ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Zimbrăria Neagră Bucşani repopularea cu animale dispărute din ţara noastră

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

M-am bucurat foarte mult că în cadrul excursiei de o zi făcută în sâmbăta Floriilor şi în care preponderent se vizitau mănăstiri a fost intercalată şi o zimbrărie, Neagra de la Bucşani. Mai văzusem o zimbrărie pe lângă Piatra Neamţ cu ani în urmă- dar ce spun eu? cu vreo 50, pentru că o vizitasem cu băiatul meu care era un ţânc şi acum are 54 de ani. Despre acea zimbrărie nu-mi mai aduc aminte decât că soţul purta băiatul pe umeri, aşa cum a făcut şi în Ceahlău.

Până să văd zimbrăria Neagră din Bucşani, făceam o confuzie între zimbri şi bouri. Pentru că şi altora li se poate întâmpla acelaş lucru aflaţi că e o mare deosebire între aceste două specii. Staţi liniştiţi că această confuzie se face şi la case mai mari. Legenda descălecatului Moldovei este prezentată în cronicile lui Grigore Ureche şi Miron Costin fiind preluată de istoricii actuali:. ˝ Dragoș, un senior maramureșean, însoțit de o ceată de viteji, adică de servitori și soldați înarmați, pleacă la vânătoare. În păduri dă peste un zimbru - sau un bour. Urmează o vânătoare semi-legendară, puternicul cornut fiind înzestrat și cu puteri aproape supranaturale. Urmărind animalul, Dragoș ajunge pe teritoriul de astăzi al Moldovei. Cățeaua voievodului, numită - spun legendele - Molda, se îneacă într-un râu în timp ce urmărea zimbrul. Luptătorul maramureșean reușește să omoare fiara după ce o lovește cu buzduganul în frunte˝. Legendele spun că de la cățelușa Molda s-ar trage și numele țării Moldovei, iar de la bourul vânat de Dragoș a fost inspirată și stema Principatului. Care sunt asemănările şi diferenţele dintre bour şi zimbru?

Bourul, un taur salbatec care trăia pe vremuri în ţara noastră este strămoşul vitelor mari cornute. Este un animal puternic şi agresiv ajungând la maturitate la greutatea de peste o tonă. A fost cunoscut din epoca Fierului ca animal sacru. Începând cu anul 1377 sub domnia lui Petru Muşat, bourul ca simbol al puterii a figurat pe stema Moldovei iar astăzi este pe steagul Republicii Moldova. Deasemeni au fost bătute monede cu cap de bour şi a fost marca sigiliului moldovenesc. Vânat abuziv a dispărut treptat din pădurile Europei, la noi din Transilvania, Moldova, Valahia dar a mai supravieţuit în Polonia până în 1627 când un pan polonez a ucis ultima femelă de bour din lume.

Zimbrul (Bison Bonasus), este un animal sălbatec din familia bovinelor care trăia pe vremuri în pădurile Carpaţilor. Actualmente este cel mai mare animal de uscat din Europa. La maturitate un mascul poate ajunge la o greutate de până la o tonă iar o femelă la 500 kg, cu o înălţime de până la 2.5 m şi lungimea capului şi trunchiului ajunge la aproape 3m. Are corpul acoperit cu o blană deasă şi scurtă de culoare brun-negricioasă cu capul mare si lat şi coarne scurte. Ajunge la maturitate la patru ani şi împerecherea în lunile august-septembrie ţine o lună. Longevitatea zimbrilor e de cca 25 de ani. Spre deosebire de bour, nu este un animal agresiv.

La fel ca şi bourul a existat încă din paleolitic. În peştera Coliboaia (jud. Bihor, pe valea Sighiştel, acces dificil) au fost descoperite desene rupestre de cca 30000 ani vechime în care figurează zimbri. Specia prezentă în Europa de zeci de mii de ani este în pericol de a-și diminua populația. În România ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. Vânați și rămași fără habitat suficient, zimbrii au dispărut din sălbăticie în secolul XX. În 1927 în grădinile zoologice din Europa rămăseseră numai 50 zimbri. Pentru conservarea speciei şi în România, în 2012 au fost introduşi primii zimbri. Organizaţiile de protecţie a animalelor şi statele au început o acţiune de salvare şi repopulare a zimbrilor în habitat natural sau în rezervaţii. La noi sunt zimbri liberi În Parcul National Vânători Neamţ (acum sunt 47 exemplare), în munţii Făgaraş (13 exemplare), cea mai mare populaţie fiind în munţii Ţarcu (65 exemplare aduse din Europa). Astăzi România deţine cca 200 zimbri în libertate şi pentru că s-au adaptat habitatului natural numărul lor e în creştere. Repopularea pădurilor din munţi cu zimbri are ca scop refacerea ecosistemului specific ţării noastre. Datorită grijei de a nu dispărea definitiv această specie, în libertate si în rezervaţii, astăzi trăiesc 5000 exemplare în lume din care 2000 în Europa.

Ocrotirea lor în România se face în următoarele zimbrării:

-Rezervaţia Dragoş- Vodă de la Vânători Neamţ înfiinţată în 1968 şi pe care am vizitat-o prin anii 1972-1973, împreună cu alte obiective Codrii de Aramă şi Pădurea de argint ocupă 11000 ha. Deţine 21 exemplare dar pot fi văzuţi numai patru, restul trăind în regim de semiliberatate

-Rezervaţia Neagra din Bucşani Dâmboviţa (cea mai mare) pe care am vizitat-o anul acesta de Florii (v. mai jos)

-Rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, înfiinţată în 2008 pe 10 ha deţine 13 exemplare

-Rezervaţia Hațeg - Slivuț, înfiinţată în 1958 pe o suprafaţă de 50 ha, deţine astăzi 9 exemplare.

- Grădina Zoologică din Târgoviște (2 exemplare),

Despre Zimbrăria Neagra din Bucşani

Se află în comuna Bucşani la o depărtare de 46 km pe DN71de mănăstirea Bâldana pe care o vizitasem anterior în cadrul aceleaşi excursii de o zi. Accesul se face prin comuna Răţoaia după care se străbat cca 5 km pe un drum acceptabil de pământ prin pădure. Pentru cei care vin direct din. Bucureşti distanţa e de cca 80 km Bucşani prin Buftea, Butimanu, Bilciureşti, Băleni sau pe drumul spre Târgovişte.

Zimbrăria poate fi vizitată între orele 10-15 contra unei taxe de 6 lei.

Zimbrăria Neagra a fost înfiinţată în 1983 când au fost aduşi 18 zimbri din ţară şi câţiva din stăinătate cu scopul înmulţirii şi apoi transfer la maturitate în alte rezervaţii. Are o suprafaţă de 160 ha. A fost deschisă pentru vizitare abia în 1995. Astăzi rezervaţia deţine 47 zimbri din care 16 masculi şi 18 femele. Fiecare pui primeste la naştere un nume care începe cu Ro: Roberta, Rococo, Robokap, etc. Cel mai vârstnic zimbru e Rociu născut 1986. În această zimbrărie, anual sunt 4-5 naşteri.

Pentru vizitare trebuie străbătut un drum dealungul unui gard de sârmă pe stâlpi de beton în spatele căruia se plimbă sau se odihnesc zimbri. În rezervaţie sunt amenajate câteva construcţii: un foişor cu două etaje din care se poate observa în depărtare (nu am urcat), un mic muzeu modest cu câteva exponate (l-am vizitat), ţarcuri de carantină de câte 2 ha pentru animalele bolnave, depozite de furaje (zimbri se hrănesc cu fân şi uruială şi uneori vitamine), adăpătoare, alt observator în mijlocul rezervaţiei, un canton silvic (rezervaţia aparţine Ocolului Silvic Bucşani). În apropierea rezervaţiei este o cabană cu mai multe camere, baie comună, bucătărie, grătar, pentru cei care vor să se cazeze aici.

În privinţa vizitei am avut ceva emoţii când ghida ne-a spus că de la autocar trebuie să parcurgem o oarecare distanţă dealungul gardului pentru a vedea animalele. Nu a fost nicio problemă, distanţa fiind doar de câteva sute de metri pe teren plat. Am avut noroc că am ajuns pe la ora 10.30 când zimbrii abia mâncaseră şi erau foarte activi. Mai târziu s-ar fi ascuns prin tufişuri să-şi facă siesta şi nu i-am mai fi văzut.

Pentru mai multe amănunte accesaţi http://www.zimbrarianeagra.ro/Contact. html

A fost o vizită foarte interesantă şi instructivă şi îi mulţumesc lui Dzeu că mi-a dat posibilitatea s-o fac.

 

WEB dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=o-hm1ReUZvE


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Amplasată într-un cadru natural de 160 ha Zimbrăria de la Bucşani, cea mai mare din ţară deţine astăzi 47 exemplare de zimbri, majoritatea fiind născuţi acolo


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Vă sfătuiesc să vizitaţi zimbrăria în jurul orei 10-10.30 când animalele recent hrănite nu s-au retras pentru siestă

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 27.05.23 07:02:21
Validat / Publicat: 27.05.23 09:05:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 944 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Plimbarea prin rezervaţie după ˝micul dejun˝
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30600 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.05.23 09:11:28]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MichiAUTOR REVIEW
[27.05.23 09:15:29]
»

@webmaster: Mulţumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.05.23 17:48:42]
»

@Michi: O vizită la Rezervația de zimbri din Bucșani reprezintă o plimbare relaxantă în natură și, totodată, prilej de a admira animalele maiestuoase numite zimbri. Animale cu ochi blânzi dar cu un corp solid și cap mare zimbrii sunt (încă) învăluiți într-o aură de mister, de legendă. Din foișorul rezervației putem observa „pe viu” aceste animale, așa cum am făcut și eu în primăvara lui 2018.

Profesorul Raul Călinescu, fondatorul cercetărilor biogeografice în România, scria într-un articol din Universul (februarie, 1939): Ştirile istorice şi geografice asupra zimbrului în ţara noastră încep cu 1534 şi sfârşesc cu 1859, dar dintre acestea numai unele (între anii 1762-1790) par sigure şi sunt confirmate de arătările istorice mai noue, în deosebi pentru: Plaiul Bârgăului şi munţii Călimani.

Dealtfel şi unele numiri româneşti de văi, localităţi, ţinuturi (Valea Zimbrului, Zimbroaia, Dorul Zimbrului, Izvorul Zimbrului, Clăbucetul Zimbrului), apoi oasele şi chiar coarnele de zimbri, mai vechi sau mai noui, găsite în ţara noastră, ca să nu mai vorbim şi de legende, câteodată cam confuze, sunt destule dovezi despre existenţa de odinioară a zimbrului pe meleagurile noastre, din care a dispărut cu desăvârşire.

Faptul că autoritățile române încearcă (și reușesc) să aclimatizeze în sălbăticie zimbrul este o veste îmbucurătoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervatia de zimbri Bucșani [DB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068493127822876 sec
    ecranul dvs: 1 x 1