GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
”Fierbătoarele” de la Berca - un areal vulcanic mai puțin cunoscut din județul Buzău
În ultimele săptămâni am lecturat mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Buzău. Pe multe dintre ele le-am vizitat în ultimii ani, așa că am căutat cu precădere detalii despre locuri pe unde nu am mai fost. Am aflat astfel că în județul Buzău există patru zone cu vulcani noroioși; știam doar de trei dintre acestea: Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu. La Pâclele Mari și la Pâclele Mici am mers de mai multe ori (impresii aici), Pâclele de la Beciu se află de mai multă vreme pe lista noastră, iar despre ”Fierbătoarele” (sau ”Fierbătorile”) de la Berca am aflat de puțină vreme. Așa că această zonă mai puțin cunoscută a devenit obiectivul nostru pentru duminica trecută.
Am pornit într-acolo în jurul prânzului; accesul spre ”Fierbătoarele” de la Berca este simplu: venind dinspre Râmnicu Sărat, chiar înainte de podul peste râul Buzău am virat dreapta pe DJ 203K până în localitatea Săpoca. De acolo am continuat pe DJ 203L până la intrarea în Berca. De la drumul european până la Berca sunt 19 kilometri.
La intrarea în localitatea Berca există un indicator vizibil de pe contrasens care arată că până la ”Fierbătoarele” din zonă mai trebuie străbătuți 2 kilometri. Am virat pe strada Stadionului și după circa 500 de metri asfaltul s-a terminat. Am continuat în urcare pe un drum pietruit cam denivelat și după 1,5 kilometri, la o nouă intersecție de drumuri secundare, am dat de al doilea indicator care ne-a condus spre stânga.
Am ajuns la o nouă intersecție, am coborât din mașină și ne-am decis să explorăm zona la pas. Către stânga apar o cărare și niște țevi care pot constitui un reper. Am înaintat cu atenție deoarece poteca era alunecoasă (plouase cu două zile înainte), am ajuns într-un loc mai înalt și am văzut cum relieful specific celorlalte zone cu vulcani noroioși se deschidea în fața noastră.
Ajunsesem pe unul dintre platourile cu ”fierbătoare” (denumire afișată pe indicatoare; pe internet apare și numele de ”fierbători”). Există acolo șanțuri adânci, conuri din care nu mai iese noroiul, dar și câteva ”ochiuri” care clocoteau. Am încercat să ”capturăm” activitatea vulcanică în fotografiile noastre, apoi am continuat explorarea. Platoul vulcanic se înclina tot mai mult, așa că am căutat din priviri o altă potecă pe unde am putea trece în partea cealaltă. Ne-am întors pe lângă țevile care delimitează practic acest areal și am coborât încetul cu încetul spre un platou mai mic, unde am descoperit alte două ochiuri vulcanice din care se scurgea încetișor câte un firicel de noroi. Mirosul în zonă este unul înțepător, specific acestor areale.
În ceea ce privește vegetația, aceasta lipsește aproape cu desăvârșire, iar de jur-împrejurul arealului vulcanic nuanțele de toamnă târzie încă formau un decor frumos.
Într-un loc mai înalt am descoperit o vizuină cu trei intrări; probabil că vreo cumătră vulpe a locuit sau poate chiar locuiește și acum acolo. Nu am stat mult în fața vizuinei, nu doream să deranjăm animăluțul.
Am zăbovit cam o oră explorând platoul vulcanic, iar la plecare ne-am întâlnit cu un cioban care însoțea o turmă de capre. Am vorbit puțin cu acest bărbat și am aflat că la această zonă vulcanică se poate ajunge și pe jos, plecând din Berca și parcurgând o potecă prin pădure, pe la marginea localității.
Am revenit la mașină, am mai făcut niște fotografii și ne-am curățat încălțămintea de noroi, apoi am parcurs drumul în sens invers. Am remarcat un alt indicator pe marginea drumului care informează că acela este un drum denivelat, folosit de către lucrătorii în industria petrolieră, iar viteza recomandată este de maximum 30 de kilometri/oră. În zonă există numeroase sonde, majoritatea fiind active, adică ”hărnicuțe” (așa le descrie băiatul nostru pe cele care funcționează).
Concluzionând, pot spune că am vizitat o zonă interesantă, un loc mai puțin cunoscut, dar la fel de frumos ca celelalte areale vulcanice din județul Buzău; pe parcursul vizitei noastre nu ne-am întâlnit cu niciun alt turist. Recomandăm vizitarea ”Fierbătoarelor” de la Berca mai ales atunci când vremea este frumoasă, pentru că altfel noroiul poate crea suficiente neplăceri.
Ajuns la final de articol, vă doresc o toamnă cât mai frumoasă în continuare! Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 06.11.19 21:37:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.33972200 N, 26.70916700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Crazy_Mouse: O parte a acestui fenomen din zona Buzăului mai puțin sau deloc cunoscută. Același peisaj selenar, sterp, făgașe adânci, scurgeri noroioase coagulate. Din fericire ați găsit câțiva „vulcani” activi, comparativ cu zonele asemănătoare descrise anii trecuti de @Lucien prin zona Harghitei.
Mulțumim pentru semnalare și pentru fotografiile de toamnă de pe plaiuri buzoiene.
Felicitări pentru articol! Îmi aduce aminte ce am pățit acum patru ani când am fost la vulcanii noroioși Paclele mari și am greșit drumul. Noroc ca aveam Logan și am reușit într-un final sa ajungem la vulcanii noroioși pe un drum foarte rău ce ducea la niște sonde.
Oricum am rămas cu amintiri frumoase am și scris articolul: Drumul off road la vulcanii noroioși.
Vacante plăcute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Un traseu superb, de la Camping Be You💚 Văleni către Cascada Cașoca, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și înapoi — scris în 14.09.24 de Ioana202 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vulcanii Noroioși Buzoieni — scris în 18.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii noroioși - bâldâbâcii selenari din Buzău — scris în 05.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii Noroiosi - o minune a naturii — scris în 05.07.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Din Berca mergem voioși, la Vulcanii Noroioși. Și, ca să-ntregim ghiveciu' — și la „Fierbătorile” din Beciu — scris în 06.10.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Traseu turistic Focșani - Vulcanii Noroioși - Siriu - Valea Doftanei, fără un plan prestabilit — scris în 19.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2020 În vizită la Pâclele de la Beciu — scris în 16.07.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ