ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București

TIPĂREȘTE

Cu mai puțin de un an în urmă, @msnd scria despre Cel mai nou parc din București - "Parcul Liniei", un loc de recreere și promenadă amenajat între cartierele Militari și Drumul Taberei, de-a lungul unei foste linii de cale ferată. Într-un ecou, am replicat atunci că "În curând, Parcul Liniei nu va mai fi cel mai nou parc din București. Și la noi - în Sectorul 4 - se află în lucru amenajarea unui nou parc. Îl urmăresc de o bună bucată de vreme, dar nu pot aprecia cam cât timp îi mai trebuie până va fi gata. Sperăm că nu prea mult." Și chiar nu i-a mai trebuit mult. În același an (2023), înainte de venirea toamnei, parcul a fost inaugurat.

Parcul "Tudor Arghezi" este amplasat în partea de sud a capitalei, în Sectorul 4, pe Bulevardul Metalurgiei, într-o zonă aflată în plină dezvoltare urbanistică. Se numește "Tudor Arghezi" pentru că  - se știe - poetul a trăit în acest capăt de București. Primăria afirmă că numele parcului a fost ales "în semn de omagiu adus marii personalități", în urma consultării opiniei cetățenilor Sectorului 4. De altfel, tot în această idee, una dintre noile stații de metrou de aici a primit același nume - "Tudor Arghezi".

Dar, să revenim la parc!

Așezat într-o zonă comercială, acolo unde vin și eu adesea pentru cumpărături, l-am urmărit cum apare și cum crește pe un loc pe care altădată nu era nimic. Curioasă, l-am vizitat îndată după inaugurarea sa. Îmi plăcea gardul alb, croit într-o formă mai altfel și mai ales marea fântână arteziană care își azvârlea jucăuș apele către cer. Pe timp de iarnă apele ei au intrat în hibernare și nici acum nu s-au trezit. Regret, nu vă pot arăta o fotografie cu fântâna arteziană în plină activitate. Poate, altădată.

Datele statistice spun că suprafața totală a noului parc este de 27.627 m² din care 10.000 m² reprezintă suprafața spațiilor verzi amenajate, iar 11.685 m² suprafața spațiilor pietonale. Pentru mine, cifrele sunt abstracte. Pot însă să spun că parcul este întins, are lungi alei de promenadă și piste de alergare bine amenajate. Locurile de joacă și de fitness (în suprafață de 1.100 m²) sunt de asemenea bine amenajate și dotate inclusiv cu panouri pe care sunt înscrise recomandări și instrucțiuni de utilizare.  

Inițial se vorbea și despre un skate-park amenajat după cele mai înalte standarde de calitate, dar eu nu l-am văzut. Se mai vorbea și despre un Centru Multicultural cu două săli de spectacol, o sală pentru conferințe, integrată într-un centru de afaceri, precum și o zonă de relaxare și socializare, toate dispuse pe trei niveluri (parter și două etaje).  

Ideea era ca toți copiii din Sectorul 4 să aibă acces la această "oază de cultură", unde să poată vedea spectacole de teatru sau de muzică și să poată participa la diverse evenimente culturale - expoziții de pictură, de fotografie, lansări de carte, etc... Sălile de spectacol urmau să fie puse și la dispoziția grădinițelor, școlilor și liceelor din sector care vor dori să organizeze aici diverse activități artistice, vernisaje, spectacole pentru copii și tineret.

Nu știu dacă s-a renunțat la acest Centru Multicultural sau eu nu am reușit să-l identific, cert este că nu l-am văzut. În schimb, frumos colorată, parcarea supraetajată (parter, etaj și o terasă) afișând în permanență numărul locurilor disponibile, te întâmpină chiar de la intrare.  

Să nu credeți că cei mai cârcotași n-au avut ceva de spus și referitor la acest proiect. De la bun început, ei nu aveau așteptări prea mari. "De ce să fie o suprafață cât mai mare înierbată și cu mulți pomi ca să se formeze un microclimat răcoros că suntem sătui de asfalt, mașini și fum, când se poate asfalta și acoperi cu piatră ca să umfle bugetul unor companii? Se face și o parcare ca să intrăm cu mașina direct în parc, să nu cumva să obosim pentru 15 minute de mers pe jos. Sau să nu ne înjosim să circulăm cu una din cele 5 linii de autobuz care au stația fix în fața parcului. Eu propun să decimați și spațiul verde de la parc spre Lidl și să faceți o megaparcare că iarba și pomii nu aduc bani în materiale de construcții sau taxa de parcare."

Ceea ce m-a nedumerit pe mine este informația pe care am găsit-o undeva referitor la faptul că "Parcul Tudor Arghezi va găzdui și una dintre cele mai moderne plaje ecologice din România. Lângă plaja ecologică vor fi montate dușuri, astfel că oamenii se pot răcori și bronza aproape la fel ca pe litoralul românesc". Plimbându-mă prin parc, nu am descoperit această plajă ecologică. E adevărat că într-o latură mai îndepărtată există o zonă pe care sunt amplasate mai multe șezlonguri. Aceea să fie, oare, noua plajă? Poate că nefiind încă sezon de plajă, amenajările sunt în curs.

Trecând peste toate acestea, Parcul "Tudor Arghezi" este binevenit într-o zonă în care este atâta nevoie de verdeață, reducând gradul de poluare în zonele adiacente și oferind totodată spații moderne unde copiii se pot juca în siguranță, iar adulții se pot plimba sau pot face sport. Am menționat pistele de atletism și aparatele de fitness, de ultimă generație, existente în parc. Mobilierul urban de calitate, cu un design modern, unitar pentru întreg parcul, sistemele de aspersie care udă covorul verde și vegetația din zonă, rețeaua de iluminat, cișmelele cu apă, coșurile de gunoi, toaletele, toate sunt prezente aici. Fiind un parc nou, arborii plantați, încă foarte tineri, nu ne pot binecuvânta cu o umbră prea generoasă. În schimb, dacă îl veți vizita în această perioadă, cireșii japonezi care sunt în număr mare, vă vor încânta cu minunatele lor flori roz.

Dacă doriți o gustare sau ceva dulce, aflați că la intrare se află Minimal - cofetărie, patiserie, brutărie, bistro, gelaterie. De asemenea, în parcarea complexului comercial veți găsi mici și alte preparate la grătar, precum și multapreciatul cozonac Bujor.

Atunci când am fost eu acolo - o zi de lucru, dimineața - vizitatorii parcului erau în special copiii mici însoțiți de bunicii lor și câteva persoane care alergau pe pistă sau testau aparatele de fitness.  

Nu vă îndemn să faceți o deplasare până în capătul de sud al Bucureștiului numai pentru a vedea acest nou parc. Vă informez doar că în Sectorul 4 Parcul "Tudor Arghezi" este verde, curat și civilizat. Inaugurate în același an - 2023 - parcurile "Tudor Arghezi" și “Liniei” despre care am pomenit la început, pot fi considerate înfrățite.  

P. S. Primăvara, când zilele frumoase iau locul celor mohorâte, cheful de plimbare și de ieșire în parc mă scoate afară din casă. Și anul trecut, în primăvară, am povestit despre parcurile prin care m-au purtat pașii. De astă dată, când pe AFA se scriu impresii din călătorii îndepărtate, interesante, despre locuri mai greu accesibile multora dintre noi, mă întrebam dacă relatarea mea despre Parcul "Tudor Arghezi" - nou, modest, care a apărut în sectorul în care locuiesc - își va găsi locul pe AFA. Dar, iată că am scris!

Nu am menționat, dar o fac acum, că Parcul "Tudor Arghezi" are una dintre intrări vis-à-vis de Cimitirul "Eternitatea", pentru cunoscători Cimitirul "Zăvoranca".  


[fb]
---
Trimis de iulianic in 11.04.24 13:22:15
Validat / Publicat: 11.04.24 14:10:22

VIZUALIZĂRI: 451 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 București - Parcul "Tudor Arghezi". Locuri de fitness și de joacă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

liviu49
[11.04.24 14:39:47]
»

Ma bucur sa aflu ca in Bucuresti un primar mai are timp se de amenajat un parc nou. Daca s-ar fi pastrat macar parcurile mostenite de la vechiul regim bucurestenii ar fi respirat mai mult aer curat. Dar, din pacate, s-au gasit oameni si motive pentru a se renunta la parcuri, la spatii verzi, in general, pentru a se construi in loc parcari sau blocuri si sedii de birouri, mall-uri si orice altceva numai sa nu ramana spatiu verde. De ce urasc unii natura atat de mult mintea mea nu poate pricepe.

Dar sa nu devin rautacios si sa te felicit pentru aceasta plimbare prin natura.

Nu-ti mai dau sugestii de parcuri pe care sa le vizitezi, cred ca stii la fel de bine ca mine pe unde se mai pot gasi.

Numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[11.04.24 16:15:23]
»

@liviu49:

Mă bucur să aflu că în București un primar mai are timp și de amenajat un parc nou.

Nu-mi stă în fire să laud primarii și în general politicienii, dar Sectorul 4 s-a bucurat de multe transformări în bine în cele două mandate ale primarului nostru. Un pretențios proiect care se află acum în desfășurare este Patinoarul Olimpic, noul și singurul patinoar olimpic din București care se construiește vis-à-vis de Universitatea Spiru Haret.

Mulțumesc pentru ecou și pentru felicitări! Iar dacă ai sugestii de parcuri pe care să le pot eu vizita, le primesc cu mare plăcere.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078954935073853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1