe brațul meu. Copiii sunt fascinați într-un astfel de moment. Parcă eu nu?

Am avut norocul să observ procesul ieșirii din pupă a unui nou future. Într-un interval relativ scurt, mica vietate își extrage corpul din învelișul protector și își întinde antenele, piciorușele și aripile. Adică face un fel de gimnastică. Apoi este eliberat și lăsat să zboare pentru delectarea noastră, lângă ceilalți fluturi maturi. Am aflat că pupele fluturilor din expoziție sunt produse în ferme speciale. În seră există o cameră specială în care sunt asigurate temperatura și umiditatea specifică zonelor tropicale în care au crescut omizile din care provin aceste pupe. Fascinant să vezi așa ceva!

În seră, printre flori, sunt mai multe înscrisuri cu informații privind speciile spectaculoase pe care le vedem acolo: roșcatul cu aripi dantelate (Cethosia biblis), fluturele gaiță codată (Graphium agamemnon), fluturele flacără vie (Dryas iulia), fluturele de malachit (Siproeta stelenes), fluturele împărat (Morpho peleides), fluturele cap-de-bufniță (Caligo sp.) și fluturele coada-rândunicii-de-smarald (Papilio palinurus).

Pentru nespecialiști, poate că este mai puțin importantă denumirea speciei. Importantă este frumusețea lor și starea de bine pe care ți-o dă momentul în care fluturele urmărit cu privirea zboară pe lângă tine, poposind undeva, cu aripile întinse, gata parcă pentru a fi fotografiat. I-am admirat și la masă. N-am știut până acum că fluturii se hrănesc cu banane și cu portocale. De fapt, nu mi-am pus niciodată întrebarea ce mănâncă fluturii.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.07.23 15:51:05
Validat / Publicat: 10.07.23 16:55:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 819 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 București - Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa". Expoziția temporară "Creaturi ascunse".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[10.07.23 17:02:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiPHONE
[10.07.23 19:29:28]
»

@iulianic: Cata muncă de documentare si sinteza! Un muzeu pe care l - am vazut cu totii capătă o altă stralucire cand este astfel prezentat.Nu e un hobby, ci o pasiune de a cerceta si apoi scrie la nivelul ăsta. Nu trebuie să fiu judecata pentru laude nu am niciun interes) dar știu cata munca si timp ia ca să scrii un review de asemenea calibru.

iulianicAUTOR REVIEW
[11.07.23 09:22:33]
»

@Michi: Mulțumesc pentru ecou și pentru apreciere!

Trebuie să vă spun că mi-am propus să nu mai scriu review-uri lungi (și nici prea documentate) pentru că eventualii cititori - tot mai puțini - nu mai sunt interesați de așa ceva. Și apoi, te poți face înțeles și dacă te exprimi în mai puține cuvinte.

De astă dată însă nu mi-a reușit. La Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" sunt atâtea lucruri de văzut încât chiar și referindu-te succinct la fiecare, tot iese un articol lung. Mi-a trebuit destul de mult timp să-mi ordonez ideile, să scriu și mai ales să aleg din cele peste 200 de fotografii făcute acolo pe cele de atașat review-ului. Aș pune pariu cu dumneavoastră că acest articol nu va fi apreciat așa cum nu au fost apreciate nici alte articole (scrise de alții) despre Muzeul Antipa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07797908782959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1