ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Parcul 'Drumul Taberei' - București, fostul Parc Moghioroș

TIPĂREȘTE

Recent, am ajuns pentru prima oară în Parcul "Drumul Taberei", în parcul cel nou, modernizat. Știu cum arăta și prin anii ' 70 pentru că în cartierul Drumul Taberei am locuit - temporar - atunci când am venit în capitală pentru examenul de admitere la facultate. Ulterior, același cartier - Drumul Taberei - m-a făcut cetățean de București. Cum aș fi putut uita modestul parc pe care îl traversam adesea pentru a ajunge la Piața Moghioroș?

De astă dată am ajuns în Parcul "Drumul Taberei" - fostul Parc Moghioroș - doar cu scopul de a-i vedea metamorfoza. Și poate pentru a mă desprinde un pic de cotidian.

Pentru cei care încă nu știu, trebuie să amintesc faptul că Drumul Taberei este un cartier situat în partea de vest-sud-vest a capitalei, în sectorul 6. Denumirea i se trage din istoria locului, în timpul Revoluției de la 1821 Tudor Vladimirescu stabilindu-și aici tabăra de panduri. Și mai târziu armata și-a făcut simțită prezența în zonă. Aici au fost puse bazele ICAR - Întreprinderea de Construcții Aeronautice Românești cu piste amenajate pentru testare. Și tot de aceste locuri este legat și numele lui Aurel Vlaicu, al cărui prim zbor cu avionul construit de el însuși a avut loc la 17 iunie 1910.

Amenajat la începutul anilor ' 60, pe locul fostelor piste de testare ICAR, Parcul "Drumul Taberei" - pe atunci Parcul Moghioroș - avea aprox. 30 ha. A apărut un lac artificial, apoi un teatru de vară pentru copii, precum și un ștrand format din 3 bazine, motiv pentru care - sugestiv - localnicii l-au denumit "Trei ligheane".

Dar, de ce s-a numit Parcul Moghioroș? Pentru că a fost amenajat în comunism, pentru clasa muncitoare, iar Alexandru Moghioroș a fost un mare comunist. Fiu de țărani maghiari din Transilvania, un lăcătuș cu patru clase primare și o școală de meserii, membru UTC, apoi membru PCR cu funcții importante, Alexandru Moghioroș a fost judecat la Craiova și închis (1936-1944) pentru activitate comunistă ilegală. După instaurarea regimului comunist, a avut un rol important în procesul de colectivizare a agriculturii, fiind cel care a emis ordinul de arestare a țăranilor înstăriți, considerați chiaburi. Tot datorită lui, în 1957, s-a decis sacrificarea tuturor cailor și desființarea hergheliilor inclusiv a celor de la Mangalia și de la Făgăraș unde se creșteau vestiții cai lipițani căutați în toată Europa.

În cartierul Drumul Taberei din București, o stradă (pe care se afla și un bust al marelui comunist) și o piață (aflată la intersecția dintre Bulevardul Drumul Taberei și strada amintită) au primit numele Alexandru Moghioroș. După revoluția din 1989 se știe ce s-a întâmplat: bustul lui Alexandru Moghioroș a fost dărâmat, numele străzii a fost schimbat în Strada Brașov, piața a fost redenumită Piața "Sergiu Celibidache", iar parcul a devenit Parcul "Drumul Taberei".

Parcul "Drumul Taberei" este unul dintre cele mai îngrijite și mai frumoase parcuri din capitală. Găsești acolo cam tot ceea ce vrei. Ba chiar și altele la care nu te-ai aștepta.

Alei umbrite, înmiresmate de tei înfloriți, zone de recreere pentru cei mari, locuri de joacă pentru cei mici, locuri special amenajate pentru iubitorii șahului, zone de spectacole, precum și zone pentru practicarea diverselor sporturi (role, trotinete, biciclete, fotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masă), ștrandul "Trei Ligheane", terase, țâșnitori cu apă, toalete ecologice... În parc există și patrule de poliție care se deplasează pietonal sau cu niște mașinuțe electrice.

Pentru mine, două au fost punctele de interes: lacul și serele. Spre deosebire de sere care reprezintă o noutate pentru Parcul "Drumul Taberei", lacul a existat de la început, dar a fost reamenajat în ultimii ani pentru agrement. Realizat dintr-o cuvă de beton impermeabil, alcătuit din două tronsoane separate de un podeț de beton, lacul (cu o suprafață de 1,18 ha și o adâncime de 1-1,3 m) are un debarcader pentru bărci cu rame și hidrobiciclete. În mijlocul lacului a fost instalată o fântână arteziană care înfrumusețează peisajul prin jocurile sale de ape. O interesantă instalație mișcătoare luminează seara podul și malul lacului. Nu știu care este efectul asupra privitorului pentru că eu nu am fost acolo seara.

Lacul este înconjurat de pietre mari care-i dau un aspect natural. Pe mal a fost amenajat un amfiteatru cu scenă pentru spectacole, dar cel care atrage cel mai mult privirile este podul hobanat, în formă de arc de cerc, care traversează insula și o parte din lac. Pilonul de susținere este puțin înclinat și vopsit în roșu special pentru a atrage privirile. O plimbare pe pod îți oferă prilejul de a admira parcul de la înălțime și chiar o panoramă a orașului cu turlele aurii ale Bisericii Sfânta Vineri. Cei mai sensibili vor resimți vibrația provocată de pașii celorlalți plimbăreți. Eu, singură pe pod în acel moment, nu am fost deranjată nicicum. În afară de acest pod, cel mai fotogenic dintre toate, mai există în parc alte două poduri, mai mici, create pe înălțimi artificiale. Cu pământ înierbat în lateral și pe deasupra, aceste poduri ascund de fapt spații în care sunt mese și scaune pentru pensionarii împătimiți ai șahului.

Trebuie să mai menționez faptul că reamenajarea parcului s-a făcut în perioada 2013-2015 în cadrul proiectului "Modernizarea arhitecturală și peisagistică a Parcului Drumul Taberei" finanțat în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Acesta cuprindea, pe lângă toate celelalte, și o hală cu plante tropicale, împărțită în șapte pavilioane încălzite, cu o suprafață de 1350 m².

Chiar dacă parcul a fost deschis publicului în mai 2015, serele au mai avut nevoie de ceva timp până la finalizare și deschiderea oficială. Lucrările la sera cu șapte pavilioane, cu climat specific pentru fiecare - climat tropical, climat mediteranean, deșert-cactuși, deșert-plante suculente și o zonă ecuatorială - au fost finalizate abia în octombrie 2019.

Serele din Parcul "Drumul Taberei"

Cele șapte pavilioane expoziționale au fost amenajate cu plante provenite din zone tropicale, mediteraneene, deșertice și ecuatoriale, însumând peste 300 de specii.

Trebuie știut că accesul se face gratuit, în grupuri de 3-12 persoane conduse de un ghid, iar copiii cu vârsta de până la 14 ani vor fi însoțiți de un adult. Programul de vizitare este: în sezonul rece (1 noiembrie - 31 martie) Miercuri, Joi și Vineri între orele 10.00-16.00, Sâmbătă și Duminică între orele 09.00-15.00, iar în sezonul cald (1 aprilie - 31 octombrie) Miercuri, Joi și Vineri între orele 10.00-19.00, Sâmbătă și Duminică între orele 09.00-15.00.

După ce m-am plimbat îndelung prin parc, am ajuns și în latura sa nordică, lângă intrarea opusă, cea din Bulevardul Drumul Taberei. Studiam construcțiile cu pereți de sticlă și afișele de la intare când o doamnă supraveghetor m-a întrebat: "Doriți să vizitați? " Desigur, voiam, mai ales că sunt o mare admiratoare a plantelor exotice.

Curând și-a făcut apariția, doar în treacăt pe acolo, o doamnă cu nepoțelul ei de vreo 10 ani, localnică din împrejurimi, care ieșise la plimbare. Așadar, eram un grup de 3 persoane, minimum pentru a porni în explorare.

Cele 7 corpuri de clădiri ale serei - Tropical 1, Mediteranean, Tropical 2, Deșert-cactuși, Deșert-plante suculente, Palmariu și Ecuatorial - adăpostesc plante provenite de la diverse pepiniere, fiecare reprezentând o anumită zonă de pe Glob. În interior pătrundem doar după ce doamna ghid-însoțitor ne deschide ușa cu o cartelă de acces. Suntem surprinși nu doar de frumusețea plantelor, dar și de climatul specific asigurat cu ajutorul unor instalații speciale. În fiecare secțiune primim informații și ni se semnalează cele mai interesante plante. Am văzut plante cunoscute, dar și multe plante necunoscute, mai mari sau mai mici, decorative prin flori sau prin coloritul și forma frunzelor - lămâi în floare, portocali pe rod, cactuși înfloriți, palmieri, arborele de cafea cu bobițele în coacere, dafinul, un măslin de 300 de ani, papaya cu fructe în formare, precum și minunata orhidee Vanda - foarte scumpă și aproape imposibil de îngrijit acasă din cauza gradului înalt de umiditate pe care îl solicită.

La despărțire, doamna ghid-însoțitor ne-a spus că e bine să revenim în fiecare lună pentru că numai astfel vom putea surprinde plantele în diferitele stadii ale evoluției lor.

Restaurantul Amarillo - Drumul Taberei

Restaurantul Amarillo din cartierul bucureștean Drumul Taberei este situat lângă una dintre intrarile în Parcul "Drumul Taberei" (fostul Parc Moghioroș), mai exact la intersecția Străzilor Brașov și Drumul Taberei. Accesul în restaurant se face prin stradă și nu prin parc. Peisajul nu era prea atrăgător atunci când am fost eu acolo, în intersecție fiind în curs de execuție niște lucrări de modernizare. În speranța că acestea se vor fi terminat, după ce vizitați parcul, dacă doriți o bere rece sau un papanaș cu multă dulceață, Restaurantul Amarillo vă așteaptă. Sau, dacă preferați, Hop Garden Parc situat în partea opusă a parcului. Eu nu am fost acolo, nu știu cum se prezintă și deci nu-l pot recomanda.

În încheiere trebuie să subliniez faptul că mie mi-a plăcut foarte mult plimbarea prin Parcul "Drumul Taberei". Dacă văzusem până atunci destul de multe parcuri modernizate - în București sau în alte orașe - și părea că nimic nu m-ar mai fi putut impresiona, podul arcuit de deasupra lacului și mai ales serele din Parcul "Drumul Taberei" au fost elementele care îmi vor aminti întotdeauna cu drag de această plimbare.

În legătură cu reamenajarea parcului, părerile localnicilor sunt împărțite. Unii sunt mulțumiți, altii dimpotrivă. La terminarea vizitei în sere, am profitat de faptul că doamna împreună cu care făcusem vizita avea chef de vorbă, aflând că locuiește la câteva blocuri distanță de parc, am întrebat-o ce părere are despre noul aspect al parcului. M-am mirat când am aflat că nu vizitase serele deși se deschiseseră pentru public de aproape 3 ani, dar mai ales m-a surprins faptul că nu-i place parcul așa cum arată el acum. Deși eram sub un tei înflorit, amețite de miros, regreta teii de odinioară și chiar numele Pieței Alexandru Moghioros. Spunea: "Era un nume, acum… "


[fb]
---
Trimis de iulianic in 18.07.22 16:30:29
Validat / Publicat: 18.07.22 17:48:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3010 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Parcul "Drumul Taberei" - Vedere de pe pod.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

doinafil
[18.07.22 23:33:19]
»

De curând, chiar săptămâna trecută, am fost și eu în Parcul „Drumul Taberei” , dar numai în trecere, n-am avut timp de plimbare. Mi-am propus să revin și să nu ratez serele!

Cu surpriză și bucurie am observat că acum aleile sunt asfaltate. În anul 2015 când au inaugurat parcul după modernizare, aleile nu arătau ca astăzi. Erau „îmbrăcate” cu pietriș fin, de culoare albă, un fel de macadam, mai mărunt ca dimensiune. Peste pietrișul și liantul cu care se realizase aglomerarea lui, se trecuse cu un cilindru compactor, cu rolul de a fixa pătura de pietriș, să nu se împrăștie. Nu știu cum denumesc drumarii această tehnologie de îmbrăcare a drumurilor. Cert este că, după numai câteva luni, pietrișul s-a împrăștiat în toate părțile, nu numai cel de pe aleile dedicate bicicletelor, pe care am rulat și eu destul de mult, dar pe toate aleile parcului.

Doamna despre care spui că nu-i place acum parcul, cred că este o nostalgică, nu regretă doar vechiul aspect al parcului, ci și perioada veche......

"Era un nume, acum… "

Am locuit în cartier 44 de ani și mie îmi place mai mult acum parcul, este mai frumos, mai bine amenajat și cu posibilități mai multe de recreere! Ce să mai spun de podul hobanat, pe care nu-l mai are nici un parc bucureștean?!

Felicitări pentru articol!

Michi
[19.07.22 05:59:56]
»

@iulianic: Ca totdeauna reviewurile tale pline de amănunte aduc un plus celor ştiute de mine. Am locuit în Drumul Taberei la capătul liniei 168 aproape de câmp încă de când pe timp ploios, dacă mergeai la serviciu trebuia să fii încălţată cu cizme de cauciuc şi să ai în sacoşă pantofii de oraş (în 1966). Parcul Moghioroş nu reprezenta nicio atracţie înafară de o gogoşerie şi suc rece la dozator. Nu-l recunosc din poze atât de mult s-a schimbat de când am plecat din cartier în 2005.Aleile nu erau asfaltate, vegetaţia era pitică aşa că n-am fost mai mult de 2-3 ori, doar la intrarea lui. Preferam să iau autobuzul şi să mă dau jos la Cişmigiu la intrarea de pe Stirbei Vodă.Acum l-aşi vedea dar îmi e peste mână cu mijloacele de transport

iulianicAUTOR REVIEW
[19.07.22 08:27:13]
»

@Michi: Așa am cunoscut și eu parcul - Parcul Moghioroș, cum se numea în trecut - cu vegetație pitică. Arborii fiind sădiți de curând, nu umbreau câtuși de puțin băncile care apăruseră în parc. Dacă atunci exista "gogoşerie şi suc rece la dozator" astăzi – cred că din rațiuni de păstrare a curățeniei – nu am văzut nimic în acest sens. Nici măcar o tonetă cu înghețată sau răcoritoare. Dacă îți este sete și nu ai apă la purtător, sunt suficiente cișmele. Copiii se bălăcesc, mai fac noroi în jur, dar nu și gunoi.

Mă bucur că articolul meu a fost prilej de aduceri aminte pentru dumneavoastră. Așa cum sunt amintirile din vremea comunismului, sunt totuși amintirile noastre. Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou!

⭐ValentinB_88⭐
[19.07.22 09:38:56]
»

Ma leaga destule amintiri de acest parc. Imi este cunoscut de aproape 20 de ani, adica de cand incepusem clasa a 9-a la fostul liceu PTTR (posta si telecomunicatii) actualmente aflat in paragina dupa ce au inceput sa il reabiliteze in 2013 si nu l-au terminat nici pana astazi. In fine... Evident ca dupa ore mergeam cu colegii in acest parc.

Asadar i-am vazut "straiele" cu mult inainte de renovare dar si dupa. Renovarea sau reabilitarea sau cum vreti sa ii spuneti, era evident imperios necesara insa ca orice treaba romaneasca a fost facute GREU. Imi aduc aminte ca au si fost ceva proteste la un moment dat, venite mai ales din partea locuitorilor blocurilor din jur, nemultumiti de termenele lungi de finalizare ale lucrarilor. Mamele cu copii, varstnicii dar si alte categorii, pur si simplu nu mai aveau unde sa se plimbe, unde sa se relaxeze pe o banca, acesta fiind cam singurul parc din aceasta zona.

Intr-un final dupa 2 ani de zile, cu chiu cu vai, i-au dat drumul dar imi aduc aminte ca nu era finalizat 100%. Mai ramasesera lucruri neterminate si s-au scris multe articole in presa la vremea respectiva. Articole despre "reabilitarea de 16 milioane de euro" facuta de... Dorel, intr-un pur stil romanesc.

Evident ca piesa de rezistenta o constituie podul hobanat. Este intr-adevar ceva unic si da un aer modern intregului loc. Iarna care a trecut a si fost organizat un targ de iarna/ Craciun cu tot felul de casute si activitati pentru cei mici + un patinoar. A fost un furnicar toata perioada respectiva. Targul a fost organizat chiar in locul lacului artificial (care iarna este secat).

Din cate imi aduc aminte se si tin evenimente intr-un mic amfiteatru amenajat chiar la marginea lacului.

Votat cu mare drag.

iulianicAUTOR REVIEW
[19.07.22 16:35:06]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou! Pentru podul hobanat și pentru sere - ambele idei originale pentru București - Parcul „Drumul Taberei” chiar merită vizitat. Dacă mai nimerești și o zi cu temperaturi mai suportabile... cred că va fi o experiență frumoasă.

@⭐ValentinB_88⭐: Mă bucur că articolul meu a fost prilej de aduceri aminte pentru tine.

În legătură cu reamenajarea parcului și cu protestele localnicilor nemulțumiți de termenele lungi, am citit câteva articole la vremea potrivită. Cred că tocmai protestele i-au determinat pe edili să redeschidă parcul mai înainte ca toate lucrările să fie finalizate. Așa cum am mai spus, cu un astfel de pod decorativ și cu așa o seră frumoasă, parcul este unic în București.

Mulțumesc pentru completări și pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, Michi, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094465017318726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1