ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ateneul Român

TIPĂREȘTE

Ateneul Român face parte din patrimoniul românesc de peste 130 de ani. Atâta amar de ani și abia în 2022 am intrat eu în această clădire pentru prima dată.

Ca și arhitectură este o clădire emblematică pentru Bucureștiul contemporan. Proiectul construcției a fost realizat de către arhitectul francez Albert Galleron.

Ne putem mândri cu o astfel de realizare arhitectonică din anul 1888 când a fost recepția finală și s-a putut folosi de către publicul larg.

A fost gândit ca și sală de concerte. Acum peste 100 de ani, populația Bucureștiului avea alte obiceiuri decât omul contemporan. Astăzi am devenit mai relaxați. Uneori chiar ne pierdem în derizoriu.

Astfel, pe la o mie opt sute și mult nu făcea nimeni dezvoltare personală. Protipendada Bucureștiului mergea la Ateneul Român pentru concerte de muzică clasică. Acustica sălii a fost gândită pentru asta. Astăzi se petrec la Ateneul Român și proiecte mai puțin high class. Spre exemplu uneori se petrec acolo proiecte Fain și Simplu.

Eu am fost la o festivitate de premiere în septembrie 2022. Să-i zicem o gală dar putea fi abordat totul chiar și casual. Nu cred c-au fost televiziuni că n-am văzut dar presă sigur a fost.

Cum, de obicei, la eveniment se anunță o oră iar apoi totul se lălăie în stil pur balcanic, ei bine, la Ateneu s-a respectat desfășurătorul cu strictețe de minut iar programul a fost rezonabil gândit. Astfel, la ora 19:00 a început primirea invitaților. Am intrat și eu pe ușa înaltă, impunătoare, pentru prima dată, în holul impresionant. Sincer, ajunsesem cu 15 minute mai devreme și am stat pe o bancă, în curte, să urmăresc cum decurge derularea activităților. Chiar m-a uimit discreția cu care se desfășurau lucrurile. În curtea ateneului sunt puține bănci dar, uimitor, am găsit una neocupată. În curte era doar un grup de tineri ce păreau studenți și discutau ceva proiecte. Curtea părea oarecum ferită de toată forfota și agitația cu traficul și toate cele de pe Calea Victoriei și vânzoleala din spatele meu de la ușa laterală a hotelului Hilton a acelor turiști cu mijloace materiale peste medie ce populează zona și se încâlcesc printre taxiuri și portari cu redingote regale. La mine, în curte, era ceva mai liniște.

Abia cu câteva minute înainte de ora 19:00 au început, ușor, să apară câte unii de parcă mergeau la office și nicidecum la cine știe ce eveniment. Deci în față la birou nu se face îmbulzeală. Nici aici nu era. La cinema sau... concert se mai îmbulzea lumea. Acum cred că nici la astea nu mai e înghesuială.

Deci pe la 19:00 trec și eu ușile. Mulți invitați la 4 ace dar și destui fără ????‍♀‍. Ceva chelneri ofereau random pahare cu șampanie.

Și ajung în hol: prima dată pentru mine. Holul de la Ateneul Român este, practic, o sală rotundă cu un cerc de coloane de sprijin și cu un tavan ca o farfurie zburătoare, de o nuanță brun palid și bogat ornamentată. Ceea ce ar trebui să fie cele patru colțuri sunt, de fapt, patru scări ample, construite în spirală și cu balcon cam unde ar fi etajul întâi, în partea de sus iar după aceste balcoane se deschide accesul către sala de sus, organizată cu scenă și scaune pentru public, tipic pentru o sală de spectacole.

Dar înainte să urcăm am avut 30 de minute de protocol cu mizilicuri de servit, apă îmbuteliată la 0,5 litri și socializare unde gazdele, cu șorțuri lungi, albe, se plimbau printre noi și făceau impresie.

Orice s-ar spune, spomtuozitatea locului impresionează. Lângă coloane aveam mese subțiri și înalte cu diverse, pentru acomodare și socializare.

Pe lângă pereți există busturile unor personalități ale muzicii, astfel:

Sergiu Celibidache,

Drijor, 1912 - 1996

Dumitru Capoianu,

Compozitor, 1929 - 2012

Ion Voicu,

Violonist, 1923 - 1997

George Georgescu

Dirijor 1887 - 1964

La cele patru scări stăteau discret persoane din personal și atenționau să nu către persoanele care încercau să urce. 30 de minute au fost fix suficient să ne acomodăm cu locația. La 19:30 fix am fost poftiți sus. Din cele patru balcoane, priveliștea asupra parterului este impresionantă.

Sala de spectacole este, în ton cu ansamblul, impresionantă dar nu chiar atât de mare pe cât m-aș fi așteptat. Nu are coloane cum are parterul, tavanul este rotunjit și la îmbinarea dintre peretele vertical, cilindric, și tavanul rotund există un brâu pictat cu scene istorice. Tavanul este bogat ornamentat iar deschiderea peretelui la scenă e lucrată în stil baroc, cu multe ornamente. Forma sălii se ghicește și din aspectul exterior al clădirii. Sala de spectacole este chiar deasupra holului însă holul este mai amplu.

După prezentările din sala de concert am avut un cocktail la parter în hol, servit cu stil și eleganță de către ospătari impecabil aranjați. Ne serveau brânzeturi și struguri, prosciutto și vin alb dar invitații deja se risipeau.

Întreaga atmosferă inspiră high class și eleganță.

Mă bucur că am avut ocazia să admir Ateneul Român la interior, este impresionant dar și accesibil și, chiar prin natura evenimentului, am avut așa, o impresie de apartenență, de comunitate, de unitate. Respectiv, la altă scară, este un fel de „vatra satului” sau „poiana lui Iocan” .

Am mai avut un eveniment după vreo lună și intenționam să merg dar nu am mai ajuns.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Centrul Bucureștiului este emblema sa. Avem suficiente edificii spomtuoase, impresionante, care vorbesc despre istoria și spiritualitatea noastră. Ateneul Român cadrează foarte bine în acest context.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Au fost impresionante cele aproape 3 ore petrecute în această importantă locație, un simbol pentru țara noastră, și am avut un program bine organizat și elitist.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 15.01.23 23:48:47
Validat / Publicat: 16.01.23 06:58:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUCUREȘTI

VIZUALIZĂRI: 400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Ateneul Român în vâltoarea socială contemporană. Ne transformăm și ne adaptăm.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[17.01.23 13:20:43]
»

@Mioritik????????: Am citit de două ori reviewul tău, am intrat în atmosferă şi am înţeles cum se desfăşoară azi un eveniment la o instituţie de cultură. Total diferit de anii de înaintea lui 90. În fond este o evoluţie faţă de modul în care se ţineau concertele pe vremuri. Ateneul face bani din închiriere şi pentru că de la bugetul sărac de la stat nu-i vin destui, în zilele în care nu sunt concerte caută să valorifice sala şi să-şi acopere cheltuielile. Apreciez reviewul tău prin noutaţile pe care le prezinţi: valeţi cu aperitive, coktail după eveniment, îmbrăcăminte amestecată. Nu ai scris care era obiectul evenimentului. Am avut privilegiul să merg f. des la Ateneu în copilărie şi adolescenţă, pentru că părinţii ar fi vrut să fiu pianistă dar vremurile schimbându-se am ajuns inginer. Am să scriu şi eu azi- mâine de cum a fost Ateneul, ce muzicieni am ascultat, lăsând la o parte detaliile istorice şi arhitectonice care sunt prinse în 3 reviewuri pe AFA.

Felicitări pentru locul obţinut în clasament anul trecut şi performanţa de anul ăsta mai ales că eşti destul de nouă în AFA. Ţine-o tot aşa!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.23 14:29:17]
»

@Michi: Bon, deci povestea e lungă. În 2003, prin mai, ședeam la bodegă în față la TNB (atunci chiar era terasă în față la tnb cu mese, scaune, tot ce trebuie și o șefă afurisită și de-aia era mereu pustiu - și paranteză la paranteză - (și înainte de asta era bodegă sus, pe acoperiș la tnb, era Lăptăria lui Enache a lui Sanyi - pentru cine mai știe -) și închid și-a doua paranteză) că telefonul meu n-are paranteze pătrate, deci revenim, mai 2003, șed eu cu B24FUN în față (care acum se numește 7 seri) și văd că se dă mobilizarea generală, pe ultima pagină a micii reviste catalog de cultură bucureșteană, mobilizare pentru că vama veche, miliție, corturi scandal. Deci ne spunea Academia Cațavencu și Mircea Toma că tre' să facem ceva pentru că zice că nu ne mai lasă cu cortul în vamă. A fost o mișcare de o amploare incredibilă din care a rezultat Stufstock, un concert anual alternativ și rock ce s-a desfășurat 9 ani, până în 2012. A fost gândit în replică la woodstock ce a avut loc în 1969. Noi am avut 9 concerte - am fost mai bățoși.

Primul concert a fost total pro bono, toți au venit pe self-sponsorizare, din convingere. Totul a fost gratis: scena, artiștii, tot tot tot, absolut tot. A fost în septembrie, ca și răspuns la mobilizarea generală din mai. Este singurul la care am fost. Eu așa ceva n-am văzut ever. Era 10:00 dimineața, soarele era sus pe cer de multe prăjini și pe scenă se tot cânta și nimeni n-avea gând să se oprească. Plaja era plină de căzuți la datorie, rasta sau nu, cu sac de dormit sau fără, care mai de care răstigniți pe nisip.

Apoi, pe toamnă, noi ne tot vedeam prin crâșme, în București. Într-o zi, prin decembrie, zice unu' :

- tre' să mergem la tnb

- de ce?

????‍♀️

Era prima ediție din Gala Societății Civile.

În timp ce noi ne îmbătam prin crâșme, Mircea Toma a făcut proiectul Salvați Vama Veche sau, pe scurt, SVV cu care a câștigat gala. Este o gală ce premiază proiectele sociale de impact. Are mai multe secțiuni: educație, sănătate, inițiativă civică, cultură, altele. Se înscriu asociații ce au făcut diverse proiecte. Premiații primesc bani din sponsorizări.

În 2003 au fost premii pentru proiecte micuțe dar la marele premiu, când s-a anunțat și am fost poftiți pe scenă, au început să curgă din toată sala și s-a umplut scena cu zeci de oameni. A fost emoționant.

În 2022, la ateneu, a fost ediția 20 (parca), din această Gală a Societății Civile, Mircea Toma nu a fost dar l-am văzut în hol, pe un ecran mare, dându-și cu părerea. A fost, în schimb, primarul Bucureștiului care, înainte să fie primar, a făcut și el astfel de proiecte și solicita aprobarea de la primărie iar acum dă aprobarea primăriei.

Deasemenea, am avut un mesaj măgulitor de la președintele României și multe discursuri de la participanți.

După vreo lună am avut o gală ce premia inteligența românească și inventatorii sau descoperitorii români: al insulinei, al stiloului și mulți alții. Am vrut să merg dar n-am ajuns.

În altă seară a fost Mihai Morar cu Fain și Simplu. Chiar din întâmplare m-am nimerit pe acolo și am văzut afișul pe ușă dar chiar maxim întâmplător. Există înregistrarea din seara aia pe Youtube.

Cam asta.

N-am scris în articol că este despre locație și nu despre eveniment.

MichiPHONE
[17.01.23 16:22:04]
»

@Mioritik????????: De ce nu piepteni putin ecoul asta ca să aibă cap si coadă si sa faci un review? E o nișă neocupata pe AFA si ar putea avea succes. Ar aduce un suflu nou că s-or fi plictisit oamenii de insule, palate, biserici, orase, tot aia si aia doar cu alte nume. In afara de târgurile de Crăciun nu prea am văzut alte evenimente

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.23 16:28:34]
»

@Michi: păi nu e site de evenimente, e de turism. Svv nu e turism, e altceva. Și ce-am scris eu în ecou e minim minimorul de info. Asta e altă poveste, tot ce-a fost acolo. Va fi o carte.

Michi
[17.01.23 16:56:37]
»

@Mioritik????????: Susţin ideea mea. Depinde şi cum o încadrezi ca să fie off sau on voturi. De ex. dacă eu am scris despre un concert al lui Ande Rieu în Buc. dar l-am încadrat la off-topic la Festivaluri... mi-a fost acordat 1 PMA de votant desi au fost 31. Altul care a încadrat concertul văzut în Santorini a luat punctaj normal. După un timp ai să vezi că nu clasamentul sau punctajul contează, ci notorietatea. E omenesc să vrei să te remarci în competiţie dar la fel, poate chiar mai constructiv este să informezi cititorul despre ce nu are habar. Depinde ce alegi. Succes în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.23 17:18:10]
»

@Michi: surse de informare sunt destule

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂAteneul Român / Palatul Ateneului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1348021030426 sec
    ecranul dvs: 1 x 1