ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un nou parc în Capitală: Parcul Venus

TIPĂREȘTE

A venit primăvara cu adevărat… frunzulițe, flori multicolore, iarbă și păpădii. Unora nu le plac parcurile, altora da. Oameni de tot felul, tineri și bătrâni, părinți, prichindei și animale se bucură de razele calde ale soarelui, de lalelele colorate și trilul zglobiu al zburătoarelor.

Azi vă voi reține atenția cu câteva cuvinte și fotografii din Parcul Venus, unul din cele mai noi parcuri ale Capitalei. Deși este în continuă amenajare de prin 2012 abia acum consider că a ajuns aproape de finalizare conform proiectului. Situat pe Splaiul Independenței, între Casa Radio și Opera Română, spațiul verde ocupă aproximativ 3 ha.

George Potra, unul din istoriografii Bucureștiului, în lucrarea sa „Din Bucureștii de altădată” ne oferă câteva amănunte despre istoria parcului. În secolul al XIX-lea acest teren era străbătut de albia râului Dâmbovița și făcea parte din moșia unei văduve bogate: Marghioala Procopie Canusis (al cărei tată a fost grec). Aici se afla, atestată în documente de pe la 1830, așa numita grădină a lui Procopie, mai târziu Grădina Procopoaiei. Statul a încercat să se înțeleagă cu Marghioala pentru lucrări de amenajare a albiei râului Dâmbovița (începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza), încercând să îi exproprieze terenul. Acest lucru se reușește abia în anul 1893, la un an de la moartea Procopoaiei, când terenul este dat Căilor Ferate. Societatea feroviară a dezvoltat până în anii 1920 și ceva un proiect ce prevedea mutarea Gării de Nord în zona Dâmboviței, lângă podul Sf. Elefterie. Se dorea construirea unor tuneluri de-a lungul râului Dâmbovița, cu mai multe gări (Bd. Elisabeta, Palatul de Justiție și Abator). Proiectul nu s-a pus în aplicare însă.

De unde denumirea actuală a parcului? În 1914 apare Asociația Fotbal Club Venus București. În datele găsite se precizează că în 1929 clubul își construiește un stadion – „Arena Venus”. Într-un volum publicat cu ocazia a zece ani de activitate a primăriilor de sector din București, în 1936, Primăria Sectorului IV Verde scrie: …începutul a fost făcut în 1929, când Primăria de Verde a cedat clubului „Venus” – fost de cinci ori campion național la fotball, - un teren de circa 30.000 m. p. pe splaiul Independenței colț cu str. Știrbey-Vodă pe care acest club sportiv a amenajat un teren acoperit cu sgură, care permite disputarea jocurilor și pe timp ploios, înconjurat cu tribune și peluze în care încap un număr de 18.000 spectatori. Aceste tribune vor fi mărite până la capacitatea de 25.000 oameni fiind după O. N. E. F., cea mai încăpătoare arenă din țară. În conducerea clubului a fost prezent timp de 10 ani chiar prefectul Capitalei, generalul Gabriel Marinescu (și ministru de interne la un moment dat), dar și foarte mulți avocați, ofițeri, juriști – în general, oameni cu bani. Arena sportivă, dotată chiar și cu nocturnă, a rezistat până în anul 1953 când stadionul a fost demolat pentru a se face loc Operei Române. Pe terenul viran se construiesc terenuri de tenis, care dispar prin anii 80. După Revoluția din 1989 locul poartă denumirea de Parcul Operei, un loc destul de neîngrijit și neamenajat. Din 2012, când se finalizează o parte din amenajări, apare denumirea de Parcul Venus.

Intrăm în parc după ce trecem prin fața Operei Române. Monument istoric, ridicat în 1953 de arhitectul Octav Doicescu, are fațada împodobită de trei arcade, patru statui ale unor muze și două basoreliefuri (autori: sculptorii Zoe Băicoianu, Boris Caragea și Ion Vlad). În fața clădirii putem vedea statuia lui George Enescu (de Ion Jalea) și bustul fondatorului Operei – compozitorul George Stephănescu.

Parcul este amenajat cu gazon, ronduri de flori de primăvară (lalele și panseluțe), împletituri din nuiele ce maschează diverse amenajări edilitare (panouri electrice, pompe, etc.), două terenuri de joacă pentru copii dotate conform standardelor internaționale și un teren cu aparate de fitness. Parcul beneficiază de alei betonate, bănci suficiente, două cișmele de apă, agenți de pază și wi-fi gratuit.

Un element inedit îl constituie Memorialul Dâmboviței – este vorba în primul rând despre o bancă lungă, ondulată, care reprezintă cursul original al râului; în al doilea rând este interesantă reconstituirea ecosistemului specific râului Dâmbovița într-un spațiu înconjurat cu gard de nuiele. Un pod de lemn suspendat pe piloni, în formă de cruce, trece peste o mică baltă plină cu papură și alte plante de apă. Amenajarea peisagistică este descrisă astfel în proiect: Memorial al naturii „primare”, „sălbatice” inspirându-se dintr-o ambianță de vegetație hidrofilă, cum a existat în trecut pe malul Dâmboviței. Memorialul este o intervenție artistică deosebită, puternică. El generează o ambianță intimă, cu plantații aluviale, ce creează o atmosferă „naturală” de „râu” inspirată din biotopurile naturale.

Alt element deosebit este apariția unei rotonde cu statui. În partea parcului cea mai apropiată de albia râului Dâmbovița au fost amplasate cinci busturi realizate de artistul plastic Iștoc Ionel. Ele reprezintă următoarele personalități: prof. univ. ing. Victor Petrescu, acad. prof. univ. ing. Panaite Mazilu (o somitate în domeniul ingineriei construcțiilor, pe 21 martie 2015 a împlinit 100 de ani), prof. univ. ing. Alexandru Cișmigiu (întemeietor al ingineriei seismice în țara noastră), prof. univ. dr. ing. Petru Vernescu, dr. ing. Emilian Țițaru.

Parcul Venus este un spațiu primitor, amenajat și dezvoltat într-o zonă aglomerată a Bucureștiului, o oază de verdeață și răcoare înconjurată de monumente.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.04.15 21:14:04
Validat / Publicat: 15.04.15 22:51:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2546 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Meandrele Dâmboviței...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.04.15 23:57:00]
»

Chiar dacă vremea încă este rebelă, nehotărâtă, câteva dintre fotografiile tale confirmă că într-adevăr domnița Primăvară este aici și nu mai pleacă!

roth
[17.04.15 00:02:57]
»

Uite asa cu ajutor prietenesc/colegial imi cunosc si eu orasul. Recunosc ca nu aveam habar de nimic din frumoasa ta descriere insa acum retin clar cateva lucruri. Povestirea si pozele tare frumoase.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.04.15 20:08:13]
»

N-am ajuns pe acolo, e chiar o surpriză ce aflu. Mai prin 2000 se zicea că terenul ăla i-a fost dat lui Ilie Năstase, să facă o academie de tenis. Apoi l-am văzut mereu ca pe un maidan, așa că nu m-am gîndit niciodată la o plimbare.

Banca ce urmărește vechiul curs al Dîmboviței și zona aia de vegetație de baltă (rămîne de văzut cum va fi întreținută) sînt 2 idei foarte mișto!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.04.15 08:58:17]
»

@abancor - Mulțumesc. „Țarcul” de nuiele e montat deja de vreo 2 ani, sper să mai adauge plante acvatice și să mai umple un pic „balta” din mijloc.

@roth - Mulțumesc pentru aprecieri. Existența acestui parc în acea zonă constituie un lucru bun ținând cont de acțiunea de defrișare a Parcului Eroilor Sanitari de vis-à-vis datorită lucrărilor la Metrou.

@Crazy_Mouse - Să sperăm că de data asta vremea se va îndrepta definitive. Mulțumesc pentru „citire”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
roth, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066609859466553 sec
    ecranul dvs: 1 x 1