ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Conacul Bratianu - Vila Florica

TIPĂREȘTE

Unde? Cand? Evaluari

Adresa: Aleea Statiunii 37, Stefanesti, judetul Arges, cod 117715.

Se situeaza la ca. 10 km de Pitesti. Din resedinta argeseana se urmeaza DN7 catre Bucuresti, iar in Stefanestii Noi, se vireaza la stanga pe Aleea ICHV, care se continua cu Statiunii si te conduce catre obiectiv. La un moment dat apar si indicatoare pe traseu. Din Bucuresti ca 1,5 ore cu masina.

Muzeul este deschis intre orele 10 – 16, mai putin lunea cand este inchis.

Pe Google aceasta destinatie are nota medie 4,6 din 5 rezultata din peste 400 recenzii, eu am sa fiu ceva mai critic, pentru ca locul are un potential mai mare decat ofera acum.

Un articol valoros despre aceasta locatie istorica a postat pe AFA @tata123 aici vezi impresii.

Familia Bratianu si Domeniul Florica

Familia Bratianu a dat Romaniei mai multe nume de vaza care au influentat politica tarii la cel mai inalt nivel. In acest conac s-au nascut si au trait cei mai multi dintre Bratieni. Familia Bratianu a dat tarii 3 prim-ministrii, din care 2 in momente cruciale pentru tara: pe Ion Bratianu pe timpul Razboiului de Independenta si pe Ionel Bratianu pe timul Unirii din 1918, indiscutabil oameni politici de mare valoarea care au contribuit la realizarea Romaniei moderne.

Domeniul Florica cuprinde conacul, o ferma, o crama, o gara (!) si un obserbator astronomic (!).

Vila Florica

La capatul aleii asfaltate care serpuieste usor prin padurea ex-proprietatii a Bratienilor se parcheaza masina in dreptul unui mic palat cu doua etaje – Conacul Bratienilor numit si Vila Florica. Aceasta gazduieste astazi Muzeul National Bratianu. Conacul poarta si numele Vila Florica in amintirea primei fiice a lui Ion C. Bratianu, unul din cei 7 copii ai acestuia.

Constructia s-a conservat foarte bine in timp. Vizitarea se face numai cu ghid insotitor, chiar si daca esti visitator solo. Gardianul de serviciu a anuntat ghidul sa se prezinte pentru un tur al vilei. Pana la sosirea ghidului am ochit o cruce funerara. Ea marcheaza locul unde au fost inhumati Florica (1865) si Ion C. Bratianu (1891), Florica fiind fiica acestuia. Osemintele au fost intre timp mutate in capela din apropiere asupra careia voi reveni. In padurea cu alei amenajate erau montate mai multe casute colorate pentru pasarele, dar iata ca a aparut ghidul…

Biletul de intrare parca a costat 20 lei.

Vizita incepe cu parcurgerea a doua sali inalte, cu mobilier din lemn masiv si tavan casetat tot din lemn pe care erau aplicate mici decoratiuni ceramice. Prima sala este cred cea mai mare din conac si se numeste Salonul de primire.

Ne indreptam spre salonul fumoir care prezinta mobilier oriental din secolul al XX-lea, ceramica trasilvaneana, dar si un geamantan care a apartinut lui Ion I. C. Bratianu.

Incep sa apara in fata ochilor mai multe biblioteci. De altfel, din spusele ghidului, aceasta vila a fost gazduit zeci de mii de volume de carte, care au fost arse de comunisti in fata vilei, avand nevoie pentru aceasat de zile.

Trecem si prin salonul de ceai cu mobilier occidental din secolul al XIX-lea. Simplut si atat de diferit de ce vazusem in celelalte incaperi. Salonul cu mobilier german este unul mai generos, dar tot cu mobiler simplu.

Salonasul turcesc este inconfundabil datorita prezebtei narghiulelelor, a scaunelor joase cu pernute si a altor obiecte.

Urcam la primul etaj. Piesa de rezistenta este biblioteca. Este dupa parerea mea, camera cea mai impresionanta. Pe toti peretii, pe diferite niveluri, intr-un mobilier de lemn masiv, au “” locuit”” candva acele mii de carti. Tot aici mai sunt expuse busturi ale lui Ion C. Bratianu, un sculptura cap, busturi ale Regelui Carol I si ale Reginei Elisabeta, portrete regale.

Scara din lemn ne invita la al doilea etaj. Aici putem iesi pe o terasa semiacoperita, cu o soba imensa, unde se serveau mese in familie si de unde este panorama catre padure si peste varfurile copacilor pana in Pitesti. Usile de acces sunt originale si au mechanism mare si greu de zavorire. Inainte de a iesi pe terasa am traversat biroul biblioteca. Aici este prezentata o plansa mare cu arborele genealogic al Bratienilor.

Cam aceasta este vizita la Vila Florica. Iesirea se face pe alta parte in curtea dintre vila si cladirea vecina unde locuia personalul care lucra pe mosie. Aceasta are o legatura cu vila printr-un hol suspendat la etajul 1.

La vulturi

Dupa vizitarea vilei, rolul ghidului, s-a incheiat o data cu recomandarea de a mai vizita monumental si capela din apropiere.

Am pornit pe o alee larga betonata, prin padure, pe covorul galben de frunze, in urcare usoara pe scari. In cateva minute am ajuns la grupul statuar “” La vulturi”” . Lucrarea a fost realizata de un sculptor croat. Traditia locala spune ca vulturii in marmura simbolizeaza pe cei trei frati Bratianu, puternice personalitati, oameni politici liberali de prim rang in perioada interbelica: Ion I. C. Bratianu, Constantin (Dinu) Bratianu, Vintila Bratianu.

Grupul statuar prezinta 3 vulturi pieptosi privind catre zari diferite, acoperind tot spectrul din fata lor. Mi-a placut lucrarea.

Sa stiti ca drumul prin padure e foarte scurt si usor.

Capela

Pana la capela m-am deplasat cu masina pentru ca este unde mai in vale si nu mai avea sens sa ma intorc apoi pe jos pana in fata vilei.

La prima ramificatie la dreapta dupa ce aleea asfaltata coboara in bucla, se urmeaza cateva sute de metri un drum accidentat pana langa o biserica. Aici vedem si limita unei proprietati monahice, locuita de maicute, un numar de telefon unde sa suni si un magazinas cu produse naturale pregatite de calugarite (sucuri, siropuri, conserve, etc).

O maicuta a venit dupa niste minute sa ne deschida biserica, a se numi capela. O constructie cu o scara laterala, care urca in biserica principala, iar jos la parter, sub scara, este accesul catre capela si cavouri.

Capela Bratienilor poarta hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si a fost ridicata in anul 1898. Aici sunt inmormantati majoritatea membrilor familiei Bratianu.

Jos, in capela, drept in fata sunt doua cavouri mari din marmura neagra ale lui Ion C. si ale lui Ion I. C. Bratianu. Intr-o incapere laterala situate in dreapta intrarii sunt locurile altor membrii ai familiei.

Nu pot sa nu remarc cheia pentru accesul in capela, pe care maicuta ne-a permis sa o filmam si chiar sa descuiem usa. O cheie veche, metalica, mare, am postat-o si in poze. La etaj este biserica.

Despre acest obiectiv

Ghidajul mi s-a parut neconvingator, cel putin acela pe care l-am primit eu. Trebuie putin har, putina pasiune in aceasta meserie, trebuie sa transpire impresia ca esti bine informat, nu numai cu placa standard pe care o reciti.

Consider, asta si datorita comparatiei cu o alta mare mosie celebra invecinata, cea a Golestilor, ca se poate face mult mai mult aici. Poate ca muzeul este inca la inceput, dar eu simt ca este mai mult decat atat si ca se poate mai mult, se poate evidentia mai bine impactul familiei Bratianu in construirea Romaniei moderne.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.11.20 19:39:06
Validat / Publicat: 13.11.20 20:55:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Vila Florica - Conacul Bratienilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.11.20 21:36:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.20 22:22:13]
»

@webmaster:  multumesc

doinafil
[14.11.20 00:12:19]
»

Este frumos acest conac boieresc al Brătienilor! Am mai citit despre el, dar n-am ajuns - încă - să-l văd!

De departe, bi​blioteca este cea mai frumoasă încăpere, dar nici celelalte nu sunt mai prejos!

Ai dreptate: ca să fi ghidul unui obiectiv, indiferent de care, este nevoie nu numai să înveți câteva infor​mații și să le spui papagalicește! , mai ales în cazul de față, unde s-au născut și trăit oameni de valoare ai românilor, atât pe plan politic, dar și cultural!

​Am auzit de faimoasa și prețioasa bibliotecă a Brătienilor care a fost arsă de comuniști   și din alte surse! (ce poți să spui de „ciubotele” ignorante de comuniști ajunși - prin fraudă - la putere?! Pentru ei valoarea cărților era „zero” , le era frică de inteligența intelectualilor! Bâta și ignoranța erau armele lor!  

Ca să fi ghid trebuie să pui puțin și din sufletul tău, să fii mai implicat, mai atașat despre  ceea ce​ povestești, să te informezi și despre viața privată a locuitorilor ce-au trăit - și creat - acolo!

Felicitări pentru articol, am votat cu drag!

webmaster
[14.11.20 08:33:02]
»

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[14.11.20 11:03:44]
»

@doinafil:  ​​

Este frumos conacul si domeniul. La vecinii Golesti este remarcabila implicarea celor au pus in evidenta domeniul Golestilor, personalitatea si contributia reprezentantilor marcanti ai familiei. Aici la Bratieni, tocmai aceasta evidentiere lipseste care este data atat de  continut cat si de ghid si modul de prezentare. ​​

​​Lasand aceste diferente deoparte, este remarcabil ce impact au avut Bratienii in istoria noastra si ce au dezvoltat in timp pe domeniul de la Stefanesti.  Multumesc pentru ecou si lectura si iti recomand cu caldura sa ajungi sa vizitezi acest loc. ​​

Sanatate! Numai bine! Salutari si lui Mihai!

​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[14.11.20 11:07:31]
»

@webmaster:  multumesc

mprofeanu
[14.11.20 15:05:55]
»

@Dan&Ema:  Excelent articolul, mi-a plăcut! Spre rușinea mea nu am ajuns acolo, la Golești am fost de foarte multe ori, dar aici niciodată... Am fost cu mulți ani în urmă la Biserică pentru că acolo am nășit, atunci nu eram atât de atentă la detalii...

Acest articol este un îndemn și pentru mine de a ajunge acolo...

Ai dreptate când afirmi despre vocația ​​și implicarea ghidului, acesta poate face cât o mie de cuvinte, ai văzut diferența de prezentare dintre cele două domenii...

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[14.11.20 17:47:10]
»

@mprofeanu: ​​

Niciodata nu e prea tarziu sa ajungeti la Conacul Bratienilor. Numai sa nu se inchida.  Cred si mai ales sper ca acest muzeu sa mai "creasca". ​​

​​Ma bucur mult ca nu s-a distrus cladirea, ba chiar arata foarte bine. Pentru carti e insa mare pacat, dar nu ma surprinde deloc. ​​

Abia astept sa postati aici impresiile dupa vizita. Numai bine! Sanatate! ????

tata123 🔱
[15.11.20 19:33:13]
»

@Dan&Ema:  Mulțumim pentru informațiile actualizate privind noul „Muzeu Național Brătianu” . Păcat că rebranduirea acestui obiectiv cultural nu vine cu ceva în plus față de activitatea din deceniile anterioare. Și mai observ și o creștere consistentă a prețului biletului - de la 6,5 lei în 2017 la 20 lei în 2020 (că tot scria pe atunci @kristinna că taxa e prea mică). Se pare că refresh-ul administrativ, expozițional și financiar nu e prea inspirat.

 Odiseea conacului Brătienilor continuă... Din 2003 Consiliul Județean Argeș administra vila Florica sub numele de „Centrul Cultural Brătianu” ; la 10 ani distanță moștenitorii familiei Brătianu intră în posesia conacului și își manifestă dorința de a-l vinde. Ministerul Culturii cumpără în 2017 cu puțin peste 1,8 milioane de euro frumoasa construcție. În 2020 Parlamentul aprobă înființarea unui nou muzeu, Consiliul Județean Argeș își retrage oamenii și o parte din exponate. Multe acțiuni din ultimii ani sunt rezultatul unor jocuri politice.

Îmi aduc aminte că doamna muzeograf care ne-a condus în 2017 ne-a spus lucruri interesante, iar încăperile erau un pic mai „îmbrăcate” cu exponate. Ferma Brătienilor există și azi, dar starea ei fizică este dezastruoasă (jurnaluldearges.ro/se-ras ... -proprietarilor), capela se află în administrarea unei mănăstiri, observatorul astronomic și crama au fost vândute de moștenitori (jurnaluldearges.ro/actul- ... ntr-o-dimineata), gara se află la 1 km distanță și parcă era încă funcțională.

Ion Brătianu obișnuia să spună în familie: Ce m-aș fi făcut eu fără Florica? Aici mi-am regăsit totdeauna sănătatea, puterea trupească și sufletească.

Numai bine!

tata123 🔱
[15.11.20 19:47:06]
»

@Dan&Ema:  Redau câteva rânduri despre pasiunea lui Ion I. C. Brătianu - drumețiile montane, tot au fost la modă în acest an datorită contextului medical.

Iată ce povestește Henri Stahl în „Schițe parlamentare” : Era un iubitor pasionat al naturei, al munților județului său mai ales. L-am întâlnit, puțin după ce înfăptuise întregirea neamului, mai sus de Cumpăna, în munții Argeșului. Își făcuse, în mijlocul brazilor, un cort, și de acolo, zilnic, pornea în excursii înspre poalele Negoiului. Rătăcisem drumul și, după un suiș, am ajuns în vale un grup de excursioniști. Era primul ministru al țărei însoțit de Doamna Eliza Brătianu și câțiva intimi. La distanță respectoasă, se ținea un paznic cu pușca pe umeri. Ion I. C. Brătianu și-a recunoscut stenograful și, cu glume și bonhomie, mi-a arătat, cu desăvârșită preciziune, însoțindu-mă o bucată de drum, poteca spre lacurile din jurul Negoiului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[15.11.20 21:13:59]
»

@tata123:  In zona Malaia (VL) in ​​Muntii Capatanii exista o fantana si un (fost) conac al Bratienilor, ridicate de Vintila Bratianu, pe muntele ce poarta si numele Bratianu.

Daisy Petal
[17.11.20 09:03:33]
»

Minunat articol. Cred că la impresia generală a contribuit și ghidajul făcut cu sufletul. Mi-au plăcut și pozele, în special 19, cea cu soba cu blazoane, și 29, cea cu soba pictată și costumele zonei. Dar, de departe, poza 30 este cea mai spectaculoasă. Biblioteca este impresionantă și cu bun mult gust. Văzând-o în imagine, mi-am închipuit că acolo s-ar putea turna un film. Nu știu dacă ghida a menționat sau nu faptul că într-o vreme, domeniul Florica a găzduit bisericuța din lemn care, acum, se află la Olănești. Oricum, am trecut deja obiectivul pe agenda mea, mai ales că de la București se ajunge repede acolo, iar de la Târgoviște, și mai repede. Votat articolul și imaginile cu mult drag.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.11.20 09:19:33]
»

@Daisy Petal: ​​

Nu am stiut de bisericuta de lemn. ​​ Ghidul nu a amintit de ea, cu ocazia asta am lamurit ca eu am nimerit un ghid, nu o ghida. ​​

In conac mai erau niste domni care erau ghidati tot de un ghid. ​​

​​Sobele mi-au placut si mie, ca dealtfel si la Conacul Golestilor, care nu e departe de acest loc. ​​

Va urez sa va bucurati de vizita de Conacul Bratienilor si sa aveti bafta de un ghidaj profesionist. ​​

​​Multumesc pentru aprecieri! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[17.11.20 12:52:54]
»

@Dan&Ema:  Interesantă informația! Am aprofundat puțin subiectul și am citit câte ceva despre Muntele Brătienilor, proprietate montană aflată lângă localitatea Mălaia. De altfel, în poiana de lângă Vârful Zmeuret Vintilă Brătianu a construit un conac de vânătoare, cu anexe - o stână. Conacul nu mai există, se mai văd ruinele unei stâne (conform informațiilor de pe  blogurile montaniarzilor) - Stâna Zmeuret. Pe drumul/poteca de cai ce urcă spre Zmeuret, la circa 30-40 minute depărtare de Mălaia se află un izvor amenajat în anii ' 20 și o cruce de piatră, ambele ctitorite de familia lui Vintilă Brătianu (ziaruldevalcea.ro/2019/03 ... sunt-nepasatori).

Istoria e lăsată de izbeliște... ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.11.20 16:39:15]
»

@tata123:  ​​

Catre Fantana si Crucea Bratienilor am purces si eu in 2019 parca dar am facut cale intoarsa desi cred ca ajunsesem foarte aproape. Eram singur cu copiii, printr-o padure deasa, cu trunchiuri cazute, pe un drum pustiu si fluieram de zor ca sa nu ne intalnim cu Martinel.  ​​Simt ca trebuie sa revin pe acolo pentru o traversare peste culmea Muntilor Capatanii catre Varful lui Roman si Horezu. ​​

​​Fostul conac, spun montaniarzii este astazi stana si in stare de ruina. Ce pacat! ​​

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, Dan&Ema, doinafil, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVila Florica - Centrul de Cultură IC Brătianu [Ștefăneștii Noi]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089457988739014 sec
    ecranul dvs: 1 x 1