ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cu vaporașul pe Herăstrău la început de primăvară

TIPĂREȘTE

A venit primăvara!!! Uraaa!!! Stați o clipă, cum adică a venit primăvara? Dacă mă uit pe fereastră aproape că pot spune că sosește iarna. Da, chiar așa; ieri, alaltăieri și-a trimis peste Capitală primii fulgi de zăpadă. Dacă privesc fila calendarului de pe birou văd flori și un înscris mare: „Aprilie” . Deci a venit primăvara! Deschid televizorul și văd numai imagini de iarnă, drumuri înzăpezite, sate acoperite de omăt, brazi încărcați de nea.

Totuși, cu două weekenduri în urmă în București era primăvara! Soare, temperaturi ce băteau spre 20 de grade, copaci înfloriți, frunzulițe verzi. Dorim cu ardoare să profităm de această vreme frumoasă și pornim spre Parcul Herăstrău. Pardon, de câțiva ani parcul poartă numele „Regele Mihai I al României” . Fie și așa!

Un pasaj subteran, accesibil doar pe scări (liftul fiind nefuncțional), facilitează accesul către parc pe sub șoseaua supraaglomerată, între terminalul metroului ușor – celebrul „41” – și intrarea dinspre Pavilionul H (inforom-cultural.ro/5+5/c ... adire-pav-h.php). Această structură a fost concepută la începutul anilor ' 50 drept spațiu de expoziție, iar în urmă cu aproape 10 ani s-a transformat într-o berărie uriașă de peste 4500 mp. Îmi aduc aminte când acolo funcționa o expoziție de mobilă cu vânzare, apoi un fel de „mall” cu de toate.

Coborâm spre lacul Herăstrău, sistematizat în perioada interbelică de cunoscutul inginer Nicolae Caranfil (agir.ro/univers-ingineres ... 93-1978_42.html), și vedem debarcaderul principal unde sunt ancorate trei vaporașe. Navigația de agrement pe lacul Herăstrău a debutat în anul 1937, în cadrul manifestării „Lunii Bucureștilor” , cu un vaporaș din lemn cu 60 de locuri. Despre istoria navigației în București și flota de agrement am scris un articol în 2018 (vezi impresii).

Deși în lac a crescut deja nivelul apei după anotimpul rece vaporașele administrației locale nu navighează, încă. Am continuat plimbarea pe „insula trandafirilor” admirând florile timpurii de primăvară ale unor arbori și verdele crud al sălciilor plângătoare. Ajungem și în spațiul numit altădată „ExpoFlora” unde descoperim narcise de mai multe feluri, muscari („zambile” moțate), viola, veronica, zambile firave – toate ieșite spontan. De ani de zile nu se mai ocupă nimeni de acest spațiu floral, și ce aranjamente frumoase găseai aici! Dar, după cum bag seamă, parcurile principale ale Capitalei nu mai prezintă interes pentru autorități.

Mergem și spre grădina japoneză, dar delicatele flori erau strânse încă în boboci (acum două săptămâni). Nu știu dacă episodul acesta de „iarnă” și frig le-a avantajat. Și în acest sector se simte delăsarea administratorilor locului și lipsa constantă de întreținere.

Cu vaporașul pe Herăstrău. Dar auzim în depărtare, dinspre luciul apei, un șuier de vapor. Măi să fie! O fi pornit la drum vreun vaporaș? Ne îndreptăm spre debarcaderul „Herăstrău” , un ponton de altădată utilizat pentru cursele de traversare în diferite puncta ale parcului. Ei bine, de ceva vreme aici funcționează acum o afacere privată de plimbări cu vaporașul. Vedem în depărtare silueta vasului „Cernica” și aflăm că se poate face turul lacului cu nava de agrement.

Accesare: debarcader „Herăstrău” – zona ExpoFlora

Preț bilet: 15 lei/adult/tur; copil peste 2 ani – 10 lei/tur

Site web: vaporasherastrau.ro/#!/acasa

Nava de agrement „Cernica” e construită în anul 1965 la Șantierul Naval Oltenița (corp fără nituri, s-a utilizat doar sudura), are circa 20 m lungime și 80 de locuri pentru pasageri (inclusiv etaj). Cu 10 ani în urmă a fost cumpărată de un întreprinzător privat, modernizată (a fost schimbat motorul) și relansată la apă pentru plimbări de agrement în 2015.

În momentul vizitei noastre era singura navă care făcea turul lacului Herăstrău, oamenii așteptând la coadă pentru a face o cursă. Parcul Herăstrău și împrejurimile se văd altfel de pe apă. Este o experiență plăcută, timp de aproximativ 35 de minute să simți briza, să vezi natura revenindu-și la viață ori păsări scufundându-se după pește, să privești spre clădiri emblematice etc.

Nu ezitați să ieșiți la plimbare în zilele însorite de primăvară și să vedeți (numai) ce e frumos!

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.04.23 12:30:42
Validat / Publicat: 05.04.23 13:55:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 559 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Au apărut sirenele și pirații.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[05.04.23 20:32:19]
»

Cu totii ne-am dorit sa vina primavara si calendarul chiar ne arata asta, dar am primit

iarna. Am primit o iarna cum nu am avut in ianuarie sau februarie. La noi, in nordul

tarii, acolo unde se agata harta in cui, ninge neincetat de peste 30 de ore, bate vantul si

drumurile s-au inchis, la fel si scolile din judet.

Cu asa vreme vazuta pe geam ,e numai bine ca am facut plimbarea prin Herestrau!

In asteptarea primaverii, poate vine totusi, va doresc zile insorite si frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.04.23 10:39:11]
»

@DOINITA: Noi cei din Sudul țării vedem pe canalele media ce iarnă târzie s-a instalat în Botoșani-Iași-Suceava-Neamț. Strat de zăpadă mai consistent decât în timpul lunilor de iarnă normale! Aportul de apă e binevenit, agricultura e ajutată de stratul de zăpadă - sper totuși că livezile nu au apucat să înflorească.

E vremea pentru un capuccino/ciocolată caldă fierbinte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078974962234497 sec
    ecranul dvs: 1 x 1