ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.06.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În Rosarium, la Grădina Botanică 'Dimitrie Brândză' - București

TIPĂREȘTE

Să nu uităm nicicând

Să iubim trandafirii,

Ei sunt pe-acest pământ

Un simbol al iubirii.

Și nu doar al iubirii. O vizită în Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București, la Rosarium, ne va informa că "Trandafirii au o istorie lungă și colorată, fiind de-a lungul timpului simbolul iubirii, frumuseții, războiului și politicii". Că ar fi apărut în urmă cu 60-70 milioane de ani, că numai în emisfera nordică s-au identificat vreo 150 de specii și că chinezii au fost cei care au început cultivarea trandafirului (acum mai bine de 5000 de ani), aflăm zăbovind o clipă în fața panoului informativ plasat la intrarea în Rosarium.

Am fost la Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București atunci când trandafirii abia îmboboceau și mi-am promis că voi reveni în perioada lor de maximă înflorire, la sfârșitul lunii mai- începutul lunii iunie, atunci când zona va fi inundată de culoare și de parfum. Pentru că simțeam nevoia de a avea cu cine comenta, de astă dată am lansat invitația, invitație la care "prietena mea de călătorie" a răspuns cu promptitudine. Am preferat o zi din timpul săptămânii pentru că experiențele anterioare mi-au arătat că în weekend cozile la casa de bilete sunt mai lungi decât răbdarea noastră. V-am povestit despre asta atunci când am relatat despre recenta mea vizită la Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București. Și tot atunci am amintit care sunt programele de vizitare și taxele de acces în Spațiile Exterioare, în Muzeul Botanic, precum și în Serele de Expoziție.

Cred că este prea bine cunoscut faptul că Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București se află pe Șoseaua Cotroceni, nr. 32, vis-à-vis de Palatul Cotroceni. Mijloacele de transport în comun care deservesc zona sunt: autobuz 336 și troleibuz 61,62,93. Cea mai apropiată stație de metrou este Eroilor, lângă Spitalul Municipal.

La pas, printre trandafiri, pe aleile Rosariumului

Între cele 12 sectoare ale sale, Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București se mândrește cu un Rosarium amenajat pe o suprafață de 1 ha. Nu demult, 80% din colecția de trandafiri de aici a fost înnoită și îmbogățită astfel încât - conform informațiilor - aceasta cuprinde în prezent 5000 de tufe de trandafiri din aproape 300 de soiuri. Multitudinea de forme florale, de culori și de nuanțe ale acestora (de la alb până la roșu foarte, foarte închis, aproape de negru), parfumul suav, cu arome greu de definit (de fructe, de condimente, de... trandafir) fac din plimbarea pe aleile Rosariumului o amintire de neuitat.

Începând din mai-iunie până când vine iarna cu gerurile ei, trandafirii înfrumusețează orice grădină, parc, alee dintre blocuri, dar și buchetele oferite și primite la ocazii, de aceea floarea de trandafir a fost supranumită "Regina Grădinilor". Știți pe cineva căruia să nu-i placă trandafirii? Eu, ori de câte ori privesc un trandafir, găsesc câte ceva care mă surprinde - culoare, felul în care își schimbă nuanța după gradul de maturitate a petalelor, felul în care acestea sunt dispuse și cum se deschid... Ați observat că nu toți trandafirii miros la fel și că parfumul trandafirului este mai puternic dimineața, când roua - asemenea unor lacrimi - încă mai dăinuie pe petalele catifelate?

Unul dintre panourile plasate în zona trandafirilor (alta decât cea în care este amenajat Rosariumul) ne pune la curent cu câteva date privind istoria lor. Așa am aflat că chinezii au fost primii care au cultivat trandafirul și că această splendidă floare înnobilează grădinile Europei abia din sec. XVIII. În secolul următor, în Franța și Marea Britanie au început să apară soiuri noi, trandafirii moderni, din ce în ce mai mulți și mai diferiți, astfel încât în prezent se cunosc peste 30.000 de varietăți de trandafiri.

În Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București vom vedea câteva specii și 34 de varietăți de trandafiri, între care două prețioase exemplare - Rosa gallica, cunoscut ca trandafirul franțuzesc, considerat cea mai veche specie de trandafir cultivat, existent și în prezent și Rose Rescht, creat în 1840, unul dintre primii trandafiri pentru dulceață.

Am avut cinstea și bucuria de a-l cunoște pe domnul Dr. Ing. Marius Negulici - responsabilul sectorului Rosarium din Grădina Botanică. Ajutat de doi lucrători, cu șapca trasă pe ochi pentru a-i apăra de soare, cu uneltele grădinarului în mâini, îngrijea minunatele tufe de trandafiri. A părut bucuros că l-am recunoscut (în documentările mele anterioare, citisem pe internet unul dintre articolele sale despre trandafiri). A stat de vorbă cu noi istorisind despre colaborările cu alte grădini botanice și cu centre de producție, despre varietatea de culori și de arome ale trandafirilor și despre faptul că numărul soiurilor este în continuă creștere, aproape anual creându-se noi soiuri. În Europa, campioni în acest domeniu - cu sute de noi soiuri create - sunt Anglia, Franța și Germania.

În România, un mare creator a fost Ștefan Wagner - doctor inginer, cercetător din Cluj - care a creat peste 40 de soiuri de trandafiri, unele dintre ele fiind recunoscute pe plan mondial. În Rosariumul de la Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București putem vedea câteva dintre acestea. Le identifici ușor pentru că fiecare tufă are la bază o plăcuță informativă.

Despre tipurile de trandafiri - târâtori, cățărători, cu lăstari lungi, cu înflorire repetată (remontanți) sau care înfloresc masiv o singură dată, după care în perioada de vegetație mai produc flori doar sporadic (neremontanți) - nu voi vorbi. Panourile informative din Grădina Botanică detaliază acest capitol mult mai bine decât aș putea să o fac eu.

Ce am mai reținut interesant din spusele specialistului, domnul Dr. Ing. Marius Negulici?

Cea mai bună metodă de înmulțire a trandafirilor este altoirea pe un măceș, creșterea împreună a unui soi nobil cu un trandafir sălbatic asigurând o mai bună rezistență la secetă și la boli.

De asemenea, am aflat că există soiuri mai ciudate de trandafiri pe care, din păcate, noi nu le-am văzut. Am găsit doar pe internet trandafirul verde - Rosa chinensis var viridiflora - cu petale verzi, ca niște frunze, Rosa sericea var pteracantha - o specie de trandafir decorativă prin spini (foarte lați și străvezii) și Pur Capric - trandafirul care își schimbă culoarea de patru ori în funcție de gradul de maturitate a petalelor (la deschidere este portocaliu cu inflexiuni roz, devine crem, apoi roz și în final verzui).

Paleta de culori a trandafirilor din Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București este foarte variată - de la alb imaculat până la un roșu foarte, foarte închis, aproape de negru. Te poți delecta privind sumedenie de nuanțe de roz, portocaliu, galben, crem, lila și chiar indigo. Există și trandafiri bicolori - cu petalele exterioare colorate diferit față de cele din centrul florii, dar și soiuri ale căror petale etalează - fiecare - două culori diferite.

În legătură cu trandafirul negru - Astrid Gräfin von Hardenberg - (de fapt nu negru absolut, ci un vișiniu foarte, foarte închis), domnul Dr. Ing. Marius Negulici ne-a spus că nuanța foarte închisă este un dezavantaj pentru floare. Petalele de culoare foarte închisă se ard din cauza insolației în perioada caniculară, astfel încât adeseori floarea nu se mai deschide. Am văzut câteva exemplare în această situație.

Nu vreau să mai lungesc povestea Rosariumului din Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București. Ne-am plimbat pe alei, pe sub arcadele încărcate cu flori, am fotografiat și am mirosit sumedenie de trandafiri - un preambul pentru o vizită în Valea Trandafirilor din Bulgaria pe care mi-o doresc de prea multă vreme.

Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București este una dintre cele mai relaxante zone din oraș. Oricare anotimp este potrivit pentru o vizită acolo pentru că în fiecare dintre ele grădina își așteaptă vizitatorii înveșmântată cu alte straie florale. Nu este la fel de mare ca Grădina Botanică din Cluj sau cea din Iași, dar este un loc fermecător, cu un lac animat de rățuște, cu sere modernizate etalând plante exotice, cu un spațiu exterior întins, compartimentat în 12 sectoare diferite. Grădina Botanică din București purtând numele primului său întemeietor, găzduiește un muzeu interesant - Muzeul Botanic - și deține un Herbar cu aprox. 500.000 de planșe.

Zonele de pădure, și ele amenajate cu alei de promenadă și cu bănci pentru odihnă, așezate în locuri retrase, umbroase, oferă posibilitatea de a vedea veverițe sprințare, diferite specii de păsări cântătoare, dar mai presus de orice oferă liniștea și relaxarea de care omul modern are atâta nevoie.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 02.06.23 23:23:51
Validat / Publicat: 03.06.23 00:30:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 482 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P60 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Botanică Dimitrie Brândză:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077306032180786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1