ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.12.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Țiriac

TIPĂREȘTE URM de aici

Am crescut într-o perioadă când pe stradă vedeai mașini cum numai la expoziția lui Țiriac vezi. Iar unele mașini din dotarea familiei erau demne de așa ceva dacă mai existau în prezent. Dar cred că mulți colegi/colege de pe AFA pot spune același lucru.

Tocmai veneam din Italia în iulie și după o cazare la Băneasa Parc Hotel am luat-o către casă. Cum Valea Oltului pe timpul zilei era închisă în acea perioadă am încercat Valea Prahovei, dar ulterior am mai schimbat o dată drumul. Se simte clar lipsa autostrăzii care acum însfârșit se află în devenire :)

Colegul meu insista să reviziteze colecția de mașini. Eu doar am auzit despre această colecție accesibilă vizitatorilor dar cum sînt deschis la orice vizită am acceptat pe loc, mai ales că era și în drumul nostru.

Acces Țiriac Collection

Adresa exactă este Calea Bucureștilor 289, Otopeni 075100.

Conform site Țiriac Colection este deschis în weekend în zilele de vineri, sâmbătă și duminică între orele 10.00-19.00. Tarifele de plătit sînt 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi/studenți. Există și intrare gratuită pentru copii de până la 6 ani, pentru persoane cu dizabilităși și angajați ai muzeelor din România.

Noi am ajuns sâmbătă în jurul orei 10.00 pe acolo. Parcarea din fața pavilionului de expoziție este mare și se accesează pe o alee secundară din drumul principal.

Despre Țiriac Collection

Nu are rost să povestesc aici despre Ion Țiriac. Dar este frumos din partea lui că ne lasă și pe noi muritorii de rând să-i admirăm mașinile și în unele cazuri (pentru cei de vârsta mea) să ne trezească amintiri.

Pe rețelele de socializare este o glumă cu un mâner interior de la o Dacie 1300 și textul că dacă recunoști acest obiect ești bătrân :)

Coleția de mașini al lui Țiriac este mult mai mare aici la galerie sînt expuse doar o parte. Chiar și așa mi-a luat ceva timp vizita. Am început sistematic vizita ca să nu existe riscul să ajung de 2 ori la același rând.

Mașinile lui Țiriac sînt construite începând cu secolul XIX până în secolul XI. Cele mai multe sînt din secolul XX.

Acum peste 11 ani Ion Țiriac a hotărât să ne arate și nouă o parte din mașini, atunci în 2013 noiembrie a fost înființată expoziția. A început să expună cca 70 de mașini și acum numărul lor se apropie încet de 200 (se scrie că ar fi 170, dacă mi-aș număra pozele (pentru că am pozat fiecare vehicul în parte) aș putea scrie exact.

Din mărcile expuse sînt câteva de renume mondial: Mercedes Benz, Jaguar, Rolls Royce, Ferrari, Porsche, Cadillac, Maserati, Chevrolet, Ford, Harley Davidson, etc.

Pe lângă autoturisme mai sînt expuse și motociclete, câteva auto utilitare și acele mașini haioase cu 3 roți.

Vizita mea

În familia mea nu au fost prea multe mașini. Îmi aduc aminte de bunica și mama care povestea că bunicul în anii 20 când avea deja o familie numeroasă (4 copii din care una fost mama mea) și-a dorit o mașină pentru ieșiri în natură, pentru cărat, pentru altele. Modelul ales a fost un Mercedes Benz la a doua mână cu o caroserie din lemn și un șasiu din fier, în care încăpea toată familia, având și bachetă în spate. Mașina era decapotabilă dar avea prelată. Din povestirile mamei au făcut câteva drumuri în județ și mașina era mereu stricată, mereu trebuia reparată la ea. O întâmplare hazlie (tot din povestirile mamei) a fost că la o pană de cauciuc neavând rezervă bunicul a băgat fân în cauciucul defect și așa a venit acasă :)

Mașina a sfârșit într-o iarnă când a înghețat apa din blocul motor. Personal i-am descoperit doar cartea tehnică pe care i-am dăruit cuiva care lucra la fabrica MB din Stuttgart. Din această cauză nu mai știu ce model era.

Un unchi avea un Fiat 850 foarte bine întreținută roșie, un alt unchi avea Trabant, altul avea Dacia 1100. Tata avea doar motoare de când mă știu, eu îmi aduc aminte de Simson, Mobra, Puch și IJ 350 cu ataș. Erau alte vremuri și nimeni nu se gândea să le păstreze. Aveau ceva valoare acum :)

Eu aveam un microbuz Volkswagen Caravan din acele modele cu care mergeau hipioții (nu se putea înmatricula,era în vigoare acea lege că mașinile cu o vechime de peste 8 ani nu se mai puteau înmatricula,și am circulat puțin cu ea) și foarte mulți ani un Opel Ascona care dacă o aveam acum era considerată de epocă.

La intrare am remarcat replica primului model de Mercedes Benz din 1886, semăna mai mult cu o căruță. La intrare mai vedem câteva exponate interesante, un motor desfăcut, radiouri de mașină de epocă, o pompă veche de benzină parcă, numere de înmatriculare vechi,un Ford T la scară1/2 cu o maimuță în ea:)

În sala mare de expoziție, imensă în opinia mea, se găsesc expuse vehiculele. Sala este foarte bine luminată și pune în evidență mașinile care sînt foarte curate, permanent întreținute. Am observat foarte multe încărcătoare de baterii, deduc de aici că se mențin toate să fie funcționale pentru că nu se știe cu care vrea să plece dl Țiriac la plimbare :)

Așa cum am povestit mai sus vizita am început sistematic. Am văzut modelele Phantom de la Rolls Royce, mașinile Mercedes Benz de epocă, modelele de Jaguar, Austin, Allard, Aston Martin, Duesenberg, Porsche, Ferrari, DKW, Agusta, Alfa Romeo, Fiat, Maserati, Lamborghini, Moretti, Citroen, Renault, Bugatti, Alpine, Ford, Chevrolet, Cadillac, Pontiac, Chrysler, Hudson, Lincoln, GMC, Packard, Ghia, Dodge, Stutz, Volvo, Delahaye, Hurtu, Lancia, BMW, Volkswagen, Beardmore, Morgan, Jensen, Bentley.

La motoare, motorete am văzut mărcile Jawa, Harley Davidson, KTM, Honda, Indian, Piaggio.

Din cele haioiase cu 3 roți am văzut Messerschitt, și am mai văzut un tractor Porsche.

După cum observăm putem vedea câteva modele rare și observăm nume mai puțin cunoscute. Eu cred că cele mai multe mașini din toate clasele erau Mercedes Benz. La poze atașez doar câteva fotografii, n-ar încăpea tot. Au mai descris foarte bine și interesant în acest an colegii AFA iulianic și valentinB, această expoziție.

Dacă luăm mașină cu mașină vizita ar dura undeva 1 oră, 1,5 ore, noi am stat 1 oră.


[fb]
---
Trimis de AZE in 26.12.24 12:13:51
Validat / Publicat: 26.12.24 19:32:43
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Cadillac Eldorado 1959
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂȚiriac Collection - galerie (muzeu) auto:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087428092956543 sec
    ecranul dvs: 1 x 1