RĂU
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
INTRIGĂ Ooook. Văd că cel mai recent review pe Zoo Călărași este din... 2017. Ieri am fost acolo așa că revin cu impresii "calde". Nu am mai scris un review negativ de ceva vreme dar simt nevoia să o fac. Nu din răutate ci din cauza realității dure de care ne-am lovit la... Grădina Zoologică Călărași.
Deși nu eram străini acelor locuri, noi mai trecând pe aici acum 3-4 ani (dar nu am scris review), s-a văzut clar că lucrurile nu au luat-o într-o direcție potrivită. Că statul are bani, că nu are bani, că îl administrează primăria, sau guvernul sau cine naiba o fi, sincer nici nu mă interesează. Dacă era gratuit, nu cred că puteam comenta prea tare însă cât timp îmi percepi un tarif, fie și el unul derizoriu, este dreptul meu că și client (vizitator) să îmi spun oful.
____
DRUMUL
Venind din București mergem pe Autostrada Soarelui, acest DN, denumit impropriu autostradă. Drum mai prost că în fața blocului. Pe o bună bucată de drum se circulă pe un sens cu 60 la oră dus întors. Nu au fost în stare toată pandemia cât am stat în case, să tragă 30-40 km de asfalt. ROmânia deh... Ai două variante de traseu:
1. București - Lehliu Gara pe autostrada, apoi faci drepta spre Razvani, Nucetu, Mihai Viteazu, Visinii, Călărași. Drumul în km este mai scurt dar faci mai mult timp pentru că drumul dintre autostrada și Călărași, este prost pe alocuri și treci prin multe sate/comune
2. București-Drajna Nouă pe autostrada, adică mergi ceva mai mult, apoi faci dreapta DN21 spre Călărași. Drumul este mai lung că și număr de km dar faci mai puțin timp pentru că mergi mai mult pe autostrada iar apoi pe DN21 poți merge cu 90 km/h aproape toată bucată de drum.
Va recomand varianta a doua!
____
LOCATIA
Grijă mare cu mașina, majoritatea drumurilor sunt praf. Dacă aveți nevoie de refill (mâncare, apă) aveți Kaufland în Călărași dar și ceva benzinării (Petrom am văzut sigur).
Grădina se află la marginea orașului in parcul Dumbravă.
____
PARCAREA
Parcarea este foarte mică pentru perioada de "sezon" adică primăvară - toamnă. Toate aleile și străduțele din jurul grădinii erau PLINE la refuz de mașini parcate care pe unde a apucat.
Cum ai grădina în față și faci dreapta, este o stradă din beton, plină de gropi, și un câmp. Majoritatea o lăsau și acolo, nu păreau să fie probleme.
Cert este că ar trebui amenajată o parcare mai sănătoasă... cum ai de exemplu la Zoo Brașov, Zoo Târgu Mureș, Zoo Timișoara, etc
____
CASA DE BILETE (Nu-i acasa) / TARIFE
Aici... noaptea minții de la început. Ai intrat în grădină și imediat în dreapta este o clădire unde se vindeau (cândva) bilete... dar nu e nimeni acolo și ești îndrumat (prin afișe) să achiți puțin mai înainte, la unul din pavilioane.
După ce trecem de prima alee, ne întâmpină o doamna care "tăia bilete".
____
5 lei de adulti (si/sau pensionari)
3 lei de copil > 5 ani
____
GRĂDINA ZOOLOGICĂ...
Au schimbat gardul... de afară zici mama ce mișto tre' să fie în interior. Dar din păcate nu... iar cum intrai pe dreapta era parcat un frumos SUV, nou cu numere roșii de vreo 20-25 mii de euro. Bag mâna în foc că era a directorului de la zoo. Păi dacă o duce el așa de bine, înseamnă că Grădina Zoologică duduie, nu? Nevoie...
Apoi făcând abstracție de acel minunat SUV, te lovește nostalgia... eram bebe în perioada post-comunistă, dar sunt sigur că decorul este identic cu ce era atunci. Nu s-a schimbat nimic. Nu ar fi fost o problema dacă mai și amenajau pe aici una alta. Dar nu s-a mai amenajat nimic.
În prima parte a grădinii zoologice vedem primele viețuitoare, anume cerbii și căprioarele aflate în apropiere. Cam toate animalele au spații generoase în jurul lor ceea ce este un lucru foarte bun.
De neacceptat este vegetația ce a luat cu asalt multe din spații, de exemplu la tigrii, la urși. Dacă cumva stau mai în interiorul cuștii, nici că le mai vezi... se pierd în decor.
Tot la intrare sunt și poneii care stau câte 3-4 în 2-3 grupuri bine definite. Sunt prietenoși și nu refuză o mângâiere.
Leii și Tigrii se află pe partea opusă. Sunt obosiți și mai mult dorm, la fel că urșii aflați în apropiere. Cam toate animalele caută umbră și au noroc cu copacii aflați în apropierea lor.
Cred că ar trebui totuși să aibă la dispoziție mai multă apă și să fie schimbată mai des. Cât ne-am plimbat 2 ore, nu am văzut nici măcar UN angajat care să umble pe la animale. Doar doamna cu biletele...
Din păcate nu am avut noroc să vedem ursul care să se dea pe topogan. Sunt sigur că ar ieși niște cadre tare reușite dacă am prinde asta... dar probabil când e mai răcoare, au și ei curaj să iasă la soare.
Comparând cu vizita anterioară, pare că animalele s-au mai rărit. Probabil au mai murit din ele, iar conducerea nu a mai cumpărat altele să le înlocuiască. Țarcurile par IMENSE pentru doar 1-2 animale aflate în fiecare în parte. Povestea asta se repetă peste tot.
Observăm doar o singură alpaca și o cămilă ce stăteau împreună. La fel, un singur struț, poate că mai era unul pe acolo dar se ascundea pe undeva...
De-asemenea putem vedea și o lama, care la fel, pare singură. Ne mutăm apoi cu traseul pe podul ce trece peste lacul artificial amenajat cu fonduri europene în urmă cu mulți ani. Se vede și aici că nu s-a mai făcut nimic. Locul pare părăsit, în paragină. Lacul este plin de crengi, bucăți de copaci rupte, broaște, vegetație uscată, și este mizerabil. Totuși natura și-a făcut loc și găsim și pești prin aceste ape murdare.
Vegetație, ca și în restul grădinii, își face loc cu ușurință spre aleile pentru vizitatori. Încet încet, își ia tributul. Pare peisajul perfect pentru un episod din seria History "Life after people". Pentru cei ce nu știu, era o serie unde se prezența cum vor ajunge locuri odată locuite și tranzitate de oameni, după ce aceștia nu vor mai fi... păi cam așa arată aici, ca și cum nu au mai fost oameni de 10-15 ani.
Parcurgem poteticile și podurile și ne întoarcem în spațiul cu animale. Observăm hipopotamul care este IMENS. Un exemplar poate ajunge până la 1,5 sau chiar 2 TONE! Gardul de lângă hipopotam este prins românește cu sârmă... că doar era vorba aia, sârmă colier românesc. Jenant. Și poză doveditoare aici.
Avem noroc și prindem unul dintre tigrii dând târcoale pe lângă gard. O pisica mare și adorabilă. Ce l-aș lua în brațe, sau mai bine nu... Ajungem în pavilionul cu păsări (papagali) tot felul de specii, care mai de care. Mirosul de aici te izbește din plin. S-a făcut o renovare de "fațada" cu lavabilă însă cuștile păsărilor sunt mai "bătrâne" decât mine. Câteva calorifere mai "moderne" dau dovadă unei minime intenții de amenajare însă SOBĂ de la intrare distruge orice urmă de potențial modernism.
Tot mergând pe alei îmi dau seama că nu am văzut nici o toaletă. Sunt două variante. Ori nu sunt deloc, ori sunt pitite bine și nu sunt semnalizate corespunzător. Pe la toate grădinile pe unde am fost, erau la intrare... aici nu am văzut nimic de genul.
De-asemenea lipsesc locurile de joacă pentru copii. Nu am văzut nici unul. La alte grădini zoologice, spațiile de joacă pentru copii sunt pline, și aduc multe bucurie in sufletul celor mici. Aici... poți cel mult culege niște iarbă și da animalelor.
Grădina nu are nici un magazin de suveniruri (sau nu l-am văzut nici pe asta?)
___
CONCLUZII
Am vizitat (zic eu) cam toate gradinile zoologice din Romania. De departe cea mai impresionata a fost cea din Targu Mures (impresii aici). Pana si cea din Brasov a fost renovata de curand si este foarte frumoasa. Pavilioane noi, garduri noi pentru animale. Spatii de joaca pentru copii, etc. Chiar și cea din Târgoviște este foarte frumoasă și s-au tot făcut investiții, vezi review aici.
Lipsa de viziune este o boala in sistemul bugetar romanesc, care ajunge sa afecteze toate domeniile inclusiv turismul. Cu siguranta se puteau accesa ceva fonduri europene nerambursabile dar cine sa o faca? Cat timp timpul trece si leafa merge, lucrurile vor ramane la acelasi nivel sau mai rau, se vor deteriora.
In ritmul acesta, nu dau mai mult de 3-4 ani gradinii. Cu siguranta vor inchide daca nu vor face ceva investitii masive, cum au facut celelalte gradini zoologice din Romania.
Aici la Zoo Calarasi ar merge al fix un reportaj Romania, te iubesc! Cam asa te simti cand vezi ce poate face indiferenta autoritatilor. Ca si comparatie, Zoo Calarasi este similar cu Zoo Bucuresti... Sa speram ca totusi "cineva" va vedea aceasta situatie si va remedia pana cand nu va fi prea tarziu.
____
Drum bun calatorule!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Am enuntat mai sus toate detaliile despre locatia, parcare, etc.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Zero locuri de joaca pentru copii. Lipsa unui magazincu suveniruri pentru cei mici, dar si pentru cei mari... lipsa harta a gradinii.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 10.05.21 11:18:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLĂRAŞI.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.19481628 N, 27.31861307 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Zoo Călărași, CĂLĂRAŞI" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX : Da, este in regula.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Eu nu inteleg de ce nu desființează aceste grădini, in vare animalele sunt triste și chinuirte. Ce să vezi la așa o grădină, niște animale insetate, infometate, triste, care iși trăiesc viața intr-un spațiu mult prea mic pentru nevoile lor? De ce trebuie câte o grădină zoologica in fiecare oraș? Nu mai bine ar fi una, sau două, dar organizate perfect, cu spțiu mare pentru animale, etc. ?
@Mika : Probabil sunt interese mari. Chiar daca "afara este vopsit gardul... " sunt sigur ca de la Primarie vin de bine de rau niste bani. Probabil se prioritizeaza salariile, si ce mai ramane pentru hrana animalelor. Dar ONG-urile ar trebui sa ia masuri si sa verifice daca sunt respectate toate nevoile acestor animale.
Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar reactiona un strain... ce a vizitat o gradina celebra din Europa, cand ar vedea o gradina zoologica precum cea din Calarasi.
@Mika : In Romania sunt undeva la 10-15 gradini zoo (depinde daca le numaram sau nu pe cale de tipul celor de la Craiova sau Constanta). Nu sunt deloc multe, distanta dintre ele este de 150-200 km. Ele au ca public tinta copiii, care nu parcurg astfel de distante atat de usor.
Sunt in administratia primariilor respectivelor orase. Cum vedeti unirea lor? Da bani primaria Calarasi catre Zoo Targoviste, si desfiinteaza propriul Zoo?
In toata lumea este discutia asta, cu animalele in captivitate. In afara de Bioparcul din Valencia, cam toate gradinile zoo pe care le-am vazut (adica Viena, Barcelona, Budapesta, Praga, Chiang Mai) sunt, mai mult sau mai putin, de tipul celor de la noi. Bine, nu cu 100 mp pentru leu, ci cu 200. Tot nimic inseamna.
@gpopa : Nu am fost unde ati spus dvs dar nu cred ca in Viena, Barcelona, Budapesta, Praga, Chiang Mai au garduri ruginite de 50 de ani, balarii de 2 metri, pavilioane care stau sa cada, animale neingrijite si lipsite de apa potabila curenta, etc...
Despre asta era vorba. Referitor la gestionarea lor, evident ramane la latitudinea primariei care probabil prefera sa mareasca salariile proprii, decat sa redirectioneze din fonduri catre o gradina zoologica.
@Maskatu : Cand era copilul mic, intrarea la Zoo era must, oriunde ajungeam. Asa se face ca da, am vazut multe asemenea obiective in viata mea.
Am crescut in Barlad, la 200 de metri de Gradina Publica. Mergeam la Zoo de 3-4 ori pe an, si asta timp de multi ani. Am un cult pentru gradinile zoologice.
Din tara, nu am vazut foarte multe, dar nu cred ca cele pe care le-am ratat sunt mult mai rele decat cea din orasul natal.
Pe acest site sunt inca doua articole despre Zoo Calarasi. Care il lauda. Am cautat pe net alte prezentari ale sale - il considera ca fiind ok.
Dar, probabil ca dvs aveti standarde mai ridicate.
@gpopa : Ce invață copiii dintr-un astfel de parc? Ce văd? Am văzut tristețe și in ochii acelei căprioare din fotografia atașată la review.
Știu că aceste animale sunt crescute in captivitate și altfel nu pot trăi. Dar li se pot asigura condiții decente, apropiate cu cele din mediul lor natural.
Am fost la Gradina Zoologica din Munchen, si acolo nu am văzut animale triste și chinuite.
Ați văzut exemplul ursului de la Grădina Zoo din Neamț? Deși, in rezervația de urși unde a fost dus avea loc suficient, el se rotea tot intr-un singur loc, obișnuit cu locul strâmt de la ZOO.
Oare câți vizitatori are pe lună sau an grădina din Călărași sau Târgoviște? Chiar merită menținerea lor, și chinuirea animalelor? Cred că dacă s-ar vrea s-ar găsi o soluție ca să se finanțeze o grădină zoo care să respecte toate standardele.
@Mika : gradina din Targoviste mi se pare ca e mult mai ok vs cea din Calarasi.
@gpopa : Nu vreau sa intru in polemici. Nu am "standarde ridicate". Le-as numi standarde de bun simt... E ca si cum am compara o dacie 1300 ruginita (Calarasi) cu un Logan din 2019 ( Brasov de exemplu). Cum sa am standarde ridicate? Asta este realitatea dura.
Dvs ati fost aici la Calarasi? Eu am ratat-o pe cea din Barlad (nici nu stiam ca exista).
Insa nu se compara cea din Calarasi cu cea din Sibiu de exemplu, cea din Targoviste, cea din Timisoara, Oradea... nu mai zic de cea din Brasov, recent renovata sau din Targu Mures pe care eu o consider numarul 1 in Romania ca diversitate a animalelor, amplasament, organizare, etc.
Daca ar fi sa dau note, as da 9 celei din Tg Mures si 2 celei din Calarasi iar pentru Sibiu de exemplu un 7-8 ca sa ne intelegem asupra modului in care arata.
@Mika : Probabil sunt insensibil, dar mie - copil - imi placea la zoo. Nu citeam tristetea din ochii animalelor. Asa cum nu am citit nici bucuria din ochii lor la Viena.
Lasand gluma la o parte, asa cum spuneam, discutia se poarta in toata lumea. E posibil ca, peste un timp, sa se desfiinteze toate.
Apropo, ati vazut "Madagascar" si continuarile sale (filme de animatie)?
@gpopa : Si eu am mers la zoo cand eram copil și i-am dus si pe ai mei cand erau mici. Dar sincer, in afară de ponei și de maimuțe, nu prea au fost entuziasmați de alte animale. Poate puțin de felinele mari, dar și acelea de obicei erau triste și nu prea aveau chef de vizitatori.
Nu am văzut, nu că nu imi plac filmele de animație, dar nu prea am mai avut timp. Cand erau copiii mici, mă uitam impreună cu ei. Si acum imi place să mă uit, dar atunci când prind ocazia.
@Maskatu : Interesant articol, am văzut și prețurile la intrare, destul de mici...
În Pitești în Pădurea Trivale este o Grădină Zoologică care nu are o așa mare diversitate de animale. Nepoții mei când vin în vacanță merg măcar o dată acolo, cel mare vrea să se dea cu tiroliana iar cel mic este pasionat de maimuțe...
În această iarnă au fost impresionați când au văzut urșii hibernând iar în această primăvară au văzut ritualul păunilor, erau trei cu penele roată și aveau un dans specific. Sincer și eu am fost impresionată, nu mai văzusem așa ceva...
Despre prețuri la noi intrarea este 4 lei copil sau pensionar și 8 lei adulți...
@mprofeanu : Intr-adevar este mult mai ok chiar si cea din Pitesti. Banuiesc ca ati fost si la Manastirea Trivale sau prin padurea de langa. Sunt mai micute dar mai cochete si mai bine organizate. Probabil sunt manageriate de niste oameni ceva mai competenti.
De-asemenea este foarte frumoasa si cea din Ploiesti, langa care se afla si o gradina botanica foarte frumoasa!
Tot mergând pe alei îmi dau seama că nu am văzut nici o toaletă... sunt in spatele cladirii cu pasari de unde cred ca aparut tanti cu biletele
@ravenala22: ok, daca mai trec pe acolo, stiu unde sa ma uit, desi am impresia ca toaleta nu o sa fie cine stie ce...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 În vizită la Zoo Călăraşi — scris în 17.06.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Gradina Zoologica din Calarasi. — scris în 25.11.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ