GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
”În natură nu vei găsi wifi, dar sigur vei găsi o conexiune mult mai bună…
Cine a fost Carol?
A fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza în urma unei lovituri de stat.
Parcul Carol 1 este un important parc din București, poate cel mai important? Depinde din ce punct de vedere privim acest aspect. Ca și încărcătură istorică, probabil da. Ca și suprafață nu, sigur nu!
Cel mai mare parc din București este Herăstrău cu 110 hectare, urmat de...
Parcul Alexandru Ioan Cuza (Titan sau IOR) – 85 hectare
Parcul Tineretului – 80 hectare
Parcul Naţional (23 August) – 60 hectare si abia apoi de Parcul Carol, practic pe locul 5 cu doar 41 de hectare!
Parcul Carol, denumit înainte și parcul Libertăţii (1948-1991) sau Parcul Filaret (începutul secolului 20), a fost ridicat pe Dealul Filaretului, pe o suprafaţă totală ce a atins la final 41 hectare (incluziv lacul de agrement, ce se întinde pe 2 hectare). Amenajarea parcului a început în anul 1900, fiind inaugurat în 1906, pentru a sărbători 40 ani de domnie ai regelui Carol I.
Parcul conţine numeroase obiective turistice importante, precum Mausoleul,
, Arenele Romane, Monumentul Eroului Necunoscut, Muzeul Naţional Tehnic, Statuile Giganţii, plus altele, astfel că începând din 2004, a fost înscris pe Lista Monumentelor Istorice.
Așadar parcul are o vârstă de... peste 120 de ani!
____
De amenajarea parcului s-au ocupat grădinarii horticultori Samuel și Louis Leyvraz care au dispus plantarea a 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbuști precum și numeroase alte plante și flori.
Tot aici în parcul Carol putem regăsi și un important exemplar de Sequoia gigantea. Acesta a fost declarat monument al naturii. Intrarea principală în Parcul Carol 1 este cea de la Fântâna Zodiac, de la intersecția din Piața Libertății. Fântâna a fost inaugurată în 1935, de regele Carol al II-lea al României, cu ocazia festivităților ocazionate de Luna Bucureștilor, care au durat de la 9 mai până la 9 iunie. La vremea aceea, piața se numea Piața Mareșal Joffre.
Pășim în parc și observă aleea centrală, construită în stil geometric, mărginită de arbuști cu straturi de flori dar și alte două alei secundare, brăzdate de tei. Aleile secundare ale parcului, se leagă de aleea principală prin diverse noduri.
Tot de aici de la intrarea principală, pe partea stângă, regăsim un muzeul de importanță națională. Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida vezi impresii. Acesta a fost realizat după modelul Muzeului Transporturilor din Berlin. Aici pot fi admirate obiecte din diferite ramuri ale tehnologiei: optică, mecanică, magnetism și electricitate
Apoi mai departe putem menționa Mausoleul. Acesta a fost ridicat după planurile arhitecților Horia Maicu și Vasile Cucu și inaugurat în 1963.
Din anul 1991 aici au fost aduse osemintele ostașilor căzuți în al doilea Război Mondial din Mausoleul de la Mărășești. Monumentul a fost închinat în cinstea memoriei Eroului Necunoscut.
Există un proiect al Municipalității care prevede unirea Muzeului Naţional Tehnic Leonida cu fostele Uzine Electrice Filaret, iar ulterior transformat într-o platformă a ştiinţei şi tehnicii, după modelul parizian Platforma La Villette. M-aș bucura să fie așa dar tare mă îndoiesc de așa ceva... mai ales că Muzeul Tehnic aparține actualmente de Fostul IDEB, actualmente ENEL, patronat de italieni. Și nu cred că dau italienii 2 bani pe cultura noastră, darămite o colaborare cu instituțiile statului. Dar cine știe... sper să mă înșel!
Statuile Giganții sunt două statui amplasate în prezent în Parcul Carol I din București, pe aleea principală a parcului, în apropierea intrării în parc dinspre Piața 11 iunie. Acestea au fost amplasate inițial în zona Mausoleului și a peșterii artificiale.
Cele două statui au fost însoțite de o statuie denumită Frumoasa Adormită. Există o legendă care descrie dragostea a doi frați pentru aceeasi femeie și din cauza iubirii neimplinite cei doi au fost transformați în piatră, iar femeia transformată în cascadă. Din motive necunoscute, statuia femeii a fost mutată în parcul Herăstru.
Unul dintre cele mai frumoase monumente (sau mai bine zis, ERA unul dintre...) din București aflat în parcul Carol este Fântâna Cantacuzino. Este un monument de artă în stil neoclasic construit în 1870. Este decorată pe fațadă și părțile laterale cu basoreliefuri și plăci de ceramică ce reprezintă cavaleri medievali și steme. Pe vremuri, fântâna era cunoscută pentru puritatea apei, acum însă rolul ei este doar decorativ.
Nicuşor Dan a anunțat acum vreo 2 luni, reparaţii capitale la Fântâna George Grigorie Cantacuzino din Parcul Carol. Evident Fântâna arată într-un hal fără de hal! Mai mai să cadă... se vede că autoritățile locale nu prea dau 2 bani pe cultură. Dar se pare că încet încet se mai restaurează monumentele de prin București.
O altă zonă importantă a parcului este reprezentată de Arenele Romane, amplasate periferic, care au trecut de-alungul timpului (conform datelor oficiale) prin mai multe procese de modernizare. Cu o capacitate de 5 mii de locuri în aer liber, aici se organizează în prezent diferite concerte și spectacole.
Mie personal zona mi se pare oribilă, murdară, veche, anostă. Garduri vechi, tencuială care cade, scaune vechi aruncate prin spate lângă garduri, un peisaj grotesc care reflectă 1 la 1 organizarea celor care au ajuns sus.
____
Concluzii
Că tot vorbim de peisaje dezolante, cam tot parcul se află în paragină. Ăsta-i adevărul, nu are rost să ne mințim. Dacă nu ar fi oamenii care să calce în picioare buruienile, peisajul ar fi complet.
Dale sparte, dale lipsă, mai ales în zona lacului, pe pod. Lacul este infect! Băltește de mizerie, chestii verzi mirositoare, mai ales vara. Malurile cad, plimbări cu barca nu se mai fac, lampadarele lipsesc pe alocuri iar multe becuri sunt arse prin tot parcul.
La fel ca și lacul mic de lângă cafeneaua dinspre Strada Lânăriei. Acolo mai sunt ceva rațe, broaște țestoase, săracele în ce mizerie stau. La un moment dat erau și iepuri pe insula aceea mică dar au dispărut.
WC-urile sunt infecte, insuficiente, aleile au asfaltul crăpat, locurile de joacă nu au mai fost renovate de 10-15 ani, sunt pline de pericole pentru cei mici. La un moment dat au fost îngrădite cu bandă de poliție și interzise pentru folosire dar acum benzile s-au rupt și copiii merg pe propia răspundere. Sat fără câini! București, România, 2022, capitală Europeană!
Parcul are un potențial fantastic, probabil nenorocul lui este că s-a "născut" aici în București. Dacă era conceput mai spre Nord-Vest poate avea mai mult noroc de oameni ce l-ar fi putut administra mai bine.
Dacă ar vedea Ion N. Lahovari (ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, cel care a avut inițiativa de a amenaja parcul) cum arată acum, cum și-au bătut joc de el mojicii de azi...
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 29.09.22 10:31:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@⭐ValentinB_88⭐: Cred ca exagerezi mult cu cât de rău arată parcul. Intâmplător stau chiar lângă parc, merg zilnic pe acolo, de peste treizeci de ani. In trecut mergeam cu copiii iar acum cu câinii sau ca să mă antrenez. Lacul este plin de alge și iarbă, mai mult pe la mal, dar nu am simțit niciun miros vara. Sunt și multe persoane certate cu bunul simț, care aruncă gunoi pe alei sau in lac. Pe lacul mic, dar și pe cel mare sunt multe rațe, gâște și chiar lebede. E o plăcere să vezi boboceii de rață plimbându-se pe lac. In lunile mai-iunie, când teii sunt infloriți, este o adevărată plăcere să te plimbi prin parc, aleile fiind mărginite de tei. La locurile de joacă au fost puse benzi de interzis in timpul pandemiei și probabil că au rămas ceva urme. Dar văd permanent acolo copii. Oricum, față locurile de joacă de acum 30 de ani, pot spune că s-a făcut o schimbare. Intr-adevăr, sunt multe de făcut la parc. Văd că au inceput printr-o amplă acțiune de tăiere a arborilor foarte bătrâni, și care stau să cadă. Urmează Fântâna Cantacuzino și probabil că vor fi reparate și aleile. Eu iubesc acest parc, in orice anotimp, și cred că merită vizitat.
@Mika: Bună Mika. Mulțumesc frumos pentru ecoul tău și mai ales pentru completările deosebit de utile. Poate că m-am înfuriat prea tare și nu am văzut pădurea de copaci. Mă bucur totuși că suntem de acord asupra lucrărilor necesare de restaurare din parc.
Cu siguranță merită vizitat indiferent de anotimp, având un aer aparte de la sezon la sezon.
Mulțumesc, sărut-mâna pentru ecou!
@⭐ValentinB_88⭐:
”Parcul Carol, denumit înainte și parcul Libertăţii (1948-1991) sau Parcul Filaret (începutul secolului 20)
chiar uitasem de numele de Parcul Libertatii , acolo am fost facute eu pionier in... 1900 toamna .
Nu am mai fost de mult pe acolo asa incat nu pot sa stiu daca arata bine sau nu, poate ca ne dorim ca ce ne inconjoara sa fie mai bine ingrijit si aici iti dau dreptate, dar si in ceea ce o priveste pe @mika, cand poti avea acces acolo atat de des, vezi clar diferentele.
Uneori, mai ales cand suntem atat de neajutorati in fata autoritatilor care ar trebui sa ne fie exemplu, poate ca este mai bine sa vedem partea plina a paharului si sa speram.
Oricum pozele tale sunt frumoase si reprezinta o invitatie de a mai ajunge pe acolo.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos, mă bucur că ai parcurs rândurile scrise de mine.
Sărut-mâna pentru vizită, vot și ecou!
@⭐ValentinB_88⭐: Nu am mai trecut de mult prin parcul copilăriei mele. Ultima oară am ajuns în urmă cu 6 ani, când m-am întâlnit acolo cu foștii colegi de școală generală la o terasă.
Am remarcat atunci o stare de delăsare destul de pronunțată, motiv pentru care nu am mai revenit.
Sper că lucrările de renovare anunțate chiar vor demara și se vor finaliza cât mai repede. Până atunci rămân în așteptare...
Parcul e însă, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase din București, așa că te felicit că l-ai (re) adus în atenția noastră.
N-am mai fost de multișor prin Parcul Carol, cam de vrteo 8 ani. Și-atunci erau dale sparte și apa cu murdării în ea, dar, în general vorbind era plăcut să te plimbi pe aleile lui. Mi-ar fi plăcut să văd și poze cu „Giganții” și cu „fântâna Cantacuzino” , chiar dacă nu arată cum ar trebui!
Nu știam că în 1935, când a fost inaugurată „Fântâna zodiac” de la intrare, se numea „Piața Mareșal Joffre” și nici că:
”Din anul 1991 aici au fost aduse osemintele ostașilor căzuți în al doilea Război Mondial din Mausoleul de la Mărășești. Monumentul a fost închinat în cinstea memoriei Eroului Necunoscut.
Felicitări pentru articol!
@⭐ValentinB_88⭐: Nu am mai fost de câțiva ani în Parcul Carol, doar am trecut pe lângă cu ocazia diverselor drumuri prin oraș. Întinsul spațiu verde are o istorie frumoasă din care a mai păstrat câteva vestigii. Expoziția Generală Română, eveniment-jubileu la 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, a constituit fundamentul apariției Parcului Carol într-o singură vară și a frumoaselor clădiri din 1906 (aproximativ 165 de pavilioane).
Aș adăuga pe lângă cele menționate în articol alte câteva obiective istorice, mai mult sau mai puțin accesibile:
????Castelul Țepeș - un fel de replică a cetății Poenari, turnul de circa 23 m înălțime adăpostind de fapt un rezervor de apă, necesar în caz de incendiu în 1906 (vezi impresii); aici funcționează azi Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
????Fântâna Minelor și Carierelor - realizată în 1906 din marmură și granit aduse din diverse cariere din țară.
????Vila Bosianu - construcție neogotică finalizată în anul 1856 pentru juristul și omul politic Constantin Bosianu; aici au avut loc întâlniri în legătură cu Unirea din 1859 și a fost găzduit chiar Alexandru Ioan Cuza. Azi este în proprietatea Institutului Astronomic al Academiei Române, care are un observator astronomic în apropiere.
????Geamia Hunchiar - Regele Carol I - așezată inițial pe o insulă artificială creată pe lacul noul parc creat în 1906, a fost strămutată la Pieptănari, în spatele blocurilor (vezi impresii).
????Biserica „Cuțitul de Argint” - construită cu aceeași ocazie în 1906 biserica este o replică a celei din Iași numită „Sf. Nicolae Domnesc” .
????Alte obiective din zonă: Pavilionul Seismologic aparținând Observatorului Astronomic Bosianu - este prima stație seismică din România construită la sfârșitul anilor 1900; Gara Filaret - prima gară din București construită în 1869 și deschisă cu ocazia inaugurării primei linii ferate din Principatele Române (vezi impresii).
Numai bine!
@tata123 ????: Excelent! Mulțumesc frumos pentru completările deosebit de utile și valoroase! Sincer știam de o parte din ele dar nu am rabdarea ta sa stau să scriu despre fiecare în parte.
Cred că este tare frumos să meargă cineva cu tine, oriunde... la vizitat obiective. Ești o carte de istorie ambulantă. Bănuiesc că majoritatea detaliilor le știi pe de rost.
Mulțumesc pentru vizită, vot și mai ales pentru ecou.
Asa cum spuneam, locurile de joaca sunt un pericol pentru cei mici...
"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea locurilor de joacă din şase parcuri bucureştene, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, şi a amendat cu 10.000 de lei instituţia din subordinea Primăriei Capitalei, care administrează aceste parcuri.
Parcurile verificate de comisarii bucureşteni în data de 30 septembrie sunt Tineretului, Carol I, Cişmigiu, Izvor, Circului şi Herăstrău, potrivit unui comunicat ANPC, citat de Agerpres. "
@⭐ValentinB_88⭐: Am auzit si eu aces lucru acum seara la TV si ma gandesc ca acestea sunt principalele parcuri unde se duc parintii sau bunicii cu cei mici, si se presupune ca ar fi parcuri su traditie, in care sa te duci cum se spune "la sigur"
Acum sunt curioasa care vor fi masurile ce se vor lua, vor inchide mai degraba aceste locuri decat sa le repare, si ca sa se scoata, vor pune afise ca daca desfasurati activitati acolo o faceti pe raspunderea dvs. ? Cred ca este lucrul care ar scapa administratorii acestor locuri de investitii si este pacat.
Sa speram ca auzim si de lucruri bune, insa mai avem de asteptat pana atunci
@⭐ValentinB_88⭐: În prima mea tinereţe (acum sunt într-a doua că nu mai am mult până să ajung în mintea copiilor), stând destul de aproape, făceam des ˝mişcare˝şi mă plimbam în parcul Libertăţii, căruia îi spuneam în şoaptă parcul Carol. Au trecut anii, ne-am mutat în alt cartier şi nu l-am mai vizitat. Câteva cuvinte scrise de tine despre partea parcului dinspre str. Lânăriei- Candiano Popescu, ca una mizeră a lui, mi-a adus aminte că am fost de două ori la cafeneaua de sub pod, unde, dealtfel am mâncat bine. Podul sub care se află e primul pod de beton construit de Gogu Constantinescu, un geniu ingineresc al românilor, recunoscut mondial. Copiez câteva cuvinte din reviewul pe care l-am scris în 2021:
A înregistrat 400 de brevete de invenţii în SUA, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, România, un mic calcul arătând că în timpul vieţii active între 1907-1965 a înregistrat un brevet la 2 luni. A fost considerat unul din geniile secolului trecut. Revista The Graphic a prezentat în 1926 marile personalităţi ale vremii: Einstein, Graham Bell, Edison, Gogu Constantinescu, Marconi, Marie Curie.A elaborat teoria sonicităţii care este o metodă de transmitere a puterii prin unde de presiune pe baza compresibilităţii lichidelor. Pe baza acestei teorii au fost realizate motoarele, pompele, injectoarele sonice, prima cutie automată de viteză fără ambreiaj şi roţi dinţate la automobile şi locomotive, etc. În acelaş timp a promovat şi perfecţionat utilizarea betonului armat în construcţii.
Mi-a făcut plăcere că ai scris un review documentat şi mi-am adus aminte de parcul adolescenţei mele.
@Michi: Superb! Mulțumesc din suflet pentru vizită, vot și mai ales pentru ecoul extrem de util!
Sărut-mâna, o săptămână ușoară.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ