ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Am fost oare pe Lună?

TIPĂREȘTE

Într-un weekend călduros al lunii mai (2019) ne-am hotărât să vizităm, pentru prima oară, Rezervația Naturală Vulcanii Noroioși de lângă Berca.

Am plecat din Râmnicu Vâlcea pe următorul traseu: Pitești - Târgoviște – Ploiești – Buzău – Berca. După aproximativ 5 ore am ajuns la Vulcanii Noroioși. Pe măsură ce ne apropiam de Berca, pe marginea drumului se înmulțeau tarabele cu produse tradiționale din zonă, cu pastarmă de oaie și celebrii cârnați de Pleșcoi. Drumul este bun și există destul de multe indicatoare care te îndrumă spre obiectivul turistic.

Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Vulcanii Noroiosi de aici sunt singurii de acest gen din Europa, fiind unici prin dimensiunile lor reduse și prin modul în care au fost formați.

Am lăsat mașina într-o parcare amenajată, care are următoarele coordonate GPS: N – 45.360267 și E – 26.713424. Taxa de parcare a fost de 5 lei/zi. Lângă parcare se află și un restaurant.

Din parcare ne-am îndeptat spre rezervația naturală care este formata din Pâclele Mari și Pâclele Mici, unde se găsesc aceste minunății ale naturii, Vulcanii noroioși. Biletul de intrare costă 4 lei pentru adulți. Imediat după intrare te întâmpină un peisaj selenar.

Istoric

Vulcanii noroioși au fost descoperiți în anul 1867 în urma unor sondări efectuate pentru a descoperi petrol în zonă. Din anul 1924, vulcanii noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic.

Cum se formează

De pe panourile informative aflate la intrarea în rezervație și din pliantele primite odată cu achiziția biletelor am aflat următoarele informații: ‘ Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică. Erupția unor astfel de vulcani, formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul.

Noroiul este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică. Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe ce se usucă treptat și modifică în permanență peisajul’ ’ .

Vizita noastră

Am pătruns în zona vulcanilor, aici totul este arid, de-a lungul timpului, o parte din noroiul scos de maruntaiele pământului s-a uscat, din loc în loc apar conuri din care iese la suprafață noroi amestecat cu apă și gaze. Aceste cratere lasă impresia unui cazan în care clocotește o pastă cenușie de unde și denumirile populare de „ pâcle” sau „ fierbători” .

Punctul de atracție se află cam în mijlocul rezervație și este un con mai mare, de vreo 2 metri în diametru, foarte activ, care aruncă des noroiul afară, acesta se scurge pe con și formează dâre de lavă noroioasă. Este locul unde se adună cei mai mulți turiști iar acest vulcan este vedetă în multe selfiuri.

Sunt zone în care deplasarea este mai dificilă, pe sol formându-se șanțuri cu o adâncime destul de mare.

Pe teritoriul rezervației conform unor panouri informative se găsesc multe plante rare. La marginea zonelor cu noroi cresc gărdurarița și cătina tepoasă, arbuști rari, declarați monumente naturale, iar pe platouri umblă vietăți precum scorpionul și termitele.

Am petrecut aproximativ jumătate de oră în acestă zonă selenară fiind încântați de ce am văzut și ne-a propus să reveni și altădată pentru a petrece mai mult timp în zonă.

În România, vulcani noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri, precum: Ocna Sibiului, Homorod, Bazna, dar cei mai cunoscuți sunt cei de aici.

Ne-am întors la mașină, apoi am pornit spre casă dar mai întâi am oprit la tarabele de pe marginea drumului și am cumpărat cârnați de Pleșcoi.

Dacă ajungeți în zonă vă recomadăm să vizitați Vulcanii noroioși.

Toate cele bune și multă sănătate.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de zlatna in 21.04.20 19:10:16
Validat / Publicat: 21.04.20 19:38:41
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MĂGURA & BERCA

VIZUALIZĂRI: 1070 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 zona Vulcanilor noroioși
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[21.04.20 19:49:50]
»

@zlatna:  La Vulcanii noroiosi am reusit sa ajung de doua ori, odata cand eram eu mica, a doua oara cand erau copii mei mici , insa de fiecare data am fost la fel de fermecata, mi se pare insa ca se poate face mai mult pentru promovarea zonei, insa cine stie, poate o sa ajng acolo si cu nepotii si locurile or sa arate altfel.

Foarte frumoase poze, felicitari pentru articol, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[21.04.20 20:01:18]
»

@mishu:  Multumesc pentru ecou si vot.

Mika
[21.04.20 20:06:16]
»

@zlatna:  Ultima oara am fost la vulcanii noroiosi acum șase sau șapte ani. Un loc frumos și ciudat in același timp. Așa cum spui, parcă nu ești pe planeta Pământ. Am revăzut locurile cu plăcere prin fotografiile tale. Votat cu plăcere!

zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[21.04.20 20:16:09]
»

@Mika:  multumesc pentru vizita și vot.  

mprofeanu
[22.04.20 13:53:39]
»

Merge la fix articolul tău. Am citit cu plăcere despre acest obiectiv turistic, unic din țara noastră, la care nu am ajuns încă. Este în plan, un sejur de o zi pentru vara aceasta, mers în natură... așa cred că îmi voi organiza plimbările...

De la Pitești mai câștig o oră, se vizitează fără probleme....​

tata123 🔱
[22.04.20 14:17:15]
»

@zlatna:  „Împărăția noroiului” se află situată într-un „peisaj selenar”, o „minune naturală” care ascunde povești cu „piele de balaur” și „fierbători”. Aceste „ochiuri de glod” îl fascinează pe vizitator și îl transpun într-o lume fantastică.

Atracție de seamă a județului Buzău, Vulcanii Noroioși de la Berca reprezintă o comoară insuficient valorificată de autoritățile locale. Chiar dacă în ultimii ani s-a mai amenajat câte ceva pe ici pe colo întreaga zonă e departe de ceea ce s-ar putea numi o „destinație de vis” - lipsesc amenajările turistice, iar infrastructura e la pământ.

Ținutul Buzăului e fabulos însă și merită vizitat!

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.04.20 17:08:19]
»

@mprofeanu:    Mulțumesc de aprecieri! Să ne vedem sănătoși!

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.04.20 17:12:28]
»

@tata123:    Mulțumesc pentru ecou și vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098302125930786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1