ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vulcanii noroioși - bâldâbâcii selenari din Buzău

TIPĂREȘTE

Deși am mai fost pe aici, am omis să și scriu ceva despre acest loc. Adevărul este că aș merge mai des aici dar locația mi se pare totuși peste mână și nu prea pot lega alte obiective cu vizita spre Vulcani.

Locația se află la 150 km de București sau vreo 2 ore și jumătate de condus, undeva la Nord de orașul Buzău, aparținând de satul Pâclele. Ca să ajungem aici părăsim DN10 în dreptul satului Sătuc și intrăm pe DJ102F.

Ajungem în Berca* și după 1 km, ajungem la o intersecție unde avem pe partea dreapta un magazin Penny. Aici facem stânga. Sunt indicatoare rutiere cu Pârscov 8km și Mănăstirea Rățești 5km.

*De menționat și Fierbătorile care sunt situate în nordul localității Berca și reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conțin noroi lichid. Gazele care ies la suprafață agită noroiul fiind dată impresia că acesta fierbe.

După 300 de metri avem o altă intersecție unde ținem dreapta. Continuăm drumul spre Joseni, Policiori unde facem dreapta pe DJ220A iar la intersecția unde aveți indicatorul cu Beciu, unde aveți un mic magazin care vinde cârnați de Pleșcoi adică aici, țineți dreapta.

De aici aveți de ales. Mergeți spre stânga la Pâclele Mari sau mergeți mai departe spre Pâclele Mici.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduși ca înălțime și număr, excepție făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.

Aveți și indicatoare rutiere care indică direcția spre cele 2 locații, mai exact acesta.

Noi am făcut stânga mergând spre zona zero anume spre Pâclele MARI. De aici mai este foarte puțin de mers, cam 3 minute și 2 km. Veți vedea pe partea stângă un gard verde cu ceva toalete ecologice lângă. Aici este o parcare cu plată. Costă 5 lei/zi iar fix vis-a-vis este casa de bilete pentru a intra în zona vulcanilor.

Dacă nu vă deranjează mersul pe jos, puteți merge mai departe, urmând la dreapta drumul principal, iar în capăt vis a vis de un hotel părăsit puteți parca gratuit. Acest lucru este semnalat inclusiv prin prezența unui indicator vis a vis de parcarea cu plată. Parcare gratuită la 100 metri înainte sau parcare cu plată imediat în stânga.

Parcăm mașina și purcedesm spre casa de bilete. Deși locația este una destul de frecventată de turiști, tarifele au rămas unele modice de-a lungul vremii.

____

TARIFE

elevi 1 leu

studenti 2 lei

adulti 4 lei

Tarifele sunt din vară dar din ce am vorbit cu o cunoștință, au rămas similare și în prezent. Fiind o rezervație naturală, fumatul este complet interzis și de-asemenea nu este permis accesul dacă plouă sau a plouat de curând, potecile cu pământul moale fiind aproape imposibil de parcurs. Plus că te-ai murdări groaznic dar mai grav, poți aluneca și te poți accidenta.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 m și fosile de 6-8 m, dezvoltate pe o suprafață de 22 ha. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.

Vulcanii noroioși sunt cei mai reprezentativi vulcani de acest tip din țară prin activitatea și formele lor unice și au fost declarați monument al naturii în anul 1924.

Un alt lucru important de menționat, este că Vulcanii Noroioși de la Berca sunt pe locul 2 în Europa ca dimensiuni, după cei din Peninsula Apseron-Baku din Rusia. De-asemenea peisajul selenar de care ne putem bucura, se află într-o continuă schimbare datorită cantității de noroi care ajunge la suprafață dar și a erupțiilor ce au loc aici. Astfel că dacă l-ați vizitat acum 1-2-3 ani și îș revizați, veți observa schimbări semnificative asupra erupțiilor. Unele care dispar dar și altele noi apărute între timp.

Zona Vulcanilor Noroiosi, sau Plaiurile Balaurilor, cum a mai fost numita de pasionatii de folclor, este una dintre cele mai vizitate destinatii ale Buzaului. Desi vulcanii noroiosi nu au nimic in comun cu vulcanii de foc, curgerea noroiului seamana foarte mult cu cea a lavei vulcanilor din Hawai.

Imaginatia oamenilor din popor a țesut de-a lungul timpului nenumărate povești, despre acest peisaj selenar. Localnicii au încercat sa găseasca o explicație fenomenului vulcanilor noroioși. Trecând peste legenga eroului Arbănaș, au mai asociat fenomenele petrecute în acest loc ca fiind o zonă neagră, rea, pentru că aceste pământuri nu erau fertile, nu se puteau lucra, nu se putea cultiva nimic, fiind doar mult noroi și păcură. Cum păcura și smoala, erau in Biblie, ingrediente ale iadului, localnicii au tras concluzia ca aceste locuri ar fi porți către infern, ipoteză confirmată și de peisajul sterp ce înconjoară vulcanii.

Încercând să stârpească prezența răului, au apărut legende menite să triumfe asupra monștrilor iadului. Așadar una din cele mai cunoscute legende ale locului spune că eroul Arbănaș pornește la luptă împotriva unui Balaur care făcea prăpăd în ținut. Înspăimântat de curajul eroului și rănit în timpul luptei cu acesta, balaurul se retrage în ascunzătoarea lui de la Berca și rămâne acolo pentru veșnicie. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu Arbănaș, dar se spune că pământul uscat şi crăpat ar fi pielea Balaurului, iar prin ochiurile care fierb necontenit ar ieși la suprafață sângele fiarei.

Trecând peste explicațiile biblice, căutăm și unele științifice. Așadar, cum se formează aceste fenomene? Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.

Peisajul este unul selenar, rupt de realitatea din jur, ciudat, intrigant dar totuși curios. Oricât de în vârstă ai fi, te dezlipești cu greu de bâldâbâcii ce scornesc din pământ.

____

Ceva de papa

Chiar la mica intersecție unde este și casa de bilete și parcarea, se află Pensiunea Vulcanii Noroioși unde există un mic restaurant cu preparate tradiționale la prețuri foarte bune cu porții mari.

Ce au în meniu?

-mic dejun 15 lei

-ciorbă de carne la borcan 15 lei

-ciorbă de burtă / pui/ vițel 12... 15 lei

-ciorbă de fasole cu afumătură 15 lei

-pui la grătar (meniu) 25 lei

-carne la borcan 35 lei

-cârnați la grătar

-șnițel de pui (meniu) 25 lei

-varză cu afumătură la 25 lei

-iahnie de fasole cu cârnați la 25 lei

Prețurile sunt ușor orientative, posibil să mai si suferit ceva majorări (+2... 5 lei). Am comandat un meniu cu pui, o ciorbă de fasole cu afumătură și un meniu șnițel. Desert din partea casei, noi am primit gogoși tăvălite prin zahăr pudră. Cu tot cu ceva de băut (suc și o bere) am dat cam 80-85 de lei. Apropo, pâinea de casă a fost genială!

Am mai fost aici și în trecut și am fost foarte mulțumiți. Locația bate spre un fel de cărciumă dar cu mâncare. Nu este nimic simandicos dar de murit de foame nu mori.

De curând au implementat și un sistem împinge tava așa că nu am mai stat mult să așteptăm să ni se ia comanda cum pățisem data trecută. Acum lucrurile au mers ceva mai repede deși era o zi de sâmbătă. Așa cum spuneam prețurile erau ok iar mâncarea decentă. În zonă oricum nu prea ai alte opțiuni așa că îți convine bine, nu-ți convine iar bine.

Din păcate toaletele au rămas la fel de nasoale ca data trecută. Sunt gen wc public, vechi de zeci de ani, fără nici un minim de actualizare la vremurile actuale. Locația are vad inclusiv în timpul săptămânii și fiind singura cu mâncare în zonă potențialul este imens dar... mai au de lucrat.

____

Concluzii

O locație unică, interesantă, care merită vizitată și revizitată cu fiecare ocazie! Nouă ne-a plăcut.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 05.10.22 13:44:49
Validat / Publicat: 05.10.22 14:19:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.

VIZUALIZĂRI: 1170 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Vulcanii Noroioşi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [05.10.22 15:21:10] »

@⭐ValentinB_88⭐: Vulcanii Noroioși din zona Buzăului au atras mereu vizitatori, în ciuda infrastructurii rutiere care „scârțâie” . Fenomenul natural declarat rezervație în perioada interbelică este unul spectaculos pentru plaiurile românești. Un apus de soare petrecut pe tărâmuri selenare te introduce într-o poveste.

???? Vulcanii Noroioși de la Berca fac parte din noul Geoparc „Ținutul Buzăului” (sit UNESCO din primăvara 2022), alături de alte obiective naturale la fel de interesante (tinutulbuzaului.org/ce-pot-sa-vad).

???? Poți lega vizita la „vulcanii de glod” cu alte câteva locuri frumoase din zonă, dar ar fi bine să te cazezi o noapte - două în zonă. Ar merge o incursiune la așezările rupestre din Munții Buzăului (vezi impresii) ori în zona Vama Buzăului la cascada „Urlătoarele” (vezi impresii) sau rezervația de zimbri Acriș (vezi impresii). Întreaga vale a râului Buzău e frumoasă (vezi impresii) - mănăstirea Cârnu, barajul și lacul Siriu, cascada Pruncea etc. Mănăstirea Rățești e închisă, alunecări mari de teren au degradat iremediabil biserica veche și satul mănăstiresc (vezi impresii). Timp și bani să fie că obiective turistice se găsesc în zonă!

Mulțumim pentru prezentare.

doinafil [06.10.22 13:07:38] »

Foarte haios titlul! M-am amuzat teribil când l-am citit!

Cred că un alt titlu sugestiv și haios ar fi fost și „bulbucii jucăuși” sau noroioși.

N-am apucat până acum să-i văd, chiar dacă am făcut liceul în Buzău, la „Eminescu” . Mi-ar plăcea să ajung iar pe acolo, dar spui că nu prea sunt drumuri bune, asfaltate, la care să ajungă și un transport auto de stat, sau microbuz. (noi nu avem aututurism prpriu). N-ar fi o problemă nici un taxi, dar nu știu cine s-ar încumeta să ajungă până acolo.

Felicitări pentru articol! Mi-ar fi plăcut să văd mai multe poze, eeventual și una cu o „bășică” care se sparge! Știu că e greu să le surprinzi, poate - doar - dacă aștepți să-i filmezi cu o cameră.

Păcat că WC-urile sunt murdare! Mai vin și turiști străini să-i vadă și-i rușinos să vadă mizerie pe la ele! Păcat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐ [06.10.22 14:14:54] »

@doinafil: Mă bucur că ți-a plăcut titlul. Am stat vreo 10-15 minute să mă gândesc la el. Sincer parcă voiam ceva mai mult de atât dar atât s-a putut.

Drumul este ok până acolo, s-a tot asfaltat, reparat și modernizat de la an la an. Dacă comparăm imaginile de acum 5-7 ani de pe google maps, cu cele din prezent, vom vedea că multe poteci pietruite, sunt asfaltate acum. Se poate ajunge acolo fără probleme, tot drumul este practicabil. Despre transport particular nu știu ce să spun dar dacă cauți, cu siguranță vei găsi ceva excursii organizate acolo.

Am și ceva filmări dar au intrat copii prin cadru și nu le-am mai urcat. Dar cel mai bine nu mai pun și te las și-ți recomand să te duci să vezi LIVE toată treaba. ????

@tata123 ????: Mulțumesc frumos pentru completări. Cred că te voi porecli Dom' Profesor de acum înainte. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi [07.10.22 10:18:56] »

@⭐ValentinB_88⭐: Am fost de două ori la vulcanii noroioşi, cred că la Pâclele Mari şi ptcă eram mai tânără, nu reţin să fi mers pe jos până la ei. Mi-a plăcut articolul tău care, combinat cu excursiile făcute de Iulianic în ţinutul Buzăului mi-au dat o idee. Va trebui să fac lobby pe lângă nepoţi să le prezint un itinerariu pe care să-l descriu inspirată din articolele voastre şi să-şi convingă părinţii să facem o excursie de WE. Aşa am vizitat în aceeaşi zi Potlogi, vila Florica şi conacul Goleşti. Cu maşina la scară. La care locaţie nu se merge mult pe jos de la maşină? Păcat că ai făcut doar trei poze deşi sunt reuşite făcute ˝la botul calului˝adică de aproape.

⭐ValentinB_88⭐ [07.10.22 10:34:24] »

@Michi: Bună. Noi am fost doar la Pâclele MARI, despre Pâclele Mici nu stiu exact cum este traseul dar la cele MARI sigur nu ai mult de mers mai ales daca lasi masina vis a vis de casa de bilete, unde este o parcare spațioasă.

Din cate vad pe google, este un drum si spre cei mici dar nu cred ca este asfaltat (NU GARANTEZ), dar este sigur drum de pământ. Si vad ca este si o zona de campare acolo... In orice caz paclele mari sunt alea mai vizitabile si mai comerciale... Acum mno, nu bag mana in foc despre cele mici caci NU am fost.

Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou și mă bucur că te-am putut inspira pentru viitoarele tale escapade în natură.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, tata123 🔱, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047902822494507 sec
    ecranul dvs: 1 x 1