ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.08.19
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cu barca pe lacul din Cișmigiu

TIPĂREȘTE

Cișmigiul, un cuvânt atât de familiar, un petec de București preferat între toate și o oază de liniște în care îmi uit toate grijile. Unui parc fără apă, fără lac, îi lipsește ceva esențial, aducător de răcoare, de mișcare, de sclipire și de bucurie.

Orice aș face, în Cișmigiu pașii mă duc pe malul lacului mare, unde admir bărcile și observ debitul elegantei fântâni din mijloc: jet puternic sau firicel de apă, mai mult sau mai puțin purtat pe aripa vântului. Îmi amintesc lacul pe timp de iarnă, când am patinat pe suprafața inegală, acoperită ici și colo de zăpadă, evitând zonele în care apa redevenită lichidă își făcea simțită prezența amenințătoare sub pojghița de gheață.

Acum, în iulie 2024, băiatul meu și-a exprimat dorința să ne plimbăm cu barca pe lacul din Cișmigiu. Voiam mai intâi să-l refuz, dar de fapt pe căldura înăbusitoare din acea zi, nu era o idee rea. Zis și făcut. Propunerea le-a plăcut unei vecine și fetiței ei, așa că am pornit în patru plini de avânt.

Cișmigiul este încărcat de istorie, de pe când pe acolo marele cișmegiu se ocupa cu cișmele orașului. Actualul lac era doar o baltă insalubră, care din când în când inunda orașul. Parcul a fost amenajat în 1847 de doi grădinari austrieci, Wilhelm Mayer și Franz Harer, după care a mai suferit diverse schimbări, așa cum se vede din fotografiile vechi. Bunica îmi povestea că pe vremuri înspre Schitu Măgureanu se afla o menajerie, așa că, adevărată detectivă, căutam urme de urși într-o grotă în spatele gratiilor, dar nu găseam decât urme umane nu tocmai plăcut mirositoare. Chiar de când îl știu eu, din anii 70, s-a mai modificat nițel (au dispărut fântâna cu lei și caruselul cu buburuze, locul de joacă al porumbeilor a fost amenajat apoi delăsat, toaletele publice clasice au fost înlocuite cu unele de plastic, leagănele s-au schimbat de mai multe ori…). Tata și-a petrecut și el copilăria în anii 30 pe aleile Cișmigiului și ca elev al liceului Lazăr, a continuat să-l cutreiere. În cartea « Cișmigiu et comp », Grigore Băjenaru evocă lacul, așa cum l-a cunoscut în anii 20: « Lacul tremură la fel ca şi atunci; şi la fel îşi leagănă bărcile uitate pe sub sălciile plângătoare, ce au surîs cu duioşie la şoaptele îndrăgostiţilor care şi-au plimbat înfiorările pe aici.  » Ca și în mine, parcul îi trezește în suflet un pic de nostalgie. Ajunși la debarcader în jur de ora 10.30, am avut o mică ezitare: rămânem la ideea bărcii cu vâsle sau închiriem o hidrobicicletă? Persoana de la ghișeul debarcaderului ne-a explicat că de hidrobicicletă nu putea fi vorba, copiii fiind prea măricei. Prețul era același: 30 de lei o jumătate de ora. O oră ne-ar fi costat 50 de lei. Deci iată-ne instalați într-o luntre din fibră de sticlă, model cu care se mândrise primarul sectorului, fiindcă înlocuia vechile bărci de lemn. Un alt angajat ne-a ajutat să ne urcăm fără să dezechilibrăm prea mult ambarcațiunea. În acea zi fântâna era bine alimentată cu apă și de la înaltimea ei (să fie 3 metri?) stropea bine de jur împrejur. Am preferat să ne îndepărtăm de ea și am pornit spre Podul Mare, cu ajutorul unei vâslașe, apoi înlocuită de un vâslaș vânjos (admirați aliterația), care ne-a cam împotmolit printre sălcii pletoase. Foarte repede ne-am lăsat pătrunși de atmosfera lacustră și am privit bine cunoscutul Cismigiul din alt unghi. Podul Mare arată mult mai frumos văzut de jos din barcă, de parcă ar fi un pod venețian. O familie picnica pe iarbă pe mal. Alte bărci își vedeau elegant de drumul lor, adăpostind perechi, familii sau grupuri voioase de prieteni. Marginea lacului este betonată, iar adâncimea oscilează între 1 și 2 metri. În el înoată peștiuci și rațe. În Cișmigiu mai există un lăculeț, fără bărci, dar cu o insuliță și cu mai multe înaripate.

După Podul Mare, am trecut și sub Podul de Nuc, care pe vremuri chiar era din lemn de nuc. Acum pare să fie o imitație de lemn, de fapt din beton, dar cu farmecul lui, tipic pentru grădinile englezești de la sfârsitul secolului al XIX- lea și Belle Epoque. Am mai văzut astfel de parcuri în alte zone ale Europei (Parc Monceau la Paris sau Kensigton Garden la Londra), dar nici unul nu egalează Cișmigiul. Cișmigiul este mai armonios, o adevărată bijuterie, care concentrează pe o mică suprafață multe spații diferite, fiecare cu ambianța sa.

Ultimul pod face legătură între parc și restaurantul Montecarlo, acum părăsit, insă trecerea sub el este împiedicată de niște gratii. La coada lacului tinde să se acumuleze ceva mizerie, dar nimic grav. Țin minte că Montecarlo a avut zile mai bune, deși vecina îmi spunea că totdeauna a lăsat de droit, că a fost un local de mâna a doua. Ne-am întors spre debarcader, având grijă să nu depășim jumătatea de oră la care aveam dreptul. Pentru o dată trecătorii de pe poduri ne invidiau că ne lăfăim și ne distrăm în barca noastră din fibră se sticlă. La dus fuseserăm atât de nerăbdători să navigăm că nu observaserăm o atracție mai puțin cunoscută a parcului, aflată chiar în dreapta debarcaderului cum ieși: un copac fântână.

Poate că este numai un stâlp vechi din care curge apă, dar fiind acoperit cu vegetație, pare un arbore. Am văzut și un vestigiu: un cântar, care, dacă bagi niște monezi, îti indică greutatea (greșit). Bani aruncați.

Am mai trecut prin Cișmigiu în aceeași zi, ca pietoni, și la lăsarea serii. Arșița zilei mai trecuse și grădina era invadată de ciori, care croncăneau sus în copacii cei mai înalti și din când în când mai pierdeau pene mari negre. Pe lac, în jurul fântânii romantice, sub poduri și printre sălcii, bărcile erau și mai numeroase. Ghiciți cine erau majoritatea vâslasilor. Se poate merge cu barca sau hidrobicicletă pâna la ora 22. Voi sfârsi prin parafrazarea întrucâtva grandilocventă a unui text din piesa « Apus de soare » de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

De ce? Nu pentru ca să par ridicolă cu orice preț, ci pentru că așa simt și așa vreau eu: « Cismigiul n-a fost al strămoşilor mei, n-a fost al meu şi nu este al vostru, ci al urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor! …  »

Orișicât ne dăm în leagăne, ne jucăm, bem un suc la Buturugă, patinăm, ne dăm întâlnire, ne plimbăm cu barca, de fapt suntem doar niște trecători.


[fb]
---
Trimis de BristenaBrad in 19.07.24 13:39:35
Validat / Publicat: 19.07.24 16:18:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BristenaBrad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 O rățușcă de Cismigiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[19.07.24 19:07:19]
»

Mi-a plăcut scrierea și descrierea (cu diacritice) a Cișmigiului nostru drag!

Când eram ceva mai tinerică mă plimbam și eu prin Cișmigiu, iar mai aproape de pensionare treceam mai mereu prin el, la și de la biroul de pe Str. Academiei! Am mâncat și la Monte Carlo, unde iluminatul lăsa de dorit! (cred că era prin '99 - sau 2000 ) Nici mâncarea nu a fost „wow” !

Am patinat și eu pe lac, prin 2012, după ce am devenit pensionară!

Mulțumesc pentru aducerile aminte! ... și, cum spun mereu la sfârșitul ecourilor, mulți pupici

BristenaBradAUTOR REVIEW
[20.07.24 10:13:43]
»

@doinafil: Sunteți o adevărată bucureșteană. În orice anotimp este o plăcere să treci prin Cișmigiu. Sper că și acum mai aveți această ocazie. Vă mulțumesc pentru ecou și pentru pupici (orice autoraș de recenzii se bucură atunci când cineva reacționează).

Mi -am concentrat atenția asupra lacului, dar mai am locuri preferate în această grădină: izvorul Sissi (cu toate că de câtva timp este secat), izvorul lui Eminescu, statuia maicii Smara (Smaranda Gheorghiu), lăculețele situate între lacul cel mare și colină, cu statuile lor, cele două alei paralele cu Schitu Măgureanu…

Bucureștiul are și alte parcuri frumoase, precum Herăstrăul și Carol, dar favoritul meu rămâne cel descris mai sus. Mai recentul parc Izvor, situat nu departe, pe celălalt mal al Dâmbovitei, dispune de o suprafață asemănătoare, însă nu se compară.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.07.24 10:42:45]
»

@BristenaBrad: Sper ca Cișmigiul să își recapete strălucirea de altădată... acum câțiva ani arăta deplorabil... acum au început să se mai „miște” lucrurile (s-au refăcut podurile, de exemplu).

În ceea ce privește cântarul cu fise într-adevăr vorbim de un vestigiu care peste câțiva ani împlinește 100 de ani de existență. Cântarul albastru din Cișmigiu face parte dintr-un lot adus din Germania în 1928 de frații Gheorgon (libertatea.ro/stiri/poves ... andemie-3411944).

Ar trebui să avem mai multă grijă de acest parc istoric din centrul Capitalei.

Numai bine!

BristenaBradAUTOR REVIEW
[25.07.24 18:34:16]
»

@tata123 🔱: Cunosc aceste cântare din copilarie, dar nu le stiam povestea, care este de-a dreptul emotionanta. Am vazut unul asemanator acum câtiva ani în gradina Luxembourg din Paris. Din pacate cântarul albastru din Cismigiu nu indica în acea zi greutatea exacta, ci dadea un rezultat imposibil. Dar daca monezile îi ajuta pe cei care îl întretin de ani de zile, nu regret gestul facut. Multumesc pentru articolul interesant despre acesti martori tacuti ai perindarilor prin celebra gradina.

Cismigiul a cunoscut perioade de decadere, dar la ultima mea vizita, l-am gasit bine întretinut. Leaganele de pe piata centrala au fost schimbate de curând si atrag o multime de copii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060526132583618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1