ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul Civilizației Gumelnița

TIPĂREȘTE

Acum patru ani, când am petrecut O zi la Oltenița, am avut în intenție în primul rând vizitarea Muzeului Civilizației Gumelnița. Din păcate, ajungând acolo în weekend, acest lucru nu a fost posibil, programul de vizitare fiind Luni - Vineri între orele 08.00-16.00. Programul înscris pe pagina de internet a muzeului este același și în prezent, dar pentru că între timp noi am devenit mai liberi, am decis să revenim la Oltenița într-o zi de lucru.

Pentru cei interesați, tot pagina de internet meționează că grupurile organizate pot vizita Muzeul Civilizației Gumelnița și în weekend, între orele 10.00-15.00, cu condiția ca muzeul să fie contactat și anunțat cu 3 zile mai înainte. Taxa de vizitare este: 5 lei/persoană, pensionarii, studenţii, elevii şi copiii beneficiind de reducere - 2 lei/ persoană. Există și gratuități pentru studenţii, masteranzii și doctoranzii în istorie, precum și pentru cei care fac parte din "Reţeaua Naţională a Muzeelor din România". Taxa de fotografiere este: 20 lei/obiect pentru persoane fizice și 100 lei/obiect pentru persoane juridice.

La fața locului, am remarcat schimbări în programul de funcționare așa încât îl comunic și aici: Luni - închis, Marți - Vineri între orele 08.00-16.00, Sâmbătă între orele 09.00-17.00.

Despre Muzeul Civilizației Gumelnița

Totul a început în anul 1957 când Barbu Ionescu - un contabil pasionat de antichități - a donat orașului colecția sa de 902 piese arheologice adunate timp de 35 de ani, în urma sondajelor pe care le-a făcut la Măgura Gumelnița și în jurul Olteniței.

Adăpostită la început de un local modest - o fostă cârciumă - expoziţia a fost deschisă publicului în anul 1958 avându-l ca prim director (vreme de 10 ani) chiar pe donator.

După 1968 muzeul a fost reorganizat şi modernizat, colecţiile sale sporind considerabil având în vedere numeroasele vestigii care se descoperiseră în zonă. Siturile arheologice Măgura Gumelniţa de la Olteniţa, Ostrovelul de la Căscioarele, Gorgana de la Radovanu, Malul Roşu de la Sultana atrăseseră cercetători încă de la începutul sec. XX, dar în perioada 1923-1926, sub conducerea lui Vasile Pârvan, părintele arheologiei ştiinţifice româneşti, s-au efectuat primele săpături arheologice sistematice la Olteniţa, pe Măgura Gumelniţa, precum și la Căscioarele, Sultana şi Mânăstirea.

O clădire frumoasă, astăzi monument de arhitectură, construită în 1926 în stil Art-Nouveau, după planurile arhitectului Ioan Cernescu, inițial funcționând ca sediu de bancă - Banca "Lunca Argeșului" - a fost renovată și restaurată, apoi - în 1971 - a devenit noul sediu al muzeului din Oltenița. Colecţiile muzeului au crescut considerabil, datorită săpăturilor în urma cărora s-au descoperit piese valoroase, unice, muzeul din Olteniţa devenind astfel cel mai reprezentativ muzeu al Civilizaţiei Gumelniţa din România, obligatoriu de vizitat de toți cei care studiază epoca neolitică din Câmpia Dunării. Titulatura "Muzeul Civilizației Gumelnița" datează din 2001 și este inițiativa unui alt pasionat și devotat muzeului, arheologul Dr. Done Șerbănescu.

În paralel cu organizarea și administrarea Muzeului Civilizației Gumelnița, prin donaţii, s-a creat și o colecție de artă, precum și o colecție de istorie a orașului. Acestea au fost expuse pentru public în Turnul de Apă - o construcție frumoasă, albă, care atrage privirile de îndată ce pătrunzi în oraș venind dinspre București.

În plus, Casa memorială "Alexandru Sahia" din satul Mânăstirea s-a constituit ca filială a muzeului din Olteniţa. Dacă ajungeți în zonă și dispuneți de timp, această casă memorială merită vizitată inclusiv pentru valoroasele piese de patrimoniu etnografic specific Câmpiei Bărăganului, expuse acolo. Trebuie să știți însă că numai grupurile mari au șansa de a o vizita în interior, pentru aceasta un muzeograf trebuind să se deplaseze de la Oltenița.

Înainte de a prezenta ceea ce am văzut în muzeu, trebuie să nu uit a menționa că Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, în colaborare cu Primăria municipiului Olteniţa, organizează evenimentul cultural "Noaptea Muzeelor" prilej cu care se pot vizita - cu intrare liberă - diverse expoziții permanente sau temporare, amenajate la cele trei sedii ale sale.

Vizita noastră la Muzeul Civilizației Gumelnița

Am fost singurii vizitatori în acel moment al zilei. Ne-a întâmpinat o doamnă, am achitat taxa de intrare și - pe lângă chipurile celor două personalități cărora le datorăm existența valorosului muzeu de astăzi - am început explorarea spațiului expozițional. În vitrine, sunt expuse obiecte care au aparţinut civilizaţiilor care s-au perindat - în timp - în centrul Câmpiei Române: cultura Dudeşti (începutul mileniului V î. H.), descoperită la Căsciorele şi Vasilaţi, cea mai veche civilizaţie neolitică cunoscută în partea de sud a Munteniei, cultura Boian răspândită pe ambele maluri ale Dunării, în toată Muntenia şi în Bulgaria de nord, ilustrată prin descoperirile de la Spanţov, Căsciorele sau Vlădiceasca.

Un loc aparte a fost rezervat prezentării civilizaţiei Gumelniţa căreia i s-a acordat cel mai generos spaţiu. În a doua jumătate a mileniului V î. H., în partea de sud a României a evoluat civilizaţia Gumelniţa. Aceasta şi-a luat numele de la Măgura Gumelniţa care se află la 4 km nord-est de municipiul Olteniţa. Civilizaţia Gumelniţa a fost cea mai avansată civilizaţie din Europa la acea vreme, comunitățile acestei civilizaţii fiind într-un stadiu de dezvoltare similară celor din civilizaţiile contemporane din Egipt şi Mesopotamia, considerate leagăne de civilizaţie ale omenirii. Aria de răspândire a acestei civilizaţii cuprindea toată Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, estul Bulgariei, ajungând în sud până la Marea Egee. Oamenii se ocupau cu cultivarea plantelor, creşterea animalelor, vânătoarea și pescuitul. Au fost descoperite unelte de silex (topoare, lame, răzuitoare, dălţite, sfredele, vârfuri de suliţe şi săgeti), unelte de piatră (topoare plate, topoare-ciocan, dăltiţe, tesle), precum și unelte din os.

Ceramica este decorată cu ornamente incizate, reliefate sau pictate. Aurul ia forma unor podoabe, iar arama - în afară de obiecte de podoabă - este transformată în unelte împungătoare, topoare sau dălţi.

Din cercetarea necropolelor s-a concluzionat că înhumația se făcea în poziţie chircită, pe o parte, iar mormintele aceau și inventar funerar. Bineînțeles, în muzeu este expus și un schelet așezat într-o vitrină, în poziția prezentată mai sus.

Colecţia muzeului este expusă pe situri pentru ca vizitatorul, având în față vestigii ale fiecărei civilizații, cu explicațiile de rigoare (în română și engleză) să-şi poată forma o imagine cât de cât completă privind ocupaţiile şi modul de viaţă ale omului din timpurile străvechi.

Am fost conduși și la etajul 1 al clădirii unde, într-o sală largă, bine iluminată atât natural, prin ferestrele înalte, cât și artificial prin spoturi bine amplasate, am văzut - în vitrine - multe obiecte, în special ceramică. Cu vedere la stradă, mai există o sală mare, goală, pregătită pentru a fi amenajată.

La Orșova, în iulie 2019, am întâlnit un profesor din Oltenița cu care am conversat mai mult. La Complex Central Orșova, sus, pe terasă, discutând la un pahar cu vin, la un moment dat a venit vorba despre Muzeul Civilizației Gumelnița, muzeul din Oltenița pe care nu reușiserăm să-l vizităm cu doi ani mai înainte. Am aflat că se lucrează la relocarea lui într-o clădire nouă, modernă. Nu am înțeles atunci dacă întreg muzeul urma să fie mutat sau doar o parte din el.

Ulterior am aflat că în anul 2019, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Str. Argeșului, nr. 101, primind încă un spaţiu expozițional (pe Str. Argeşului, nr. 6A, lângă Parcul central şi vechiul Turn de Apă al oraşului) a amenajat Expoziția “Gumelnița o civilizație care transcede timpul” . Expoziţia este destinată exclusiv culturii Gumelniţa și prezintă aspecte din viaţa comunităţilor gumelniţene bazate pe cele mai noi descoperiri şi cercetări arheologice din zonă.

Am vizitat Expoziția "Gumelnița o civilizație care transcede timpul" amenajată la demisolul Casei de Cultură. Accesul se face în baza aceleiași taxe de intrare achitată la Muzeul Civilizației Gumelnița, deci, păstrați biletul!

Expoziţia dispune de un spaţiu generos cu vitrine moderne și cu diorame în care se reconstituie Măgura Gumelniţa şi se prezintă aspecte ale unei locuințe gumelniţene. În fiecare vitrină sunt explicații - în română și engleză - privind agricultura, exploatarea resurselor faunistice, metalurgie, habitat, religie, ritual funerar…

Nu am făcut fotografii pentru că taxa de fotografiere mi s-a părut prea mare - 20 lei/obiect - ceea ce nu cred că se justifică în cazul unui articol AFA. Pentru cei interesați, atașez și câteva imagini preluate din documentații.

Concluzii

În accepția unora, din punct de vedere turistic, orașul Oltenița nu este o atracție de prim rang. Prin siturile arheologice care îl înconjoară și datorită cercetărilor sistematice care au scos la iveală sumedenie de artefacte valoroase, orașul Oltenița este mult peste alte orașe românești. Este o atracție istorică de prim rang, iar cei pasionați de istorie și de arheologie nu vor regreta dacă vor vizita Oltenița cu siturile arheologice din vecinătate, precum și cu muzeele sale.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.08.21 22:05:54
Validat / Publicat: 26.08.21 22:37:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OLTENIȚA.

VIZUALIZĂRI: 900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Civilizației Gumelnița - Clădire în stil Art-Nouveau, 1926.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.08.21 22:39:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Oltenița și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073707103729248 sec
    ecranul dvs: 1 x 1