ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Minigrădina Botanică din Parcul Dr. Taberei

TIPĂREȘTE

Contextul medical din ultimii doi ani au ținut cumva ascunse locuri inedite din Capitala noastră. Un astfel de obiectiv se află în Parcul Drumul Taberei, spațiu verde cunoscut de altă generație sub numele de Parcul Moghioroș (după politicianul comunist Alexandru Moghioroș care a avut și un bust în zonă) – vorbim despre așa-numitele Sere din Drumul Taberei.

Despre Parcul Dr. Taberei am scris un articol în 2015 (vezi impresii), atunci când existau discuții aprige despre modul în care s-au desfășurat lucrările de modernizare dintre anii 2013-2015 și felul în care arată parcul modernizat. După ce apele s-au liniștit și au trecut vreo câțiva ani + mici lucrări de întreținere/refacere (2018) cred că toată populația cartierului este mulțumită de aspectul acestui mare spațiu verde din mijlocul unui și mai mare cvartal de blocuri. Chiar e vizitat și de locuitori ai Capitalei din alte cartiere!

Îmi place parcul, apreciez amenajările, vegetația e o desfătare, lenevitul și joaca pe iarbă e binefăcătoare, plimbarea pe podul suspendat îmi oferă imagini surprinzătoare, lacul și fântâna arteziană răcorește aerul. Serele sunt rezultatul unui proiect european și au fost deschise publicului în octombrie 2019. Eu le consider ca fiind urmașele serelor și grădinilor de legume care înfloriseră în Drumul Taberei în anii ' 90 pe toate parcelele libere dintre blocuri (de exemplu lângă fosta poștă ori vis-av-s de ștrand unde acum sunt terenuri de sport). Doar că în epoca contemporană vorbim de plante exotice!

Informații acces. Serele sunt situată pe latura de Nord a parcului, lângă b-dul Drumul Taberei/piața Sergiu Celibidache (Moghioroș). Se ajunge ușor cu mijloace de transport în comun (tramvai 41, autobuz 368,168,105, troleibuz 80), dar și cu metroul (stația Dr. Taberei de pe noua magistrală 5). Pe lângă parc găsiți și locuri de parcare. Programul de vizitare este de miercuri până vineri între orele 10.00-19.00, iar sâmbătă și duminică este deschis între 09.00-15.00. Luni și marți complexul de sere este închis pentru îngrijirea vegetației luxuriante. Intrarea este gratuită! Vizitele se efectuează din jumătate în jumătate de oră, doar cu ghid, în grupuri cuprinse între 3 și 12 persoane.

Descrieri tehnice. Complexul de sere este format dintr-o serie de 7 incinte individuale în care temperatura și umiditatea diferă în funcție de specificul vegetației. Condițiile climatice sunt menținute cu ajutorul celor 224 de foraje geotermale care reduc costurile și eficientizează consumul de energie (așa zic autoritățile locale).

Cele 7 corpuri de clădire din sticlă și fier adăpostesc peste 300 de specii de plante exotice provenite din diferite zone ale Globului, împărțite astfel (în ordinea vizitării): Tropical 1, Meditereanean, Tropical 2, Deșert (cactuși), Deșert (plante suculente), Palmariu, Ecuatorial.

Avem astfel circa 5000 mp de sere exotice, cuburile de sticlă, parțial cu geamuri verzi, au un efect fotogenic special. Plantele adăpostite în aceste microclimate de tip tropical, mediteranean, deșertic ori ecuatorial sunt în diferite stadii de înfrunzire, înflorire sau rodire. De fapt, în funcție de perioada anului în care vizităm serele și specia de plantă vom avea în fața ochilor peisaje oarecum diferite.

Vizita efectivă. Am mers înainte cu 6-7 minute de ora înscrisă pe program la intrarea în sere – zona terenurilor de sport (sunt plăcuțe indicatoare pe ici-colo), iar la ora stabilită a apărut doamna care ne va conduce prin sere, inginer horticol cu siguranță. Ne adunaserăm 7-8 persoane, printre care și doi străini cu copii; trecem prin turnicheți și așteptăm deschiderea ușii primei clădiri, acest lucru întâmplându-se doar pe baza cartelei deținute de ghid. În interior doamna ghid ne vorbește pe scurt despre sere, climat și plante, oprindu-se în 2-3 puncte principale. S-a achitat cu brio și de prezentarea succintă în limba engleză pentru străini, acolo unde a fost cazul.

Plimbarea prin fiecare compartiment se desfășoară de cele mai multe ori pe o alee circulară și durează doar vreo 5 minute/seră pentru a respecta programul afișat. În fiecare pavilion se păstrează o anumită temperatură, vom sesiza mici diferențe, la fel umiditatea – într-una din sere vom fi „pufăiți” periodic cu vapori. Vom vedea plante mai mari sau mai mici, palmieri, portocali și lămâi, cactuși, arbuști și orhidee, un măslin de 300 de ani etc. Peisajul e superb, vegetația bine dezvoltată și îngrijită temeinic.

Concluzii. Vizita în această grădină botanică de cartier este interesantă și își aduce în fața ochilor imagini superbe, în anumite colțuri chiar te simți pe o insulă exotică. ????

Recomand bucureștenilor să vină în Parcul Dr. Taberei și să viziteze serele, vor ieși din pavilioane mai relaxați și plăcut impresionați. Chiar dacă plimbarea e rapidă, cei care doresc să aprofundeze ori fotografieze mai mult pot reveni de câte ori doresc.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.06.22 12:28:04
Validat / Publicat: 17.06.22 17:25:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 382 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Plimbare prin sere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

k-latorPHONE
[17.06.22 17:43:12]
»

@tata123 ????: De la reconstrucția parcului, l-am vizitat doar o singura dată. La acel moment vegetația era cam pitică, părea că mai mult stricaseră decât amenajaseră, deci noua față a parcului nu mi s-a părut deloc atractivă. Acum din poze, pare să fie altceva.

Parcă merită totuși o vizită, parc & sere, la pachet. Sper să primesc reducere! ????????

Toate cele bune!

Dana2008PHONE
[17.06.22 22:01:03]
»

@tata123 ????: Frumos! Felicitări!!!

diana2015PHONE
[18.06.22 09:10:32]
»

@tata123 ????: vaaai ce frumusețe

Din păcate la noi în sectorul 1 în loc de înfrumusețare, parcurile au ajuns o junglă dar în sensul cel mai urât. În Cișmigiu nu mai avem Păunii pe care îi admiram mereu, nu Lebede, Rațe, Gâște, Broaște țestoase, NU toalete, aleile neîngrijite, iarba netunsă, flori nu mai sunt.

Cu toate că-i departe, la cât de frumos arată merită vizitat parcul Drumul Taberei.

Mulțumesc pentru idee, votat cu drag

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.06.22 18:25:17]
»

@k-lator: Mulțumesc pentru vizită! Și neapărat să faceți o vizită și la serele din Drumul Taberei. Lucrurile s-au așezat în parc, vegetația a crescut, serele s-au deschis. Cred că pe lângă obișnuiții cârcotași majoritatea celor care se plimbă/vizitează/se joacă în Parcul Drumul Taberei apreciază aspectul actual al acestui spațiu verde din sectorul 6.

Parcul arată foarte bine! Sunt multe spații de relaxare (bănci la umbră), cișmele cu apă potabilă, amfiteatru, locuri de joacă pentru copii, hidrobiciclete pe lac, sere exotice, labirint natural, terenuri de sport, traseu de skate, piste de biciclete.

Poftiți în parc!

@Dana2008: Mulțumesc! ????

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.06.22 18:30:44]
»

@diana2015: Comparativ cu unele parcuri bucureștene, cel din cartierul Drumul Taberei cred că arată foarte bine, e curat, bine îngrijit și cu dotări moderne. Locurile de joacă sunt pline permanent de prichindei, este permis accesul pe iarbă, serele sunt deosebite, plimbarea pe podul hobanat deschide imagini largi.

Vizitați parcul și serele! Numai bine!

Aurici
[20.06.22 17:34:19]
»

Cred că pe lângă obișnuiții cârcotași majoritatea celor care se plimbă/vizitează/se joacă în Parcul Drumul Taberei apreciază aspectul actual al acestui spațiu verde din sectorul 6.

Eu sunt unul dintre cârcotași. Apreciez foarte mult aspectul actual al parcului, dar nu mă împac deloc cu aglomerația. Am încercat să merg cu bicicleta pe pistele de acolo, altfel faine, lungi, cum trebuie... dar anul ăsta am renunțat. Anul trecut acolo mi-am făcut veacul, dar este foarte greu seara. O grămadă de oameni se plimbă pe pistele acelea pe jos, cu nonșalanță. Merg și în linie dreaptă ca să socializeze, nici măcar în șir indian să aibă și biciclistul loc, tot timpul eram în gardă și nu de puține ori a trebuit să ocolesc pietonii de pe pistă, intrând pe iarbă. Or fi și ore mai potrivite, eu zic de intervalul în care ies eu, care, de când dă soarele, primăvara, până toamna târziu, este unul imposibil. Și când zic aglomerație n-am o problemă cu oamenii, ci cu autoritățile, care nu au rezolvat problema spațiilor verzi pe cap de locuitor.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.06.22 10:38:15]
»

@Aurici: Posibil să fii „cârcotaș” , dar nu din cei „obișnuiți” . ????

Într-adevăr parcul este foarte aglomerat, mai ales între anumite ore (dimineața și seara) și în weekend. Locurile de joacă pentru copii fac față cu greu „avalanșei” de prichindei, iar aleile sunt pline de plimbăreți care (uneori) nu țin cont de rolul pistelor pentru biciclete/trotinete. Parcul Drumul Taberei este singurul spațiu verde de mari dimensiuni din această parte a orașului care s-a întins foarte mult spre periferie cu noi cartiere de locuințe.

Poate că de acum în weekend se mai aerisește puțin datorită închiderii b-dului Drumul Taberei și transformarea lui în pietonal cu activități diverse pentru populația cartierului - proiectul „Străzi deschise” a închis porțiunea de șosea dintre intersecția cu str. Valea Ialomiței și str. Valea Argeșului.

Mulțumesc! Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, diana2015, k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078208923339844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1