ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul de Artă - Oltenița

TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul de Artă al municipiului Olteniţa a fost deschis pentru public în anul 2001. Este - cred - unic în ţară, spațiul în care a fost amenajat fiind unul nemaiîntâlnit până acum (cel puțin de mine).

Dacă vii dinspre București, pe Str. Argeșului, în dreapta, lângă Parcul central Oltenița, vei zări vechiul Turn de Apă al orașului. Este o construcție frumoasă, albă, un veritabil punct de atracţie pentru vizitatorii orașului de la Dunăre nu doar pentru că adăpostește Muzeul de Artă, ci și prin arhitectura sa.

Turnul de Apă, Muzeu de Artă

Construit în primii ani ai sec. XX, turnul din Str. Argeșului, nr. 2 a găzduit uzina de apă a oraşului Oltenița vreme de vreo cinci decenii, începând din 1922. Pentru alimentarea oraşului cu apă potabilă, la 15 septembrie 1913, Primăria oraşului Olteniţa (primar Iosif Slăvescu) a organizat o licitaţie publică. Turnul de Apă - din beton armat, primul edificiu de acest fel înălțat în Olteniţa - a fost construit până în anul 1916. În Primul Război Mondial a avut de suferit din cauza bombardamentelor, dar ulterior a fost refăcut și și-a îndeplinit menirea până la dezafectarea sa din anii ’70. În următoarele trei decenii, în Turnul de Apă a funcționat o cârciumă, administratorii ei nefiind interesați de îngrijirea și de întreținerea construcției-monument, astfel că - degradat - turnul a fost părăsit devenind în cele din urmă adăpost pentru oamenii străzii.

Anul 1992 i-a adus Turnului de Apă din Oltenița un binemeritat loc în patrimoniul național incluzându-l pe lista monumentelor istorice importante ale României.

Clădirea cu o bază octogonală, are subsol, parter, trei etaje și un bazin pentru apă situat la nivelul superior. Înălțimea totală este de 34,46 m (până la cornișă - 27,55 m).

Accesul la subsol se face prin exterior, dar și printr-un chepeng cu capac metalic, amplasat în interiorul parterului, iar accesul la parter se face printr-o ușă practicată în una dintre laturile octogonului, ușă din tâmplărie PVC, un adaos mai nou, datorat renovărilor din ultima vreme. Și ferestrele de la parter au fost realizate tot cu ocazia renovărilor ulterioare. Acoperișul întărit și el în urma unor lucrări de intervenție, este din tablă zincată și este prevăzut cu luminatoare.

Pentru a încheia descrierea, trebuie să mai adaug că accesul la etaje se realizează pe scara spiralată, ascunsă în tubul central al construcției, scara urcând până la nivelul podului.

În această clădire interesantă pe care m-am străduit să o descriu în cât mai puține cuvinte, cineva a avut ideea de a amenaja un muzeu. Un muzeu de artă pentru că în oraș nu exista nici unul. Dar nici patrimoniu nu exista pentru a se constitui un muzeu, așa încât - cu contribuția unor artiști locali, aproape toți pictori amatori - abia s-a încropit o galerie de artă. Aceasta nu a supraviețuit decât câteva săptămâni, galeria fiind închisă, iar exponatele retrase.

În anul 2003, printr-un efort deosebit şi cu ajutorul unor artişti plastici olteniţeni, care au făcut donaţii, Muzeul de Artă şi-a alcătuit propriul patrimoniu. Chiar dacă patrimoniul a fost modest numeric, artistic vorbind se poate spune că aici și-au găsit locul lucrări semnate de sculptori valoroși (Alexandru Severin, Gheorghe Stănescu), de talentați pictori și graficieni contemporani (Aflorii Elena, Constantin Baciu, Cici Constantinescu), precum și de artişti plastici olteniţeni (Florian Sofian, Vali Irina Ciobanu, Cristina Neagu-Pârvu).

Vizita noastră la Muzeul de Artă Oltenița

Am menționat deja că vizita la Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița, cu toate cele trei locații ale sale, se poate face în baza aceluiași bilet. Deci, dacă intenționați să faceți toate aceste vizite, păstrați biletul! Noi am vizitat mai întâi colecția din Str. Argeșului, nr. 101, unde se află vechiul sediu al muzeului, după care ne-am deplasat în Str. Argeșului, nr. 6A pentru Expoziția "Gumelnița o civilizație care transcede timpul" amenajată la demisolul Casei de Cultură. De aici, însoțiți de doamna muzeograf, ne-am deplasat la Turnul de Apă care găzduiește în prezent Muzeul de Artă.

În perioada 15 August - 15 Septembrie 2021, perioadă în care ne-am nimerit și noi acolo, Muzeul de Artă găzduiește Expoziția temporară "Dunărea în imagini". Expoziția este compusă din 37 de instantanee surprinse de artistul fotograf Florin Rădulescu din Călărași. Imaginile - foarte frumoase - prezintă Dunărea în diferite momente ale zilei și în diferite locuri de pe cursul ei. Un răsărit sau un apus de soare la Dunăre, Dunărea în miez de iarnă, Dunărea cu flora și cu fauna ei specifică, păsări în zbor deasupra apei, un pește abia prins, zbătându-se în ciocul unei păsări înfometate, peisaje sălbatice și bărci pescărești într-un decor deltaic…

Cele 37 de imagini sunt înșiruite pe peretele curbat al încăperii de la parter, precum și pe zidul tubului central al construcției, care ascunde scara ce duce la etaje. Trebuie să menționez cu regret că numai parterul se vizitează. Nu am urcat și la etajele superioare și nici nu am încercat să fotografiez în expoziție pentru că știam că acest lucru este posibil numai după achitarea unei taxe prea mari pentru mine (20 lei/obiect - ceea ce nu cred că se justifică în cazul unui articol AFA). Cei interesați de artă fotografică și de imagini de la Dunăre sunt invitați să viziteze personal Muzeul de Artă - Oltenița.

Pentru că este atât de aproape, la ieșirea de la muzeu, ar fi benefică o plimbare prin parc. Flori, alei frumoase, multă umbră, precum și Monumentul Eroilor oltenițeni din cel de-al Doilea Război Mondial - lucrare a sculptorului Radu Drăgușin - sunt tot atâtea motive care să te facă să mai rămâi în zonă.

După ce am finalizat vizitele la toate cele trei locații ale Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița, eliberați de grija de a ne încadra în programul de funcționare a muzeului, și noi ne-am plimbat puțin prin parc, apoi ne-am îndreptat spre Vila Europa din Șos. Călărași, nr. 24 unde aveam rezervată cazarea pentru o noapte. Cum a decurs ziua următoare… într-un articol viitor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 31.08.21 19:05:51
Validat / Publicat: 31.08.21 19:41:46
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OLTENIȚA.

VIZUALIZĂRI: 642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Oltenița - Turnul de Apă, în prezent Muzeu de Artă. Intrarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
 • Niciun abonat la acest review, încă...
 • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Oltenița și împrejurimi:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.071552038192749 sec
  ecranul dvs: 1 x 1